Huawei Watch GT3 vs Huawei Watch GT 2

Uitgebreide vergelijking

Het Chinese Huawei staat al langere tijd bekend om haar aantrekkelijke sporthorloges. Die zijn niet alleen op hardlopen toegerust, maar ondersteunen je ook bij zo’n 100 andere sporten.

De Huawei Watch GT 2 van rond de 100 euro, heeft met de Huawei Watch GT 3 een sterke opvolger gekregen. Die laatste kost nog wel ruim 200 euro. De Huawei Watch GT 3 moet trouwens niet worden verward met de Watch 3 Pro, want die ging aan de GT 3 vooraf.

Misschien zie jij zo’n sporthorloge wel zitten, maar weet je niet precies waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Ook is het voor jou waarschijnlijk handig om te weten waarin de GT 3 van de GT 2 verschilt.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Huawei Watch GT 3 en Huawei Watch GT 2 voor je naast elkaar gezet.

Bekijk ook de vergelijking: Huawei Watch GT4 vs GT3

Huawei Watch GT 3 en Huawei Watch GT 2: De overeenkomsten

Van beide type horloges zijn 2 modellen beschikbaar. Eén voor de smallere pols (130 mm x 190 mm) en de andere voor de forsere pols (140 mm x 210 mm). Dit brengt 2 verschillende wijzerplaten met zich mee. De doorsnede van de ene horlogekast is 42mm en van de andere 46mm.

Het zal je niet verbazen dat, zonder polsband gemeten, het grotere model iets zwaarder is dan het kleinere model.

De verbinding loopt via bluetooth 5.1. en beide horloges zijn voorzien van GPS ondersteuning.

De Huawei horloges zijn waterdicht en kunnen een druk weerstaan van 5 atmosfeer.

Allebei de horloges beschikken over een AMOLED display.

Meer ruimte betekent ook een langere batterijduur. Met de Huawei GT 2 en GT 3 beschik je bij het 46 mm-model over 14 dagen batterijduur. Zit het 42 mm-model om je pols, dan moet je hem na 7 dagen opnieuw (draadloos) laden.

Huawei Watch GT 3 versus Huawei Watch GT 2: De verschillen

Nieuwer en iets zwaarder

Hoewel het bij het gewicht van de horloges slechts om grammen gaat, valt op dat de GT 3 iets zwaarder is uitgevoerd dan zijn voorganger de GT 2.

Bij het grote model scheelt het maar 1,5 gram. Maar het gewicht van de GT 3 met 42 mm doorsnede is van 29 gram naar 35 gram gegaan. Hij is dus circa 20% zwaarder geworden.

De kleine versie van de Huawei Watch GT 3 is 20% zwaarder geworden dan voorganger Huawei Watch GT 2.

Betere materialen gebruikt?

Die gewichtstoename kan best worden veroorzaakt door het gebruik van beter materiaal. In alle gevallen is de kast van het horloge opgebouwd uit plastic en metaal. Maar waar bij de Huawei 2 van gewoon metaal wordt gesproken, wordt dit bij de Huawei 3 aangeprezen als stainless steel.

Het metaal van de Huawei Watch GT 3 lijkt iets hoogwaardiger te zijn dan dat van de Huawei Watch GT 2.

Gegroeide wijzerplaat

Hoewel de doorsnede van de horloges niet is gegroeid, heeft Huawei toch een groter display uit haar horloges weten te persen. Zo is bij het 46 mm-model het display gegroeid van 1.39 inch naar 1.43 inch. Bij het 42 mm-model groeide het display van 1.2 inch naar 1.32 inch. Op beide horloges heb je dus meer ruimte gekregen. De resolutie nam daarbij ook nog eens een heel klein beetje (2,5%) toe.

De wijzerplaat van de Huawei Watch GT 3 is iets groter dan die van de Huawei Watch GT 2.

Nieuwe processor

Bij een nieuw model hoort ook een nieuwe processor. De Huawei GT 2 was uitgerust met de Kirin A1 processor. De GT 3 heeft een ARM Cortex-M processor gekregen.

WearOS en HarmonyOS

Gewicht, uiterlijk en de grootte van het scherm zijn belangrijk, maar bij een sporthorloge telt natuurlijk vooral het gebruik. De Huawei GT 2 draait op WearOS. Een besturingsplatform dat nog samenwerkt met Google en de hiervoor beschikbare apps gebruikt.

Het gebruik is bij de Huawei GT 3 gebaseerd op een nieuw besturingssysteem, HarmonyOS. Nu de samenwerking met Google is beëindigd, biedt HarmonyOS een alternatief platform.

Dit leidt wel tot een verschil in het gebruik. Het aanbod aan apps in Huawei’s eigen AppGallery is namelijk nog wat beperkt. Ook kan het wat lastig zijn dat je bijvoorbeeld je playlist van Spotify niet op je smartwatch kunt gebruiken.

Wel worden er door Huawei vervangende apps beschikbaar gesteld die zelf zijn ontwikkeld. Ook biedt het bedrijf enkele web-gebaseerde apps aan, waarmee via een omweg gebruik kan worden gemaakt van diensten zoals YouTube.

Het is dus afwachten hoe HarmonyOS zich als nieuw platform verder zal ontwikkelen.

Huawei Watch GT 2 draait op WearOS in combinatie met Google. Huawei Watch GT 3 is overgestapt op het eigen besturingssysteem HarmonyOS met een eigen AppGallery.

Systeemvereisten op je telefoon

Neem je de smartwatch in gebruik, dan zul je hem willen koppelen aan de Huawei app op je telefoon. Heb je een iPhone, dan heeft zowel de GT 2 als de GT 3 minimaal iOS 9 nodig als besturingssysteem.

Heb je een Android telefoon, dan is bij de Huawei GT 2 Android 4.4 voldoende, maar moet je bij de GT 3 beschikken over een telefoon met minimaal Android 6.0.

Op je iPhone heb je altijd minstens iOS 9 nodig. Android 4.4 is voldoende voor de Huawei Watch GT 2 en Android 6.0 is nodig voor de Huawei Watch GT 3.

Waar is de capacitieve sensor?

Beide sporthorloges beschikken over tal van sensoren. Zet je ze naast elkaar, dan valt op dat Huawei in haar nieuwste model de capacitieve sensor heeft weggelaten. Ben je aan het gebruik daarvan gewend, dan is dit dus even een puntje om bij stil te staan.

In tegenstelling tot de Huawei Watch GT 2 heeft de Huawei Watch GT 3 geen capacitieve sensor meer.

Conclusie: Huawei Watch GT 3 of Huawei Watch GT 2?

Lees je onze review zorgvuldig, dan valt op dat de verschillen niet al te groot lijken te zijn. Met name het besturingssysteem en de grootte van de wijzerplaat springen eruit. Het zal er dus van afhangen hoe intensief je de telefoon wilt gaan gebruiken.

Kies voor Huawei Watch GT 3 als je:

  • de grootste wijzerplaat wilt zien
  • een overstap op HarmonyOS voor lief neemt
  • de capacitieve sensor niet belangrijk vindt

Kies voor Huawei Watch GT 2 als je:

  • nog een oud besturingssysteem op je Android telefoon hebt staan
  • gehecht bent aan apps die alleen onder WearOS draaien
  • het forse prijsverschil wel aantrekkelijk vindt
vs