Garmin Venu 2 Plus vs Garmin Venu 2

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Venu 2 bracht de lifestyle-insteek van de Vivoactive-serie naar een nieuw level met een prachtig Amoled-scherm en een opgefriste interface en widgets. Een prachtige combo van sportiviteit en ‘smarts’ en daarmee een echte topper.

Maar toen – bam! – 7 maanden later was daar ineens een upgrade in de vorm van de Garmin Venu 2 Plus.

Dan dient zich onvermijdelijk de (kritische) vraag aan: ‘Zo snel? Hoe goed kan die upgrade dan eigenlijk zijn?’

Het antwoord: heel goed!

Nee, je krijgt geen vrachtlading aan nieuwe features, sensoren of hardware-wijzigingen, maar de paar updates die je krijgt – met name de geïntegreerde speaker en microfoon – zijn stiekem toch wel heel erg lekker.

Dit zal ongetwijfeld een game changer zijn voor een flink aantal smartwatch-dragers (*kuch*… Apple Watch-gebruikers).

Maar wat bekent dit voor de waarde van de Venu 2? Kan dit toch ook erg puike horloge nu ineens de prullenbak in? Is het een roemloze overwinning voor de Venu 2 Plus in een directe shootout?

Kom erachter in deze… directe shootout.

Overeenkomsten

Als we alle overeenkomsten onder elkaar zouden zetten, zou dit een erg saaie, want ontzeeeeettend lange vergelijking worden. Er zijn namelijk vooral zaken toegevoegd aan wat er al was. Dus – bijna – alles wat voor de normale Garmin Venu 2 geldt, geldt ook voor de Garmin Venu 2 Plus.

Toch maar even een paar punten:

Beide horloge hebben een prachtig kleurrijk en scherp 1,3 inch Amoled-scherm van 416 x 416 pixels.

Ze hebben dezelfde sportprofielen, ondersteunende animaties bij onder meer kracht-, hiit-, yoga- en pilates-oefeningen, en Garmin Coach voor persoonlijke hardlooptrainingen.

De gezondheidsfuncties, zoals slaaptracking, Spo2-meting en de body battery zijn op beide horloges aanwezig.

Ze hebben incidentdetectie waarbij een contactpersoon automatisch wordt gewaarschuwd en jouw locatie toegestuurd krijgt als je ten val komt.

stats Venu 2 en plus

Beide modellen kunnen berichten van je smartphone ontvangen, met volwaardige, mooi ogende emoji’s en op beide horloges kun je hierop antwoorden met vooraf ingestelde berichtjes.

Telefoonoproepen kunnen op de horloges worden opgenomen of afgewezen (en vervolgens op de telefoon zelf afgehandeld worden).

Er kan contactloos betaald worden met Garmin Pay en de beide Venu 2’s kunnen muziek opslaan en afspelen, ook via Spotify en Deezer.

Tracking van de menstruatiecyclus is mogelijk op beide modellen.

Wil je meer weten, dan kun je altijd de recensie van de Garmin Venu 2 erop naslaan.

De verschillen tussen Venu 2 plus en de Venu 2

Nu is het tijd voor het smeuïge gedeelte: de verschillen!

Design en Display

Fijn: bij het display, of liever de horlogekast, valt er meteen wat te kiezen!

Hoewel beide modellen hetzelfde 1,3 inch display hebben met dezelfde resolutie, is de horlogekast van de Garmin Venu 2 Plus een tikkeltje kleiner. Deze meet 43 mm versus de 45 mm van de originele Venu 2.

Dit betekent ook dat de bandjes nu 20 mm breed zijn in plaats van de 22 mm voor de normale Venu 2.

De reden dat het display even groot kon blijven is dat de bezels kleiner zijn geworden. Altijd fijn, want dan heb je relatief meer bruikbaar scherm om je pols zitten.

Tegelijkertijd is ook de geribbelde rand van de Venu 2 nu wat subtieler geworden, wat samen met de kleinere diameter misschien voor sommigen juist wat minder aantrekkelijk is.

Schermen venu 2 en plus

Maar dit is heel persoonlijk. Het zou goed kunnen dat dit formaat gemiddeld genomen meer in de smaak valt, helemaal omdat er geen kleine(re) Venu 2s Plus is (of ‘Venu 2 Plus s’) en dat dit juist een mooie tussenmaat is.

Verder is de achterkant van de kast nu uitgevoerd in roestvrijstaal in plaats van kunststof, wat het horloge wat robuuster maakt en tegelijkertijd luxer doet ogen. Ook al zie je hier niet veel van.

Minder smaakgevoelig is de toevoeging van een derde fysieke knop. Deze heeft 2 functies: bij kort indrukken kun je een app naar keuze openen en bij lang indrukken open je de stemassistent.

Het oogt weliswaar ietsje voller aan de zijkant van je horloge, maar eigenlijk biedt de derde knop alleen maar voordelen.

Zonder de derde knop zou een winnaar aanwijzen lastig zijn, maar we kunnen er niet omheen: deze ronde gaat naar de Venu 2 Plus!

Sport, activiteiten en gezondheid

Tja, hier kunnen we kort over zijn: dit is een gelijkspel. Alle sportieve en gezondheidsapps zijn hetzelfde en ook alle sensoren zijn ongewijzigd gebleven.

Allebei top, allebei keurig. Moving on…

Smart functies en mogelijkheden

Dit is een mooie plek om de belangrijkste verschillen te parkeren. Want de grote headline van de Venu 2 Plus – zijn Unique Selling Point – is toch wel de gecombineerde toevoeging van een speaker en microfoon.

Nu kun je bijvoorbeeld zelf contacten bellen en het hele gesprek houden via de speaker en microfoon. De persoon aan de andere kant van de lijn hoort jou dan uitstekend. Zijn of haar stem door de speaker klinkt wat ‘klein’, maar het is prima te doen.

Het is ook mogelijk om een stemassistent (Google Assistant of Bixby op je Android telefoon of Siri op je iPhone) aan te sturen en bijvoorbeeld inhoudelijke vragen te stellen of opdracht te geven een berichtje te versturen.

Gewoon alleen met je stem dus. Ideaal als je telefoon weggestopt zit of je je handen vrij wilt houden.

De belfunctie kan ook worden ingeschakeld in combinatie met de incidentdetectie.

Hiermee krijgt je contactpersoon – wanneer je ten val komt – niet alleen automatisch een berichtje gestuurd met je locatie maar is het ook mogelijk om deze persoon live te bellen. Weer een extra stukje veiligheid.

Nog een laatste functie is de mogelijkheid om muziek af te spelen via de ingebouwde speaker. Zo kun je een track tegelijk met iemand anders beluisteren. De geluidskwaliteit is niet hoogstaand, maar zeker acceptabel.

De normale Venu 2 heeft… dit allemaal niet!

Duidelijk: op het gebied van (smart) mogelijkheden en functies is de Venu 2 Plus de winnaar.

Batterij

Hier is het oordeel wat minder duidelijk. De batterij van de Garmin Venu 2 Plus gaat namelijk soms langer mee en soms korter dan zijn voorganger.

In pure smartwatch modus gaat de Venu 2 Plus 9 dagen mee, tegenover 11 dagen voor de normale Venu 2.
In GPS-modus gaat de Venu 2 Plus 24 uur mee, versus 22 uur voor de Venu 2
In smartwatch + muziek-modus gaat de Venu 2 Plus 12 uur mee en de Venu 2 11 uur.

Het is dus maar nét hoe je het horloge gebruikt. Meestal zal het gebruik gedurende de week redelijk gemengd zijn.

Moeilijk… moeilijk… maar wat het uithoudingsvermogen betreft houden we het op een gelijkspel.

Prijs

Het gaat bij dit onderdeel om het concrete prijsverschil maar ook om hoeveel waar je voor je geld krijgt… en of de extra functies (voor jou) de meerprijs waard zijn.

Kijkend naar de introductieprijs van beide modellen, die ook gewoon nog onveranderd op de site van Garmin vermeld staat is de Garmin Venu 2 Plus 50 euro duurder, wat absoluut redelijk is voor de extra’s die je krijgt.

Al met al maakt het een redelijk prijzig horloge nog wat prijziger, maar het is zonde om die mooie extra’s te laten liggen.

Als je echter op de productpagina van de gemiddelde webshop kijkt, blijkt het verschil tussen beide horloges 80 à 100 euro te zijn. Dat is dan wel weer een aanzienlijke meerprijs.

In de praktijk is de Venu 2 zo’n 90 euro goedkoper dan de Venu 2 Plus en daarmee voor de gemiddelde gebruiker misschien net iets interessanter. De nipte winnaar is daarom de Venu 2.

Eindoordeel: kies je de Garmin Venu 2 of de Venu 2 plus?

Ga voor de Garmin Venu 2 als je sportief bent ingesteld en behoefte hebt aan de nodige tracking maar ook als je graag een mooi ogende wearable wilt die goed dienst doet als smartwatch. Verder zul je niet zo snel telefoongesprekken voeren of een stemassistent gebruiken via je horloge. Of de normale Venu 2 past gewoon nét mooi binnen je budget.

Kies voor de Garmin Venu 2 als:

  • Je een prachtige mix van sport- en smartwatch wilt;
  • Je geen boodschap hebt aan bellen of een stemassistent via je horloge;
  • De (inmiddels gedaalde) prijs van de Venu 2 het beste bij je budget past.

Wanneer kies je de Venu 2 Plus? Je wilt de inhoud en diepgang van een sporthorloge en de (meest) volwassen mogelijkheden van een smartwatch. Je vindt bellen via je horloge een uitkomst en gebruikt graag Siri of Google Assistant voor vragen of opdrachten.

Kies voor de Garmin Venu 2 Plus als je:

  • Veel denkt te gaan bellen met je horloge of de belfunctie bij de incidentdetectie onmisbaar vindt;
  • De stemassistent veel wilt gebruiken via je horloge;
  • Een alternatief zoekt voor je Apple Watch waarmee je (via Siri) iMessage berichten kunt sturen;
  • Muziek afspelen via de speaker een mooie toevoeging vindt.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs