Samsung Galaxy Watch 3 vs Samsung Galaxy Watch 4

Uitgebreide vergelijking

De Galaxy Watch 3 was al een populaire smartwatch, maar ondertussen heeft Samsung zijn opvolger geïntroduceerd: Galaxy Watch 4. Twijfel je tussen dit nieuwe model of het voordeligere, voorgaande model? Na het lezen van dit vergelijkingsartikel weet je of de features van de Watch 4 voor jou de upgrade waard zijn.

Overeenkomsten tussen Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch 4

Logischerwijs zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten tussen de Samsung Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch 4.

Design

Zowel de Watch 3 als de Watch 4 hebben een AMOLED scherm. Deze zijn voorzien van touchscreen, kleurenscherm en altijd-aan display. Het sterke Gorilla glass zorgt ervoor dat de horlogekast niet zomaar kan beschadigen. Beide modellen zijn waterdicht. Je kunt de smartwatches ook met de knoppen aan de zijkant bedienen.

Watch 3 en 4 hebben alle twee een touchscreen kleurenscherm en een always-on display.

Connectiviteit

Beide modellen kunnen meldingen van de smartphone ontvangen en inkomende oproepen accepteren en weigeren. Ze hebben bluetooth en ingebouwde wifi. Ook camerabediening, spraakbesturing en zelfstandige muziekbediening behoren tot de mogelijkheden. Contactloos betalen is bij beide modellen niet mogelijk.

Beide modellen hebben ingebouwde wifi, zelfstandige muziekbediening en kunnen meldingen van de smartphone weergeven.

Batterijduur

De batterijduur hangt af van het gekozen model, want de grotere varianten gaan over het algemeen net wat langer mee. Bij de Watch 3 en Watch 4 mag je gemiddeld gezien een batterijduur van 40 tot 56 uur verwachten in smartwatch-modus. Bij intensief gebruik dien je ze aan het einde van de dag weer op te laden.

Afhankelijk van het gekozen model gaat de batterij in smartwatch-modus gemiddeld 40 tot 56 uur mee.

Metingen en sensoren

Watch 3 en Watch 4 hebben een aantal functies gemeen. Zo hebben ze een uitstekende optische hartslagmeter en kunnen ze een ECG hartslagmeting doen. Ze meten het stressniveau en geven een melding bij het overschrijden van hartslagzones.

Ook hebben ze een ingebouwde GPS-sensor. Ze werken op basis van GLONASS, GPS en Galileo en geven de afstand tot de bestemming aan.

Ze hebben een hoogtemeter, gyroscoop, kompas, versnellingsmeter, bloedrukmeter, VO2MAX meter en saturatiemeter. Ze meten daarnaast ook de standaard getallen, zoals afstand, calorieën, conditie, stappen en snelheid. Tevens meten ze slaapkwaliteit en het stressniveau.

Ze dienen als jouw virtuele partner en kunnen automatisch pauzeren. Laad je favoriete work-outs in en ga direct aan de slag!

Watch 3 en 4 hebben interessante metingsfuncties, waaronder een hoogtemeter, gyroscoop, versnellingsmeter, bloeddrukmeter en optische hartslagmeter. Ook hebben ze een uitstekende GPS-sensor.

Belangrijkste verschillen tussen Galaxy Watch 3 en Watch 4

De Samsung Galaxy Watch 4 is een upgrade van de Watch 3. Daar mag je dus logischerwijs ook geüpgradede specificaties verwachten. Van de andere kant is de prijs van de Watch 3 dan ook weer wat lager, het is immers een ouder model. We benoemen hier de belangrijkste verschillen en upgrades.

Design

De Galaxy Watch 3 is verkrijgbaar in 41 mm en 45 mm. De Galaxy Watch 4 is verkrijgbaar in 40 mm en 44 mm. Optioneel kies je voor de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Deze is verkrijgbaar in 42 mm en 46 mm.

Verder zijn er nog een aantal verschillen doorgevoerd in het uiterlijk. Zo loopt het siliconen horlogebandje van de Watch 4 helemaal door tot aan de horlogekast. De Watch 3 heeft een meer klassiek uiterlijk met een leren horlogebandje. De Watch 3 lijkt daarmee meer op een standaard horloge, terwijl de Watch 4 meer de looks heeft van een smartwatch.

Watch 3 heeft een klassiek uiterlijk met leren horlogebandje en is verkrijgbaar in 41 mm en 45 mm. Watch 4 heeft de looks van een smartwatch en is verkrijgbaar in 40 mm en 44 mm (Watch 4 Classic in 42 mm en 46 mm).

Besturingssysteem

Watch 3 draait op het besturingssysteem van Samsung zelf: Tizen OS. Hiermee kun je apps op het horloge installeren. De upgrade op Watch 4, besturingssysteem Wear OS van Google, maakt het mogelijk om eenvoudiger apps te installeren. Je kunt namelijk direct vanuit de Google Play Store met één druk de apps op je telefoon zetten.

Wat wel opvalt is dat Watch 3 te gebruiken is in combinatie met iOS (iPhone 5 of later). De Samsung Watch 4 is niet compatibel met iOS, dus met een iPhone is dit model niet aan te raden. Daarnaast werken de Watch 4 functies ECG-meting en bloeddrukmeting alleen met een Samsung smartphone.

Watch 3 is compatibel met Android en iOS, het draait op Tizen OS. Watch 4 draait op Wear OS, wat relatief gezien eenvoudiger in gebruik is, maar niet compatibel voor iOS is.

Opslagcapaciteit

De Galaxy Watch 3 heeft 8 GB opslag. Dat is meer dan voldoende om je favoriete apps en playlists op te slaan. Wens je echter meer opslagruimte? De Watch 4 biedt maar liefst 16 GB opslagcapaciteit.

Watch 3 heeft 8 GB opslag, Watch 4 heeft 16 GB opslag.

Sensoren en metingen

Een van de belangrijkste factoren voor het kiezen van je favoriete sporthorloge en/of gezondheidshorloge zijn de metingen die je ermee kunt uitvoeren. Watch 4 heeft een aantal extra functies ten opzichte van Watch 3.

Qua GPS is er bijvoorbeeld met de Watch 4 net iets meer mogelijk. Deze kan namelijk ook routes inladen en heeft een trackback-functie. Dit model meet de fitnessleeftijd, geeft hersteladvies en is voorzien van cadanssensor.

Daarnaast heeft Samsung Watch 4 een EDA sensor, waarmee de hoeveelheid stress gemeten kan worden aan de hand van de geleidbaarheid van je huid. Tevens is hij voorzien van een thermometer en kan hij voor dames zelfs de menstruatiecyclus volgen. Tevens kan dit model zelfs meten of je snurkt en in hoeverre dit invloed heeft op je nachtrust.

De Samsung Watch 4 biedt een aantal features die bij Watch 3 ontbreken, zoals een EDA sensor, thermometer, het volgen van de menstruatiecyclus, cadanssensor en het geven van hersteladvies.

Bioelectrical Impedance Analysis

Een toffe toevoeging aan de Samsung Galaxy Watch 4 is de Bioelectrical Impedance Analysis functie. Hiermee kun je een lichaamsanalyse doen om inzicht te krijgen in je spiermassa, vetmassa en lichaamsvocht. Fijn voor het monitoren van de gezondheid en het optimaliseren van sportprestaties.

Samsung Galaxy Watch 4 biedt lichaamsanalyse, wat inzicht geeft in spier- en vetmassa en lichaamsvocht.

Eindoordeel

Hoewel de Samsung Galaxy Watch 3 en Watch 4 veel basisspecificaties gemeen hebben, heeft de Watch 4 een aantal super interessante upgrades gekregen.

Met onder meer een EDA sensor en de lichaamsanalyse houd je je gezondheid en sportprestaties beter in de gaten. De Watch 3 is echter ook een prima model, wat dan juist weer een betere keuze is als je geen Samsung smartwatch hebt (betere compatibiliteit).

Waarom kiezen voor de Samsung Galaxy Watch 3?

De Samsung Galaxy Watch 3 is een gedegen sporthorloge en gezondheidshorloge die veel in huis heeft om gegevens tot in detail te tracken. Met zijn klassieke look is het een echte eyecatcher om je pols. En hoewel het een Samsung is, is dit model ook compatibel met iPhone en andere merken smartphones.

Kies voor Galaxy Watch 3 als je:

 • Een smartwatch met een klassieke uitstraling zoekt (leren bandje);
 • Keuze wilt hebben uit de maten 41 mm en 45 mm;
 • Een Android- of iPhone-gebruiker bent (Watch 4 niet compatibel met iOS);
 • Alle metingsfuncties voor jou voldoen en je de meest voordelige optie wenst;
 • Minder wilt uitgeven

Waarom kiezen voor de Samsung Galaxy Watch 4?

Zie je die extra functies van de Watch 4 wel zitten, zoals het maken van een lichaamsanalyse, het krijgen van hersteladvies en het meten van de fitnessleeftijd?

Als je een Samsung smartphone hebt dan haal je het maximale uit deze uitgebreide smartwatch. Een fijn model met een sporthorloge look dat van alle gemakken voorzien is.

Kies voor Galaxy Watch 4 als je:

 • Een siliconen horlogebandje je voorkeur heeft;
 • Een smartwatch zoekt met zoveel mogelijk functies;
 • Keuze wilt hebben uit de maten 41 mm en 45 mm (of 42 mm en 46 mm met Samsung Galaxy Watch 4 Classic – heeft dezelfde functies);
 • Een Samsung smartphone hebt;
 • Zoveel mogelijk opslag wenst (16 GB);
 • Een EDA-sensor, cadanssensor en thermometer wilt;
 • Uitgebreide lichaamsanalyses wilt doen (Bioelectrical Impedance Analysis)
vs