Samsung Galaxy Watch 4 vs Samsung Galaxy Watch4 Classic

Uitgebreide vergelijking

Het Zuid-Koreaanse Samsung maakt het haar klanten niet erg makkelijk om de serienamen van haar sporthorloges te volgen. De Samsung Galaxy Watch 4 en Samsung Galaxy Watch 4 Classic, lijken als type bij elkaar te horen, maar doen dat niet.

De Galaxy Watch 4 is namelijk de opvolger van de Galaxy Watch Active 2, terwijl de Galaxy Watch 4 Classic de opvolger is van de Galaxy Watch 3.

Hoe zou het dan met de prijsstelling zitten? Het blijkt dat de Classic de duurste is van de 2 sporthorloges. Met prijzen die schommelen van 220 euro tot 260 euro, is hij gemiddeld zo’n 60 euro duurder dan de Watch 4.

De vraag is natuurlijk met welke van de 2 horloges jij het beste aan je trekken komt. Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Samsung Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic voor je naast elkaar gezet.

Samsung Galaxy Watch 4 en Classic: De overeenkomsten

Beide sporthorloges werden in augustus 2021 door Samsung aan het publiek gepresenteerd. Ze zijn allebei voorzien van de nieuwste versie van het besturingssysteem Wear OS. Hierin is de Fitbit health and fitness service geïntegreerd en natuurlijk de updates van Google apps.

Van beide modellen is een uitvoering leverbaar met alleen bluetooth of met bluetooth en LTE-functionaliteit (=4G). Beide modellen zijn uitgerust met dezelfde oplaadbare accu. Hun capaciteit bedraagt 361 mAh bij de grote uitvoering en 247 mAh bij de kleinere uitvoering.

De horloges beschikken beiden over allerlei sensoren die jouw lichaamsfuncties meten en ook andere informatie voor je bijhouden. Al deze ingrediënten zijn hardwarematig hetzelfde.

Spring je met de horloges om je pols in het water, dan kun je duiken tot je op een diepte bent waar een druk heerst van 5 atmosfeer.

Toch willen we je zo’n duik niet aanraden, want de meningen over aanduidingen rond waterdichtheid van horloges willen nog weleens verschillen. In ieder geval is je sporthorloge goed tegen water bestand.

Het glas dat in beide sporthorloges zit verwerkt is van het type Corning Gorilla Glass DX.

Samsung Galaxy Watch 4 versus Classic: De verschillen

Kleiner of juist groter?

Kijken we naar het uiterlijk, dan valt op dat de Classic versie groter is. Hij meet in doorsnede 42 millimeter en 46 millimeter, afhankelijk van de dikte van je pols.

De Watch 4 wordt geproduceerd met doorsnedes van 40 millimeter en 44 millimeter.

De Samsung Galaxy Watch 4 is met 40 en 44 millimeter iets kleiner dan de  Classic die 42 en 46 millimeter in doorsnee is.

Vormgeving en gebruikte materialen

De horloges lijken in eerste instantie qua vormgeving sterk op elkaar. Ze zijn allebei rond en hebben aan de rechterkant 2 functieknoppen. Ook de polsband is op dezelfde wijze in het horloge geïntegreerd.

Kijk je wat beter, dan valt op dat de Classic een draaibare ring rond de wijzerplaat heeft. Dit brengt softwarematig extra bedieningsmogelijkheden met zich mee.

Qua stootvastheid is er ook een verschil. De Samsung Classic is namelijk opgebouwd uit stainless steel, terwijl de Watch 4 gemaakt is van aluminium.

De Samsung Galaxy Watch 4 Classic beschikt over een draairing rond de wijzerplaat en is gemaakt van roestvrij staal. De Watch 4 is gemaakt van aluminium.

Het gewicht van beide sporthorloges

Naast de grotere doorsnede is de Classic dus ook uit zwaarder metaal opgebouwd. Dit laat zich voelen in het gewichtsverschil tussen beide horloges.

Zo weegt de Samsung Watch 4 Classic 46,5 gram, terwijl de Watch 4 maar 25,9 gram weegt.

De Samsung Galaxy Watch 4 is met een gewicht van 25,9 gram bijna de helft lichter dan de Samsung Watch 4 Classic.

Doorsnede van het beeldscherm op de horloges

Terwijl de Classic een stukje groter in doorsnee is dan de Watch 4, hebben ze allebei een scherm van vrijwel dezelfde grootte.

De kleinere uitvoeringen voor de smalle pols beschikken over een scherm van 1,2 inch. Daarbij moet worden opgemerkt, dat de effectieve doorsnede van de wijzerplaat bij de Classic zelfs maar 1,19 inch is.

De versies voor de brede pols tonen hun beeld op een 1,4 inch display.

Ondanks de grotere kast van de Samsung Galaxy Watch 4 Classic, is de beeldschermdoorsnede een fractie kleiner dan die van de Watch 4.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 4 of Classic?

Wanneer je de vergelijking tussen de Watch 4 en Watch 4 Classic leest, zie je dat de horloges technisch erg naar elkaar zijn toegebogen.

De grootste verschillen vind je terug bij de maten, het gewicht en het design. Bovendien hangt aan beide horloges een ander prijskaartje.

Het belangrijkste technische verschil is eigenlijk de draairing rond de wijzerplaat van de Watch 4 Classic. Die geeft immers ook een kleine uitbreiding aan de user interface.

Kies voor Samsung Galaxy Watch 4 als je:

  • de opvolger zoekt van de Galaxy Watch Active 2
  • het sporthorloge om je pols wilt hebben dat het minste weegt
  • qua design het liefst kiest voor strak en klein

Kies voor Samsung Galaxy Watch 4 Classic als je:

  • de opvolger zoekt van de Galaxy Watch 3
  • roestvrij staal, een flink gewicht en een wat drukker design aantrekkelijk vindt
  • vindt dat een sporthorloge met een stoere draairing duidelijk op je pols aanwezig mag zijn
vs