Samsung Galaxy Watch 5 vs Samsung Galaxy Watch 4

Uitgebreide vergelijking

De dag waarop ongeveer elke (Android) smartwatch-liefhebber heeft gewacht is gearriveerd: de release van de Samsung Galaxy Watch 5.

Een mooie en veelzijdige wearable, daar zal niemand aan twijfelen. Maar brengt ie ook de vernieuwingen en verbeteringen waar iedereen op hoopt? (*kuch* accuduur *kuch*)

Je lees het in onze uitgebreide vergelijking.

Overeenkomsten

Voor de overeenkomsten is het eigenlijk het makkelijkst als je de review van de Galaxy Watch 4 erbij pakt, want alles wat op dat horloge zat, in ieder geval wat functies betreft, zit ook op zijn opvolger.

We zullen even wat highlights noemen:

Beide hebben hetzelfde formaat Amoled-display en net als de Galaxy Watch 4 is de Galaxy Watch 5 beschikbaar in 2 maten: 40 en 44 mm.

Zowel de 4 als de 5 draait op WearOS 3 en ze zijn allebei voorzien van dezelfde BioActive sensor, waarmee een ECG te maken is alsmede een ‘biometrische impedantie analyse’, die iets vertelt over je lichaamssamenstelling.

Ze kunnen allebei 90 soorten activiteiten bijhouden (maar de Watch 5 nog wat meer), je slaapkwaliteit – zoals je slaapfase – analyseren en weergeven in de Samsung Health app, en ze hebben allebei snurkdetectie.

Natuurlijk kun je meldingen van je smartphone ontvangen, oproepen afhandelen via je speaker en microfoon en heb je toegang tot een uitgebreide appwinkel.

En inmiddels kun je ook op beide horloges contactloos betalen via Google Pay en gebruikmaken van Google Assistant.

Er is meer, maar we laten het hier even bij.

Verschillen tussen de Samsung Galaxy Watch 5 en 4

Uiteraard zijn er naast de overeenkomsten ook verschillen. Of er hier genoeg (waardevolle) van zijn, mag je zelf beoordelen.

Horlogekast, scherm en display

Kijken we alleen naar de Watch 5 (en niet de Watch 5 Pro) dan zijn we behoorlijk snel klaar. De resoluties en schermgroottes zijn namelijk exact gelijk.

Wel is het schermmateriaal van de Galaxy Watch 5 anders: dit horloge is namelijk voorzien van saffierglas. Dat lijkt weinigzeggend, maar het maakt het scherm in een keer een stuk krasbestendiger.

Voor velen kan dit een heel interessant verkooppunt zijn, want het is best vervelend om een duur en mooi gebruiksvoorwerp te hebben waar je vervolgens heel voorzichtig mee moet doen.

Pakken we de Galaxy Watch 5 Pro erbij, dan verschilt deze nog door de dikkere kast en het andere materiaalgebruik: hij is namelijk van titanium gemaakt.

Ook is de Watch 5 Pro in 45 mm beschikbaar terwijl de Galaxy Watch 4 Classic in 42 en 46 mm verkrijgbaar is.

Hmm, ja, en we zouden het bijna vergeten – misschien hebben we het verdrongen – maar een opvallend verschil is dat in deze 5e jaargang de Galaxy Watch niet meer met een roterende bezel geleverd wordt.

Deze was eerder nog beschikbaar op de Galaxy Watch 4 Classic. Nu is er alleen nog maar de virtuele variant aanwezig.

De Galaxy Watch 5 heeft sterker saffierglas maar geen roterende bezel. You win some, you lose some. Laten we het gelijkspel noemen.

Hardlopen, Fitness en Gezondheid

90 sportprofielen is niets om je neus voor op te halen, maar de Galaxy Watch 5 heeft er meer dan 100.

Niet dat ze allemaal unieke data zullen vastleggen (meestal gewoon de gebruikelijke tijd, afstand, tempo en calorieën) maar je hebt dan in ieder geval voor vrijwel elke denkbare sport een categorie om je workouts te ordenen.

Verder heeft de Galaxy Watch 5 een temperatuursensor (en de Watch 4 niet). Deze moet het momenteel nog zonder toepassing doen, maar zou bijvoorbeeld door zijn metingen al vroeg kunnen detecteren of je ziek wordt.

Erg belangrijk voor je algehele fitheid – en gezondheid – is je slaapkwaliteit. Nieuw op de Galaxy Watch 5 hierbij is de slaapcoach die je gedurende een maand advies geeft om beter te slapen.

Weinig verschillen hier, maar met de nieuwe slaapcoach en temperatuursensor heeft de Galaxy Watch 5 toch een streepje voor.

GPS en navigatie

Essentieel voor een goede tracking van je activiteiten zijn deugdelijke GPS-metingen.

De nauwkeurigheid hiervan viel op de Samsung Galaxy Watch 4 een beetje tegen en het lijkt erop dat de vastgelegde routes op de Galaxy Watch 5 op zijn minst iets meer waarheidsgetrouw worden weergegeven.

Ook is er op de Galaxy Watch 5 meer navigatie-functionaliteit bijgekomen. Zo is er een Track Back-functie waarbij je jouw gelopen route exact weer kunt teruglopen, in omgekeerde richting dus.

Verder is het op de Galaxy Watch 5 Pro mogelijk om gpx-bestanden in Samsung Health te importeren en naar je horloge te sturen en deze ‘gewoon’ via turn-by-turn navigatie te volgen.

Dit kan zowel met als zonder telefoontje in de buurt, al zie je in het laatste geval wel meer details in je kaartje (en niet alleen de routelijn).

Verbeterde GPS is altijd iets om blij van te worden. En de extra kaart- en navigatie-opties op de Galaxy Watch 5 (Pro) zijn op zijn minst ‘nice to have’.

Smart functies

Er zitten standaard verbeteringen op het gebied van smart functies op de Galaxy Watch 5, maar deze zullen via een software-update ook beschikbaar worden voor de Galaxy Watch 4.

Denk dan aan een verbeterd volledig toetsenbord, waarop je ook kunt swipen en een vernieuwde Telefoon-app die dual-sim ondersteunt. En uiteraard weer nieuwe watchfaces.

De Galaxy Watch 5 heeft tijdelijk een voordeel wat betreft smart functies, maar dat zal niet lang duren.

Batterij

Een belangrijke upgrade voor de Galaxy Watch 5 komt in de vorm van een grotere batterij. De 40 mm-versie heeft een 284 mAh-batterij in plaats van 247mAh en de de 44 mm-versie is gegroeid van 361 mAh naar 410 mAh.

Dit betekent – in beide gevallen – een theoretisch maximale accuduur van 50 uur tegenover 40 uur voor de Galaxy Watch 4.

Nog veel beter wordt het met de Galaxy Watch 5 Pro; dit horloge heeft een batterijgrootte van 590 mAh, waarmee je op papier 80 zou moeten kunnen halen.

Al zal het in de praktijk op (een stuk) minder accuduur uitkomen, de Galaxy Watch 5 gaat duidelijk (veel) langer mee dan de Galaxy Watch 4.

Prijs

Vergelijken we de adviesprijzen dan is een aankoop van de Watch 5 meer dan te rechtvaardigen, want hij zou dan slechts zo’n 30 euro duurder zijn. Alleen al het saffierglas is dit verschil waard.

Kijken we echt naar de huidige prijzen dan wordt het een ander verhaal en kost de Galaxy Watch 5 (Pro) met zijn 299, 329 en 429 euro ongeveer het dubbele van de vergelijkbare maten en uitvoeringen van de Galaxy Watch 4 (Classic).

In de praktijk is de Galaxy Watch 5 twee keer zo duur als de Galaxy Watch 4.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch 5 of 4?

Het is niet zo gek dat de Samsung Galaxy Watch 5 meer te bieden heeft dan de 4. Maar hoeveel zijn die extra’s je waard? Dat is de belangrijkste vraag.

Als je al een Galaxy Watch 4 hebt en graag wilt upgraden, maakt het waarschijnlijk weinig uit, maar moet je nu kiezen tussen de nieuwe aankoop van een van deze twee modellen, dan wordt het nog knap lastig.

Kies voor de Samsung Galaxy Watch 5 (Pro) als je:

  • De Galaxy Watch wilt met de beste batterij
  • Saffierglas onmisbaar vindt vanwege de extra bescherming
  • Betere GPS, meer map-functies, de temperatuursensor en/of de slaapcoach erg belangrijk vindt


Kies voor de Samsung Galaxy Watch 4 (Classic) als je:

  • Het functie-aanbod meer dan voldoende vindt
  • Je niet stoort aan de minder krachtige batterij
  • Het prijsverschil met de Watch 5 te groot vindt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs