Garmin Vivoactive 44S versus Garmin Fenix 6 Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Vivoactive 4 vs Garmin Fenix 6

Uitgebreide vergelijking

Veel hardlopers laten zich graag tijdens hun runs coachen door een sporthorloge. En ook op andere gebieden helpt zo’n watch je om je gezondheid te bewaken. En kies je dan voor een echte topper als de Garmin Fenix 6? Of bespaar je bijna de helft van het aankoopbedrag en ‘neem je genoegen’ met een Vivoactive 4? Dit artikel helpt je bij het maken van een keuze: Garmin Vivoactive 4 versus Garmin Fenix 6. (Bron)

De verschillen tussen de Garmin Vivoactive 4 en de Garmin Fenix 6

Zowel de Vivoactive 4 als de Fenix 6 zijn in september 2019 door Garmin op de markt gebracht. Zoals het prijsverschil (€ 300 versus € 520) al doet vermoeden, zijn er een behoorlijk aantal functionele verschillen tussen beide sporthorloges. We noemen de belangrijkste.

Looks

Het uiterlijk speelt bij de Fenix 6 een belangrijke rol. Het is een zeer mannelijk sporthorloge door zijn robuuste uitstraling. De hoge aanschafprijs wordt mede verklaard door het gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen zoals  RVS.

Die hoogwaardige materialen hebben een hoger gewicht van zo’n 80 gram, terwijl de veel dunnere Vivoactive 4 (vezel versterkt polymeer) net iets meer dan de helft daarvan weegt. De Vivo is dan ook unisex.

De bandjes van de Fenix zijn gemaakt uit leer, nylon, titanium en silicone. De Vivoactive kent alleen silicone bandjes.

Schermkarakteristieken

Beide displays zijn exact even groot (S(mall)-varianten daargelaten) en hebben dezelfde resolutie. De Fenix 6 wordt bediend met 5 fysieke buttons en heeft geen touchscreen. Dat heeft de Vivoactive naast 2 fysieke buttons wel. Lijkt heel leuk, maak in onze hardloopervaringen is knopbediening met bezwete vingers toch handiger.

Waterdichtheid

De Fenix 6 is een horloge dat typisch geschikt is voor triatleten. Zijn 10 ATM hoge waterdichtheid maakt hem uitermate geschikt voor watersport. De 5 ATM waterdichtheid van de Vivoactive 4 schiet in dat opzicht net wat tekort.

Dataopslag

Wil je muziek luisteren via je sporthorloge tijdens het hardlopen? Ja dat wil je! Maar let op! Want de standaard Fenix 6 (dus niet de pro-versie) beschikt niet over een zelfstandige muziekspeler. De Vivoactive wel en beschikt over 4 GB dataopslag.

Ondersteuning tijdens hardlopen…

Hoewel beide horloges (bijna) dezelfde sensoren aan boord hebben, betekent dat nog niet dat ze ook evenveel meten.

De activity tracking features van de Fenix zijn, zeker met het oog op de hardloopsport, veel geavanceerder.

Het horloge kent de mogelijkheid om topografische kaarten te uploaden en leidt je d.m.v. de trackbackmodus ook weer visueel naar huis. Het GPS-signaal wordt daarbij sneller opgepikt a.g.v. preloading van toekomstige satelietposities.

De Fenix 6 is in staat om je hardloopeigenschappen nauwkeurig in beeld te brengen en meet onder andere de grond-contact-tijd, de symmetrie t.a.v. het grondcontact, je staplengte en het liftend vermogen van je afzetvoet. Daarmee verbeter je dus ook je techniek als hardloper. (Bron)

…en bij andere sporten

Afgezien van de 20 sportprofielen die de Vivoactive biedt, komt de Fenix met nog eens 10 extra sportmodi waaronder Triatlon, Open-Water-Zwemmen en Trail Running.

Dat dit horloge je tijdens het buitensporten ook nog eens kan waarschuwen voor onweergevaar is mooi meegenomen.

Batterylife

Ondanks dezelfde laadtijd gaar de Fenix 6 in smartwatch modus maar liefst 2 weken mee. Dat is bijna 2 keer zo lang als de Vivoactive 4. Ook in andere modi zoals GPS blijft de batterij ongeveer 2 keer zo lang leven. De Fenix beschikt dan ook over een geavanceerd batterij-management-systeem.

Conclusie

De Garmin Fenix 6 scoort op vrijwel ieder onderdeel beter dan de Vivoactive 4 maar er is dan ook een flink prijsverschil. Bovendien betekent meer vermogen aan boord ook een logger en zwaarder sporthorloge.

Het is dan ook goed om je te realiseren dat de Vivoactive 4 eigenlijk over alles beschikt wat de meeste hardlopers nodig hebben. En ook nog eens over een ingebouwde muziekspeler.

Dat is toch wel een voordeel. Wil je het maximale qua data en hoogwaardig materiaal, of ben je echt een triatlonner, dan moet je zeker voor de Fenix 6 gaan.

Graag horen we ook jouw mening over deze beide sporthorloges van Garmin.

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs