Wat doen fitness apps met je gegevens?

We leven in een tijd waar er steeds meer aandacht gaat naar een gezonde levensstijl. Er wordt veel meer op onze voeding gelet dan pakweg 50 jaar geleden. In combinatie daarmee zijn we met zijn allen ook veel meer gaan bewegen. Deze factoren, samen met de ontwikkelingen in de wetenschap, zorgen voor steeds hogere levensverwachtingen.

Om onze activiteiten en vooruitgang te monitoren gebruiken we fitness apps. Maar loopt dat allemaal wel zoals het hoort? Wat gebeurt er met de gegevens die de app opslaat, en zijn er ook toepassingen op de markt die je gegevens wel veilig houden?

Is er een manier om je gegevens af te schermen?

Net zoals bij alle toepassingen die je via het internet gebruikt, schuilt er gevaar dat je gegevensoverdracht gecompromitteerd wordt. Dus afdoende beveiliging is noodzakelijk. Je kunt tegenwoordig met een VPN verbinding gratis de voornaamste veiligheid inschakelen. Een VPN of ‘personal private network’ versleuteld de gegevens die je verzendt, hierdoor worden ze onleesbaar voor derden.

Gegevens fitnessapp

Wat zijn de gegevens die de fitness apps verzamelen?

Om je te kunnen bijstaan hebben de fitness apps uiteraard enkele gegevens van je nodig. Alle bijsturingen en raadgevingen zijn verschillend van de conditie en de omstandigheden van ieder persoon afzonderlijk. Ze worden gebruikt om onder andere je BMI (Body Mass Index) te berekenen, wat ook meteen een graadmeter is voor je actueel gezondheidsrisico.

Deze zaken worden door de fitness apps opgevraagd en bijgehouden:

  • Je leeftijd
  • Je actueel gewicht
  • Je lengte
  • Het aantal stappen dat je per dag zet
  • Hoeveel kilocalorieën je verbrand
  • De opname van de dagelijkse kilocalorieën

Wat kan er met deze gegevens gebeuren?

De gegevens zijn via de app aan je naam en vaak aan je e-mailadres gelinkt. De app zelf kan die de gegevens analyseren en de resultaten via mail aan je doorsturen. Maar er zijn apps, vaak gratis apps, die in de gebruiksvoorwaarden je toestemming vragen om die gegevens te delen met derden. Dat staat uiteraard in de kleine lettertjes. Je gaat hiermee akkoord als je ook akkoord gaat met de algemene voorwaarden.

Zijn er ook apps die helemaal geen gegevens delen?

Bijna alle apps verzamelen de gegevens en geven die door aan anderen. Daar worden ze dan gebruikt om gerichte boodschappen en advertenties te sturen. Je kunt het merken wanneer je plots aanbiedingen krijgt over gezondheid na je de app geïnstalleerd en gebruikt hebt. Er zijn een paar die het helemaal niet doen.

  • De fitness app die je rechtstreeks van Apple kunt gebruiken houdt je gegevens veilig. Op voorwaarde dat je de gegevens niet deelt via de cloud.
  • De app van thuisarts.nl is ontwikkeld door de Nederlandse huisartsen, en deelt je gegevens niet voor commerciële doeleinden.gegevens fitnessapp

Kan ik met voorzorgsmaatregelen toch de gratis apps gebruiken?

Ja, dat kan, maar dan moet je wel enkele zaken in de gaten houden. Je weet ondertussen dat een VPN een algemene bescherming biedt tijdens je gegevensoverdracht. Bij het gebruik van de apps kun je al veel problemen vermijden door hiervan gebruik te maken.

Maar wees ook voorzichtig met autorisaties die je aan de app geeft. Op die manier kun je je privacy zelf al voor een stuk monitoren. Ook wanneer je de gegevens van de app niet overzet naar de cloud, maar alleen op je telefoon houdt werk je veilig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!