Wat zijn de beste oordopjes voor hardlopers?

Veel hardlopers vinden het prettig om tijdens het trainen naar muziek te kunnen luisteren. Wanneer je het idee hebt dat je niet meer zo goed vooruit komt kan het luisteren naar muziek bijvoorbeeld een extra boost geven om net een tandje harder te gaan lopen.

Ben je op zoek naar goede oordopjes voor tijdens het hardlopen?

Lees dan snel verder om erachter te komen waar je het beste op kunt letten en welke verschillende soorten er op de markt zijn.

Hardlopen met muziek

Het is bij vrijwel iedereen bekend dat het luisteren naar muziek je training een stuk makkelijker kan maken. Er staat in een sportschool niet voor niets vaak opzwepende muziek op. Wanneer je muziek kiest met een prettig tempo kun je je hardlooptempo hierop aanpassen.

Hierdoor kun je je work-out niet alleen langer vol houden, maar zal je ook minder moeite hoeven te doen om door te blijven gaan. Bovendien zal de tijd voor je gevoel wat sneller gaan wanneer je tijdens het hardlopen naar muziek luistert. Muziek is dus een belangrijke factor die jou kan helpen om beter te kunnen presteren.

Met hardloopmuziek ren je beter, verminder je vermoeidheid en herstel sneller.

Wat is het verschil met normale oordopjes?

Uiteraard hoef je niet per se speciale oordopjes aan te schaffen voor tijdens je trainingen, maar toch kan het wel handig zijn.

Normale oordopjes zijn namelijk niet gemaakt om tegen schokbewegingen of zweetuitbarstingen te kunnen. Deze kunnen bovendien makkelijk uit je oren vallen en dat is natuurlijk niet hetgeen je je mee bezig wilt houden tijdens het hardlopen.

Tevens bestaan er speciale oordopjes waarmee je ook nog eens tegelijkertijd je hartslag kunt meten. Vanwege de dunne huid in je oorschelp is deze hartslagmeter vaak ook wat nauwkeuriger dan de hartslagmeter die in je sporthorloge zit ingebouwd.

Dan heb je je sporthorloge en/of hartslagband ook meteen niet meer nodig!

Ben je op zoek naar goede sporthorloge met een ingebouwde hartslagmeter? Lees dan hier welke sporthorloges een goede keuze voor jou kunnen zijn.

Verschillende soorten oordopjes

Er zijn een hele hoop verschillende soorten oordopjes op de markt die allemaal gericht zijn op sporters. Welke soort het beste bij jou past zal echt persoonlijk zijn. De ene persoon zal zich prettiger voelen bij in-ear oordopjes, terwijl een andere sporter juist liever kiest voor oordopjes met nekband. We zullen de verschillende soorten één voor één voor je uitlichten, zodat je zelf een goed beeld kan vormen welke oordopjes waarschijnlijk het beste bij jou en jouw trainingen passen.

In-ear oordopjes

In-ear oordopjes zal je waarschijnlijk wel kennen. Deze oordopjes worden vaak ook bij een smartphone meegeleverd en worden dagelijks door vele mensen gebruikt. Een in-ear oordopje zit in de gehoorgang en valt daarom niet zo snel uit als een oordopje die tegen de gehoorgang aan ligt.

Het voordeel is dat je meer in de muziek op kunt gaan, maar een nadeel is dat je de geluiden om je heen niet meer zo goed kunt horen. In een sportschool is dat natuurlijk juist prettig, maar als je bijvoorbeeld midden in de stad aan het hardlopen bent kan dit nog wel eens voor gevaren zorgen.

Top 5 in ear oordopjes op basis van prijs/kwaliteit

 1. JBL Tune 110BT
 2. Sony MDR-EX650AP
 3. Fresh’n Rebel Lace Wireless Sports (Uitgebreide review)
 4. Bose Soundsport Wireless Headphones

Oorclips/oorhaken

Veel oordopjes die speciaal op de markt zijn gebracht voor sporters zijn zogenaamde oorclips. Deze oordopjes hebben een soort haakje aan het oordopje waardoor deze beter in je oor blijft zitten. Je zult in het begin wel even aan het gevoel moeten wennen, maar deze oordopjes zullen niet zomaar tijdens het hardlopen uitvallen.

Bovendien zijn oorclips wat prettiger in gebruik dan vergelijkbare oordopjes met een oorhaak, omdat de haak niet aan de buitenkant van de oorschelp zit maar aan de binnenkant. Vooral voor mensen met een bril kunnen oordopjes met een oorhaak vervelend zitten. Mocht je geen brildrager zijn dan kun je kiezen wat jij prettiger vind zitten.

De oorhaak geeft misschien net iets meer steun voor je gevoel dan een oorclip, maar is daarentegen ook meer zichtbaar dan de oorclip.

Top 4 oorclip oordopjes (op basis van prijs/kwaliteit)

 1. JBL Endurance SPRINT
 2. Beats Powerbeats 3 Wireless
 3. Trust Urban Senfus
 4. Shackways X2000

Oordopjes met nekband

Wanneer je liever geen haken in of om je oor hebt kun je ook kiezen voor oordopjes met een nekband. Het voordeel van oordopjes met een nekband is dat ze vaak geen draad nodig hebben naar je smartphone of iPod toe.

Wel zit er een band of draad in je nek, zodat wanneer je de oordopjes even uit wilt doen ze gewoon om je nek hangen en je je geen zorgen hoeft te maken dat je de oordopjes misschien kwijt raakt. Vaak zitten er op het neksnoer ook nog wat fysieke knoppen waarmee je gemakkelijk naar een ander nummer kunt gaan.

Oordopjes met een neksnoer worden veel door sporters gebruikt. Deze oordopjes werken vaak prettig en makkelijk en zijn wat minder hoog geprijsd dan de volledig draadloze oordopjes.

Top 3 Nekband oordopjes

 1. Aftershokz Treks Air
 2. Miiego AL3+ Freedom
 3. Aftershokz Trekz Titanium
De Treks Air is 6 gram lichter dan de Trekz Titanium en heeft tevens een flexibele nekband! Ze beter vergelijken? Klik hier.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van hardloop oordopjes?

Aangezien je anders om zult gaan met de oordopjes voor tijdens het sporten dan de oordopjes die je normaliter gebruikt om bijvoorbeeld in de trein naar muziek te luisteren zijn er ook andere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van deze oordopjes. Hieronder kun je de belangrijkste factoren van sport oordopjes vinden.

Waterbesteding

Wat natuurlijk zeer belangrijk is voor sporters is dat de oordopjes bestand zijn tegen zweet en vocht. Tevens zijn er oordopjes op de markt die volledig waterdicht zijn. Om te kijken waar jouw oordopjes tegen bestand zijn kun je kijken naar de IP-classificatie. IP staat ook wel voor international protection en met deze classificatie wordt wereldwijd aangegeven in welke mate een product bestand is tegen onder andere water en stof.

Staat er bijvoorbeeld IP44 bij jouw oordopjes dan zijn deze spatwaterdicht en bestand tegen bijvoorbeeld zweet, maar niet tegen een flinke regenbui. Wanneer je oordopjes gaat aanschaffen is het natuurlijk goed om na te gaan of je überhaupt wel van plan bent om te gaan hardlopen als het erg aan het regenen is.

Bekijk alle waterbestendige oordopjes

Het regelen van het volume

De meeste oordopjes beschikken wel over fysieke knopjes om zo het volume van de muziek aan te passen of naar een volgens nummer te luisteren. Let op dat bij kleine oordopjes deze knoppen ook wat minder goed in te drukken zijn.

Dit is dan ook de reden dat de oordopjes met een neksnoer erg geliefd zijn onder sporters. Je kunt gemakkelijk het volume tijdens het hardlopen aanpassen, zonder dat je misschien de muziek juist harder in plaats van zachter zet.

Het comfort

Je kunt kiezen uit veel verschillende oordopjes. Het comfort van deze oordopjes zal best verschillend zijn, alhoewel het uitgangspunt van oordopjes voor sporters wel is dat deze comfortabel zitten en niet zomaar uit kunnen vallen.

Het kan handig zijn om wat verschillende oordopjes te proberen, zodat je weet wat jij prettig vind en of je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een oorhaak in plaats van een oorclip. Het bekende merk Jabra heeft bijvoorbeeld ook oordopjes waarin speciale gels zitten zodat de oordopjes prettiger in de oorschelp zitten.

Oordopjes met microfoon

Er zijn oordopjes waarin ook een microfoon zit gebouwd. Door middel van de microfoon kun je de oordopjes ook gebruiken om mee te bellen. Voor mensen die altijd bereikbaar willen of moeten zijn is dit een fijne uitkomst om toch door te kunnen gaan met hetgeen ze aan het doen zijn en tegelijkertijd een inkomend gesprek kunnen beantwoorden.

Bedraad of draadloos?

Wireless of bedraad

Veel oordopjes maken gebruik van een draad naar de muziekspeler toe. Dit kan tijdens het sporten nogal vervelend zijn en ervoor zorgen dat je minder bewegingsvrijheid zult hebben. De meeste hardlopers geven dan ook de voorkeur aan draadloze oordopjes. Deze oordopjes kun je door middel van Bluetooth aan je muziekspeler verbinden.

Bekijk alle Bluetooth oordopjes

Je kunt hierbij kiezen voor oordopjes die nog wel een neksnoer of iets dergelijks hebben of juist kiezen voor volledige draadloze oordopjes. Het is wel belangrijk om te weten dat je draadloze oordopjes geregeld moet opladen, terwijl dat bij de oordopjes met draad niet nodig is.

Let op bij het gebruik van oordopjes tijdens het hardlopen!

Blijf altijd goed alert wanneer je gebruik maakt van oordopjes tijdens je trainingen. In de sportschool zal dit voor weinig problemen zorgen, maar wanneer je graag in de buitenlucht traint is het erg belangrijk dat je je muziek niet te hard zet en je je omgeving niet meer goed kunt horen. Vooral in drukke gebieden is het goed om alles om je heen nog te kunnen horen, zodat je bijvoorbeeld weet wanneer er een auto jouw kant op komt zonder dat je hiervoor telkens om je heen moet blijven kijken.

Conclusie: wel of geen oordopjes?

Het gebruik van speciale oordopjes voor tijdens het sporten kan voor betere prestaties zorgen, zonder dat je last hoeft te hebben van de oordopjes. Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten bij de aanschaf van deze oordopjes.

Wat voor jou voornamelijk belangrijk is zal compleet persoonlijk zijn. Ga daarom goed na wanneer je de oordopjes wilt gebruiken en hoe je deze het liefste draagt.

We hopen dat we je een handje hebben kunnen helpen om de aanschaf van mooie sport oordopjes wat eenvoudiger te maken en wensen je veel plezier tijdens je volgende work-out!

Bronnen

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

shares