De beste hardloopschoenen voor dames en heren

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen; een goede hardloop training begint met goede schoenen. Door middel van de juiste hardloopschoenen voorkom je het risico op blessures en kun je op een gezondere en prettigere manier aan je lichamelijke conditie werken. Maar hoe vind je de beste hardloopschoenen?

Intro overslaan? Bekijk dan meteen onze top 3 hardloopschoenen voor dames of heren.

Waarom zijn goede hardloopschoenen essentieel?

5 km hardlopen

Hierboven hebben we de belangrijkste reden voor de aanschaf van goede hardloopschoenen al even aangekaart; goede hardloopschoenen zijn erg belangrijk bij het voorkomen van blessures.

Om het lopen zo leuk en effectief mogelijk te maken is het van belang dat je tijdens je training goede en comfortabele schoenen draagt. Door het kiezen van goede hardloopschoenen voorkom je niet alleen blessures, maar ook blaren en pijn in de voeten direct na het hardlopen.

Wanneer je schoenen koopt die perfect bij jouw voeten passen zullen je voeten lichter voelen tijdens het rennen en kun je dus ook meer snelheid maken.

Door goede hardloopschoenen kun je gemakkelijker een juiste houding aanhouden tijdens het lopen en zal je het trainen als prettiger ervaren dan wanneer je geen goede houding aanhoudt en last krijgt van ongemakkelijke pijntjes.

Al met al zul je dus veel profijt hebben van een investering in goede hardloopschoenen en zal het hardlopen ook een stuk leuker worden dan wanneer je hier geen moeite en geld instopt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van hardloopschoenen?

Bij de aanschaf van goede hardloopschoenen moet je natuurlijk letten op welke schoenen het beste bij jou passen. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten die je in gedachte moet houden voordat je je hardloopschoenen aanschaft.

De ondergrond

De ondergrond waarop je loopt bepaalt ook het soort schokdemping die je nodig hebt. Grofweg worden de meeste hardloopschoenen onder gebracht in drie verschillende soorten schoenen, namelijk “road, track en trial”.

Road

Hardloopschoenen in de categorie “Road” vallen zijn voornamelijk bedoelt voor sporters die vooral op verharde wegen lopen met wellicht wat lichte onregelmatigheden in de ondergrond. Deze schoenen zijn flexibel en licht en bieden stabiliteit voor je voeten tijdens lange afstanden. Dit zijn voor de meest gebruikte hardloopschoenen.

Trail

Hardloopschoenen in de categorie “Trail” zijn ontworpen voor mensen die vaak op onverharde wegen trainen, bijvoorbeeld in het bos, in de modder of op het strand. Deze hardloopschoenen bieden stabiliteit en support voor een ondergrond met veel onregelmatigheden.

Track

Hardloopschoenen in de categorie “Track” zijn speciaal gemaakt voor sporters die op de atletiekbaan lopen en wedstrijden doen. Deze schoenen zijn licht, zodat je geen snelheid verliest. Eventueel met spikes voor meer grip.

De afwikkeling van je voeten

Je kunt de afwikkeling van je voeten in drie verschillende pronatie categorieën onder brengen. Pronatie betekent ook wel de manier waarop je jouw voeten kantelt tijdens het lopen, ofwel de afwikkeling.

Door rekening te houden met jouw pronatietype kun je goede hardloopschoenen kiezen die de meeste schokken tijdens je work-out voor je dempen.

Als hardloper kun je last hebben van onderpronatie, overpronatie en er bestaat ook gewoon neutrale pronatie.

Onderpronatie

Bij onderpronatie heb je voeten met hoge voetholtes. Hierdoor raakt de buitenkant van je voet als eerste de grond en vang je daarmee dan ook de schokken op. De onderbenen worden hierdoor overbelast. Bij het kopen van hardloopschoenen moet je dan dus vooral op zoek naar schoenen die veel demping geven.

Overpronatie

Bij overpronatie is er sprake van lage voetholtes en kom je als eerste neer op de binnenkant van je voet. Mensen met platte voeten hebben vaker last van overpronatie. Goede hardloopschoenen voor mensen met overpronatie bieden gerichte demping of ondersteuning.

Neutrale pronatie

Bij neutrale pronatie kantelt je voet op een goede manier en heb je minder snel last van blessures. Er zijn meerdere soorten hardloopschoenen waaruit je dan kunt kiezen, aangezien je geen speciale schokdemping nodig hebt.

Om te bepalen wat voor type jij bent kun je een test laten doen in bijvoorbeeld een speciale hardloopwinkel of via de fysiotherapeut. Ook kun je aan de hand van de slijtageplekken op je oude hardloopschoenen bepalen hoe jij je voet afrolt.

Wanneer je last hebt van onderpronatie zul je vooral slijtageplekken vinden aan de buitenkant van je zool.

Bij overpronatie zie je deze plekken voornamelijk aan de binnenkant van de hiel en onder de bal van je voet.

Sporters met neutrale pronatie zullen gelijkmatigere slijtage onder de schoenzolen vinden.
Voor meer informatie over de voorkomende blessures bij deze pronatie types kun je hier meer informatie vinden.

Verschillen tussen goede hardloopschoenen voor zowel man als vrouw

Naast de verschillende schoenen voor bepaalde ondergronden en houdingen is er ook wel degelijk een verschil tussen goede hardloopschoenen voor mannen en vrouwen.

Het is belangrijk dat je een schoen koopt die voor jou als man of vrouw geschikt is, omdat deze is aangepast aan je fysieke eigenschappen.

Zo zijn hardloopschoenen voor mannen vaak wat breder dan de versie voor vrouwen. Dit heeft te maken met de verschillen tussen de gemiddelde mannelijke voeten en de gemiddelde vrouwelijke voeten.

Ook de stand van de heupen is verschillend voor mannen en vrouwen. Vrouwen hebben daarom vaak extra support in de schoenen nodig dan mannen.

Tevens zijn vrouwen over het algemeen minder gespierd, en daarom lichter, dan mannen.

De zool van een hardloopschoen die speciaal voor vrouwen is ontworpen zal daarom ook wat zachter zijn dan de zolen die speciaal voor mannen zijn ontworpen.

Tips voor het passen van hardloopschoenen

Het is het beste om je nieuwe hardloopschoenen aan het einde van de middag te passen. Je voeten zijn meestal dan iets meer opgezet dan in de ochtend. Op deze manier voorkom je het risico op het aanschaffen van te kleine schoenen. Bovendien kun je hardloopschoenen het beste iets groter aanschaffen dan je schoenmaat in normale schoenen. Een halve maat of zelfs een hele maat groter zorgt ervoor dat je genoeg ruimte hebt in de schoen en je voeten niet te strak zitten ingepakt tijdens het lopen. Daarnaast is het goed als de schoenen comfortabel zitten en niet te strak aanvoelen in de breedte.

Welke verschillende soorten hardloopschoenen zijn er?

Zoals met vrijwel elk product is het belangrijk dat je van te voren nadenkt over wat je met dit product wilt gaan doen. Bepaal jouw doel en kies aan de hand daarvan de juiste hardloopschoenen.

Er zitten natuurlijk best een hoop verschillen tussen hardloopschoenen.

Zo zijn er bijvoorbeeld hardloopschoenen die beter geschikt zijn voor mensen die marathons rennen en schoenen die juist zijn bedoelt zijn voor de mensen die af en toe hardlopen in hun vrije tijd, maar niet heel veel kilometers afleggen.

De grootste verschillen tussen hardloopschoenen zit hem in de demping van de schokken tijdens het lopen.

Er zijn geen standaard categorieën voor hardloopschoenen, maar hieronder kun je wel wat meer lezen over de verschillen tussen hardloopschoenen.

Neutrale hardloopschoenen

Neutrale hardloopschoenen zijn in principe ontwikkelt voor iedereen met neutrale pronatie. Deze schoenen bieden lichte schokdemping en lichte ondersteuning aan de voeten.

Wedstrijdschoenen

Wedstrijdschoenen zijn schoenen die speciaal zijn ontworpen voor professionele hardlopers. Deze hardloopschoenen zijn licht en bieden weinig demping tegen de schokken. Dit werkt mee voor een goede snelheid, maar hierdoor loop je wellicht eerder het risico op blessures. Deze zijn ook verkrijgbaar met spikes om beter grip te hebben of beter te kunnen lopen in de winter.

Hardloopschoenen met maximale ondersteuning

Hardloopschoenen met maximale ondersteuning, of ook wel motion control schoenen genoemd, bieden flinke demping tegen de schokken tijdens het lopen. Deze schoenen zijn met name geschikt voor mensen met overpronatie. Deze hardloopschoenen corrigeren de stand van de voeten en zorgen ervoor dat je minder risico loopt op blessures, ondanks de afwijkende afwikkeling van je voeten.

Stabiliteitsschoenen

Stabiliteitsschoenen zijn ontwikkelt voor mensen met matige overpronatie. Deze schoenen bieden goede demping en ondersteuning.

Barefoot

Als laatste zijn er ook nog “barefoot running” schoenen. Deze schoenen zijn zo licht en strak om de voet dat het bijna voelt alsof je op blote voeten loopt. Deze schoenen bieden vrijwel geen demping en ondersteuning en zijn ontworpen voor de mensen die geloven dat uitgebreide schokdemping in schoenen en dikke zolen juist zorgen voor een verzwikking van de enkel of andere blessures. Wanneer je hierin geïnteresseerd bent raden we je wel aan om dit rustig op te bouwen.

Wat is de levensduur van hardloopschoenen?

Uiteraard is de levensduur van hardloopschoenen flink wisselend. Het hangt er natuurlijk onder andere vanaf hoe vaak je in de week traint, in wel weertype je sport en of je schoenen hebt gekocht met flinke zolen of juist hele dunne zolen. De schoenen met een dunne zool gaan minder lang mee dan de hardloopschoenen met een dikkere zool.

Het vroegtijdig vervangen van je hardloopschoenen is essentieel om blessures te voorkomen. Ook als je denkt dat je schoenen er nog goed uitzien kunnen de slijtageplekken er toch voor zorgen dat je eerder een blessure oploopt.

Veel mensen geven verschillende richtlijnen voor het vervangen van je hardloopschoenen. Let dus goed op je eigen inzicht en check of de zool van je schoen niet flink is uitgedroogd of versleten. Gemiddeld kun je zeggen dat neutrale hardloopschoenen zo’n 1000 á 1500 kilometer mee kunnen gaan. Sommige hardloop apps bieden de optie om deze afstand bij te houden, dit kan bijvoorbeeld met Runkeeper.

Bovendien is het goed om na twee jaar sowieso nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen, zodat je zeker weet dat de zolen voldoende ondersteuning bieden.

De beste hardloopschoenen voor heren


We hebben een aantal van de beste hardloopschoenen voor mannen en vrouwen voor je op een rijtje gezet. Uiteraard is het wel van belang om goed te kijken naar wat voor jou de belangrijkste punten zijn voor een goede hardloopschoen.

Perfecte hardloopschoenen bestaan in die zin niet, aangezien iedereen andere (fysieke) punten heeft waar hij of zij op moet letten bij het aanschaffen van goede schoenen.

Wel zijn er natuurlijk schoenen die door heel erg veel mensen als prettig worden ervaren en daardoor wellicht ook voor jou een goede optie kunnen zijn.

Laten we kijken naar drie goede hardloopschoenen voor de mannelijke sporter.

Asics Gel Nimbus 19

Asics nimbus 19

De Nimbus 19 hardloopschoenen vallen onder de categorie “road”. Deze schoenen zijn ontwikkelt voor gewone sporters die regelmatig hardlopen en dus in principe niet voor de mensen die wedstrijden lopen (marathons).

Deze schoenen zijn goed te gebruiken wanneer je geen last hebt van pronatie.

Sporters die deze schoenen hebben aangeschaft geven aan dat de Nimbus 19 schoenen goede stabiliteit geven. Ook hardlopers die zeer vaak trainen vinden deze schoenen erg prettig in gebruik.

Je kunt de Nimbus 19 in verschillende kleuren kopen en er is ook een variant voor de dames beschikbaar (zie hieronder).

Deze hardloopschoenen zijn niet heel erg goedkoop, maar onder de gebruikers wordt de prijs wel als redelijk gezien.

Wanneer we kijken naar het vorige model in deze lijn van hardloopschoenen is de Nimbus 19 een stuk lichter dan haar voorgangers. Belangrijk om te weten is dat het nadeel van de Nimbus 19 is dat deze schoenen vrij smal zijn en strak zitten.

Wanneer je erg brede voeten hebt zijn deze schoenen daardoor wellicht voor jou niet de beste keuze.

Als je hier geen last van hebt zijn de Nimbus 19 schoenen hele goede en prettige hardloopschoenen om (dagelijks) lange afstanden mee te lopen.

Bekijk ook onze volledige review over de Asics Nimbus 19

Ondertussen is de opvolger, Asics Nimbus 20, ook al op de markt.
Bekijk onze uitgebreide review over de Asics Nimbus 20 hier.

New Balance Fresh Foam Vongo

New Balance Fresh Foam Vongo

Ook de New Balance Fresh Foam Vongo schoenen vallen onder de categorie “road”.

Deze hardloopschoenen zijn niet ontworpen voor sporters die wedstrijden lopen.

De Fresh Foam Vongo hardloopschoenen zijn bedoelt voor mensen die last hebben van overpronatie. Gebruikers van deze hardloopschoenen zijn tevreden over de kwaliteit en het comfort. Ondanks dat deze schoenen goede stabiliteit en ondersteuning bieden zijn ze nog wel vrij licht (iets lichter dan de Asics Gel Nimbus 19 schoenen) en zijn ze gemaakt van prettig ademend materiaal.

Deze hardloopschoenen zijn ideaal te gebruiken tijdens het trainen van lange afstanden.

Ondanks de prijs zijn deze schoenen een goede investering voor hardlopers die last hebben van overpronatie.

Nike Downshifter 7

Nike downshifter 7

De Nike Downshifter 7 zijn goede hardloopschoenen die een stuk goedkoper zijn dan de hiervoor beschreven schoenen. Dit maakt deze schoenen toegankelijker voor elke beginnende hardloper.

Deze schoenen zijn ontworpen voor sporters die geen last hebben van pronatie en bieden dus geen extra speciale schokdemping. Uiteraard hebben deze schoenen wel genoeg demping voor neutrale sporters.

Net als de hierboven beschreven hardloopschoenen valt de Downshifter 7 ook onder de categorie “road”.

De schoenen zijn gemaakt van prettig ademend materiaal en voelen licht aan wanneer je ze aan hebt. Door de zool met patroon heb je ook voldoende grip op een gladde ondergrond.

Deze hardloopschoenen zijn wellicht niet de beste keuze wanneer je vaak lange afstanden loopt. Al met al is de Downshifter 7 een goede schoen met niet te veel poespas, speciaal voor de beginnende hardloper die niet al te veel geld wil investeren in een paar luxe hardloopschoenen.

Morgen als je eerste run met deze schoenen? Bestel deze schoenen dan bij Bol.com

Bekijk de volledige review van de Nike Downshifter 7 hardloopschoen.

De beste hardloopschoenen voor dames


Ook voor vrouwelijke hardlopers hebben we een aantal goede opties op een rijtje gezet. Laten we beginnen met de eerder beschreven Asics Gel Nimbus 19, maar dan de versie die speciaal is ontwikkelt voor vrouwen.

Asics Gel Nimbus 19

Asics nimbus 19 dames

De vrouwelijke variant van de Nimbus 19 lijkt in principe erg op de hierboven beschreven versie die is ontworpen voor mannen.

Het grote verschil tussen hardloopschoenen voor mannen en voor vrouwen zit hem in de pasvorm.

De Nimbus 19 is een goede hardloopschoen die prima te gebruiken is voor het lopen van lange afstanden op een vlakke ondergrond. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze uitstekende demping bieden tegen schokken en erg comfortabel zitten.

De Nimbus 19 schoenen vallen kleiner dan haar voorgangers. Let daarom bij het aanschaffen van deze schoenen dat je ze in een iets grotere maat bestelt.

Deze hardloopschoenen bieden voldoende bescherming voor sporters zonder pronatie en helpen je zo om blessures te voorkomen.

Wanneer je vaak lange afstanden loopt of van plan bent het hardlopen goed op te pakken dan is zijn de Nimbus 19 schoenen een hele goede keuze voor jou.

Als je niet te veel wilt investeren in een goede schoen en maar af en toe traint kun je misschien beter kiezen voor de volgende optie die we hieronder bespreken.

Bekijk ook onze volledige review over de Asics Nimbus 19

Under Armour Charged Bandit 2

Under Armour Charged Bandit 2

De Under Armour Charge Bandit 2 hardloopschoenen zijn een stuk lager geprijsd dan de hierboven genoemde schoenen.

Dit maakt deze schoenen een betere keuze voor de beginnende of recreatieve hardloper.

Deze hardloopschoenen zijn niet bedoelt voor het lopen van wedstrijden, maar vallen ook in de categorie “road”.

Deze lichte en flexibele schoenen geven het comfort wat je nodig hebt tijdens het hardlopen. Gebruikers die last hebben van smalle voeten geven aan dat de Charge Bandit 2 schoenen tijdens het trainen ideaal om de voeten hechten.

De hardloopschoenen van Under Armour zijn verkrijgbaar is leuke, opvallende kleuren. Ook bij deze schoenen is het belangrijk dat je ze in een grotere maat bestelt dan je normaliter zou doen aangezien ze wat klein kunnen vallen.

Het feit dat deze schoenen strak om je voeten zitten is voor de meeste gebruikers erg prettig, maar het is natuurlijk wel goed om voor jezelf te bepalen of je dit ook prettig vind.

Wanneer je net begint met hardlopen of soms traint zijn deze hardloopschoenen zeker het proberen waard!

Helaas is deze hardloopschoen niet meer verkrijgbaar. Bekijk hier onze top 10 hardloopschoenen

Adidas Ultra Boost

Adidas Ultra Boost

De Adidas Ultra Boost schoenen zijn ideaal voor elke serieuze vrouwelijke sporter die het geen probleem vind om te investeren in goede hardloopschoenen. Net als de andere besproken schoenen vallen ook de Ultra Boost schoenen onder de categorie “road”.

Deze hardloopschoenen zijn ontworpen voor sporters die geen last hebben van pronatie.

Gebruikers zijn zeer tevreden over de kwaliteit en het comfort van deze hardloopschoenen. De prijs is wat aan de hoge kant, maar dit zijn deze schoenen zeker waard.

Door het lichte design heb je geen last van de schoenen tijdens het trainen.

De zool die in deze hardloopschoenen zit is speciaal gemaakt om demping te geven, maar daarnaast ook om je energie terug te geven bij elke stap die je zet.

Deze speciale techniek wordt ook wel de “energy-returning boost™ technology” genoemd.

De schoenen zitten strak, zodat je er geen last van hebt tijdens het lopen. Sommige gebruikers geven aan dat de schoenen te strak zitten, maar dit is natuurlijk compleet afhankelijk van de breedte van je voeten.

Deze zolen geven genoeg grip om goed te kunnen lopen op zowel een natte als droge ondergrond.

Ben je iemand die vaak lange afstanden loopt en het niet erg vind om wat meer uit te geven aan goede hardloopschoenen? Dan kunnen wij de Adidas Ultra Boost schoenen van harte aanbevelen.

De beste deals vonden bij All4Running.

Conclusie beste hardloopschoenen

Voor iedereen is er wel een geschikte hardloopschoen te vinden.

Belangrijk is dat je een nieuwe hardloopschoen aantrekt op het einde van de dag en even probeert hoe deze zit en of je de pasvorm comfortabel vind. Door het bestellen van hardloopschoenen via internet kun je gemakkelijk reviews van eerdere gebruikers bekijken en vergelijken. Bovendien kun je zelf bepalen wanneer je de schoenen probeert en kun je er bijvoorbeeld in huis een stukje mee lopen om te kijken of dit de juiste hardloopschoenen voor jou zijn. En als het toch niet helemaal is wat je ervan had verwacht kun je ze eenvoudig kosteloos retourneren.

We hopen dat we je met dit artikel een handje op weg hebben kunnen helpen in de wereld van hardloopschoenen en wellicht hebben kunnen helpen een keuze te maken voor de juiste schoenen voor jou.

Bronnen:

 

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

Ton van Heusden

La
Reactie op ' beste hardloopschoenen '. Jammer dat u het dan heeft over een schoen Nimbus 19 die inmiddels 1 jaar geleden is opgevolgd door de Nimbus 20. Een duidelijk andere schoen die mm de klacht van de Nimbus 19, te smal, heeft aangepast. Svp wel zorgen dat u bij de tijd blijft

Hardloopzone.nl

Beste Ton,

Bedankt voor je reactie en oplettendheid!
Zoals je wellicht al gezien had hebben we de Asics Nimbus 20 ook al eens onder de loep genomen.
We hebben een linkje naar het betreffende artikel geplaatst.

Groeten,

Martijn

Frank

Het Erasmus Medisch Centrum doet al jaren onderzoek naar blessurepreventie bij hardlopen. Zij melden dat de relatie tussen schoen en blessures niet is te maken, of op z'n minst onduidelijk is.
Maar als je wel vindt dat schoenen blessures voorkomen of veroorzaken, geef dan minstens het advies om de beste schoen uit te zoeken bij een podoloog. In algemene zin zijn schoenadviezen niet veel waard.