Polar Grit X vs Polar Vantage V2

Uitgebreide vergelijking

Het is natuurlijk uitstekend als de consument wat te kiezen heeft, maar je kunt het ook té bont maken. Je kunt stellen dat Polar dit gedaan heeft toen het kort na elkaar de Grit X en de Vantage V2 lanceerde.

Want ja, de looks zijn ietsje anders en er zijn een paar functies die niet op het goedkopere model te vinden zijn, maar of dit nu echt een compleet nieuw model rechtvaardigt…

Overeenkomsten

Als we echt alle overeenkomsten zouden moeten opnoemen zou we wel even bezig zijn. Het makkelijkste is eigenlijk om de review te lezen van de Polar Grit X en dan weet je het. Behalve dat het display wat anders is.

Ze hebben allebei een kast van 47 mm, en een display van 1,2 inch met een resolutie van 240 x 240 pixels, en een touchscreen in combinatie met 5 fysieke knoppen. Ze hebben ook allebei batterijbesparende mogelijkheden waarmee je in theorie tot 100 uur met GPS-ondersteuning kunt sporten.

Wat de eerste Vantage V nog niet had, maar vervolgens de Grit X en daarna de Vantage V2 allebei wel, zijn drie mooie functies die de hardloper verder helpen: FuelWise, HillSplitter en Komoot-integratie.

Hiermee kun je respectievelijk meldingen krijgen als je extra vocht of voedingsstoffen tot je moet nemen, de heuvels op je route (live) registeren en navigeren met behulp van Komoot.

Omdat de Komoot-integratie alsnog een Komoot-abonnement vereist en verder wat navigatie betreft vrij basic is, en HillSplitter geen heuvels van tevoren in kaart kan brengen, is FuelWise de écht waardevolle functie. Iets waar veel langeafstandslopers baat bij hebben.

Uiteraard hebben ze allebei de basics voor sporthorloges in deze prijsklasse: ze zijn waterdicht, hebben een vrachtlading aan sportprofielen, beschikken over GPS, en kunnen je hartslag en slaapkwaliteit meten.

Verschillen

Hoewel het er niet ontzettend veel zijn, kunnen de paar verschillen tussen de Polar Vantage V2 en de Polar Grit X net… het verschil maken.

Design en Display

De uitstraling van de Polar Grit X is een tikkeltje stoerder dan die van de Vantage V2 door de wat bredere roestvrijstalen bezel.

De Vantage V2 is dan weer 12 gram lichter dan de Grit X. Verder beschikt de Vantage V2 over een ambient light sensor, die de helderheid van het scherm aanpast aan de hoeveelheid omgevingslicht. Wat de helderheid soms inderdaad ten goede komt.

En… dat was het eigenlijk wel.

Het zal neerkomen op smaak: wil je een iets robuustere look? Ga dan voor de Grit X. Boeit dat je niet, dan is lichtere (en lichtere) Vantage V2 de winnaar.

Sport en activiteiten

Hier zijn wel degelijk wat verschillen te melden. De Vantage V2 beschikt simpelweg over alle functies die de Grit X heeft, maar biedt nog wat extra’s.

Ten eerste is er Recovery Pro, waarmee de Vantage V2, grotendeels door je hartslag te analyseren, goed kan zien in welke mate je spieren en cardiosysteem (over)belast zijn. De V2 vertelt je of je wat langer moet rusten of juist meteen weer aan de slag kunt (of moet).

Verder zijn er drie nieuwe testfuncties, die maar voor een (beperkt) deel interessant zijn. De Running Performance Test en Cycling Performance Test meten je VO2-max gehalte, wat op zich nuttig is, maar trekken hier wel bijzonder veel tijd voor uit.

Iets meer heb je aan de Leg Recovery Test, waarmee je middels een korte oefening kunt zien hoe vermoeid je benen zijn.

De Vantage V2 wint deze ronde duidelijk, met meer functionaliteiten, waarbij (alleen) Recovery Pro echt meerwaarde biedt.

Batterij

Op papier kunnen ze allebei hetzelfde. In de praktijk lijkt de Vantage V2 wel ietsje slechter te presteren, met name in smartwatch-modus.

In theorie is het hier gelijkspel, maar de Grit X lijkt hier iets in het voordeel te zijn.

Smarts

De Grit X en Vantage V2 zijn zo goed als even slim (of dom), op één puntje na: met de Vantage V2 kun je muziek op je smartphone bedienen. Hoe vaak je dit in de praktijk doet is de vraag – het is namelijk geen losse muziekspeler, met eigen opslag of offline opties – maar hier wint de Vantage V2 het dus wel weer.

Muziekspeler van je telefoon bedienen? Dan heb je de Vantage V2 nodig!

Prijs

En dit is dan het hele ‘eieren eten’: hoeveel heb je over voor de paar extra sportieve functies, muziekbediening en een lager gewicht? Het verschil is zo’n 70 euro dus aan jou de keus.

De Vantage V2 biedt alles van de Grit X en voegt hier nog een paar functies aan toe. En zo’n 70 euro. Op prijs wint de Grit X het dus.

Waarom kiezen voor de Polar Grit X?

De Polar Grit X is voor sporters die een net iets stoerder uitstraling willen en verder (te) weinig geven om functies als Recovery Pro, Performance Tests, of muziekbediening.

Waarom kiezen voor de Vantage V2?

De Vantage V2 kies je als je muziekbediening belangrijk vindt, een iets neutralere look wilt en/of veel haalt uit de extra sportieve functies.

Conclusie

Kies voor de Polar Grit X als je:

  • een iets stoerdere look wilt
  • niet alle (extra) functies nodig hebt
  • een prijsverschil van 70 euro te veel vindt

Kies voor de Polar Vantage V2 als je:

  • veel gebruikmaakt van trainingsfuncties als RecoveryPro en de verschillende tests
  • graag je muziek bedient met je horloge
  • een zo licht mogelijk horloge wilt
vs