Beginnen met hardlopen

Hardlopen is een gemakkelijke en goedkope manier om aan je conditie te werken en om af te vallen. Helaas stoppen veel mensen binnen 2 à 3 weken wegens tijdsgebrek of als gevolg van een gebrek aan motivatie.

En dat terwijl hardlopen niet eens veel tijd hoeft te kosten. Sterker nog, hardlopen is een heerlijke activiteit om even tot jezelf te komen en je even af te sluiten van de drukke buitenwereld.

Maar hoe doe je dat nu?

Op internet is erg veel informatie te vinden. Dat kan voor de beginnende hardloper nogal overweldigend zijn en dat is precies de reden dat we dit artikel voor je hebben geschreven. Zodat jij een goede start kunt maken, hardlopen als prioriteit gaat zien en veel voorkomende beginners fouten voorkomt.

De voordelen van hardlopen

Voordelen hardlopen

Hardlopen kun je altijd en overal doen. Naast sportkleding en goede hardloopschoenen heb je in eerste instantie verder niets nodig. Ook niet als je bijvoorbeeld op zakenreis gaat of als je op vakantie bent. Je kunt altijd en overal hardlopen.

8 redenen waarom jij met hardlopen zou moeten beginnen!

1. Gewicht verliezen
Hardlopen helpt bij het verliezen van gewicht. Door te beginnen met hardlopen en dus meer te bewegen, zal je stofwisseling/metabolisme omhoog gaan en daardoor verbrand je meer calorieën dan je in rust zou doen.

Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je gewicht verliest. Belangrijk is wel dat je ook op je voedingspatroon blijft letten, zodat je niet de calorieën die je er net af hebt getraind, er meteen weer bij eet. Plof dus niet na je training op de bank met een bak ongezond roomijs wanneer het jouw doel is om gewicht te verliezen.

Wist je dat een intensieve workout voor een after-burn effect zorgt?

Let er op dat je lichaam tijd nodig heeft om bij te tanken na een training. Je spieren hebben nieuwe brandstof nodig. Kies daarom na het hardlopen voor een gezond en eiwitrijk tussendoortje.

Meer weten over afvallen met hardlopen? klik dan hier

2. Betere conditie
Met hardlopen werk je aan je conditie. Door structureel te beginnen met hardlopen zal je conditie vooruit gaan. Langzaamaan kun je steeds makkelijker grotere afstanden gaan afleggen in een kortere tijd. Dit is niet alleen goed voor je lichaam. Het is ook nog eens handig als je niet meer buiten adem bent wanneer je op kantoor naar de derde verdieping moet lopen of een sprintje moet trekken naar de trein.

3. Goedkope manier van sporten
Hardlopen is een goedkope manier van sporten. Je hebt geen duur sportabonnement nodig. Het enige wat je aan zal moeten schaffen om ermee te kunnen beginnen zijn goede schoenen en eventueel handige items, zoals een sporthorloge of een hardloopapp. Die kun je gebruiken tijdens het hardlopen om je voortgang bij te houden.

4. Bepaal je eigen tijden
Naast het voordeel dat je geen duur sport abonnement aan hoeft te schaffen, is het ook nog eens zo dat je niet vast zit aan bepaalde tijden. Je hoeft geen rekening te houden met de openingstijden want jouw sportschool. De buitenwereld, is altijd beschikbaar voor je run!

5. Verminder stress
Tijdens het hardlopen maakt je lichaam endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en minder last hebt van pijn. Dit verschijnsel wordt ook wel runner’s high genoemd. Hierdoor zit je lekkerder in je vel als je eenmaal aan het lopen bent en voel je je daarna ook beter. Kortom: hardlopen is een goede manier om te ontspannen. Een prima reden dus om met hardlopen te beginnen.

6. Sterkere botten en spieren
Hardlopen zorgt ervoor dat je spieren sterker worden en hierdoor zul je ook meer vet gaan verbranden. Je lichaam slaat eigenlijk vrijwel overal vet op wanneer je meer calorieën tot je neemt dan je lijf nodig heeft. Je moet daarom minder eten dan je lichaamsbehoefte, wat ook wel negatieve energiebalans wordt genoemd.

Tijdens het trainen gaat het verbranden van vet het effectiefst in een hartslagzone die ligt tussen de 60 en 70% van de maximale hartslag. Onder het vetlaagje komen na verloop van tijd mooie, strakke spieren tevoorschijn.

7. Verminderde kans op depressie
Mensen die in cardiovasculair opzicht minder fit zijn, lopen een verhoogde kans op het krijgen van een depressie dan personen die conditioneel goed in orde zijn. Een depressie is een stemmingsstoornis die leidt tot neerslachtigheid.

Door te sporten ontstaat een verbeterde doorbloeding van de hersenen en ontwikkelen de hersenen zich door toename van het aantal verbindingen tussen hersencellen. Beginnen met hardlopen: ook gezond voor je brein dus.

Daarnaast is aangetoond dat de depressiesymptomen met de helft afnemen bij een hogere intensiteit training gedurende 3 dagen per week, 3 maanden lang. (Bron)

8. Ontdek de omgeving
Hardlopen is een leuke manier om mensen te ontmoeten en de omgeving beter te leren kennen. Zo zie je nog eens wat van waar je op dat moment bent. En je komt altijd wel iemand tegen.

Doordat je hardlopen als sport overal kunt doen, kun je het eenvoudig matchen met een voor jou inspirerende omgeving als het bos, het park of langs een lange rivier. Trappentraining middenin de stad zodat iedereen kan zien dat jij goed bezig bent? Het kan!

Hardlopen kun je bovendien gemakkelijk doen op een intensiteit waarbij het mogelijk is om ook nog eens lekker te socializen. Bijpraten met anderen en fit worden tegelijkertijd dus.

Hardlopopen met muziek sportband

Veel gemaakte beginnersfouten

Zo, nu weet je dus waarom je eigenlijk vandaag nog zou moeten beginnen met hardlopen. Maar voordat je nu meteen enthousiast naar buiten sprint, nemen we graag eerst nog een paar beginnersfouten met je door.

Hardlopen lijkt immers zo simpel. Je trekt je sport outfit en goede hardloopschoenen aan en je loopt de deur uit. Helaas kun je, zeker wanneer je een beginnende hardloper bent, tijdens en na het hardlopen tegen flink wat vervelende zaken aanlopen. Zo loop je onder andere het risico op blessures wanneer je zomaar begint en totaal geen idee hebt waar je op zou kunnen en moeten letten.

Een aantal veel voorkomende beginnersfouten hebben we voor je op een rijtje gezet met daarbij natuurlijk onze tips.

1. Overmoedig beginnen met hardlopen

Veel mensen die net beginnen met hardlopen hebben frisse energie en kunnen daardoor nog wel eens te hard van stapel lopen. Je lichaam is het echter niet gewend om harde schokken te krijgen en je spieren zijn misschien nog niet klaar voor een hele intensieve work-out.

Bouw je training daarom rustig op. Zo loop je het minste risico op blessures.

Het is heel belangrijk om je lichaam niet te overbelasten!

Geduld is essentieel wanneer je een beginnende hardloper bent.

Geef je lichaam de tijd om te wennen aan het hardlopen, waardoor je zonder blessures steeds een stukje verder en harder kunt gaan.

2. Te weinig aandacht voor ontspanning

Door het trainen van je spieren tijdens het hardlopen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Na het trainen herstelt je lichaam deze scheurtjes weer met vers spierweefsel. Dit maakt je spieren steeds wat sterker. Supercompensatie noemen we dat ook wel.

Om je spieren een handje te helpen bij het herstel is het belangrijk om de training af te sluiten met een cooling-down en na de work-out goed te drinken, te eten en uiteraard te slapen. We komen verderop nog terug op de cooling down.

Onthoud goed: Het is van groot belang om je lichaam de tijd te geven om te kunnen herstellen.

Las daarom een aantal dagen per week in waarop je niet gaat lopen en ook hier geldt: geduld is erg belangrijk!

3. Onvoldoende focus op de juiste voeding

Beginnen met hardlopen voeding

Wanneer je net begint met hardlopen en dus nog geen wedstrijden loopt, hoef je natuurlijk niet je dieet helemaal om te gooien. Wel is het goed om op een aantal zaken omtrent je voeding te letten. Zo is het belangrijk dat je je vochtniveau op peilt houdt.

Let er daarom goed op dat je gedurende de dag genoeg vocht binnen krijgt en drink na het hardlopen meteen een flink glas water.

Een gezond voedingspatroon bestaat uit een goed gebalanceerd dieet met voldoende koolhydraten, eiwitten en vezels. Voedingsmiddelen die voor je lichaam slecht te verteren zijn, zoals koolsoorten, peulvruchten en uien, kunnen nog wel eens in de weg zitten tijdens het hardlopen. Hierdoor heb je sneller last van steken in de zij en een opgeblazen gevoel. Dat komt door je darmen. Nuttig dergelijke voedingsmiddelen dus niet vlak voordat je gaat hardlopen.

Je kunt je lichaam dus een handje helpen bij het herstel door wat te eten na het lopen. Het beste is om na je training een maaltijd te nuttigen waarbij je lichaam weer nieuwe energie binnen krijgt. Hiervoor heb je vooral koolhydraten en eiwitten voor het herstel van je spieren nodig.

Neem bijvoorbeeld een volkoren broodje met ei of eet zilvervliesrijst met kip en groenten. Wanneer je niet zulke grote trek hebt neem je rijstwafels met pindakaas of kipfilet.

De boeken van Fitchef kunnen je helpen om de juiste macro’s binnen te krijgen zodat je jouw persoonlijke doel op een gezonde manier kunt bereiken.

4. Oppervlakkig ademhalen tijdens het hardlopen

Om goed te kunnen hardlopen heeft je lichaam zuurstof nodig. Dat zorgt voor energie tijdens het lopen.

Wanneer je niet op de juiste manier ademhaalt tijdens het lopen dan kan dit klachten veroorzaken. Hierdoor kan je hartslag te hoog worden en kun je last krijgen van hoofdpijn. Tussendoor goed op je ademhaling letten zal een positieve uitwerking hebben.

Bij een goede, beheerste ademhaling kun je op hetzelfde tempo blijven rennen met een lagere hartslag en dus minder energieverbruik. Door verschillende ademhalingstechnieken uit te proberen vind je uiteindelijk de beste manier van adem halen die bij jou en jouw training past. Zo vind je ook je ideale loopritme.

De beste tip die we je kunnen geven is om in en uit te ademen via je mond. Normaliter adem je misschien vooral in via je neus en uit via je mond, maar door dit alleen via je mond te doen tijdens het trainen, zul je meer zuurstof binnen krijgen en hierdoor zul je een lagere hartslag krijgen.

Denk er ook aan dat je goed doorademt tot in je buik in plaats van het toepassen van een verkrampte ademhaling via de borst. Adem constant en op rustige, ontspannen wijze zodat je met elke teug veel zuurstof binnenkrijgt.

Veel hardlopers die op een rustig tempo lopen, ademen in en uit, elk tijdens drie stappen. Met deze techniek kun je oefenen en bepalen of dit bij je past. Natuurlijk kun je het beste jouw eigen ritme bepalen, zo loop je het lekkerst. Een hartslagmeter is een nuttig item om hierbij te gebruiken. Hiermee kun je goed zien welk effect jouw ademhaling heeft op je hartslag.

Let op: uiteraard heeft roken een nadelig effect op onder andere je ademhaling. Het is dus verstandig om te stoppen met roken wanneer je wilt beginnen met hardlopen.

5. Je te veel aanpassen aan je sportmaatje

Uiteraard is het een stuk gezelliger om samen met een vriend of vriendin te beginnen met hardlopen dan helemaal alleen. Het gevaar dat hier om de hoek kan komen kijken is dat je je aan gaat passen aan het tempo van de ander. Jouw vriend of vriendin kan je aansporen om het langer vol te houden en misschien steeds iets sneller te gaan. Dit is natuurlijk een goede motivatie, maar blijf altijd gefocust op jouw eigen tempo.

Een maatje dat je aanmoedigt en die jouw stok achter de deur is wanneer je even minder zin hebt om te gaan hardlopen is erg fijn. Toch ervaren veel hardlopers het vaak als prettiger om solo te beginnen met hardlopen. Op deze manier bestaat er geen risico dat je je te veel op laat jutten.

Om deze reden is het vaak beter om alleen te trainen wanneer je net begint met hardlopen. Als je eenmaal wat meer ervaren bent kun je er natuurlijk voor kiezen om samen met een trainingspartner te gaan lopen. Verlies jouw eigen doel en tempo echter nooit uit het oog! Weet wat je wil!

Hardlopen met je hond

6. Onvoldoende motivatie om het vol te houden

Veel mensen gaan vlot van start wanneer ze beginnen met hardlopen.

Je wilt misschien een betere conditie, gewicht verliezen of gewoon vaker buiten komen. Dit zijn uiteraard prima uitgangspunten die je ook kunnen blijven motiveren. Maar op een gegeven moment komt er vaak een punt waarop je even geen zin hebt, moe bent, weinig tijd hebt of het buiten regent. Dan is het lastig om jezelf van de bank omhoog te krijgen..Om dan ook toch gemotiveerd te blijven is lastig, maar niet ondoenlijk.

Door het hardlopen langzaam op te bouwen zul je minder snel in een dipje belanden. Vraag niet te veel van jezelf, maar wees juist trots dat je toch nog een rondje bent gaan lopen.

Wanneer je een realistisch doel stelt dan kun je het hardlopen onderdeel maken van jouw levensstijl waardoor het makkelijk vol te houden is. Dit werkt vaak erg motiverend.

Voorbeelden van onrealistische doelen zijn:

  • Ik wil 4x per week gaan hardlopen ~ terwijl je momenteel nog geen 5 km kunt volhouden en je op dit moment 0x per week hardloopt
  • Ik wil 6 kilo afvallen tijdens het hardlopen ~ gewicht zegt niks over vet of spiermassa + het doel is niet specifiek

Voorbeelden van realistische en goed haalbare doelen zijn:

  • Maand 1: minimaal 1x per week hardlopen ~ afstand is niet relevant
  • Maand 2: minimaal 2x per week hardlopen ~ afstand is niet relevant
  • Maand 3: minimaal 3x per week hardlopen ~ afstand is niet relevant
Mensen overschatten wat ze binnen een half jaar tot een jaar kunnen bereiken maar onderschatten wat ze in 5 jaar tijd kunnen bereiken.

Als je “te moe” bent om te sporten dan is het juist goed om toch nog even te gaan hardlopen, al is het maar een klein stukje. Vaak voel je je daarna wel energieker, meer voldaan en vol zelfvertrouwen. Dan kun je daarna natuurlijk altijd alsnog op de bank kruipen en zul je waarschijnlijk sneller voor een gezonde snack kiezen, zoals fruit of kwark, in plaats van een chocoladereep!

Probeer ook te variëren. Het blijft leuker wanneer je bijvoorbeeld iedere keer een ander rondje loopt dan dat je wekelijks steeds dezelfde training doet. Verken gewoon een paar routes, dan heb je iets te kiezen.

Wanneer je echt niet meer gemotiveerd bent kun je natuurlijk altijd de bovenstaande voordelen van het hardlopen opnieuw doorlezen. Dan weet je weer waarom je het doet.

7. Een te hoge hartslag tijdens het hardlopen

Als je gelijk op hoog tempo start, dan kun je last krijgen van een te hoge hartslag. Dat voelt niet alleen vervelend, maar is daarnaast ook niet goed voor je lichaam en ademhaling.

Het is erg belangrijk dat tachtig procent van je training op een tempo is waarbij je nog volledige zinnen kunt uitspreken. Dit wordt ook wel een praattempo genoemd. Om te controleren of je een juiste hartslag hebt, kun je gebruik maken van een hartslagband of sporthorloge tijdens het hardlopen. Zo kun je het in de gaten houden en je tempo aan je hartslag aanpassen. Zeker als beginner is een hartslagmeter ideaal.

8. Last van steken in de zij

Hardlopen vermoeidheid

Veel mensen hebben wel eens last van steken in de zij tijdens het hardlopen. Dat je steken in je zij krijgt kan een signaal vanuit je lichaam zijn dat je het iets rustiger aan moet doen. Verlaag je tempo daarom iets, maar stop niet. Wanneer het wat beter gaat kun je langzaam weer wat harder gaan lopen.

Vervelende steken in je zij kunnen ontstaan doordat je te veel van te voren hebt gegeten. Het beste is om uiterlijk twee uur voordat je wilt gaan hardlopen iets te eten. Als je graag rond etenstijd gaat hardlopen, kun je het beste voor het lopen iets lichts eten (bijvoorbeeld een stuk fruit – banaan – of een sportreep). Dan kun je na de training aan je avondeten beginnen.

Als je met bovenstaande tips toch nog last krijgt van die nare steken, is het goed om beter op je ademhaling gaan letten en het even wat rustiger aan te doen.

9. Last van ernstige spierpijn

Last van hamstring

Zoals gezegd ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren tijdens de training. Om er voor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van spierpijn na het hardlopen, is het van groot belang dat je een goede warming-up en cooling-down voor en na de training doet. Rustig beginnen met hardlopen werkt ook positief t.a.v. spierpijn. Laat je lichaam geleidelijk wennen aan het hardlopen en vind hierbij jouw ideale loophouding en ritme.

De meeste mensen hebben het meest last van spierpijn op de tweede dag na hun training. Dit komt doordat het lichaam druk bezig is met het herstel. Wanneer je na een aantal dagen nog steeds veel last hebt dan is het belangrijk dat je rust neemt en niet alweer te hard van stapel loopt. Doe je dit wel dan heb je al snel te maken met een beginnende blessure.

Als je rustig begint met hardlopen, goed eet na de training en altijd een warming-up en cooling-down doet, dan zul je het risico op ernstige spierpijn daarmee zo veel mogelijk beperken.

Lees hier nog meer over spierpijn en hardlopen.

Een goede warming-up

We hebben het al een aantal keer gehad over de warming-up en cooling down en het belang daarvan voor zowel de beginnende als de gevorderde hardloper. Door te beginnen met een warming-up voordat je daadwerkelijk gaat lopen, worden je spieren alvast warm en soepel. Zo maak je je lichaam klaar om over te gaan tot échte actie! Hierna geven we een voorbeeld van een warming-up-oefening.

Start door op een rustig tempo te lopen gedurende een aantal minuten. Begin daarna je spieren een beetje los te maken. Dit kun je onder andere doen door te draaien en te zwaaien met je armen en door je billen met je hakken aan te raken. Doe die oefeningen tijdens een rustig looptempo, tijdens dribbelen of tijdens het huppelen.

Na het losmaken van je spieren kun je verder gaan op een rustig hardlooptempo en dit langzaam opvoeren. Voordat je echt gaat hardlopen kun je eventueel nog wat rekoefeningen doen. Je kunt bijvoorbeeld ook thuis alvast warmdraaien door wat oefeningen te doen of een aantal keer de trap op en neer te lopen.

Ontdek hier in detail hoe je een goede warming up kunt doen.

Let op: wanneer het buiten kouder is zullen je spieren meer tijd nodig hebben om warm te worden dan in de zomer. Als het buiten warmer is, is een kortere warming-up vaak voldoende.

En vergeet niet een cooling-down te doen

De cooling-down is erg belangrijk voor je lichaam om bij te komen van de training en om beter te kunnen herstellen. Loop daarom na het hardlopen minimaal vijf minuten rustig uit. Daarna kun je ook nog wat lichte rekoefeningen doen. Om je spieren verder bij te laten komen kun je het beste na het hardlopen lekker onder de lauwe douche springen.

Waarschijnlijk heb je niet altijd even veel zin om na het hardlopen nog een cooling-down te doen. Wees je er echter van bewust dat je lichaam dit nodig heeft om de afvalstoffen in je spieren af te voeren en om sneller weer gereed te geraken om opnieuw te kunnen gaan sporten.

Ontdek hier hoe je een cooling-down kunt doen.

Welke accessoires kun je gebruiken bij het hardlopen?

Er bestaan allerlei hulpmiddelen, variërend van techniek tot specifieke kledingaccessoires, die je kunt gebruiken tijdens het hardlopen en die het hardlopen op een of andere manier prettiger maken. We hebben er een aantal opgesomd. Al deze items kun je makkelijk online kun bestellen. Je hebt ze zo in huis als je wilt.

Het gebruik van hardloop apps

Runkeeper

Hardloop apps, zoals Runtastic, Nike+ Running, Strava en Runkeeper, kun je gebruiken tijdens en na het hardlopen. Zo kun je onder andere zien hoeveel kilometer je hebt gelopen, hoe hard je hebt gelopen tijdens de training en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Met deze inzichten kun je jouw conditie steeds meer verbeteren en makkelijker naar je persoonlijke doelen toe werken. Wel je telefoon mee nemen tijdens het hardlopen dus.

Hier vind je alles wat je moet weten over de verschillende hardloop apps

Sporthorloge: meten is weten

Polar M400 Review

Een sporthorloge is een ideale accessoire die jou helpt als je “personal coach” tijdens het hardlopen. Je hebt ze in alle soorten en maten en in diverse prijsklassen. De mate van functionaliteit loopt uiteen.

De meeste sporthorloges hebben tegenwoordig een polsgemeten hartslagmeter. M.b.v. een flikkerend lichtje wordt op die manier jouw hartslag continue automatisch gemeten tijdens het hardlopen. Je ziet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een app op je smartphone, voortdurend (dus tijdens het lopen zelf) in welke hartslagzone je je bevindt en wat dus de effectiviteit van je training is.

Naarmate je een kostbaarder exemplaar aanschaft neemt het aantal functies toe. Je horloge bevat dan GPS en meet waar en hoever je hebt gelopen. Ook zijn er horloges die de hoogtemeters registreren en natuurlijk je actuele snelheid.

Er zijn sporthorloges waarop je muziek mee kunt nemen en die je aan je bluetooth oordopjes kunt koppelen. Je totale training wordt door een sporthorloge geregistreerd. De data kun je later analyseren en zo kun je je training bijschaven.

Bekijk de beste sporthorloges.

Hartslagband

Het meten van de hartslag op de pols m.b.v. een sporthorloge is gemakkelijk, maar nog niet zo betrouwbaar. Je kunt je ook beroepen op een traditionele hartslagband die je om je borstkas draagt. Dat zorgt ervoor dat je hartslag nauwkeuriger wordt gemeten. Vaak kun je de band koppelen met sporthorloges of met je mobiele telefoon zodat je geen sporthorloge nodig hebt.

Bekijk de beste hartslagbanden

Running Belt

Flipbelt Runningbelt
De running belt is ook een handig item voor elke hardloper. Wanneer je naar buiten gaat om te lopen wil je natuurlijk wel graag telefonisch bereikbaar kunnen zijn (in geval van nood) en je sleutels op een makkelijke manier kunnen meenemen.

Als je deze spullen in je zakken moet bewaren kan dit erg storend zijn tijdens de training. Of misschien draag je een hardloopbroek waarin zelfs helemaal geen zakken zitten.

Met een running belt hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het is als het ware een strakke band die je om je middel draagt en waar je je spullen in kunt stoppen. Belangrijk is natuurlijk dat de band niet te strak, maar ook niet te los zit. Zo kun je je volledig op je work-out focussen zonder je zorgen te maken dat je straks je huis niet meer in komt.

Vergelijk HIER verschillende running belts en ontdek welke de beste voor jou is.

Hardloop compressie sokken

Stox running socks
Om het risico op blessures te voorkomen kun je gebruik maken van compressiesokken. Dit zijn eigenlijk speciale sportsokken die je naast extra comfort tijdens het hardlopen ook een betere doorbloeding van de beenspieren bieden. Door een betere doorbloeding zul je minder snel last hebben van blessures en kramp tijdens het hardlopen. Deze compressiesokken kunnen ook de naren pijntjes van ‘shin splints’ voorkomen.

De compressiekousen zitten een stuk strakker dan gewone sportsokken. Wij raden elke hardloper aan om gebruik te maken van Stox hardloopsokken!

Bekijk onze review van Stox Hardloopsokken.

Voor vrouwen: een sport BH.

Voor vrouwen die gaan hardlopen kunnen de borsten nog wel eens vervelend in de weg zitten. Zonder sport bh zullen ze mee gaan bewegen en dit kan erg onprettig en pijnlijk zijn. Daarom is het erg belangrijk om een goede sport bh aan te schaffen.

Om je een beetje te helpen in je zoektocht naar de juiste sport bh kun je het artikel over de voor- en nadelen van bepaalde sport bh’s het beste eens grondig doorlezen.

6 hardlooptips voordat je met hardlopen gaat beginnen

We hopen dat we je een handje op weg hebben kunnen helpen, zodat je een goede start kunt maken met hardlopen. Om je nog een klein beetje te ondersteunen hebben we hieronder nog wat extra nuttige tips op een rijtje gezet. Zo kun je altijd op een snelle en gemakkelijke manier nog even checken waar je ook al weer op moest letten tijdens het hardlopen.

Hardloop tips voor beginners

Tip 1: Probeer van hardlopen een gewoonte te maken. Plan van te voren alvast een tijd om te kunnen gaan lopen. Als je namelijk alleen gaat hardlopen wanneer het je een keer uit komt dan zul je er vaker voor kiezen om niet te gaan.
Tip 2: Kies voor goede hardloopschoenen die comfortabel zitten. Met goede hardloopschoenen zul je lekkerder lopen en heb je minder snel last van blessures. Probeer niet voor het goedkoopste paar te gaan. Als je echt lekker wilt gaan hardlopen zijn goede schoenen essentieel. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Tip 3: Om je lichaam goed te kunnen laten herstellen na een training is het belangrijk dat je je vochtniveau op peil houdt. Drink daarom genoeg om je lichaam energie te geven en vooral om niet uit te drogen.
Tip 4: Tijdens het hardlopen wil je natuurlijk geen last hebben van je kleding. Draag daarom luchtige en comfortabele hardloopkleding. Wanneer het buiten erg koud is kun je meerdere laagjes aantrekken en tijdens je work-out een keer langs je huis lopen om een laagje uit te trekken. Ook is het dragen van een hardloopjack aan te raden. Op die manier heb je het niet te koud tijdens het begin van de training, maar heb je ook de mogelijkheid om iets af te koelen gedurende je work-out.
Tip 5: Loop tijdens het hardlopen in een ontspannen houding. Laat je schouders hangen, je mond licht open staan en zorg ervoor dat er geen spanning op je kaken staat. Zo loop je het lekkerst en houd je het het langst vol. Probeer je zo snel mogelijk aan te wennen om op je voor- en middenvoet te landen. Deze zogenaamde barefoot-running-techniek is erg gezond en beperkt de kans op blessures.
Tip 6: Door naar muziek te luisteren tijdens het hardlopen kun je jezelf aanmoedigen. Zo kun je misschien net iets sneller en langer hardlopen. Het zorgt voor de nodige afleiding en ontspanning tijdens het hardlopen.

Laat ons vooral weten hoe het beginnen met hardlopen jou is bevallen. En heb jij nog andere tips voor beginners?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!