Garmin Venu 3 vs Apple Watch 9

Uitgebreide vergelijking

De top (lifestyle) smartwatch van Garmin vs de Apple Watch 9? Dat wordt een erg interessante wedstrijd. 

Ze zijn even groot, (bijna) even duur, hebben allebei een prachtig display én een indrukwekkende verzameling smart en sport functies.

Maar welk horloge komt als winnaar uit de strijd?

Check onze Garmin Venu 3 vs Apple Watch 9-vergelijking! 

Overeenkomsten tussen de Garmin Venu 3 en Apple Watch 9

Garmin Venu 3 vs Apple Watch 9

De Garmin Venu 3 en Apple Watch 9 hebben veel met elkaar gemeen. Onder andere de volgende functies en kenmerken worden gedeeld door de horloges:

Ze hebben min of meer dezelfde schermtechnologie: de Apple Watch 9 beschikt over een prachtig OLED scherm en de Garmin Venu 3 over een zeer vergelijkbaar AMOLED display.

De horloges hebben een Always On-modus waarbij je altijd een wijzerplaat in beeld ziet.

Ook hebben ze beide niet alleen een touchscreen maar ook fysieke knoppen voor de bediening en zijn ze allebei beschikbaar in zowel 41 als 45 mm.

De waterdichtheidsrating voor de horloges is gelijk: 5 ATM (tot 50 meter).

Ze hebben vergelijkbare sensoren waarmee ze min of meer dezelfde data bijhouden: denk dan aan hartslag- en stressmeting, het bijhouden van de slaapkwaliteit- en fases en het meten van je bloedzuurstof (SpO2).

De horloges kunnen je activiteiten opslaan via vele sportprofielen, waaronder hardlopen, cardio, krachttraining, fietsen, yoga, roeien en zwemmen.

Beide horloges hebben incident- of valdetectie waarbij een bericht wordt gestuurd of contact wordt opgenomen met een contactpersoon in het geval van een (ernstige) val. 

Natuurlijk kunnen de horloges notificaties ontvangen van je telefoon en hier kun je tevens op antwoorden, via quick replies, het virtuele toetsenbord, of een stemassistent.

Op zowel de Garmin Venu 3 als de Apple Watch 9 kun je telefoongesprekken voeren en Siri of andere stemassistent gebruiken voor verschillende opdrachten en taken.

Tenslotte is contactloos betalen mogelijk, via Apple Pay of Garmin Pay.

Verschillen tussen de Garmin Venu 3 en Apple Watch 9

De Garmin Venu 3 en Apple Watch 9 hebben naast de overeenkomsten natuurlijk ook aardig wat verschillen. Daar komen ze…

Display en horlogekast

De schermen van de beide horloges verschillen uiterlijk natuurlijk in de zin dat de Apple Watch 9 vierkant is en de Venu 3. Tot zover de open deuren.

Maar er is meer: ook al zijn de kastgroottes hetzelfde, de displays hebben andere maten: de Venu 3 heeft weliswaar een behoorlijk royaal scherm van 1,4 inch, maar de Apple Watch 9 gaat hier met 1,9 inch ruim overheen (bij de grootste uitvoering). 

Dat betekent dus ook dat de bezels van de Apple Watch 9 (veel) kleiner zijn en de screen-to-body ratio (daarom) een stuk groter. 

De horloges maken gebruik van andere materialen voor de kast. 

De voordeligste uitvoering van de Apple Watch 9 is gemaakt van aluminium en de duurdere van roestvrijstaal, terwijl de Garmin Venu 3 van kunststof is gemaakt en verfraaid is met een sierrand van titanium.

Verder is ook de knoppen-situatie iets anders. De Venu 3 heeft 3 fysieke drukknoppen voor de bediening (naast het touchscreen) en de Apple Watch 9 heeft twee knoppen, waarvan één ook een ‘crown’ is, met draaifunctie.

De Apple Watch 9 heeft een verdubbeling van de helderheid gehad. De Venu 3 is ook meer dan licht genoeg maar de hoeveelheid nits is niet bekend. Mogelijk heeft ie toch net wat minder helderheid dan de Apple Watch 9, met zijn 2000 nits.

Dan nog het gewicht. 

Kijken we naar de grootste uitvoering (45 mm) en (in het geval van de Apple Watch 9) de aluminium kast, dan weegt de Apple Watch 9 38,7 gram en de Garmin Venu 3 42 of 46 gram (afhankelijk van het materiaal van het bandje).  

Het grotere display en de kleinere bezels van de Apple Watch 9 zullen voor de meesten net wat aantrekkelijker zijn. Al zou je zomaar kunnen kiezen voor de ronde vorm en luxe  sierrand van de Venu 3. 

Sport & Health functies

De Apple Watch komt de laatste jaren erg goed voor de dag mijn zijn sportieve (en gezondheids)functies. Met WatchOS 10, dat ongeveer samen met de Apple Watch 9 is uitgerold, is dat alleen nog maar meer het geval. 

De volgende functies zitten op de Apple Watch 9 en niet op de Garmin Venu 3:

 • Running Dynamics, zoals verticale oscillatie, grondcontacttijd en hardloopvermogen
 • Multisport- & triatlon-profielen
 • Huidtemperatuursensor 
 • Compatibiliteit met vermogensmeters voor fietsen

Maar er zijn ook opties en functies die alleen op de Venu 3 zitten:

 • Hersteltijd (na workouts)
 • Body Battery-functie
 • Ochtendrapport met overzicht van slaapdata, HRV en weer voor die dag
 • Workoutanimaties
 • Meer sportprofielen, waaronder boulderen, padel, golf, skiën en handbiken
 • Bijhouden van pushes van rolstoelgebruikers
Lastig, we zouden zeggen een gelijkspel. Gemiddeld biedt de Venu 3 iets meer sportieve opties, maar ben je hardloper, fietser of triatleet, dan ben je met de Apple Watch 9 in het voordeel.

Smart functies: Garmin Venu 3 vs Apple Watch 9

De Apple Watch 9 en Garmin Venu 3 zijn in hun smart functies praktisch gelijkwaardig.

De Apple Watch 9 heeft echter een paar functies of mogelijkheden die hem de winst bezorgen:

 • Crashdetectie, waarbij er nooddiensten gebeld worden in het geval van een auto-ongeluk.
 • Tik Dubbel: een heel interessante bedieningsoptie, waarbij je verschillende acties kunt uitvoeren – zoals het opnemen van een telefoongesprek of activeren van een timer – door alleen maar met je wijsvinger twee keer tegen je duim te tikken.
De crashdetectie en vooral de Double Tap/Tik Dubbel-optie van de Apple Watch 9 maakt het horloge net wat interessanter als smartwatch.

Batterij Garmin Venu 3 vs Apple Watch 9

Hier komen we bij de traditionele achilleshiel van de Apple Watch: de accuduur. De Apple Watch 9 vormt hierop (helaas) geen uitzondering.

De Apple Watch 9 gaat de gebruikelijke 18 uur mee, volgens de doorgaans bescheiden schatting van Apple. Dat is wel met Always On-modus ingeschakeld en GPS-metingen van ongeveer een uur.

Daar gaat de Venu 3 flink overheen met een batterijduur van 14 dagen in smartwatch-modus (zonder Always On) en van 26 uur in (continue) GPS-modus.

Voor een eerlijke vergelijking moet je natuurlijk uitgaan van gecombineerd gebruik en ingeschakelde Always On, maar dan nog zal de Venu 3 zo’n 4 dagen meegaan. Ongeveer 4 x zo lang als de Apple Watch 9 dus.

Je hoeft de batterij van de Garmin Venu 3 veel minder snel op te laden dan die van de Apple Watch 9.

Prijs

Net als de functies liggen de prijzen van Garmin Venu 3 en de Apple Watch 9 erg dicht bij elkaar. De Garmin Venu 3 is slechts 20 euro duurder dan de (aluminium) Apple Watch 9 (van 45 mm).
 
De prijs zal dus voor heel weinig mensen een bepalende factor worden.

De Apple Watch 9 op het moment van schrijven slechts een tikkeltje goedkoper dan de Venu 3, maar dat verschil kan snel helemaal verdwenen zijn.

Eindoordeel: Garmin Venu 3 of Apple Watch 9 kopen?

De Garmin Venu 3 en Apple Watch 9 zijn allebei heerlijke smartwatches waar hun bezitters hoe dan ook erg blij van zullen worden. 

Vanbinnen en vanbuiten bieden ze ongeveer evenveel waarde, waarbij ze net iets andere accenten leggen. Voor algemene sport en health toepassingen lijkt de Venu 3 interessanter terwijl hardlopers, fietsers en triatleten weer meer uit de voeten kunnen met de Apple Watch 9.

Kies voor de Garmin Venu 3 als je:

 • het liefst een rond horloge wilt
 • een Android-smartphone hebt
 • de beste accuduur wilt
 • de meest robuuste ‘algemene’ health en sportfuncties wilt

Kies voor de Apple Watch 9 als je:

 • een vierkant horloge mooier vindt
 • een zo groot mogelijk display wilt of een zo klein mogelijke bezel
 • hardloper, fietser of triatleet bent en zoveel mogelijk data wilt verzamelen 
 • erg enthousiast wordt van de Double Tap-bedieningsfunctie

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs