Xiaomi Mi Band 7 vs Xiaomi Mi Band 6

Uitgebreide vergelijking

De Chinese producent van de populaire Xiaomi Mi Band 6, heeft voor haar klanten een opvolger gelanceerd: de Xiaomi Mi Band 7.

Hij kost circa 57 euro en is daarmee 10 à 15 euro duurder dan zijn voorganger. Op het eerste gezicht zien de activity trackers er hetzelfde uit. Toch zijn er best een aantal verschillen aan te wijzen.

Overweeg jij ook om een nieuw activity tracker te kopen, welke kun je dan het beste kiezen? Wordt het de populaire Mi Band 6 of is opvolger Mi Band 7 handiger?

Om jou met het antwoord op die vraag te helpen, hebben wij de Xiaomi Mi Band 7 en 6 voor je naast elkaar gezet.

Xiaomi Mi Band 7 en 6: De overeenkomsten

De vorm van beide horloges is hetzelfde gebleven. Dat geldt dus ook voor de langgerekte wijzerplaat met zijn ronde boven- en onderkant. Die vorm valt nog het best te vergelijken met de omtrek van een medicijncapsule.

Het scherm met zijn heldere kleurtechniek is van het type AMOLED. De kast van het horloge is gemaakt van polycarbonaat.

De armband waarin het horloge zit vastgeklonken bestaat uit Thermoplastic Polyurethane (TPU). Dit materiaal is buigzaam en oersterk. Het is eigenlijk een combinatie van hard plastic en siliconen. De gesp is van aluminium.

Je kunt moeiteloos met de horloges zwemmen. Ze kunnen een waterdruk weerstaan van 5 atmosfeer. Beide uitvoeringen zijn in flink wat kleuren te verkrijgen.

De horloges meten allerlei lichaamswaarden en staan in verbinding met je telefoon via bluetooth.

Xiaomi Mi Band 7 versus 6: De verschillen

Hoe groot is het nieuwe scherm?

Hoewel de Mi Band 6 en 7 er hetzelfde uitzien, is het horloge wel gegroeid. De nieuwe Mi Band 7 heeft namelijk een schermdoorsnede van 1,62 inch, terwijl de Mi Band 6 een doorsnede heeft van 1,56 inch.

Met een doorsnede van 1,62 inch heeft de Xiaomi Mi Band 7 een groter scherm dan de Mi Band 6.

Beeldpixels en lichtsterkte

Om het beeld goed scherp te houden moest ook het aantal pixels omhoog. Anders zou een groter schermoppervlak tot een minder mooi beeld hebben geleid.

Gelukkig was Xiaomi die mening ook toegedaan. Het nieuwe scherm heeft meer pixels, terwijl het aantal pixels per inch (PPI) hetzelfde bleef.

Dit houdt dus in dat het beeld van de Mi Band 7 net zo scherp is als dat van zijn voorganger.

Naast scherpte speelt ook de helderheid van het beeld een rol. Vooral omdat je vaak in daglicht op je horloge kijkt. De lichtsterkte van een scherm wordt uitgedrukt in het aantal ‘nits’.

Xiaomi bracht die lichtsterkte zo’n 12 procent omhoog en liet het aantal nits van 450 naar 500 gaan. Dat is dus een behoorlijke verbetering in lichtsterkte.

Bij de Xiaomi Mi Band 7 nam het aantal beeldschermpixels toe waardoor het scherm net zo scherp bleef als dat van de Mi Band 6. De lichtsterkte van het scherm steeg met zo’n 12 procent.

Makkelijk kijken op je horloge

Als je een horloge om je pols draagt, is het prettig als je er snel een blik op kunt werpen om de tijd af te lezen. Tot nu toe was dit bij veel activity trackers lastig, omdat je ze eerst moest inschakelen.

Gelukkig begint hierin verandering te komen. Ook bij de Mi Band 7 is dit te merken. Deze activity tracker heeft nu een Always On Display (AOD). Zo kun je de belangrijkste informatie toch op je scherm zien, ook al staat het horloge verder uit.

Door toevoeging van een Always On Display heeft de Xiaomi Mi Band 7 nu een veel betere polshorlogefunctie dan de Mi Band 6.

Het uiterlijk van het beeldscherm

Gebruikers van een activity tracker hechten sterk aan het gebruik van dit horloge als smartwatch. Heel leuk daarbij is om het scherm zoveel mogelijk te personaliseren.

Dit gaat beter naarmate er meer beeldschermvormen kunnen worden gedownload. Wat dat betreft is Xiaomi haar gebruikers tegemoet gekomen.

Kon je bij de Mi Band 6 uit circa 60 verschillende schermindelingen kiezen, bij de Mi Band 7 zijn het er meer dan 100 geworden.

Voor de Xiaomi Mi Band 7 zijn meer dan 100 beeldschermvormen beschikbaar. Veel meer dus dan bij de Mi Band 6.

Hartslag en zuurstof in het bloed

De hardware in een activity tracker zorgt ervoor dat 24 uur per dag belangrijke lichaamswaardes worden gemeten.

Dit gebeurt met lichaamssensoren die in de onderkant van het horloge zijn gemonteerd. Via het oppervlak van jouw pols meten ze de benodigde  waardes.

Op dit gebied is er tussen de 2 Xiaomi horloges ook wat verbeterd. Xiaomi geeft namelijk aan dat de sensor die 24/7 de hartslag en de zuurstofwaarde in het bloed meet is verbeterd.

De hartslagmeting en zuurstofmeting in het bloed is door een nieuwe sensor beter bij de Xiaomi Mi Band 7 dan bij de Mi Band 6.

Ondersteunde sporten in de activity tracker

Hoe meer sporten een activity tracker ondersteunt, hoe groter de doelgroep is voor wie het horloge nuttig is. Vandaar dat een vergroting van het aantal sporten dat ondersteund wordt heel logisch is.

In de Mi Band 6 kon je voor 30 verschillende sporten een profiel vinden. Bij de Mi Band 7 is dit bestand aan ondersteunde sporten gegroeid naar 120.

De Mi band 7 ondersteunt met 120 sporten 4 keer zoveel sporten als de Mi band 6.

Bluetooth, Android en iOS

De accu sparen is bij compacte gadgets heel belangrijk. Ook bluetooth speelde hierop in. Er is nu een versie 5.2 Bluetooth Low Energy (BLE) die in de Mi Band 7 werd ingebouwd.

Kon je de Xiaomi koppelen aan een telefoon of tablet met Android 5.0. De Mi Band 7 gaat een stapje omhoog en stelt Android 6.0 als minimum eis. Bij Apple blijft alles hetzelfde. Hier is nog steeds iOS 10.0 vereist.

De Xiaomi Mi Band 7 heeft bluetooth 5.2 BLE en stelt Android 6.0 als minimum. Net als bij de Mi band 6 geldt voor Apple iOS 10.0 nog steeds als minimum.

Gebruiksduur bij een volle accu

Tot slot nog iets over de oplaadbare accu. In de Mi Band 7 zit een accu ingebouwd met een capaciteit van 180mAh. Die houdt het 15 dagen vol bij normaal gebruik en 9 dagen bij intensief gebruik.

Daarmee is het Mi horloge weer een stuk verbeterd, want de Mi Band 6 werd uitgerust met een 125mAh batterij die het bij normaal gebruik 14 dagen volhoudt. Bij zwaar gebruik zakt hier de accuduur naar slechts 5 dagen.

Draadloos opladen bleef ongewijzigd. Je kunt voor de Mi Band 6 en 7 dus dezelfde lader gebruiken.

De Xiaomi Mi Band 7 met 180 mAh accu houdt het bij gewoon en intensief gebruik respectievelijk 15 en 9 dagen vol. Dat is langer dan de 14 en slechts 5 dagen bij de Mi Band 6.

Conclusie: Xiaomi Mi Band 7 of 6

De prijzen voor de Xiaomi activity trackers liggen niet erg hoog. Voor minder dan 60 euro koop je er al 1. De Xiaomi Mi Band 7 is op tal van punten beter dan de Mi Band 6. Die laatste is natuurlijk wel een stukje goedkoper.

Kies voor de Xiaomi Mi Band 7 als je:

  • een groter en helderder scherm wilt
  • graag je display Always On wilt hebben
  • verbeterde sensoren en meer ondersteunde sporten zoekt
  • de accuduur van 9 in plaats van 5 dagen bij intensief gebruik een groot voordeel vindt

Kies voor de Xiaomi Mi Band 6 als je:

  • een activity tracker met flinke korting wilt kopen
  • dit horloge alleen maar als simpele smartwatch gaat gebruiken
  • 60 schermindelingen wel genoeg vindt
  • op je Android telefoon of tablet nog Android 6 hebt staan
vs