Uitgebreide vergelijking
De Vivosmart 4 uit 2018 heeft na 4 jaar een opvolger gekregen. Het is de Vivosmart 5. Je kunt hem voor zo’n 145 euro kopen. De prijs van de Vivosmart 4 is intussen bijna tot de helft hiervan gezakt.
Je kunt de Vivosmart 5 gerust met de duurdere Garmin modellen vergelijken. Bedenk alleen wel dat bij deze activity tracker sommige functies wat minder uitgebreid zijn.
Ook is de lens van het horloge niet van stevig Gorilla glas gemaakt, maar van acryl. Dit maakt het horloge misschien wat kwetsbaarder, maar wel superlicht. Verder is het scherm monochroom.
De vraag is natuurlijk of Garmin met deze activity tracker een flinke stap heeft gemaakt of dat de Vivosmart 4 door z’n lage prijs onweerstaanbaar is geworden. Welke is de beste versie voor jou?
Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Garmin Vivosmart 5 en 4 voor je naast elkaar gezet.
Garmin Vivosmart 5 en 4: De overeenkomsten
Bekijk je de 2 modellen met een globale blik, dan kun je zeggen dat ze dezelfde vorm hebben. Beide horloges hebben een langgerekt afleesvenster dat is opgenomen in een smalle polsband. Die polsband wordt geleverd in 2 lengtematen.
Allebei werken ze op een oplaadbare accu. Gebruik je de horloges alleen als smartphone, dan gaat de acculading ongeveer een week mee.
In de horloges zit geen GPS ingebouwd. Je moet ze daarvoor koppelen aan je smartphone. Ook telefoneren lukt niet, maar je krijgt wél meldingen als je telefoon iets ontvangt. Ook kun je een tekstantwoord geven.
De horloges hebben sensoren die overdag en ’s nachts tal van metingen verrichten. Zo worden je activiteiten bijgehouden en stress gesignaleerd. ’s Nachts wordt je slaap bewaakt en gemeten hoeveel zuurstof er in je bloed zit.
Maar naast de overeenkomsten tussen de Garmin horloges, vind je ook een flink aantal verschillen.
Garmin Vivosmart 5 versus 4: De verschillen
Groter scherm meer informatie
Om te beginnen is er een duidelijk verschil in maat. De Vivosmart is flink gegroeid. Hij is nog steeds uitstekend geschikt voor de smalle en brede pols, maar beschikt nu over een display dat 66% groter is.
Het scherm is in de lengte maar een klein beetje gegroeid, maar werd vooral een stuk breder. Zo bedroeg bij de Vivosmart 4 de breedte 6,6 millimeter en bedraagt hij bij de Vivosmart 5 nu 10,5 millimeter.
Dit heeft als direct voordeel dat er veel meer informatie tegelijk op het scherm getoond kan worden. Het beeld blijft daarbij trouwens net zo scherp, want het aantal pixels op het scherm is ook flink toegenomen.
Dat zie je terug in de nieuwe resolutie. De laatste generatie Vivosmart 4 horloges beschikte namelijk over een afleesscherm van 128 x 48 pixels, terwijl de Vivosmart 5 een scherm heeft met 154 x 88 pixels.
Polsbandjes wisselen
Vergelijk je de displays van beide horloges met elkaar, dan zie je dat het metalen randje rond het afleesscherm bij de Vivosmart 5 is verdwenen. Dit maakt het design misschien net iets minder stijlvol.
Daar staat echter een belangrijk voordeel tegenover: je kunt nu naar hartenlust de polsbandjes wisselen. Ben je de kleur zat of raakt je band versleten, dan schaf je gewoon een nieuw bandje aan.
Maak kennis met je ‘persoonlijke batterij’
Heel aardig is ook de persoonlijke batterij die als item is toegevoegd. Het horloge meet natuurlijk allerlei kwaliteiten zoals hartslag en zuurstofniveau in je lichaam. Maar om die in samenhang te zien, werd de persoonlijke batterij bedacht.
Die persoonlijke batterij combineert allerlei gegevens, zodat je kunt zien hoe het er op een bepaald moment van de dag met jouw energie peil voorstaat. Zo kun je jouw activiteiten afstemmen op de mate waarin jouw persoonlijke batterij op dat moment ‘is opgeladen’.
Exit hoogtemeter
Hoewel lang niet iedereen er gebruik van zal maken, had de Vivosmart 4 een hoogtemeter aan boord. Daar kon je mee bijhouden hoeveel trappen of andere hoogtes je op een dag beklom of afdaalde.
Garmin heeft besloten deze specifieke meting niet langer meer te voeren in de Vivosmart horloges. Dit betekent dat je hem in de Vivosmart 5 niet meer zult aantreffen.
Betere metingen, nieuwe sensoren
Daar staat tegenover dat andere functies flink zijn verbeterd. Bijvoorbeeld de sleep tracking. Die geeft je elke morgen een duidelijk overzicht van de kwaliteit van de zojuist genoten nachtrust.
Op de achtergrond wordt deze informatie gevoed door een constante meting van de ademhaling.
Een andere interessante functie is de incident tracking die de Vivosmart 5 nu rijk is. Val je bijvoorbeeld van je fiets, dan meet het horloge deze onregelmatigheid en stuurt automatisch een tekstbericht naar vooraf ingevoerde contactpersonen.
Ook de elevate hartslagsensor is nieuw. Hij beoordeelt de hartslag die bij inspanning op een hoger niveau komt te liggen. Ook afwijkende hartslagritmes worden opgemerkt. Hier werd eveneens een nieuwe sensor voor ontwikkeld.
Conclusie: Garmin Vivosmart 5 of 4
Het is duidelijk dat Garmin met de Vivosmart 5 een flinke stap vooruit heeft gezet. Je ziet dit ook aan het prijsniveau dat de 2 horloges op dit moment ten opzichte van elkaar hebben.
Sommige gebruikers zullen het jammer vinden dat de hoogtemeter is vervallen. Is deze echt vereist, dan moet je een stapje omhoog in het Garmin assortiment.
Hier staan Fitbit-achtige voorzieningen als een persoonlijke batterij tegenover.
Kies voor de Garmin Vivosmart 5 als je:
- een groter scherm wilt hebben
- het leuk vindt om bandjes te kunnen wisselen
- graag je energie level op ieder moment van de dag wilt weten
- graag verbeterde metingen voor slaap, ongeval en hartslag op je scherm ziet komen
Kies voor de Garmin Vivosmart 4 als je:
- zeer voordelig een goede activity tracker wilt kopen
- graag een hoogtemeter in je horloge wilt hebben
- een klein schermpje met metalen randje erg smaakvol vindt
- niet verwacht een ander bandje te zullen kopen