Polar Ignite vs Garmin Vivoactive 4

Uitgebreide vergelijking

Een battle tussen de Polar Ignite en de Garmin Vivoactive 4: het lijkt een ongelijke strijd. Natuurlijk, het zijn beide toonaangevende merken en in hun prijscategorieën zijn de Ignite en Vivoactive 4 absolute toppers. Maar dat is het hem nou juist: in hun prijscategorieën. De Vivoactive 4 is een stuk duurder en daar krijg je simpelweg een stuk meer voor terug.

Maar… meer is niet altijd beter. Beide horloges hebben wel degelijk een eigen en uniek profiel en doen bepaalde dingen beter dan de ander. Afhankelijk van je sportieve voorkeuren zou je dus – ook als geld geen rol zou spelen – zomaar voor de Ignite zou kunnen kiezen.

Helemaal niet zo gek om deze populaire horloges eens goed aan de tand te voelen zodat jij eens en voor altijd weet wat je moet kiezen.

Overeenkomsten

Voordat we ingaan op de sappige details, eerst even de redenen dat je deze twee horloges überhaupt op één lijst zou willen zetten.

Wat allereerst opvalt is dat ze alle twee niet uitgesproken ‘sportief’ ogen. Ze zijn niet lomp of hoekig, zoals oude Polar- en Garmin-modellen dat wel waren, maar zien er met hun roestvrijstalen bezels chique uit en misstaan niet bij casual of nette kleding. Ze hebben ook allebei een touchscreen, met minimale ondersteuning van fysieke knoppen.

Verder zijn beide modellen niet ‘puur’ op sporten of hardlopen gericht, maar daarnaast ook behoorlijk veel op fitness en/of lifestyle. Wil je meer diepgaande hardloop- of andere sportmetingen dan kun je het bij Garmin en Polar beter zoeken in respectievelijk de Forerunner- en Vantage-lijn. De Ignite en Vivoactive 4 zijn prima horloges om de hele dag om te hebben.

Daarnaast hebben ze inhoudelijk natuurlijk aardig wat overeenkomsten. Ze houden je stappen, calorieën en afgelegde afstand bij en hebben vele sportprofielen om uit te kiezen. Beide horloges zijn waterdicht.

Ook kunnen ze je hartslag en slaapkwaliteit bijhouden en beschikken ze over GPS voor extra nauwkeurigheid in je sportieve metingen.

Zowel de Vivoactive 4 als de Ignite bieden gestructureerde workouts, trainingsprogramma’s en ademhalingsoefeningen.

Ook kun je op beide sporthorloges notificaties van je smartphone ontvangen. Als je op zoek bent naar vooral deze eigenschappen zit je dus met allebei goed.

Verschillen

Fijn, die overeenkomsten, maar daarvoor ben je hier niet. Je wilt weten wat de belangrijkste verschillen zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Weet jij wat voor sporter je bent en wat voor smart functies je daarnaast belangrijk vindt? Dan hebben wij het juiste horloge voor je.

Design en Display

Als het om de grootte gaat dan heeft de Vivoactive 4 een streepje voor, met een display-doorsnee van ruim 45 mm tegenover de 43 mm van dat van de Polar Ignite. Maar ook de ‘werkruimte’ in relatieve zin is groter omdat het display van de Ignite is voorzien van een Polar logo. Verder heeft het scherm van de Vivoactive 4 een hogere resolutie (260 x 260 vs 240 x 204).

Dit betekent natuurlijk niet dat de Vivoactive deze ronde gewonnen heeft. Zo is het display van de Ignite aangenaam helder en kleurrijk en is het maar net wat je prettiger vindt om je pols. Net iets kleiner kan fijner zijn. Bovendien is de Ignite ook aanzienlijk dunner, met 8,5 vs 12,8 mm en is ‘ie maar liefst 16 g lichter. Dat merk je best tijdens het dragen.

Verder is de Vivoactive 4 in het voordeel wat betreft bedieningsgemak. Het touchscreen is iets responsiever en met zijn twee fysieke knoppen kun je beter uit de voeten (zeker bij regen of zweet) dan met de ene knop op de Ignite.

Licht en handzaam of groot en praktisch? De Ignite scoort beter op comfort en de Vivoactive 4 is handiger in gebruik.

Tracking en activiteiten

Voor sporters het belangrijkste deel: wat hebben de Ignite en de Vivoactive 4 te bieden op het gebied van tracking? Hier valt aardig wat te kiezen.

Zo zullen hardlopers waarschijnlijk wat blijer worden van de Vivoactive 4 vanwege de aanwezigheid van Garmin Coach waarbij echt topcoaches vooral beginnende hardlopers heel goed ondersteunen met een adaptief trainingsprogramma. Dit is net iets fijner en uitgebreider dan de programma’s op de Ignite.

Ook niet onbelangrijk, hoewel beide horloges ‘gewoon’ over GPS beschikken, presteert deze bij de Vivoactive 4 een stuk beter. De metingen met GPS op de Ignite zijn simpelweg minder nauwkeurig.

Tegelijkertijd is de Polar Ignite een betere optie als fitness erg belangrijk voor je is. Niet alleen heeft de Ignite veel meer sportprofielen om uit te kiezen, de app FitSpark geeft je erg handige (en pittige) workoutsuggesties op basis van je reguliere training, slaapkwaliteit en herstelgegevens.

Ook kan de Ignite open water zwemmen tracken en de Vivoactive niet.

Is fitness ‘je ding’? Dan is de Ignite je vriend. Zijn nauwkeurige metingen en trainingen belangrijk? Ga dan voor team Garmin.

Connectiviteit is king bij de Vivoactive

Wil je je sporthorloge met andere apparaten verbinden? Dan kun je niet om de Vivoactive heen. Hij beschikt over Ant+ en kan daarom connecten met bijvoorbeeld een fietscomputer, hardloopband of hartslagband. Maar ook met handige running (power) pods, zoals Runscribe en Stryde, voor nog meer en betere hardloopdata.

Wil je verbinden en verdiepen met andere apparaten? Kies dan de Vivoactive 4!

Smarts en muziek

Ben je op zoek naar smart functionaliteiten en houd je van muziek tijdens het sporten? Dan heb je weinig aan de Polar Ignite. Vrijwel het enige ’slimme’ aan het horloge is dat je notificaties van je smartphone kunt ontvangen. Erg fijn, zeker, maar reageren kun je er niet op.

Dit is wel mogelijk met de Vivoactive 4, al zij het met vooraf ingestelde reacties. Daarnaast kun je vele apps downloaden via Garmin Connect IQ, is het mogelijk om contactloos te betalen via Garmin Pay (als je bank dit ondersteunt) en kan het horloge in het geval van een incident automatisch een door jou bepaald telefoonnummer (laten) bellen.

Tenslotte heeft de Vivoactive 4 ook nog standaard opslagruimte voor muziek en kun je gebruikmaken van diensten als Spotify en Deezer.

Een no-brainer: moet het slim of muzikaal zijn; dan is de Vivoactive 4 de enige keuze.

Prijs

Een open deur? Een beetje maar. Natuurlijk speelt prijs een rol, voor iedereen… Zelfs als je het budget hebt voor de Vivoactive en je de extra functionaliteiten ‘best zou kunnen gebruiken’ zou je alsnog voor de Ignite kunnen kiezen.

Honderd euro verschil in prijs is namelijk best flink. Aan jou de keus of de extra mogelijkheden je het extra geld waard zijn.

De Ignite is een stuk voordeliger, terwijl je er relatief veel voor krijgt.

Waarom kiezen voor de Garmin Vivoactive 4?

We kunnen eromheen draaien, maar de Garmin Vivoactive 4 is gewoon een completer sporthorloge, dat bovendien meer te bieden heeft als smartwatch. Als je dus een hardloper of andere sporter bent die de meest nauwkeurige metingen wilt, dan is de keus duidelijk.

Ook als je muziek tijdens het sporten wilt en behoefte hebt aan redelijk wat ‘smarts’ en connectiviteit, dan kun je niet om de Vivoactive 4 heen. Het is een bijna perfect allround horloge, voor sport én dagelijks gebruik.

Waarom kiezen voor de Polar Ignite?

Ben je prijsbewust en vooral geïnteresseerd in fitness en de belangrijkste basics zoals hartslagmeting. Wil je een horloge waar je sportief mee vooruit kunt en je goed ondersteunt met trainingen en oefeningen en kun je best zonder smart functies?

Dan is de Polar Ignite een uitstekende keuze. Hij is slank, licht en comfortabel, en heeft toch behoorlijk wat inhoud.

Conclusie

We zetten nog even de belangrijkste argumenten voor je op een rij:

Kies voor de Garmin Vivoactive 4 als je:

  • De meeste nauwkeurige metingen wilt
  • (Beginnende) hardloper bent die de beste coaching wilt
  • Extra data wilt via hardloopbanden, footpods, fietscomputers en hartslagbanden
  • Graag naar muziek luistert tijdens het sporten
  • Contactloos wilt betalen met je horloge

Kies voor de Polar Ignite als je:

  • Een strak budget hebt
  • Vooral op fitness bent ingesteld
  • Veel in open water zwemt
  • Draagcomfort belangrijk vindt
  • Weinig behoefte hebt aan smart functies

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs