Garmin Venu 3 vs Garmin Forerunner 265

Uitgebreide vergelijking

Dit is een heel interessante shootout tussen twee van Garmins heetste modellen. Niet omdat de keuze uiteindelijk zo lastig is, maar omdat er echt wat te kiezen is, puur op basis van de (inhoudelijke) eigenschappen.

De horloges zijn namelijk precies even duur, in ieder geval op het moment van schrijven, dus naar de prijs hoef je verder niet te kijken.

Op het eerste gezicht zou je de Venu 3 meer als smartwatch en de Forerunner 265 meer als sport- of hardloophorloge kunnen zien, maar daarmee doe je beide horloges te kort.

Ontdek de belangrijkste verschillen in deze Garmin Venu 3 vs Forerunner 265-vergelijking.

Overeenkomsten tussen de Forerunner 265 en Garmin Venu 3

Laten we eerst even kijken wat deze gelijk geprijsde horloges met elkaar gemeen hebben.

Ze hebben allebei een touchscreen en fysieke knoppen voor de bediening (al heeft de Forerunner 265 er wat meer) én ze beschikken beide over een oogstrelend AMOLED-display.

Beide horloges zijn waterdicht tot 50 meter (5 ATM) en maken gebruik van 22 mm quick release-bandjes. Tevens hebben ze allebei een opslagruimte van 8 GB, voor muziek, apps en wijzerplaten.

De Forerunner 265 en Venu 3 hebben vele sportprofielen aan boord en vele functies om je prestaties en gezondheid te meten.

Je SpO2, hartslagvariabiliteit (HRV), stressniveau, hartslag, slaapkwaliteit kunnen worden gemeten. De nauwkeuriger HRV-functie HRV Status zit ook op beide toestellen.

Verder kun je een Health Snapshot maken, met de belangrijkste gezondheidsdata onder elkaar én krijg je iedere ochtend een Ochtendrapport met informatie over je slaapkwaliteit, HRV en het weer.

De horloges kunnen ook allebei workoutanimaties op hun displays tevoorschijn toveren.

Natuurlijk kun je ook op beide horloges notificaties van je mobiel ontvangen. Maar ook draadloos betalen via Garmin Pay is mogelijk.

Dat was het wel even. Nu snel naar de verschillen…

Verschillen tussen de Garmin Forerunner 265 en Venu 3

Garmin Venu 3 vs Garmin Forerunner 265

De Forerunner 265 en Venu 3 zijn allebei prachtige horloges met fijne functies, maar wat zijn nu de verschillen?

Display, horlogekast en interface

De displays zijn zeer vergelijkbaar, maar de schermen verschillen op een paar punten van elkaar.

Zo heeft de Forerunner 265 een kast van 46 mm, terwijl die van de Venu 3 met 45 mm een tikkeltje compacter is.

Ondanks de kleinere kast heeft de Venu 3 wel een groter display dan de Forerunner 265: 1,4 inch vs 1,3 inch.

Dat betekent dan ook meteen dat de bezel/rand van de Venu 3 smaller is. En hoewel het geen wereld van verschil is, merk je het wel degelijk. Net dat tikkeltje groter en gewoon meer werkbaar scherm. 

Een verschil dat veel doet voor de looks is de roestvrijstalen rand van de Venu 3 tegenover de volledig kunststof rand en behuizing van de Forerunner 265. De Venu 3 oogt hierdoor toch wat luxer. 

Wel ziet de interface van de Forerunner 265 er net wat spannender uit dan die van de Venu 3, met leuke scrol-effecten en achtergronden. 

Wat dan weer handig is van de Venu 3 is de indeling van het sportprofielenscherm; hier is namelijk een extra tabje toegevoegd voor niet-sport apps als je portemonnee, muziek, zaklamp of alarmen. 

Het scheelt weinig maar met zijn grotere display, kleinere bezel en rand van roestvrijstaal is de Venu 3 wel wat aantrekkelijker dan de Forerunner 265.

Sport & Health functies

De Forerunner-reeks heeft een naam hoog te houden wat betreft hardloop- en sportfuncties en heeft op dit gebied meer te bieden dan de Venu 3.

Onder meer de volgende functies zitten op de Forerunner 265 maar ontbreken op de Venu 3:

  • PacePro, voor effectieve tempotraining.
  • Meer sportprofielen, vooral meer hardloopprofielen, zoals Track Running, Trail Running, en Virtual Running. Maar ook sporten als rugby, voetbal, volleybal en basketbal.
  • Training Status, Training Load, Training Effect
  • Running Dynamics en Hardloopvermogen aan de pols
  • Trainingsfitheid (Training Readiness)

Tegelijkertijd zijn er ook sport & health functies die de Forerunner 265 niet heeft en de Venu 3 wél. Zoals:

  • Profiel voor indoor handfietsen
  • Een golfprofiel met vele golf-functies
  • Slaapcoach
  • Jetlag adviseur
  • Functies voor rolstoelgebruikers, waaronder het bijhouden van het dagelijkse aantal duwbewegingen.
De horloges hebben hun eigen pluspunten op het gebied van sportieve functies, maar de Forerunner 265 gaat net wat dieper met analyses van sportieve prestaties. Vooral voor hardlopers.

GPS en Navigatie

De GPS-metingen van de Venu 3 zijn behoorlijk nauwkeurig, maar die van de Forerunner 265 zijn toch net wat accurater. Wat niet zo gek is gezien de mogelijkheid van multiband-GPS.

Verder ontbreekt op de Venu 3 helaas de functie Koersen – die wél op de Forerunner 265 zit -, waarmee je makkelijk op je telefoon routes kunt creëren en deze op je horloge kunt volgen met behulp van duidelijke turn-by-turn-navigatie-aanwijzingen. 

Je hebt wel third party apps (zoals dwmap) waarmee je dit op de Venu 3 ook kunt bereiken maar dit werkt redelijk omslachtig.

De Forerunner 265 heeft net wat nauwkeurigere routemetingen en het voordeel van Koersen en turn-by-turn-navigatie.

Smart functies: Forerunner 265 vs Venu 3

Een van de belangrijkste functionele voordelen van de Venu 3 ten opzichte van de Forerunner 265 is de aanwezigheid van een microfoon (en speaker).

Hiermee kun je om te beginnen telefoongesprekken voeren, rechtstreeks vanaf je horloge (als je telefoon in de buurt is).

Maar je kunt ook stemassistenten – Bixby, Siri, Google Assistant – activeren en opdrachten geven, wat de Venu 3 bijvoorbeeld een stuk interessanter maakt voor iPhone-bezitters.

Andere interessante smart functionaliteit is de mogelijkheid om via een virtueel toetsenbord op je horloge te kunnen antwoorden op berichtjes.

Tenslotte is de mogelijkheid van de Garmin Venu 3 om afbeeldingen in berichten – zoals Whatsapp-berichten – te tonen wel echt een toegevoegde waarde in je communicatie: er is nu nog minder reden om je telefoon uit je zak te halen.

De Venu 3 heeft een aantal erg mooie (smart) functies die het horloge als smartwatch meteen een stuk capabeler maken dan de Forerunner 265.

Batterij Garmin Forerunner 265 vs Venu 3

De accuduur van deze modellen ligt vrij dicht bij elkaar. Maar de Venu 3 doet het gemiddeld toch wel wat beter:

Smartwatch-modus:

  •  Forerunner 265: 13 dagen
  • Venu 3: 14 dagen

GPS-modus:

  • Forerunner 265: 20 uur
  • Venu 3: 26 uur

GPS-modus met muziek:

  • Forerunner 265: 6,5 uur
  • Venu 3: 11 uur
De Forerunner 265 heeft een respectabele accuduur maar de batterij van de Venu 3 gaat uiteindelijk het langst mee.

Eindoordeel: Garmin Forerunner 265 of Venu 3 kopen?

De Garmin Forerunner 265 en Venu 3 zijn allebei uitstekende keuzes, maar ze hebben wel een net iets andere doelgroep voor ogen. Al zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn.

Ben je een fanatiek hardloper en wil je zoveel mogelijk kunnen meten en analyseren om je prestaties te verbeteren, dan is de Forerunner 265 de beste keus.

Wil je echter de beste smart functionaliteit – en de speaker en microfoon gebruiken – en de mooiste looks, kies dan de Venu 3.

Kies voor de Garmin Venu 3 als je:

  • de mooiste, meest luxe uitstraling wilt
  • graag wilt bellen en stemassistenten wilt gebruiken op je horloge
  • de beste accuduur wilt 
  • gebruik wilt maken van de rolstoelfuncties

Kies voor de Garmin Forerunner 265 als je:

  • de beste en diepste hardloopanalyses wilt
  • de nauwkeurigste routemetingen wilt
  • Routes wilt creëren en volgen via de functie Koersen
  • heel goed zonder een speaker en microfoon wilt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs