Garmin Forerunner 965 vs Garmin Epix 2

Uitgebreide vergelijking

Welkom bij de batte tussen de big boys. Of big girls, wat je wilt. Maar los van de Garmin Marq – en vooruit, de Enduro – zijn dit de meest high end horloges uit Garmins assortiment. Die ook nog eens enorm veel op elkaar lijken.

Tijd dus voor een shootout!

Overeenkomsten tussen Garmin Forerunner 965 en Epix

De uitstraling tussen deze horloges is duidelijk anders, maar toch zijn ze voor 99%, of ok, misschien is het 97%, hetzelfde. En met zulke high end horloges betekent dit dat het om heel veel functies gaat.

Een korte selectie dan.

Ze hebben beide:

 • Volledige topografische kaarten
 •  Volledige muziekfunctionaliteit (lokaal muziek opslaan en offline playlists afspelen)
 • Training Load, Training Status, Training Effect, Training Load Ratio
 • SpO2- en HRV-metingen
 • Workoutanimaties
 • Triatlon/multisport-profielen
 • Race Widget
 • Garmin Pay
 • Smart notificaties
 • 5 knoppen en een Amoled touchscreen

…en nog veel, veel meer.

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 965 en Garmin Epix

Allebei veelal dezelfde functies en een Amoled scherm… maar wat is er dan anders?

Design, display en horlogekast

Ja, ze hebben allebei 5 knoppen en een Amoled scherm, maar waar de Epix een display heeft van 1,3 inch, is die van de Forerunner 965 1,4 inch groot. 

Terwijl de horlogekast even groot is (47 mm), wat dus betekent dat de Forerunner 965 een hogere screen-to-body ratio heeft, met kleinere bezels.

Er is niet per se een optie beter: de dikkere en robuuste bezels van de Epix vormen natuurlijk ook een karakteristiek element van het horloge.

Zeker als je het combineert met de gehele kast, die in het geval van de Epix van metaal is en bij de Forerunner 965 van kunststof, dan oogt en voelt de Epix gewoon net wat meer premium, al komt de Forerunner 965 een heel eind met de titanium bezel.

(Overigens is de volledige kast van Sapphire-editie van de Epix gemaakt van titanium in plaats van metaal, maar gezien het grote prijsverschil met de Forerunner 965 laten we deze even buiten beschouwing.)

Een ander onderscheid is de dikte van de kast. Het scheel niet enorm veel, maar de Epix is 1,3 mm dikker dan de Forerunner 965. 

Deze fysieke verschillen hebben ook effect op het gewicht: de Epix is met zijn 76 gram beduidend zwaarder dan de 53 gram wegende Forerunner 965.

Tenslotte is de waterdichtheidsrating ook anders: de Forerunner 965 is waterdicht tot 50 meter (5 ATM) en de Epix maar liefst tot 100 meter (10 ATM).

Een echte winnaar is moeilijk te bepalen: de Epix is robuuster en voelt meer premium, maar het display van de Forerunner 965 is lekker groot en de kast is fijn licht.

Sport & Health

De inhoudelijk grootste verschillen zitten hem in de sportprofielen en in de functies voor golfers.

Zeer waarschijnlijk omdat de Epix een hogere waterdichtheidsrating heeft, biedt dit horloge (veel) meer profielen voor watersporten, waaronder Windsurfen, Kiteboarden, Zeilen en Zeilexpeditie.

Daarnaast is de Garmin Epix voor Golfers een betere optie, vanwege de vele golf-functies die niet op de Forerunner 965 zitten; enkele voorbeelden hiervan zijn de Virtual Caddie, Windsnelheid- en richting, en Playslike-afstand.

En dan is er nog een laatste verschil, dat misschien meer een interface-kenmerk is: op de Epix kun je 8 verschillende datavelden tonen/creëren, maar op de Forerunner 965 zijn dit er ‘slechts’ 6.

Wat nog steeds best veel is, maar aangezien de Forerunner 965 een groter scherm heeft zou je eerder denken dat het andersom is, als er al een verschil moet zijn.

De Garmin Epix is op het gebied van watersporten en golf-functies duidelijk beter bedeeld.

Bekijk ook de top 10 smartwatches van dit moment in dit artikel: Beste smartwatch.

Smart functies en interface

Hier is weinig te melden. Toch valt er wel het een en ander op.

Zo zit er een recente functie genaamd Jetlag Adviseur wél op de Epix en niet op de Forerunner 965. Deze functie geeft tips voor het beperken van jetlag voor, tijdens en ná je trips.

Verder is de interface van de 965 ook iets anders dan die van Epix, met soms een net iets andere stijl of vormgeving van de tekst.

Ook is het ‘wachtscherm’ dat je ziet vóór een GPS-activiteit, waarbij je wacht op een GPS-signaal op de Forerunner 965 wat aantrekkelijker, met een foto van een sporter op de achtergrond.

Zonder Jetlag Adviseur maar mét aantrekkelijke interface is de 965 iets anders dan de Epix. Beter of slechter wagen we ons hier niet aan.

Batterij Garmin Forerunner 965 vs Epix

Op het gebied van de batterij zijn deze high end Garmin sporthorloges behoorlijk aan elkaar gewaagd.

In smartwatch-modus gaat de Forerunner 965 simpelweg langer mee, met een maximale duur van 23 dagen in ‘gebaar-modus’ en tot 7 dagen in Always on-modus.

De Epix gaat met deze settings respectievelijk tot 16 en tot 6 dagen mee.

Daarentegen is het uithoudingsvermogen van de Epix weer beter in GPS-modus. Dit horloge gaat met deze instelling maximaal 42 uur mee, tegenover 31 uur voor de Forerunner 965. 

Bij gemengd gebruik zal de accuduur van beide horloges waarschijnlijk redelijk dicht bij elkaar liggen.

Het opladen gaat bij de Forerunner 965 wel weer duidelijk sneller dan bij de Epix. In iets meer dan 1 uur is de 965 volledig opgeladen, terwijl de Epix hier 2 uur voor nodig heeft.

De batterij van de Forerunner 965 presteert gemiddeld genomen wat beter dan die van de Epix.

Prijs Garmin Forerunner 965 vs Epix 2

De Forerunner 965 is al niet goedkoop, maar de Epix is nog eens (minstens) 100 euro duurder (als we de Sapphire-uitvoering buiten beschouwing laten).

Hier krijg je een robuustere, meer premium horlogekast voor en wat meer specialistische profielen en (golf-)functies. Dat is het zo’n beetje.

Of dat de meerprijs waard is, zal ieder voor zich moeten bepalen.

De Garmin Forerunner 965 is (minstens) 100 euro goedkoper

Conclusie: Garmin Forerunner 965 of Epix?

Garmin Forerunner 965 vs Epix 2

Of je nu de Garmin Forerunner 965 of de Epix kiest: het zijn allebei absolute tophorloges, met niet alleen ontzettend veel en diepe functies, maar ook nog eens een schitterend Amoled touchscreen. 

Een echt verkeerde keuze kun je dus niet maken. 

Kies voor de Garmin Forerunner 955 als je:

 • een zo groot mogelijk display wilt
 • een licht horloge belangrijker vindt dan een (meer) premium kast
 • de meerprijs voor de Garmin Epix te hoog vindt

Kies voor de Garmin Epix (2) als je:

 • graag een robuuste en premium horlogekast wilt
 • een fanatiek golfer bent en wilt profiteren van alle golf-functies
 • een watersporter bent, die alles haalt uit de profielen en 100 meter waterdichtheid

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs