Garmin HRM Pro vs Garmin HRM Pro Plus

Uitgebreide vergelijking

Is sporten voor jou een serieuze bezigheid, dan past daar een betrouwbare hartslagmeter bij. Die wordt door Garmin op de markt gebracht. De fabrikant bevindt zich daarmee in de voorste linies van de markt.

Zeker als je een Garmin sporthorloge om je pols draagt, is het gebruik van de HRM pro of pro Plus erg praktisch. Allerlei extra hartslaginformatie wordt tijdens het hardlopen naar je Garmin sporthorloge gedirigeerd.

De Garmin HRM pro en pro Plus worden tot nu toe op de Garmin-site voor dezelfde prijs aangeboden. Voor 130 euro heb je ze in huis. Maar waarom heeft Garmin in juli 2022 de pro Plus dan eigenlijk als nieuw model uitgebracht?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin HRM pro en pro Plus voor je naast elkaar gezet.

Garmin HRM pro en pro Plus: De overeenkomsten

Op haar Nederlandse website biedt Garmin informatie aan over deze hartslagmeters. We zien daar vooral veel overeenkomsten. Dit is ook gelijk de kritiek die het merk in veel reviews krijgt waar de 2 versies met elkaar worden vergeleken.

Beide hartslagmeters zien er hetzelfde uit. De module die de metingen verricht gaat op de borst en het geheel bind je met een band vast om je romp. Met een draadloze ANT-verbinding wordt de hartslag direct doorgegeven aan je sporthorloge.

Hartslagvariabiliteit wordt ondersteund. Naast een ANT-verbinding kan je ook een bluetooth verbinding gebruiken. Beide HRM’s kunnen heel nuttig zijn om je hardloopdynamiek te verbeteren.

Hardlooptempo en afstand worden vastgelegd. Is er geen verbinding mogelijk, bijvoorbeeld omdat je in het zwembad ligt, dan worden hartslaggegevens opgeslagen.

Je kunt de Garmin pro en pro Plus draadloos verbinden met de Garmin Connect app. Jouw activiteiten worden doorlopend gecontroleerd en je kunt met de apparaten duiken tot 5 atmosfeer druk.

De batterij houdt het 12 maanden vol, uitgaande van 1 uur triatlontraining per dag.

Garmin HRM pro versus pro Plus: De verschillen

Wel of geen langere batterijduur?

Hier moeten we direct al een kritische noot plaatsen. Op de Nederlandse site van Garmin wordt gesteld dat er een verschil in batterijduur is. Er wordt gesuggereerd dat de HRM pro Plus over een langere baterijduur beschikt. Maar uit de vergelijkingstabel die Garmin geeft blijkt dit niet.

De Garmin HRM pro Plus beschikt niet over een langere batterijduur, ondanks wat hierover wordt geschreven op de Nederlandse Garmin-website.

Een verschil van millimeters

Het design van de 2 opvolgende HRM’s lijkt een fractie af te wijken. Lang niet iedereen zal dit zien, maar de pro Plus beschikt over 2,3 millimeter meer lengte. Ook is hij 0,1 millimeter dikker.

De Garmin HRM pro Plus is 2,3 millimeter langer en 0,1 millimeter dikker dan de HRM pro.

Extra functionaliteit voor indoortraining

Een extra mogelijkheid is de doorgifte van gegevens waar je in de buitenlucht GPS voor gebruikt.

Train je binnen op een loopband, dan geeft de nieuwe pro Plus aan je Garmin sporthorloge informatie door over tempo en afstand.

De Garmin pro Plus zorgt in binnen-situaties voor nauwkeurige info over tempo en afstand op de loopband.

Afscheid nemen van de schroevendraaier

Waarschijnlijk heb je al begrepen dat de verschillen tussen de pro en pro Plus niet echt spectaculair zijn. Het enige echt fysieke verschil dat we tegenkwamen, heeft te maken met het vervangen van de batterij.

Bij de Garmin HRM pro heb je hier een schroevendraaier voor nodig. Het risico bestaat dat je daarmee de schroeven, het klepje of de behuizing forceert. Ook bestaat het gevaar dat de rubberen afdichtring beschadigd raakt.

Daarmee bestaat dus het risico dat de waterdichtheid van het apparaat verdwijnt. Om dit risico te verkleinen, beschikt de HRM pro Plus nu over een klepje dat je zonder gereedschap kunt openen.

Het batterijklepje van de Garmin HRM pro Plus kan zonder gereedschap worden geopend. Behoud van waterdichtheid is zo beter gegarandeerd dan bij de Garmin HRM pro.

Conclusie: Garmin HRM pro of pro Plus?

Meer verschillen tussen beide Garmins zijn helaas niet te vinden. Het hangt er dus maar van af waarom jij in de hartslagmeter van Garmin bent geïnteresseerd.

Zie je weinig nut in de genoemde veranderingen, dan heeft het best zin om te wachten tot de prijs van de pro versie langzaam daalt. Uiteindelijk zal hij immers door de pro Plus worden vervangen.

Kies voor Garmin HRM pro als je:

  • met voldoende beheersing een batterijklepje kunt openschroeven
  • de hartslagmeter vooral wilt gebruiken voor buitenactiviteiten en zwemmen
  • graag de prijsdaling afwacht die onvermijdelijk gaat plaatsvinden

Kies voor Garmin HRM pro Plus als je:

  • de batterij elk jaar zonder schroevendraaier wilt kunnen vervangen
  • tijdens het binnensporten tempo en afstand op je Garmin sporthorloge wilt zien
  • een hartslagmeter wilt hebben die enkele millimeters groter is
vs