11 voordelen van hardlopen

Hardlopen is goed. Voor lichaam én geest. Je voelt je er lekker door, het kan verslavend zijn. Het zijn uitspraken die helemaal kloppen, maar waar de beginnende hardloper of iemand die de stoute (hardloop)schoenen nog niet eens heeft aangetrokken, niet zoveel aan heeft. Hij voélt het nog niet, hij ziet het nog niet voor zich.

Het beginnen met hardlopen lijkt meer op hordelopen. Overal zie je obstakels om te overwinnen. Want je hebt natuurlijk discipline nodig, speciale hardloopkleding en attributen, het is zwaar, je moet in weer en wind naar buiten. En het is bovendien saai om alleen maar te lopen, lopen en nog eens lopen.

Erg herkenbaar waarschijnlijk, maar niet al deze bezwaren zijn even realistisch of wegen even zwaar. Maar daar kom je pas achter als je begint met lopen. Dan verdwijnen veel van deze bezwaren als sneeuw voor de zon.

Als je begint met hardlopen en eenmaal je ritme hebt gevonden zie je eigenlijk alleen nog maar voordelen. Zowel mentaal als fysiek.

De fysieke voordelen van hardlopen

Waarom je zou beginnen met hardlopen? Voor de meesten zullen de redenen vooral op het lichamelijke vlak liggen. Afvallen, je conditie of gezondheid verbeteren en je fitter voelen zijn toch wel de meest voorkomende antwoorden op deze vraag. En niet zo gek, want er zijn inderdaad heel wat fysieke voordelen verbonden aan hardlopen. Hieronder de belangrijkste:

1) Hardlopen verbetert je gezondheid

Je kunt hiermee helemaal de diepte ingaan en organen en lichaamsdelen uitlichten – en dat zullen we ook doen – maar over het algemeen kun je zeggen dat je algeheel gezondheid erop vooruitgaat door hardlopen.

Je longen gaan beter functioneren, je krijgt meer goede cholesterol in je lichaam, je hebt doorgaans minder vermoeidheidsklachten en je immuunsysteem gaat erop vooruit. Om maar eens wat te noemen.

Track je voortgang met een sporthorloge.

Hardloper

2) Hardlopen voorkomt ziekte(s)

Voorkómen is misschien een groot woord, maar je vermindert op zijn minst de kans op het krijgen van bepaalde ziektes en aandoeningen.

Zo is de kans op het krijgen van kanker – waaronder borstkanker – minder groot en zullen hardlopers – doordat ze hun hart sterker maken en de bloedvaten elastisch houden – ook minder snel een hartaanval krijgen. Eigenlijk al reden genoeg om aan hardlopen te gaan denken.

3) Afvallen dankzij hardlopen

Hardlopen is een van de meest effectieve sportieve activiteiten om calorieën mee te verbranden en dus om je te helpen met afvallen.

Het sleutelwoord hierbij is ‘helpen’, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je gehele levensstijl dit doel ondersteunt en je bijvoorbeeld ook verstandig met je voeding omgaat. Afvallen door te wandelen? Klik hier voor het artikel

4) Sterkere knieën, botten en gewrichten

Best wel een eyeopener, dit feitje. Er wordt wel eens gezegd dat hardlopen slecht is voor je knieën en gewrichten, maar hier is eigenlijk geen wetenschappelijke basis voor.

Uiteraard moet je verstandig trainen, maar als je op een gezonde manier hardloopt, krijg je juist sterkere knieën en botten. Door hardlopen neemt je botmassa toe en kun je zelfs botverlies – vanwege ouderdom – voorkomen.

5) Minder stress door hardlopen

Als je hardloopt, zorg je ervoor dat je lichaam overtollige energie en hormonen gebruikt, waardoor je stressniveau omlaag gaat. Bovendien is er door hardlopen ook minder kans op het ontwikkelen van hoofdpijn door stress.

6) Je leeft langer

Als je regelmatig fysiek bezig bent, leef je langer. Of je nu een roker bent (geweest), hartklachten hebt, of gewoon gezond bent, als je begint met hardlopen kun je zomaar drie tot vijf jaar aan je leven toevoegen.

De mentale voordelen van hardlopen

Lichaam en geest kun je natuurlijk niet helemaal van elkaar scheiden (of misschien zelfs helemaal niet), maar om het overzichtelijk te houden, kunnen we stellen dat je er niet alleen puur lichamelijk beter aan toe bent wanneer je gaat hardlopen, je gaat je er ook – in je hoofd – beter bij voelen. Hieronder wat voorbeelden;

1) Hardlopen maakt je gelukkiger

Hardlopers

Ja, dit is waar het op neerkomt. Ok, ‘geluk’ is relatief, maar je voelt je vrijwel altijd beter als je gaat hardlopen of hardgelopen hebt. Je concentratie en stemming worden beter, je kunt beter slapen, en je kunt er zelfs een verslavend geluksgevoel van krijgen, genaamd ‘runner’s high’.

Het is ook simpelweg goed voor de variatie, het breekt de dag (of week), je komt buiten of op zijn minst in een andere omgeving, je doet andere indrukken op. Je snuift frisse lucht op en hoort vogeltjes fluiten (als je buiten loopt). Allemaal goede dingen…

Ga je hardlopen op mooie plekken? Let ales vast met de beste action camera.

2) Hardlopen zorgt voort meer zelfvertrouwen en gevoel van trots

Als je hardloopt – of liever: als je hebt hardgelopen – voel je je niet alleen lichamelijk beter, je zelfvertrouwen krijgt er ook een boost door. En niet alleen als je je persoonlijke tijd verbeterd hebt. Alleen al het feit dat je jezelf ertoe hebt gezet om te gaan hardlopen en sportief bezig te zijn, is een schouderklopje waard. Je hebt meteen het gevoel dat je meer aankan, ook op andere vlakken.

3) Hardlopen tegen een depressie

Als je (heel erg) in een dip zit, is het uiteraard moeilijk om te beginnen met hardlopen en – letterlijk – de eerste stap te zetten. Maar het mooie van hardlopen is, dat je hersenen al na een paar minuten een hormoon afscheiden dat je stemming verbetert. Zelfs zware depressies kunnen – op zijn minst – lichter worden door te gaan hardlopen.

4) Je wordt er scherper door

Het is echt waar: hardlopen is beter dan het doen van kruiswoordpuzzels om je brein scherp te houden. Er wordt meer van een bepaald proteïne in het brein aangemaakt, dat je brein beter laat werken. Je leervermogen en zelfs je creativiteit gaat erop vooruit.

5) Je kunt je gedachten verzetten

Hoewel je theoretisch tijdens het lopen aan van alles kunt denken – wat tot op zekere hoogte ook best zal gebeuren – is het vaak een moment waarop je loskomt van je dagelijks leven en dat is goed.

Niet alleen moet je je concentreren op je lichaam, je bewegingen, je ademhaling, maar ben je meestal ook letterlijk in een andere omgeving, waarin je je even niet met je dagelijkse beslommeringen bezig hoeft te houden.

Als je al aan andere dingen denkt, zijn het vaak oplossingen in plaats van problemen die in je hoofd opkomen. Maar meestal voel je je gewoon heerlijk vrij van al het andere om je heen.

Trek de stoute schoenen aan, en loop!

Je kunt er vele studies op naslaan of gewoon met hardlopers gaan praten om erachter te komen en je zult steeds tot dezelfde conclusie komen: hardlopen biedt vele voordelen, voor lichaam en geest.

Maar geloof niet zomaar ons woord – of dat van iemand anders – ga het gewoon zelf ervaren! Zet die eerste stap en voeg je bij al die miljoenen enthousiaste hardlopers op de wereld. Maar wees gewaarschuwd: de kans is groot dat je nooit meer wilt stoppen.

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!