Garmin Instinct 2 vs Garmin Venu 2

Uitgebreide vergelijking

Op zoek naar een tophorloge (uit de Garmin lineup) met mooie sportieve functies waarvoor je niet je hele portemonnee binnenstebuiten hoeft te keren?

Kijk dan niet verder dan de Garmin Venu 2 en de Garmin Instinct 2, beide onweerstaanbare mid range modellen, die toch allebei heel unieke waarde(s) bieden.

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken: ‘brains’ versus ‘looks’ maar dat is veel te kort door de bocht.

Welke het beste voor jou is? Check het in onze vergelijking!

Overeenkomsten

Hoewel de Venu 2 en Instinct 2 mijlenver bij elkaar vandaan lijken te liggen, hebben ze toch heel wat met elkaar gemeen.

Om te beginnen zijn het natuurlijk allebei horloge die je stappen, calorieverbruik, afgelegde afstand etc. bijhouden. Ze beschikken beide over GPS, hartslagmeting aan de pols, een pulsoximeter en een body battery-functie.

Ze zijn waterdicht en bieden vele sportprofielen met (deels) specifieke tracking data.

Beide horloge ondersteunen gestructureerde workouts en hebben de handige trainingstool Garmin Coach.

Ze hebben ook allebei incidentdetectie, waarbij er een bericht naar een contactpersoon wordt gestuurd als je valt.

Verder hebben ze een vergelijkbare interface, met dezelfde groepering van widgets op het scherm.

Wat betreft smart functies geven de horloges informatie over het weer, kunnen ze notificaties ontvangen en is het mogelijk om contactloos te betalen (op de Instinct 2 alleen met de Solar-editie).

Tenslotte (voor nu) zijn zowel de Instinct 2 als de Venu 2 in 2 maten te krijgen: 40 en 45 mm, waarbij de kleinste uitvoeringen Instinct 2s en Venu 2s heten.

De verschillen tussen de Garmin Venu 2 en Instinct 2

Erg leuk dat deze horloges nog best veel op elkaar lijken, maar daarvoor ben je hier niet. Want wat zijn nu de belangrijkste verschillen en welk horloge moet je kopen?

Design en Display

Het scherm en het ontwerp van deze horloges behoren tot de grootste, of in ieder geval meest opvallende verschillen.

Terwijl de Garmin Instinct 2 een robuuste, ruig uitziende, met rubber beschermde horlogekast heeft, beschikt de Venu 2 over een kunststof behuizing met luxe ogende roestvrijstalen rand. Dat is al een heel verschil.

Maar dat is nog lang niet alles, want het belangrijkste verschil is dat de Instinct 2 een zwart-wit memory in pixel scherm heeft en de Venu 2 een kleurrijk, helder en scherp Amoled-scherm.

Vooral binnenshuis en in donkere situaties biedt een Amoled-scherm voordelen maar in dit geval speelt ook het kleurenaspect mee; wat het Venu 2-scherm in alle omstandigheden aantrekkelijker maakt.

De resolutie is merkbaar hoger op de Venu 2, dat een display heeft van 416 x 416 pixels. De Instinct 2 moet het doen met ‘slechts’ 176 x 176 pixels.

Dat verschil merk je echt, vooral bij het lezen van langere teksten, zoals instructies of notificaties.

Het scheelt ook dat het display van de Venu 2 simpelweg een stuk groter is, met 1,3 inch versus 0,9 inch (voor de Instinct 2). Teksten zijn allemaal net wat makkelijker en comfortabeler om te lezen.

Tijdens het sporten is de Instinct 2 meestal niet in het nadeel door het goede contrast maar de Venu 2 heeft gewoon een mooier scherm. Punt

Interface/bediening

Het laatste belangrijke verschil betreft de bediening: waar de Venu 2 een touchscreen en 2 fysieke knoppen heeft, kun je de Instinct 2 alleen bedienen met 5 knoppen.

Tijdens het sporten zijn de knoppen een uitstekende oplossing – en handiger dan een touchscreen – maar voor algemeen en casual gebruik is een goed werkend touchscreen toch wel erg fijn om te hebben.

De 5 knoppen werken prima, zeker tijdens het sporten. Terwijl een touchscreen weer fijner is voor algemeen gebruik. Nipte overwinning voor de Venu 2.

Sport, activiteiten en gezondheid

Hier kunnen we kort zijn: de Instinct 2 biedt veel meer functies en mogelijkheden op het gebied van sport, tracking en activiteiten.

De Venu 2 doet het zeker niet slecht met tracking van een flink aantal sporten, Spo2-meting, een health snapshot, body battery, slaapmeting, bijhouden van hydratatie en nog veel meer.

Maar de Instinct heeft veel meer profielen aan boord en beschikt over Training Status en Training Load om perfect je training en conditie te managen.

Daarnaast biedt de Instinct 2 workoutsuggesties, heeft het het zeer fijne PacePro om goed op tempo te blijven en kun je gebruikmaken van Koersen, waarmee je routes kunt aanmaken en via turn-by-turn-navigatie kunt volgen.

En de Venu 2… kan dit allemaal niet. Ja, als alternatief voor Koersen kun je gebruikmaken van de third party app ‘dwmaps’ maar dat werkt wat omslachtiger (en kost geld als je turn-by-turn navigatie wilt).

Wat wel tof is aan de Venu 2, zijn de mooie workout-animaties die vele van je workouts visueel ondersteunen op het kleurrijke en gedetailleerde Amoled-scherm.

De Venu 2 is sportief genoeg voor de casual sporter, maar de Instinct 2 biedt veel meer tracking en analysetools om je prestaties te verbeteren. Een duidelijke winst voor de Instinct 2 dus.

Smart functies en muziek

In de basis hebben de Venu 2 en de Instinct 2 dezelfde smart functionaliteit.

Je kunt berichten van je smartphone ontvangen, oproepen opnemen en afwijzen, weersvoorspellingen zien en apps downloaden van de Garmin Connect IQ-store.

Maar omdat de Venu 2 een hogere schermresolutie heeft, zijn er bijvoorbeeld meer apps en watchfaces beschikbaar.

Verder kun je met de Venu 2 betalen via Garmin Pay en is dit bij de Instinct 2 alleen mogelijk als je kiest voor de (duurdere) Instinct 2 Solar.

Tenslotte heeft de Venu 2 standaard muziekopslag (en offline afspeelmogelijkheid van streaming diensten) aan boord en moeten Instinct 2-bezitters genoegen nemen met muziekbediening van de smartphone.

Venu 2 en Instinct 2 zijn ongeveer even slim, maar als je muziek meeneemt in het plaatje wint de Venu 2 het vanwege zijn muziekopslag.

Batterij

In een notendop: de Venu 2 is geen partij voor de Instinct 2 als het gaat om accuduur.

De Venu 2 kan in smartwatch-modus 11 dagen meegaan, en in (voortdurende) GPS-modus 22 uur. Best ok, maar peanuts in vergelijking met de specs van de Instinct 2.

De Garmin Instinct 2 zet hier respectievelijk 28 dagen en 30 uur tegenover. En dan hebben we het nog niet eens over de Solar-uitvoering gehad.

Als je voldoende zon vangt, hoef je met de Instinct 2 Solar in smartphone-modus je horloge zelfs nooit op te laden. En met GPS ingeschakeld kun je dan 48 uur vooruit.

Bottomline: is accuduur belangrijk, ga dan voor de Garmin Instinct 2 (Solar).

Prijs

Interessant genoeg is er nauwelijks een prijsverschil tussen de Venu 2 en Instinct 2. Dus kun je de modellen puur op hun eigen waardes beoordelen.

Unieke aanbiedingen daargelaten kosten de Venu 2 en Instinct 2 ongeveer evenveel.

Bekijk ook: Garmin Venu 3 vs Venu 2.

Conclusie: Garmin Instinct 2 vs Venu 2

Ieder model heeft zijn voor- en nadelen, bepaal welke het beste bij jou past.

Waarom de Garmin Instinct 2 (Solar) kopen?

Je bent een enthousiaste (buiten)sporter die alles uit zijn prestaties wilt halen en minder geeft om gladde looks en uitgebreide smart functies.

Kies voor de Garmin Instinct 2 (Solar) als je:

  • veel hebt aan diepe sport- en trainingsfuncties ;
  • houdt van stoer en robuust en geen behoefte hebt aan een Amoled-scherm;
  • een horloge wilt dat zo lang mogelijk meegaat.

Waarom de Garmin Venu 2 kopen?

Je wilt een smartwatch met prachtig scherm dat daarnaast ook zijn mannetje staat op het gebied van sport en health tracking.

Kies voor de Garmin Venu 2 als je:

  • Blij wordt van een scherp en kleurrijk Amoled-scherm;
  • Om de paar dagen opladen geen ramp vindt;
  • Een breed aanbod aan goede sport- en gezondheidsfuncties wilt, maar niet de allerdiepste analyses nodig hebt.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs