Supplementen voor hardlopers: sneller herstellen & meer energie

Naast goede materialen, zoals bijvoorbeeld goede hardloopschoenen, en een goed dieet kan het toevoegen van bepaalde supplementen aan je dagelijkse dieet bijdragen aan betere sportieve prestaties en een fitter lichaam!

Daarom vind je in dit artikel een compleet overzicht van de 14 belangrijkste supplementen voor de hardloper.

Je kunt eenvoudig de voordelen van deze supplementen met elkaar vergelijken en bepalen welke supplementen voor jou handig kunnen zijn om je prestaties te verhogen.

product voordelen
CLA
  • voor een betere fysieke conditie
bekijk prijs meer informatie
L-Carnitine
  • voor een hogere vetverbranding
bekijk prijs meer informatie
Creatine
  • voor betere  prestaties en een sneller herstel
bekijk prijs meer informatie
Co-enzym Q10
  • voor een kortere hersteltijd
bekijk prijs meer informatie
Whey proteïne
  • voor snel herstel en sterke spieren
bekijk prijs meer informatie
Vitamine B12
  • voor voldoende kracht
bekijk prijs meer informatie
Magnesium
  • voor meer kracht en beter slapen
bekijk prijs meer informatie
Omega 3-vetzuren
  • voor minder last van spierpijn
bekijk prijs meer informatie
Calcium
  • tegen pijnlijke spieren
bekijk prijs meer informatie
Glutamine
  • voor minder spierpijn
bekijk prijs meer informatie
Cafeïne
  • Voor meer energie
bekijk prijs meer informatie
IJzer
  • voor veel energie
bekijk prijs meer informatie
Multivitamines
  • voor een goede gezondheid
bekijk prijs meer informatie
Zink
  • voor een sneller herstel
bekijk prijs meer informatie

Conditie en vetverbranding

 

Cla: voor een betere fysieke conditie

CLA supplement

CLA is een afkorting die wordt gebruikt voor geconjugeerd linozuur. Geconjugeerd linolzuur behoort tot de vetzuren van de omega familie en bestaat uit verschillende linolzuren.

In tegenstelling tot andere transvetten kan CLA een positief effect hebben op het menselijk lichaam en hoef je deze vetzuren niet per se zo veel mogelijk te vermijden.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Aangezien je lichaam niet zelf op makkelijke wijze CLA aan kan maken halen we dit voornamelijk uit onze voeding. Je vind CLA met name in dierlijke producten, zoals onder andere vlees en zuivel.

Veelal komt CLA voor in voedingsmiddelen die een behoorlijk aantal verzadigde vetten bevatten. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat mensen niet al te veel CLA binnen krijgen. Dit kan als effect hebben dat onder andere de vetverbranding niet optimaal is.

Wat zijn de bijwerkingen?

In principe zijn er geen gevaarlijke risico’s bekend voor mensen die een supplement met CLA slikken. Door de werking op de bloeddruk en het niveau van insuline dienen met name mensen met hart- en vaatziekten of diabeten op te passen met het gebruik van een dergelijk supplement.

De inname van een supplement met CLA zou eventueel voor bijvoorbeeld maag- en darmklachten kunnen zorgen. Om dit te voorkomen kun je het supplement het beste vlak voor of tijdens de maaltijd innemen.

De voordelen

Supplementen met CLA worden met name geprezen vanwege de mogelijke verhoging van de vetverbranding.

Bovendien zou CLA ook voor andere positieve effecten kunnen zorgen, zoals bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van het algehele immuunsysteem, het verlagen van een hoge bloeddruk, het tegengaan van ontstekingen, het verminderen van je vetpercentage, het remmen van spierafbraak.

Als hardloper zou je eventueel baat kunnen hebben bij onder andere een verlaagd vetpercentage en een verbeterde fysieke conditie, maar het zijn voornamelijk bodybuilders die interesse hebben in het nemen van een supplement met CLA.

Let wel op: een dergelijk supplement zal niet direct voor deze positieve gevolgen zorgen. Je dient hiernaast uiteraard ook een gezond voedings- en bewegingspatroon aan te houden om daadwerkelijk je vetverbranding te kunnen verhogen.

Daarnaast zijn de meeste onderzoeken naar CLA gedaan op dieren en daarom is het niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat mensen ook zo veel positieve uitwerkingen van een supplement met CLA zullen ervaren.

Klik hier voor meer informatie


L-carnitine: voor een hogere vetverbranding

L-carnitine

L-carnitine is een aminozuur dat met name bekend staat om haar positieve effecten op het vetverbrandingsproces in het lichaam. Je lichaam is zelf in staat om deze stof aan te maken en in je spieren en organen op te slaan.

Doordat je lichaam deze stof dus zelf kan aanmaken loop je in principe vrijwel nooit het risico op een tekort aan L-carnitine. Mocht je, vanwege bijvoorbeeld aan ziekte, toch een tekort aan L-carnitine oplopen dan kun je (volgens wikipedia) last krijgen van vermoeidheid en gewichtstoename.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Er zijn verschillende (dierlijke) producten die een flinke hoeveelheid aan L-carnitine bevatten. Onder andere zuivel, vlees en vis bevatten dit aminozuur. Één van de grote bronnen van L-carnitine is rood vlees. De feiten en fabels van L-carnitine vind je hier

Is het als sporter nodig om een supplement te nemen?

Het voedingscentrum geeft aan dat het in principe niet nodig is om een supplement met L-carnitine te nemen, tenzij je last hebt van een bepaalde ziekte waardoor je lichaam minder goed in staat is om deze stof aan te maken.

De positieve effecten van de inname van een supplement met L-carnitine zijn (nog) niet goed onderzocht en volgens sommige onderzoeken is je lichaam niet in staat om meer L-carnitine op te slaan.

Het is dan ook niet duidelijk of je (als sporter) baat zult hebben bij het nemen van een supplement met L-carnitine of dat fabrikanten voornamelijk zorgen voor een positief beeld van de effecten van een dergelijk supplement.

Als je je sportieve prestaties wilt verbeteren of bijvoorbeeld vet wilt verbranden is het dus niet per se nodig om een supplement met L-carnitine te nemen, maar je zou het eventueel kunnen proberen om te kijken of het effect heeft op je lichaam.

De voordelen

Verkopers van supplementen met L-carnitine beweren dat je door middel van dit aminozuur meer en sneller vet zult verbranden.

Bovendien zijn er sporters die zeer positief zijn over de inname van een supplement met L-carnitine vanwege een hogere vetverbranding, een verbetering van het energieniveau en minder spierpijn na het sporten.

bekijk actuele prijs


Sneller herstel

 

Creatine: voor betere  prestaties en een sneller herstel

Creatine voor hardlopers

Creatine is een stof die zelf door het lichaam wordt aangemaakt en zorgt voor energie voor je spieren. Tevens kun je creatine in verschillende soorten voedingsmiddelen vinden.

Wat is het belang van creatine?

Creatine voorziet je spieren bij inspanning in de eerste paar seconden van energie. Na ongeveer zes tot acht seconden nadat je bent gestart met een zware training haalt je lichaam energie uit de bronnen die voorzien zijn van koolhydraten en vetten.

Creatine kun je voornamelijk in voedingsmiddelen zoals vlees en vis vinden. Vegetariërs en veganisten zullen daardoor sneller minder creatine binnenkrijgen en meer behoefte hebben aan deze stof.

Een supplement kan voor bijwerkingen zorgen, zoals bijvoorbeeld gewichtstoename en maag- of darmklachten. Tevens is de extra creatine niet meteen uit je lichaam wanneer je stopt.

de voordelen

Volgens het voedingscentrum (bron) geeft ongeveer dertig procent van de sporters geen baat bij meer creatine. Degene die wel verschil merken zullen dit merken aan het hebben van meer kracht, betere sportieve prestaties bij kortdurende hoge inspanningen en een sneller herstel na de training.

bekijk actuele prijs


Co-enzym Q10: voor een kortere hersteltijd

co enzyme Q10

Co-enzym Q10 is een lichaamseigen stof en kan dus zelf door het lichaam worden aangemaakt. Deze stof valt onder antioxidanten en draagt bij aan een goede bescherming van je lichaam.

Bovendien werkt co-enzym Q10 mee aan de productie van voldoende energie in het lichaam.

Deze stof kun je ook via je voeding binnenkrijgen. In verschillende soorten vis en groenten zit namelijk ook co-enzym Q10.

Als je boven de veertig jaar bent kan het zijn dat je lichaam wat minder co-enzym Q10 aanmaakt, maar de meeste mensen zullen vrij weinig kans hebben op een tekort aan deze stof. Meer informatie over Co-enzym Q10 vind je hier

Wat zijn de bijwerkingen?

Er is weinig bekend over de negatieve effecten van de inname van een supplement met co-enzym Q10.

Wel dienen mensen met diabetes goed op te letten wanneer zij zo’n supplement willen nemen. Tevens zou een supplement met co-enzym Q10 kunnen zorgen voor slapeloosheid.

Om het beste uit een supplement met co-enzym Q10 te kunnen halen kun deze beter niet in poedervorm nemen, maar door middel van een capsule.

Vanwege het feit dat er weinig onderzoeken naar de inname van een supplement met co-enzym Q10 zijn gedaan raden we je aan om eventueel eerst met een sport- of huisarts te overleggen voordat je een dergelijk supplement inneemt.

De voordelen

Volgens het voedingscentrum beschermt co-enzym Q tegen een hartinfarct in hoog-risicogroepen. Andere onderzoeken tonen aan dat co-enzym Q10 een positief effect kan hebben bij nare ziekten, zoals hart- en vaatziekten en migraine.

Fabrikanten van supplementen met co-enzym Q10 beweren dat je door de inname van zo’n supplement minder last zult hebben van vermoeidheid na het sporten.

Je lichaam behoefte zal hebben aan een kortere hersteltijd en je minder risico op vervelende blessures zult hebben.

Er is niet voldoende onderzoek gedaan naar de inname van een supplement met co-enzym Q10 om met zekerheid te kunnen zeggen dat een dergelijk supplement ook daadwerkelijk voor bovenstaande positieve gevolgen zal zorgen.

bekijk actuele prijs


Zink: voor een sneller herstel

Zink complex

Zink is een mineraal dat je in principe alleen in kleine hoeveelheden nodig hebt om je lichaam in een gezonde conditie te houden.

Je lichaam is niet in staat om zink (tijdelijk) op te slaan en daarom dien je dagelijks een kleine hoeveelheid zink via je voeding binnen te krijgen. Wat doet zink voor je hardlooprestaties?

Wat is het belang van zink?

Zink is, naast magnesium, één van de belangrijkste mineralen die je lichaam nodig heeft. Ongeveer honderd enzymen in je lichaam hebben zink nodig.

Voor hardlopers is de inname van zink belangrijk, aangezien het een belangrijke rol speelt bij het sterker maken en het herstellen van je spieren na een training of wedstrijd.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Zink vind je met name in eiwitrijke producten, zoals bijvoorbeeld vlees en vis. Maar ook in andere producten, zoals onder andere zuivelproducten, bonen en noten zit zink verwerkt.

De inname van andere vitamines en mineralen, zoals vitamine C, E, B6 en magnesium kunnen een positieve invloed hebben op de opname van zink in het lichaam.

Wat zijn de bijwerkingen?

In principe krijg je, als je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, eenvoudig voldoende zink binnen. Mocht je alsnog een supplement met zink willen nemen dan is het belangrijk dat je niet meer dan ongeveer vijftig milligram zink per dag slikt.

Een te grote hoeveelheid aan zink kan leiden tot vervelende klachten, zoals bijvoorbeeld een verminderde opname van koper en ijzer, misselijkheid, duizeligheid en een verslechterd immuunsysteem.

De voordelen

Een supplement met extra zink kan onder andere helpen bij het verbeteren van je afweersysteem en bij het herstel van je spieren.

Vegetariërs hebben vooral belang bij het nemen van een supplement met zink, omdat zij geregeld wat minder zink binnenkrijgen dan mensen die wel vlees en vis eten.

bekijk actuele prijs


Meer kracht

 

Whey proteïne: voor snel herstel en sterke spieren

Whey perfection voor hardlopers

Onder de meeste sporters is whey proteïne wel bekend. Het is dan ook een goede bron van pure eiwitten die je met name in poedervorm kunt kopen.

Whey proteïne staat onder andere bekend om haar snelle opname in het lichaam en kan onder andere gemakkelijk als shake na een wedstrijd of training worden ingenomen.

Is er ook een andere vorm van eiwitshakes?

De twee meest bekende soorten eiwitshakes zijn op basis van whey of van caseïne. Whey proteïne shakes zijn met name populair onder hardlopers vanwege de eigenschap dat deze vorm van eiwitten snel in het lichaam kunnen worden opgenomen.

Caseïne eiwitshakes worden daarentegen pas binnen enkele uren in het lichaam opgenomen. Deze vorm van proteïne wordt dan ook met name veel gebruikt voor sporters die meer spieren willen opbouwen.

Hardlopers zullen vooral baat hebben bij het nemen van whey proteïne shakes na een training om het lichaam zo snel mogelijk op een makkelijke manier een handje te helpen bij het herstel.

Hierdoor hoef je dan ook niet na een training eerst wat te eten voor te bereiden om te zorgen voor de inname van voldoende eiwitten.

De voordelen

Eiwitten zijn onder andere erg belangrijk voor een goed en snel herstel van je lichaam en bij de opbouw van spieren.

Bovendien kan het nemen een whey proteïne shake ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel zult krijgen zonder dat je hiervoor heel erg veel calorieën in hoeft te nemen.

Whey proteïne poeder wordt in heel erg veel verschillende smaken verkocht en er zal dus voor iedereen wel een prettige smaak tussen zitten.

Bovendien vind je whey proteïne ook in andere producten (zoals bijvoorbeeld repen voor als tussendoortje), zodat je je eiwitinname op een dag makkelijk kunt verhogen.

bekijk actuele prijs


Vitamine B12: voor voldoende kracht

Vitamine B12 voor hardlopers

Vitaminen in het algemeen zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid en herstel van het lichaam. Vitamine B12 is één van de vitamines die in water oplosbaar zijn en zorgt onder andere voor een goed vervoer van zuurstof in je bloed.

Wat is het belang van vitamine B12?

De inname van vitamine B12 draagt onder andere bij aan voldoende rode bloedcellen in het lichaam. Als je te weinig van deze vitamine binnenkrijgt kun je dan ook sneller last krijgen van onder andere vermoeidheid.

Hardlopers hebben dus zeker baat bij de inname van voldoende vitamine B12 om over voldoende energie en kracht te kunnen beschikken.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Vitamine B12 vind je eigenlijk alleen in dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld vlees, vis, melkproducten en eieren.

Veel mensen zullen voldoende vitamine B12 via hun voeding binnenkrijgen, maar veganisten dienen sowieso een supplement met vitamine B12 te nemen.

Wat zijn de bijwerkingen?

In principe zul je niet zo snel te veel vitamine B12 in je lichaam hebben, aangezien je lichaam de juiste hoeveelheid opneemt en, indien nodig, de rest weer afvoert.

Toch is het altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren wanneer je een supplement neemt.

De voordelen

Als je voldoende gezond en gevarieerd eet dan heeft je lichaam het niet nodig om een supplement met vitamine B12 te nemen. Vooral vegetariërs en veganisten zullen wel baat hebben bij de inname van een dergelijk supplement.

Hierdoor zorg je voor voldoende energie en minder risico op bijvoorbeeld verlies van kracht in je spieren.

Bekijk de review over vitamine B12 i.c.m. hardlopen

bekijk actuele prijs


Magnesium: voor meer kracht en beter slapen

Magnesium hardlopen

Één van de belangrijkste mineralen voor het menselijk lichaam is magnesium. Dit mineraal draagt onder andere bij aan een goede gezondheid van de botten en spieren.

Over het algemeen krijgt men dagelijks voldoende magnesium via de voeding binnen, maar doordat sporters veel zweten en hiermee afvalstoffen afvoeren kan je lichaam wat meer behoefte hebben aan extra magnesium.

Tevens kunnen mensen die te veel stress ervaren last krijgen van een tekort aan magnesium.

Hoe merk je een tekort aan magnesium op?

Een tekort aan magnesium uit zich meestal door kramp in de spieren en extreme spierpijn. Daarnaast kun je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en nervositeit.

Om achter het niveau van magnesium in je lichaam te komen kun je door middel van een bloedtest dit bij de huisarts eenvoudig vast laten stellen.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Magnesium vind je in een hoop verschillende voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld noten, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten.

Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon zul je dus op eenvoudige wijze voldoende magnesium binnen kunnen krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Zoals met allerlei vitaminen en mineralen is het belangrijk dat je niet te veel van iets binnenkrijgt. Bij een te grote hoeveelheid aan magnesium kun je dan ook bijvoorbeeld last krijgen van darmproblemen, zoals diarree.

De maximale veilige dosis van magnesium in de vorm van een supplement bedraagt zo’n tweehonderdvijftig milligram per dag.

De voordelen

Magnesium is vooral voor sporters van groot belang. Het zorgt onder andere voor een sterker lichaam, meer kracht en energie, een beter herstelproces na een training en de mogelijkheid om beter te kunnen slapen.

Bovendien draagt magnesium bij aan het proces om voeding (met name koolhydraten) om te zetten in energie.

Heb je slaapproblemen? Ontdek hier hoe je perfect kan slapen. Ontdek hier hoe je perfect kan slapen.

Meer weten over Magnesium? Bekijk dan het artikel over Magnesium en hardlopen

bekijk actuele prijs

 

 

Omega 3-vetzuren: voor minder last van spierpijn

Omega-3 vis olie

Omega 3-vetzuren en omega 6-vetzuren vallen beiden onder de meervoudige onverzadigde vetzuren.

Deze vetzuren bestaan uit een samenstelling van verschillende vetzuren waarbij omega 3-vetzuren vooral bekend staat om haar visvetzuren.

Wat is het belang van vetzuren?

Vetzuren zijn een belangrijke bron van energie en je lichaam is niet in staat om deze stoffen zelf aan te maken. Je lichaam dient vetzuren dan ook uit je voeding te halen.

Vetzuren in het algemeen zorgen voor onder andere een verlaagd cholesterolgehalte, een gezondere bloeddruk en een verkleind risico op hart-en vaatziekten.

Omega 3-vetzuren zorgen onder andere voor een goede conditie van het lichaam maar ook van de hersenen. Een supplement met omega 3-vetzuren zou dan ook bijvoorbeeld een positieve werking kunnen hebben op de concentratie en een het risico op dementie moeten kunnen verkleinen.

In welke voedingsmiddelen kun je vetzuren vinden?

De meest bekende vetzuren van de omega 3-vetzuren vind je in plantaardige oliën (zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie) en in vis, schaal- en schelpdieren (zoals bijvoorbeeld zalm of makreel).

Als je dagelijks boter op je brood smeert en je eten klaarmaakt in olie of boter dan zal je volgens het voedingscentrum vrijwel altijd voldoende omega 6-vetzuren binnenkrijgen.

Om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen dien je in ieder geval één keer per week (vette) vis te eten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Wanneer je te veel omega 3-vetzuren binnenkrijgt kan je bijvoorbeeld last krijgen van verdunt bloed. Met name personen die bloedverdunners slikken dienen daarom op te passen met de inname van een supplement met omega 3-vetzuren.

Wanneer je geen of weinig (vette) vis eet dan kan het goed zijn om een supplement met omega 3-vetzuren te nemen, maar let hierbij goed op de samenstelling van deze zogenaamde visoliecapsules.

De voordelen

Voor sporters kunnen omega 3-vetzuren een positief effect hebben op spierpijn. Door het nemen van een supplement met deze vetzuren zou je minder last kunnen hebben van spierpijn, sneller moeten kunnen herstellen en tevens minder risico lopen om een blessure op te lopen.

Voor meer informatie bekijk dan het artikel: Omega 3 en 6 vetzuren aanvulling: is dat wel nodig?

bekijk actuele prijs


Calcium: tegen pijnlijke spieren

Calcium en magnesium

Calcium is een bekend mineraal dat voornamelijk nodig is om je botten gezond te houden, maar ook je spieren hebben belang bij de inname van voldoende calcium.

Wat is het belang van calcium?

Calcium is zeer belangrijk voor het lichaam. Wanneer je lichaam niet genoeg calcium binnenkrijgt dan zal deze zelf de benodigde hoeveelheid uit je botten halen.

Dit kan zorgen voor een verminderde botdichtheid en uiteindelijk ook op botontkalking. Bovendien kun je last krijgen stijve en verkrampte spieren. Meer weten over Calcium?

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Zuivelproducten zijn de producten die de meeste calcium bevatten, maar je vind deze stof ook in andere voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld groenten, vette vis en bonen.

Wanneer je voldoende gevarieerd eet zul je niet zo snel een tekort aan calcium oplopen.

Het lichaam van een gemiddelde volwassenen heeft behoefte aan ongeveer duizend milligram calcium per dag.

Om na te gaan of je voldoende calcium binnenkrijgt kun je je voeding voor een aantal dagen bijhouden of kun je dit natuurlijk laten controleren bij de huisarts.

Een tekort aan calcium zul je namelijk zelf meestal niet op tijd opmerken om vervelende risico’s te voorkomen.

De voordelen

De inname van een supplement met calcium kan ervoor zorgen dat je je fitter voelt en ervoor zorgen dat je spieren en botten sterk blijven.

Hierdoor zul je onder andere minder last krijgen van verkrampte en pijnlijke spieren.

bekijk actuele prijs


Glutamine: voor minder spierpijn

Glutamine hardlopen

Glutamine is een aminozuur die van nature al in het menselijk lichaam voorkomt. Aminozuren zijn onder andere heel erg belangrijk voor het lichaam om deze van voldoende proteïnen te voorzien.

Glutamine draagt onder andere bij aan een goede gezondheid van het maagdarmkanaal en het immuunsysteem.

Als je een lange tijd last hebt van stress of lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld een infectie, dan wordt er minder glutamine in je lichaam aangemaakt.

Om het immuunsysteem te verbeteren wordt glutamine dan ook nog wel eens in bijvoorbeeld ziekenhuizen aan bepaalde patiënten voorgeschreven.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

Dit aminozuur vind je in allerlei voedingsmiddelen en dan met name in zuivelproducten, zoals bijvoorbeeld kwark en melk, maar ook in onder andere spinazie, eieren en tarweproducten.

Aangezien deze producten redelijk vaak in een gezond en gevarieerd dieet terugkomen krijgen de meeste mensen in principe voldoende glutamine binnen.

Toch kan het voor fanatieke sporters handig zijn om een supplement met glutamine te nemen. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat bijvoorbeeld marathonlopers over minder glutamine in het lichaam beschikken.

De inname van een dergelijk supplement zou dan kunnen zorgen voor minder last van vermoeidheid en spierpijn. Zou je L-glutamine moeten nemen als hardloper?

Wat zijn de bijwerkingen?

Vanwege het feit dat er niet voldoende onderzoeken zijn gedaan naar een supplement met L-glutamine onder gezonde volwassenen/sporters kunnen we niet met volledige zekerheid zeggen dat de inname van zo’n supplement ook daadwerkelijk een positief effect zal hebben op je sportieve prestaties.

Er zijn over het algemeen ook geen gevaren bekend van het nemen van een supplement met L-glutamine.

Raadpleeg altijd eerst een sport- of huisarts wanneer je last hebt van andere klachten, zoals bijvoorbeeld bepaalde maag- en darmklachten of hart- en vaatziekten.

De voordelen

Een supplement met glutamine bevat vrijwel altijd de vorm van L-glutamine. Dit is dan ook de meest voorkomende vorm van glutamine.

De inname van een supplement met L-glutamine kan onder andere zorgen voor een verbetering van het immuunsysteem, een sneller herstel na trainingen, minder risico op spierafbraak en minder vermoeidheid.

lglutamine reviews

bekijk actuele prijs

 

Meer energie

 

Cafeïne: Voor meer energie

Cafeïne en hardlopen

Cafeïne is een stimulerende stof die oorspronkelijk niet in het menselijk lichaam voorkomt. Je hebt deze stof dan ook niet nodig om goed te kunnen functioneren. De meeste mensen krijgen dagelijks wel iets van cafeïne binnen via warme dranken.

In welke producten kun je deze stof vinden?

Naast koffie en thee, kun je cafeïne ook in andere producten vinden. Zo zit er in frisdranken, zoals bijvoorbeeld cola en ijsthee een kleine hoeveelheid cafeïne, maar ook in chocolade of bepaalde soorten snoep.

Welk effect heeft cafeïne op je sportieve prestaties?

Dankzij de stimulerende werking van cafeïne kun je door de inname hiervan merken dat je minder snel vermoeid raakt. Hierdoor kan je bijvoorbeeld trainingen langer vol houden en kan je je ook beter concentreren.

Bovendien kan cafeïne bijdragen aan het leveren van energie vanuit vet in plaats van glycogeen en zorgen voor verminderde pijnbeleving in de spieren tijdens en na het sporten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Ieder lichaam reageert anders op cafeïne. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt kun je last krijgen van onder andere hoofdpijn, hartkloppingen, misselijkheid en slapeloosheid.

Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met angst- of darmklachten dienen extra goed op te letten bij de inname van cafeïne. Zij kunnen cafeïne het beste vermijden en dus beter zeker geen supplement met cafeïne nemen.

De voordelen

Door het nemen van een supplement met cafeïne kun je ervoor zorgen dat je meer energie (tijdens trainingen) hebt. Tevens kan een dergelijk supplement bijdragen aan een hogere vetverbranding en kun je zo op een makkelijkere manier je uithoudingsvermogen verbeteren.

Meer informatie over het verband tussen cafeïne en hardlopen


ijzer: voor veel energie

ijzer supplement

IJzer is een belangrijk mineraal dat onder andere bijdraagt aan een goed vervoer van zuurstof in het lichaam. IJzer is namelijk één van de belangrijkste bestanddelen van hemoglobine (een onderdeel van rode bloedcellen).

Hoe merk je een tekort aan ijzer op?

Een tekort aan ijzer zul je veelal als eerste opmerken aan de hand van je energielevel. Een tekort aan ijzer zorgt namelijk onder andere voor vermoeidheid, duizeligheid en snel buiten adem raken.

Met name vrouwen (die ongesteld zijn, zwanger zijn of borstvoeding geven), vegetariërs en jonge kinderen kunnen last krijgen van te weinig ijzer in het lichaam.

In welke voedingsmiddelen kun je deze stof vinden?

IJzer zit in veel verschillende voedingsmiddelen verwerkt, zoals bijvoorbeeld vlees en vis, volkoren producten, peulvruchten, noten en (donker)groene groenten.

Bovendien zijn er een aantal producten waar extra ijzer aan toe is gevoegd, zoals bijvoorbeeld appelstroop en vleesvervangers.

Hoe kun je de opname van ijzer in je lichaam verbeteren?

Om de opname van ijzer uit je voeding te verbeteren kan het goed zijn om ijzerrijke producten samen met voedingsmiddelen die rijk aan vitamine C zijn te nemen.

Daarnaast kan het goed zijn om zo min mogelijk producten te nemen die de ijzeropname in het lichaam kunnen remmen. Dit zijn bijvoorbeeld producten zoals koffie, thee en fytaat vanuit peulvruchten.

De voordelen

Het binnenkrijgen van voldoende ijzer kan ervoor zorgen dat je (spieren) minder snel vermoeid raakt. Een supplement met ijzer kan dus zorgen voor een verbeterd uithoudingsvermogen en uiteindelijk ook betere sportieve prestaties.

Lees meer: Waarom heb je ijzer nodig?

Bekijk hier ijzer supplementen.

 

Goede gezondheid

 

Multivitamines: voor een goede gezondheid

Sports multivitamine

Multivitamines zijn supplementen waarin de meest belangrijke vitaminen en mineralen zijn verwerkt.

Veel mensen slikken een supplement met multivitamines om in één keer, zonder hierbij al te veel op de voeding te letten, voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Toch kan een multivitamine supplement niet direct zorgen voor een gezond(er) lichaam. Je kunt zo’n supplement het beste zien als een aanvulling op je dagelijkse dieet.

Daarnaast zul je zelf een gezond voedingspatroon moeten aanhouden om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.

Is het nodig om een supplement te nemen?

Als je een gezonde levensstijl (en dus ook een gezond voedingspatroon) hebt dan heeft je lichaam eigenlijk geen multivitamine supplement nodig.

De meeste hardlopers zijn vaak voldoende bewust van hun dagelijkse dieet om ervoor te zorgen dat zij genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.

Als sporter kan je lichaam wel meer behoefte hebben aan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen aangezien je ook meer afvalstoffen afvoert.

Mocht je daarnaast dan niet voldoende gevarieerd eten dan kan het nemen van een multivitamine supplement wel een goede aanvulling zijn.

Kun je ook te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgen?

Als je te veel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt kun je wel degelijk last krijgen van een overschot.

Het is dan voor je lichaam erg lastig om dit overschot weg te werken, waardoor je last kun krijgen van vervelende klachten.

Pas daarom goed op bij multivitamines waarbij er meer dan 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in zit en neem een supplement met multivitamines altijd bij de maaltijd in zodat je lichaam de stoffen goed op kan nemen. Klik hier om meer te weten te komen over multivitamine voor hardlopers

De voordelen

Om er zeker van te zijn dat je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt kan het nemen van een multivitamine erg handig zijn. Op deze manier zorg je er voor dat je lichaam fit en gezond blijft.

Wij raden je aan om eerst bij de huisarts te controleren of je lichaam behoefte heeft aan het nemen van een multivitamine supplement om zo een overschot te voorkomen.

 

sports multivitamine

bekijk actuele prijs


Conclusie

Aangezien ieder lichaam anders is en iedereen ook andere doelen en behoeften heeft is het belangrijk dat je voor jezelf bepaald welk(e) supplement(en) eventueel een positieve bijdrage voor jou kunnen leveren.

Mocht je op zoek zijn naar het nemen van bepaalde supplementen, maar twijfelen over de effecten of over de inname van een supplement in combinatie met jouw fysieke conditie dan raden wij je altijd aan om dit te overleggen met een sport- of huisarts.

product voordelen
CLA
  • voor een betere fysieke conditie
bekijk prijs meer informatie
L-Carnitine
  • voor een hogere vetverbranding
bekijk prijs meer informatie
Creatine
  • voor betere  prestaties en een sneller herstel
bekijk prijs meer informatie
Co-enzym Q10
  • voor een kortere hersteltijd
bekijk prijs meer informatie
Whey proteïne
  • voor snel herstel en sterke spieren
bekijk prijs meer informatie
Vitamine B12
  • voor voldoende kracht
bekijk prijs meer informatie
Magnesium
  • voor meer kracht en beter slapen
bekijk prijs meer informatie
Omega 3-vetzuren
  • voor minder last van spierpijn
bekijk prijs meer informatie
Calcium
  • tegen pijnlijke spieren
bekijk prijs meer informatie
Glutamine
  • voor minder spierpijn
bekijk prijs meer informatie
Cafeïne
  • Voor meer energie
bekijk prijs meer informatie
IJzer
  • voor veel energie
bekijk prijs meer informatie
Multivitamines
  • voor een goede gezondheid
bekijk prijs meer informatie
Zink
  • voor een sneller herstel
bekijk prijs meer informatie

Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!