Samsung Galaxy Watch 5 vs Apple Watch Series 7

Uitgebreide vergelijking

Je bent op zoek naar een mooi sporthorloge. Niet zomaar een eenvoudig model, maar een sporthorloge dat jou veel te bieden heeft. De prijs mag variëren van circa 240 tot 310 euro.

Daarbij ben je een beetje aan het twijfelen geraakt tussen Samsung en Apple. Apple zit vooral bovenin de prijsrange, terwijl Samsung eerder aan de onderkant zit. Het hangt wel af van de uitvoering.

Je vraagt je misschien af of de Galaxy Watch 5 en de Watch Series 7 ongeveer hetzelfde zijn of dat ze juist van elkaar verschillen. En natuurlijk welke van de twee sporthorloges het beste bij jou past.

Om je met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Samsung Galaxy Watch 5 en Apple Watch Series 7 voor je naast elkaar gezet.

De overeenkomsten

Een flink aantal verschillende functies vind je terug op beide sporthorloges.

Zo meten ze allebei de zuurstofverzadiging van je bloed en je hartslag. Je kunt met de ECG-functie een hartfilmpje maken.

Ben je op pad, dan kun je gebruikmaken van een versnellingsmeter, een gyroscoop en een barometer.

Beide horloges meten tijdens je slaap de hartslag, ademhaling, fase in je slaap en de duur van je slaap.

Het LCD-display wordt verlicht met behulp van een ambient light sensor. Die reageert op de lichtsituatie rond het horloge en past de intensiteit van het scherm daarop aan.

Om te navigeren beschik je op beide horloges over GPS, Glonass, Beidou en Galileo.

De verschillen

Het besturingssysteem van de sporthorloges

Maar er zijn aanzienlijke verschillen. Om te beginnen het besturingssysteem waar de horloges op draaien. Het zal je niet verbazen, maar de Series 7 draait op iOS en de Watch 5 op Android.

Helaas koppelt de Samsung Watch 5 niet met een iPhone. Ben jij dus bezitter van een iPhone, dan kun je beter niet voor de Watch 5 kiezen.

Zoals te verwachten is bij Apple, koppelt dit sporthorloge niet aan een Android telefoon.

Kortom, met deze twee sporthorloges blijft het speelveld van Apple en Samsung strikt gescheiden.

De Samsung Galaxy Watch 5 koppelt alleen aan Android telefoons, terwijl de Apple Watch Series 7 zich beperkt tot de iPhones van Apple.

Hoe compleet is het beeld van jouw conditie?

Gebruik je het sporthorloges tijdens je trainingen, dan zijn alle functies welkom die jouw lichamelijke gesteldheid in beeld brengen.

Tussen de horloges bestaat er wat dat betreft een belangrijk verschil. Waar de Galaxy de lichaamstemperatuur meet en een bloeddruksensor heeft, missen deze functies bij de Apple.

De Samsung Galaxy Watch 5 meet lichaamstemperatuur en bloeddruk. De Apple Watch Series 7 doet dit niet.

Het verschil in batterijduur

Hoe lang blijft het sporthorloge actief op een volgeladen batterij? Zoals je waarschijnlijk zult weten, hangt de gebruiksduur sterk samen met de functies die je tegelijk gebruikt.

Maar aan de uiterste waardes kun je meestal wél aflezen of het verschil in gebruiksduur beperkt is of juist groot. Op het punt van de gebruiksduur bestaat er tussen deze horloges een aanzienlijk verschil.

Zo heeft Samsung in haar eigen laboratorium de maximale gebruiksduur op 50 uur getest. Apple daarentegen komt met de maximale gebruiksduur niet verder dan 18 uur.

De maximale gebruiksduur van de Samsung Galaxy Watch 5 ligt met 50 uur bijna drie keer zo hoog als die van de Apple Watch series 7.

De laadtijd en draadloos laden met je telefoon

De laadtijd van de accu verschilt enigszins in het voordeel van Apple. In drie kwartier zit de accu voor 80% vol. De accu van de Samsung Watch doet er een uur over om tot 80% gevuld te worden.

Maar er is een ander verschil dat juist in het voordeel van Samsung uitpakt. De smartwatch van Samsung kun je namelijk draadloos opladen met behulp van je Samsung smartphone. Die functie biedt Apple niet.

De Apple Watch series 7 laadt iets sneller op dan de Samsung Galaxy Watch 5. Maar alleen de Watch 5 kun je ook draadloos opladen met behulp van je Samsung smartphone.

Het uiterlijk van de smartwatches

Doe je een Apple of een Samsung om je pols, dan wil je daar graag een beetje mee shinen. Dat lukt met allebei heel goed, maar de smartwatches hebben wel heel duidelijk hun eigen look.

Samsung koos voor rond en Apple voor langwerpig met vier hoeken. Beide merken brengen hun sporthorloge in twee maten op de markt.

Samsung biedt haar horloges aan met doorsnedes van 40 en 44 millimeter. Apple biedt de Watch Series 7 aan met lengtes van 41 en 45 millimeter.

De langwerpige horlogekast van Apple is daarbij minder breed dan de ronde kast van Samsung.

Het design van de Apple Watch series 7 is langwerpig met vier hoeken, terwijl bij de Samsung Galaxy Watch 5 werd gekozen voor rond.

Leuke extra’s op de Samsung

Tot slot vind je in de Samsung Galaxy Watch 5 enkele leuke functies die je bij Apple niet tegenkomt.

Zo kan de Watch 5 tracken wanneer je snurkt tijdens je slaap. Het sporthorloge moet daarvoor dan wel gekoppeld zijn met je telefoon.

Ook heel aardig is de ‘checkup’ die Samsung tijdens het sporten aan de gebruiker biedt. Met een druk op de knop maakt het horloge een complete analyse van je lichaam. Je ziet gelijk hoe je eraan toe bent op dat moment.

De Samsung Galaxy Watch 5 meet tijdens je slaap het snurken en laat je met een druk op de knop jouw hele lichaam analyseren. De Apple Watch series 7 kent deze functies niet.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 5 of Apple Watch Series 7?

Tussen het sporthorloge van Samsung en dat van Apple bestaan dus flinke verschillen. Daarbij is in de eerste plaats het besturingssysteem van belang.

Bovendien valt op dat Samsung een paar functies aanbiedt die een Apple smartwatch niet heeft.

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 5 als je:

  • een Samsung telefoon hebt
  • het voordeel waardeert van een lange gebruiksduur
  • een ronde wijzerplaat om je pols wilt zien
  • met een druk op de knop je algehele conditie wilt kunnen aflezen

Kies voor de Apple Watch Series 7 als je:

  • een iPhone hebt
  • snel je accu wilt kunnen opladen
  • een voorkeur hebt voor rechthoekig design
vs