Bekijk de Polar Ignite review
Uitgebreide vergelijking
Kijk, nu wordt het interessant! De Polar Ignite en Garmin Forerunner 45 kunnen we op een eerlijke manier met elkaar vergelijken, omdat ze praktisch hetzelfde kosten. Dus afwegen of je bepaalde functies de meerprijs waard vindt is er niet bij. Hier is het gewoon: welke functies en eigenschappen passen het beste bij jou.
De battle of the budget horloges willen we het nog net niet noemen – want écht goedkoop zijn ze (nog) niet – maar beide sporthorloges zitten wel duidelijk in het instapsegment. Daarbij bieden zowel de Ignite als de Forerunner 45 veel waar voor het geld dus een miskoop doe je in geen geval. Tenzij je niet (genoeg) tot de doelgroep behoort.
Dat is meteen het goede nieuws: er is echt wat te kiezen. Er zijn genoeg verschillen en een duidelijke focus per horloge, waardoor de keus voor de meeste mensen heel duidelijk zal zijn.
Laten we beginnen!
Overeenkomsten
De verschillen helpen je het meeste maar toch even goed om aan te stippen dat je met beide horloges een aantal dezelfde mooie (basis)functies en eigenschappen krijgt.
Beide horloges hebben een ronde, vlot ogende horlogekast, zijn erg licht van gewicht (35 en 32 gram) en waterdicht.
Natuurlijk houden ze ook allebei je stappen bij, je calorieverbruik en afgelegde afstand. Dat spreekt voor zich. Ook het feit dat zowel de Ignite als de Forerunner 45 beschikken over hartslagmeting aan de pols en GPS mag geen verrassing heten, al is dat laatste niet altijd vanzelfsprekend.
Verder bieden ze allebei verschillende sportprofielen, om specifieke activiteiten goed bij te kunnen houden met interessante data.
Ook kun je op beide horloges berichten ontvangen van je telefoon.
Dan zijn er natuurlijk ook nog heel veel dingen die ze allebei niet hebben, waaronder ruimte voor muziekopslag en de mogelijkheid tot contactloos betalen.
Verschillen
Maar we zijn hier voor de verschillen. Heb je deze goed voor ogen, dan weet je tenminste wat je moet kiezen. Als het goed is.
Daar komen ze…
Design en Display
Met zijn heldere kleurentouchscreen van 260 x 260 pixels wint de Ignite het van de Forerunner, die het moet doen met 208 x 208 pixels en verder ook 1 mm kleiner is in doorsnee (in de normale uitvoering).
Maar dat is zeker niet het hele verhaal. De Garmin reageert namelijk iets beter op draaibewegingen van de pols (om het scherm op te laten lichten) en daarbij is het touchscreen van de Ignite niet altijd een zegen. De Forerunner laat zich bedienen met 5 fysieke knoppen, wat in de praktijk tijdens het sporten eigenlijk veel fijner is, want je wordt nooit gehinderd door vocht.
Tracking en activiteiten
Koop je een van deze horloges vooral als sporthorloge en niet als smartwatch, dan is dit onderdeel meestal bepalend.
Beide horloges bieden verschillende sportprofielen maar de Ignite wel véél meer. Nu zal niet elk profiel hele unieke data kunnen meten, maar het is duidelijk een pluspunt van de Ignite.
Nog een voordeel van de Ignite is dat ie specifiek zwemstatistieken bijhoudt, ook bij zwemmen in open water. Met de Forerunner kun je weliswaar zwemmen, maar speciale data voor deze activiteit houdt het horloge niet bij.
Een technisch punt, maar behoorlijk belangrijk voor sommige sporters, is de werking van de GPS. Bij de Ignite is deze niet altijd even nauwkeurig; de Forerunner 45 doet daarentegen zeer accurate metingen van je activiteiten. Wel zo fijn als je intensief wilt trainen en elke meter of seconde telt.
Tenslotte is er een verschil in focus te zien. Zo legt de Ignite duidelijk wat meer de nadruk op fitness en de Forerunner op hardlopen. De FitSpark app van de Ignite analyseert je fitheid op basis van heel veel verschillende data en doet vervolgens workout voorstellen waar je echt goed mee aan de slag kunt.
De Forerunner heeft dan weer voor hardlopers een heel fijne functie, te weten Garmin Coach. Met dit adaptieve trainingsprogramma kun je door een professionele coach (virtueel) begeleid worden met echt nuttige tips en schema’s, van 5 km tot een halve marathon.
Verbinden? Ga voor Forerunner!
Een opvallend verschil tussen de Ignite en Forerunner 45 is dat alleen de laatste beschikt over ANT+. Dit is ideaal als je wilt kunnen verbinden met bijvoorbeeld een hartslagband, ‘footpod’ of fietscomputer.
De Ignite beschikt weliswaar zelf al over een heel goede ingebouwde hartslagmeter (beter, waarschijnlijk dan die van de Forerunner), maar het is jammer dat dit horloge in het geheel niet kan ‘connecten’ via ANT+.
Smarts: allebei geen Einstein
Beide horloges hebben bar weinig smart functies.
Ja, ze kunnen allebei notificaties ontvangen en de Forerunner 45 kan hier zelfs op antwoorden (met vooraf ingestelde berichtjes). Dat was het wel zo’n beetje.
Oh ja… wat ook smart is… de Forerunner 45 heeft incidentdetectie, die ervoor zorgt dat hij je horloge opdracht geeft om een noodnummer te bellen als je – bijvoorbeeld – ten val komt. Toch erg handig!
Waarom kiezen voor de Garmin Forerunner 45?
We zeiden het al eerder: de Garmin Forerunner 45 is gewoon de beste optie voor hardlopers. Vanwege Garmin Coach en de nauwkeurige GPS. Maar ook als je wilt kunnen verbinden met externe apparaten, en je zaken als antwoorden op berichtjes en incidentdetectie een mooie toegevoegde waarde vindt.
Waarom kiezen voor de Polar Ignite?
De Polar Ignite is dé keuze als jij vooral met fitness bezig bent, veel zwemt, of gewoon een iets vlotter – en minder ‘sporty’ – uitziend horloge wilt hebben. Hij is prima voor hardlopen geschikt, maar legt het hierin gewoon af tegen de Forerunner.
Conclusie
Nog even kort de belangrijkste punten.
Kies voor de Garmin Forerunner 45 als je:
- Nauwkeurige metingen belangrijk vindt
- De beste coaching wilt voor hardlopen
- Wilt ‘connecten’ met apparaten als hartslagbanden en fietscomputers
Kies voor de Polar Ignite als je:
- Veel aan fitness doet
- Veel zwemt
- Een wat stijlvoller horloge wilt voor dagelijks gebruik
Waar kun je deze producten bestellen?
We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!
Bekijk de Polar Ignite review