Garmin Instinct 2 vs Garmin Instinct

Uitgebreide vergelijking

In februari 2022 kreeg de Garmin Instinct een opvolger in de vorm van de Garmin Instinct 2.

Vernieuwing gaat meestal samen met een prijsverschil en dat is bij Garmin ook zo. In de originele prijsstelling zit er tussen beide Garmin horloges een prijsverschil van circa 50 euro. De eenvoudigste uitvoering van de Garmin 2 start hierbij met een prijs van rond de 350 euro.

Maar aangezien de Garmin 1 een uitlopend model aan het worden is, zie je hem op sommige plaatsen al in de aanbieding voor 190 euro.

Best een groot prijsverschil dus en de vraag is dan ook welk model voor jou de beste aankoop is. Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Instinct 2 en 1 voor je naast elkaar gezet.

Garmin Instinct 2 versus 1: De overeenkomsten

Qua vorm lijken de Garmin 1 en 2 best veel op elkaar. Ook zijn de wijzerplaten van beide versies monochroom. Het contrast is erg goed, waardoor de horloges in elke lichtomstandigheid goed zijn af te lezen.

Kijken we naar de uitvoeringen die zich laten voeden met zonneglas, dan valt dit aan het glas zelf niet te zien. Beide versies werken op een oplaadbare accu en hebben voor navigatie GPS in hun systeem.

De horloges beschikken niet over een aanraakscherm. Je bedient het systeem met vijf knoppen die aan de zijkant van de kast te vinden zijn.

Horlogerand Garmin Instinct 2 vs Garmin 1

De horloges zijn gemaakt om een groot aantal sporten te ondersteunen. Bovendien zitten in beide Garmin versies allerlei smartphone mogelijkheden verwerkt.

Inkomende beloproepen op je telefoon worden opgemerkt en je kunt de muziek op je telefoon bedienen vanuit het horloge.

De horloges staan met een bluetooth verbinding in contact met je telefoon. Ze beschikken zelf niet over LTE-techniek, zodat ze dus niet zelfstandig op het mobiele netwerk kunnen functioneren.

Garmin Instinct 2 versus 1: De verschillen

Ook voor de smalle pols

Heb je een smalle pols, dan was de Garmin Instinct 1 misschien wat groot voor jou. Hij was slechts in 1 maat verkrijgbaar, waarbij de kast een doorsnede had van 45 millimeter.

Met de komst van de Instinct 2 is dat verleden tijd. Deze versie is namelijk in 45 millimeter en in 40 millimeter verkrijgbaar.

Je hebt nu dus hetzelfde model voor de brede en voor de smalle pols. Dat is trouwens een trend die je bij steeds meer sporthorloges tegenkomt.

De Garmin Instinct 1 was er alleen in 45 millimeter doorsnede. De Instinct 2 is er nu ook in 40 millimeter.

Steeds meer uitvoeringen met zonneglas

Beide versies van de Garmin kun je in verschillende uitvoeringen kopen. Vooral op het gebied van zonneglas is er een ontwikkeling gaande.

Hierbij wordt de accu bijgeladen met behulp van zonne-energie. Opladen aan de lader is dan veel minder vaak nodig. Van de Instinct 1 was tot nu toe slechts 1 versie met dit lichtgevoelige glas uitgerust.

Bij de Instinct 2 wordt zonneglas steeds meer de norm. Het horloge wordt in 5 verschillende uitvoeringen aangeboden, waarbij 3 uitvoeringen met zonneglas zijn uitgerust.

Was bij de Garmin Instinct 1 slechts 1 uitvoering met zonneglas verkrijgbaar, bij de Instinct 2 vind je dit glas dat zonne-energie absorbeert al op 3 van de 5 uitvoeringen.

Hogere resolutie op je scherm

Beide versies Garmin horloges zijn uitgerust met een Memory in Pixel (MIP) display. Deze schermpjes hebben een ultra-laag energieverbruik.

Ook bij zulke schermpjes geldt: Hoe hoger de pixeldichtheid op je scherm, hoe scherper het beeld is. Bij de Garmin Instinct 2 nam het aantal pixels flink toe ten opzichte van versie 1.

Het Instinct 1 horloge met zijn doorsnede van 45 millimeter, is voorzien van een schermpje met 128 x 128 pixels. De Instinct 2 van 45 millimeter doorsnede heeft nu een schermpje van 176 x 176 pixels.

Zelfs de nieuwe 40 millimeter-versie is voorzien van een scherm met een hogere pixeldichtheid. Hier is 156 x 156 pixels de nieuwe norm.

Het Garmin Instinct 2-scherm heeft een hogere resolutie. De 45 mm-versie: 176 x 176 pixels. De 40 mm-versie: 156 x 156 pixels. De Instinct 1 van 45 mm heeft 128 x 128 pixels.

Verbeterde gebruiksduur van de accu

Het is heel fijn als de opgeladen accu niet snel leeg gaat. Ook wat dat betreft is er een flinke vooruitgang te bespeuren tussen de Instinct 1 en 2.

Gebruik je alleen het horlogegedeelte, dan is een volle accu bij de Instinct 1 goed voor 14 dagen gebruik. Bij de Instinct 2 is deze gebruiksduur verdubbeld naar 28 dagen.

Ga je intensief aan de slag met GPS? De Instinct 1 houdt het dan 16 uur vol, maar de Instinct 2 kun je 30 uur gebruiken. Dan zijn behoorlijke verbeteringen.

Bij de Garmin Instinct 2 is de gebruiksduur op een volle accu (bijna) verdubbeld ten opzichte van de gebruiksduur bij de Instinct 1.

Apps van derden gebruiken

Beide versies bieden je ruimschoots mogelijkheden om de horloges als smartphone te gebruiken. Toch is er een verschil.

Bij de Instinct 1 ben je steeds beperkt tot de apps die Garmin zelf ter beschikking stelt. De instinct 2 beschikt over de mogelijkheden om apps en andere data van derden op je horloge te zetten.

Zo wordt je sporthorloge nog breder inzetbaar.

Op de Garmin Instinct 2 kun je ook apps en andere data van derden installeren. Bij de Instinct 1 ontbreekt die mogelijkheid.

Nieuwe mogelijkheden op sportgebied

Tot slot blijken er bij de Garmin 2 flink wat mogelijkheden te zijn toegevoegd.

Zo is er een nieuwe optische hartslagmonitor ingebouwd. Een SpO2 sensor meet veranderingen in de zuurstofverzadiging van het bloed.

Per type sport zijn de trainingsprofielen uitgebreid en er zijn ook meer sporten in het horloge opgenomen.

Kortom, ook op sportgebied zijn de gebruiksmogelijkheden verder toegenomen.

Ten opzichte van de Garmin Instinct 1 beschikt de Instinct 2 over: nieuwe optische hartslagmonitor, sensor voor zuurstofmeting in het bloed, meer trainingsprofielen en meer sporten.

Conclusie: Garmin Instinct 2 of 1?

De verschillen tussen de 2 sporthorloges zijn zeker niet verwaarloosbaar. De vraag is alleen of je ze allemaal nodig hebt. Een paar verschillen springen er naar onze mening uit.

Kies voor de Garmin Instinct 2 als je:

  • een smalle pols hebt en 40 millimeter je goed past
  • de accu een stuk minder vaak wilt hoeven opladen
  • apps van derden wilt kunnen gebruiken
  • goede hartslagmeting en zuurstofmeting in het bloed belangrijk vindt

Kies voor de Garmin Instinct 1 als je:

  • wilt profiteren van een flink prijsvoordeel
  • 14 dagen accuduur en 16 uur met GPS-gebruik wel voldoende vindt
  • het horloge niet voor bijzondere soorten sporten gebruikt
  • geen apps van derden wilt gaan gebruiken
vs