Polar Grit X vs Garmin Fenix 6

Uitgebreide vergelijking

De Garmin Fenix 6 is lange tijd de ongeslagen koning geweest van de premium outdoor sporthorloges, maar met de komst van de Polar Grit X begint er eindelijk een uitdager serieus aan die reputatie te morrelen.

Of je als veeleisende outdoor sporter in hart en nieren echt even goed uit bent met de Garmin Fenix 6 en de Polar Grit X, ontdek je in deze battle.

En zelfs als er geen echte ‘winnaar’ is, weet je na deze vergelijking in ieder geval wat de belangrijkste verschillen zijn. Wat de keuze voor jou een stuk makkelijker maakt.

Overeenkomsten

In de basis zijn er veel overeenkomsten tussen de Grit X en de Fenix 6. Het zijn beide stoer ogende en stevige horloges met een duidelijke focus op outdoor-activiteiten en uithoudingsvermogen (lees: batterijduur). Dat ze GPS-ondersteund zijn, de hartslag aan de pols meten en verder alle basics als stappen, calorieën en afstand gemeten worden, spreekt voor zich.

Natuurlijk zijn ze ook allebei waterdicht en zijn er enorm veel sportprofielen aanwezig.

Specifiek voor langeafstandslopers en klimmen/heuveltrainingen zijn er verschillende verdiepende features aanwezig. Ook beschikken ze over broodkruimelnavigatie.

Ze hebben allebei een roestvrijstalen behuizing, en een krasbestendig Gorrilla Glass-scherm. De resoluties en groottes van de schermen zijn min of meer hetzelfde, afhankelijk van de uitvoering (van de Fenix 6) die je kiest. De meest eerlijke vergelijking is die tussen de Grit X en het basismodel van de Fenix 6, dus geen Pro, Sapphire of Solar.

Kies je voor de kleinste uitvoering van het basismodel, de Fenix 6s, dan zijn de displays even groot (1,2 inch), evenals de resolutie (240 x 240 pixels). Beide horloges kunnen bediend worden met 5 fysieke knoppen.

Verschillen

Is de Grit X een ‘Fenix 6-killer’? Gelukkig niet, want dan zou er niets meer te kiezen zijn.

Ook andersom ‘wint’ de Fenix 6 het niet op elk terrein. Ze zijn op verschillende punten gewoon anders. Het is maar net wat je belangrijk vindt en wat voor sporter je bent. Kijk daarom even goed naar de volgende verschillen:

Design en Display

Zowel de Grit X als de Fenix 6 oogt stoer en als een serieus sporthorloge, al moet gezegd worden dat de Fenix 6 nog een tikkeltje robuuster is qua uitstraling. Maar het is helemaal een kwestie van smaak waar je uiteindelijk voor kiest.

De Grit X is misschien wat makkelijker te combineren met casual kleding vanwege de meer neutrale look.

Nemen we het basismodel (in zijn standaardformaat) van de Fenix 6 als uitgangspunt, dan zijn de kasten met 47 mm even groot, maar heeft de Fenix 6 een net wat groter display (1,3 vs 1,2 inch) en een hogere resolutie (260 x 260 vs 240 x 240 pixels).

In deze vergelijking is de Polar Grit X wel een stuk lichter (64 vs 80 gram), een verschil dat je zeker merkt als je de horloges lang om hebt.

Tenslotte is een belangrijk verschil dat de Grit X naast de fysieke knoppen ook over een touchscreen beschikt, wat bij langdurig gebruik van de menu’s prettiger kan zijn. Tegelijkertijd is de interface van de Fenix 6 wat gebruiksvriendelijker.

Op zoek naar de meest stoere uitstraling en het grootste en scherpste display? Kies de Fenix 6. Neem de Grit X als je liever iets lichters en neutralers én een touchscreen wilt.

Sport en activiteiten

Dit is voor de meeste gebruikers het belangrijkste onderdeel: wat zijn de verschillen in sport- en fitness-features van beide horloges?

Ze bieden allebei een scala aan sportprofielen die voor verreweg de meeste sporters genoeg zullen zijn. Als we echt gaan muggenziften – en daar zijn we hier voor – dan moeten we toegeven dat de Fenix 6 wel iets beter voorzien is als het om outdoor activiteiten gaat, met bijvoorbeeld ook profielen voor skiën, klimmen en kajakken.

Verder heeft Polar Grit X het unieke FuelWise, dat je energieniveaus in de gaten houdt en je gedurende je activiteit een melding geeft wanneer het tijd is om vocht tot je te nemen, of bijvoorbeeld een energiereep of -gel. Dit werkt erg goed, en wordt goed gewaardeerd door langeafstandslopers.

De Grit X heeft ook de feature HillSplitter, die detecteert wanneer je (minstens 10 meter) een heuvel opgaat (en afgaat) en de data hiervan opslaat.

Zo weet je na afloop van je run precies hoeveel heuvels je bent tegengekomen en wat je tijden hierbij waren. Leuk om dit onder elkaar te zien en hiermee je verschillende runs beter te kunnen vergelijken, maar verder gaat het niet.

Met HillSplitter kun je bijvoorbeeld niet zien hoe hoog je hartslag op die heuvels was. Ook is het puur voor live registratie.

Het is met de functie niet mogelijk om bijvoorbeeld vooraf alle heuvels op je route te zien en te weten hoe lang een beklimming nog duurt of hoe sterk de stijging is. Dit is wél mogelijk met de ClimbPro-functie op de Fenix 6.

Verder is de Garmin Fenix 6 beter te personaliseren, met meer gegevensvelden en alarmen voor individuele sportieve doelen.

Ook beschikt de Fenix 6 over een pulsoximeter, die het zuurstofgehalte van je bloed meet. Daarentegen kan de Grit X weer Running Power meten aan de pols, zonder extra sensors.

Voor lange afstanden kan de Polar Grit X met FuelWise precies zijn wat je nodig hebt! Zoek je meer diepgang en outdoor skills? Kies dan voor de Fenix 6!

Batterij

De Polar Grit X gaat in smartwatchmodus een respectabele 7 dagen mee en met GPS volledig ingeschakeld maar liefst 40 uur.

Dit laatste haalt de Fenix 6 zelfs niet (in normale modus). Die komt in GPS-stand tot 36 uur. Voor de meeste mensen meer dan genoeg maar toch een klein verschilletje. Maar natuurlijk, je bent (meestal) niet de hele dag aan het sporten.

In smartwatch-modus presteert de Fenix 6 verrassend genoeg nog veel beter (dan de Grit X), met een maximale batterijduur van 14 dagen.

En ja, dan heb je nog de ultra-GPS-modes, waarbij er trapsgewijs van alles wordt uitgeschakeld, waardoor je toch – min of meer – met GPS-ondersteuning kunt sporten. Dit gaat bij de Grit X tot 100 uur, en bij de Fenix 6, als je de Expeditie-modus combineert met de batterijbesparende modus… tot 48 dagen.

In dat opzicht is de Fenix 6 de duidelijke winnaar al zal je met deze extreme modus(sen) natuurlijk wel (flink) op nauwkeurigheid inleveren.

Op papier – en bij gemengd gebruik – wint de Fenix 6 deze ronde overduidelijk. In de praktijk heb je aan beide horloges meer dan genoeg.

Smarts

Het gaat vooral om de sportskills bij deze horloges, maar mocht je toch veel waarde hechten aan wat (extra) smart functies, dan moet je bij de Fenix 6 zijn.

Waarom? De Fenix 6 biedt contactloos betalen, je kunt smartphone-notificaties ontvangen tijdens het sporten (wat bij lange activiteiten handig kan zijn) én het is mogelijk om de muziekspeler van je telefoon te bedienen met je horloge. Met de Grit X kun je dit allemaal niet.

Het is niet iets om meteen van de daken te gaan schreeuwen, maar de Fenix 6 is toch echt slimmer dan de Grit X.

Connectiviteit

We kunnen er kort over zijn: ook deze ronde gaat naar de Fenix 6. Dit model kun je met apparaten verbinden via zowel (Smart) Bluetooth als ANT+.

De Grit X heeft alleen Bluetooth-verbindingsmogelijkheden. Dat werkt prima als je geschikte hartslagband, zoals de Polar H10, wilt verbinden, maar verschillende fietscomputers en (running) pods vallen dan helaas buiten de boot.

Met Bluetooth én ANT+ aan boord is de Fenix 6 het horloge voor jou als je volledige verbindingsvrijheid wilt.

Prijs

Wat betreft functionaliteiten komt de Fenix 6 vaak als winnaar uit de bus, maar is het je dat de meerprijs ook waard?

Zelfs in de basisuitvoering is de Fenix 6 meer dan 100 euro duurder dan de Grit X en dat is wel een bedrag om even bij stil te staan.

Ga jij echt alles uit de Fenix 6 halen en is hij je op het lijf geschreven? Dan kom je over het prijsverschil vast wel heen. Zijn de ‘extra’s’ van de Fenix 6 ‘nice to have’ maar kun je ook wel zonder, dan wordt het lastiger…

De Polar Grit X biedt grotendeels dezelfde hoogwaardige outdoor-ervaring als de Garmin Fenix 6, maar is wel een stuk voordeliger.

Waarom kiezen voor de Polar Grit X?

De Polar Grit X is de logische keuze voor sporters die een compleet en indrukwekkend outdoorhorloge willen, die niet per se álles hoeft te kunnen of meten en daarom niet het allerhoogste prijskaartje hoeft te hebben.

Is FuelWise een functie die je vaak zult gebruiken? Dan is de keuze ook makkelijk

Waarom kiezen voor de Garmin Fenix 6?

De Garmin Fenix 6 is voor de echte outdoor-junkie, die de meest uitgebreide en diepe metingen wil kunnen halen uit zijn horloge.

Als je een horloge wilt hebben die maar door en door blijft gaan en de robuuste look heeft die hierbij hoort, is de Fenix 6 voor jou!

Conclusie

Kies voor de Polar Grit X als je:

  • een iets lichter en daarmee comfortabeler horloge om je pols wilt hebben
  • veel lange afstanden loopt en veel baat hebt bij FuelWise
  • een iets neutraler en minder opvallend horloge wilt
  • je smart functies als muziekbediening of contactloos betalen niet zo belangrijk vindt
  • niet de hoofdprijs wilt betalen

Kies voor de Garmin Fenix 6 als je:

  • echt voor die stoere én premium outdoor-look wilt gaan
  • veel specialistische outdoor-sporten beoefent
  • als je veel haalt uit de diepere en bredere functionaliteiten, zoals ClimbPro
  • meer dan twee weken lang met je batterij wilt kunnen doen
  • net iets meer ‘smarts’ op je horloge wilt hebben

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs