De ontwikkeling staat de laatste jaren verre van stil. Vandaag de dag gebruiken we overal onze mobiele telefoon bij en zijn er de meest handige applicaties.
Er zijn zelfs zo veel verschillende apps voor hardlopen beschikbaar, dat je door de bomen haast het bos niet meer kunt zien.
Daarom hebben we de beste hardloop apps voor je op een rijtje gezet.
Strava
Heb je competitie nodig om te presteren? Dan is de app van Strava jouw beste maatje. Hierbij staat competitie namelijk centraal.
Het principe daarbij is heel simpel: je neemt het tegen andere op door een bepaalde route, of een onderdeel van die route, zo snel mogelijk te lopen.
Je kunt bijvoorbeeld de strijd aangaan met je buurman, collega’s of mensen van je sportclub.
De applicatie is in principe gratis, maar wanneer je meer details wilt over jouw training, zul je toch een premium versie aan moeten schaffen.
Dit abonnement is rond de 60 euro per jaar en dat is uiteraard behoorlijk prijzig. Gelukkig kun je het ook per maand afsluiten, waarbij je slechts 6 euro betaalt.
Als je meer gegevens over jezelf wilt zien zoals een tempo analyse of een gedetailleerde voortgangsanalyse, is deze premium versie nodig.
Strava maakt het hardlopen extra leuk. Dat is niet alleen vanwege de competitie maar bijvoorbeeld ook door de maandelijkse uitdagingen die je kunt voltooien.
Heb jij een record op een bepaalde route of segment? Dan zul je automatisch bericht krijgen wanneer iemand jouw record verbetert. Op die wijze blijf je gemotiveerd om het beste uit jezelf naar boven te halen.
Veel mensen vinden de premium versie erg prijzig en klagen ook het feit dat je een account aan moet maken om gebruik te maken van deze app.
Verder is er geen muziekintegratie in deze app, wat voor veel mensen een groot nadeel is. Strava heeft dat opgelost doordat je jouw muziek gewoon over deze app heen kunt draaien.
Met elke dag honderdduizenden nieuwe gebruikers, is Strava in ieder geval ontzettend populair.
Klik hier voor de website van Strava.
- Gratis versie is voor de meeste hardlopers voldoende
- Ga de strijd aan met talloze andere gebruikers
- Jouw perfecte maatje om je hardloopprestaties bij te houden en te delen
- Maandelijkse uitdagingen houden je gemotiveerd
- Behoorlijk prijzige premium versie (€60 per jaar of €6 per maand)
- Geen muziek integratie in de app
Runkeeper
Bij Runkeeper draait het vooral om jou en je prestaties. Vooruitgang is dan ook het sleutelwoord van deze applicatie. En veel mensen vinden dat ook belangrijk, getuige de ruim 30 miljoen gebruikers van deze app.
Wanneer je getraind hebt, kun je direct alle bijbehorende gegevens zien. Zo kun je jouw tijd, het tempo dat je hebt gelopen en uiteraard ook de afstand zien.
Verder is het mogelijk om via deze applicatie je hartslag te meten d.m.v. een externe hartslagmeter. Natuurlijk kun je al deze gegevens ook direct delen via de social media kanalen.
Ook kan je je vrienden toevoegen en zo elkaars vooruitgang bijhouden. Dit werkt erg motiverend omdat je ook makkelijk reacties kan achter laten op de run van je vrienden.
Daar blijft het echter niet bij: Runkeeper heeft namelijk ook nog eens verschillende trainingsschema’s in de app staan, die je goed kunt gebruiken. Dit zijn zowel schema’s voor beginnende als voor gevorderde hardlopers.
Een ander voordeel van Runkeeper is dat de app verbonden kan worden met talloze andere apps zoals Fitbit, Zombies Run en Garmin.
De app is gratis en biedt aankopen in de app zelf aan.
Opvallend is ook dat je de app ook voor ander sporten als fietsen en wandelen kunt gebruiken.
Runkeeper beschikt over een eigen audio coach. Deze geeft jou tijdens het hardlopen aanwijzingen. De coach helpt je door moeilijke momenten heen en voorkomt tegelijkertijd dat je jezelf overbelast.
Runkeeper is voor zowel Android als iPhone beschikbaar.
Natuurlijk zijn er ook nadelen op te noemen van deze applicatie. Doordat Runkeeper gebruikt maakt van GPS en audio gaat de batterij van je telefoon bijvoorbeeld erg snel leeg. Bovendien klagen sommige gebruikers over storingen in het systeem, vooral na een update.
Daarnaast moet je betalen wanneer je gebruik wilt maken van uitgebreide functies.
Klik hier voor de website van Runkeeper.
- Je run makkelijk delen op social media
- Verschillende trainingsschema’s beschikbaar
- Makkelijk te verbinden met bijv. Fitbit of Apple Watch
- De gratis versie is in de meeste gevallen voldoende
- Betalen voor uitgebreide functies
Nike+ Running
Natuurlijk heeft ook Nike een eigen app om te gebruiken voor het hardlopen. De Nike+ Running applicatie wordt door bijna veertig miljoen mensen gebruikt. Het is dan ook één van de meest populaire hardloop apps.
Nike heeft een handig motivatiesysteem bedacht: door verschillende uitdagingen op het gebied van hardlopen te voltooien, verdien je fuel.
Met die fuel kun je vervolgens beloningen en functies binnen de app ontgrendelen. Nike is er min of meer in geslaagd om een game van hardlopen te maken, waardoor mensen nog gemotiveerder zijn om te gaan hardlopen.
Voor uitgebreide analyses moet je niet bij deze applicatie zijn. Daarmee is meteen een nadeel van de Nike+ Running app genoemd.
Het draait vooral om bezig zijn, plezier en motivatie. Natuurlijk worden wel basisgegevens bijgehouden. Zo kun je de zien hoe hard je hebt gelopen, wat je eindtijd is en welke afstand je rondje was.
Daar blijft het echter ook bij. Je kunt jezelf nog wel vergelijken met je vrienden die de app ook gebruiken.
Dit is een klassement op basis van de meeste kilometers en hoeveel uitdagingen je hebt voltooid.
Er is in de applicatie een apart gedeelte opgenomen voor handige tips en tricks. De menufunctie ‘coach’ laat je talloze trainingsschema’s zien en heeft video’s voor je verzameld waarop je trainingen kunt zien van professionele sporters die gesponsord worden door Nike.
De applicatie is gratis en is overigens ook te verbinden met diverse apparaten zoals een sporthorloge of een TomTom.
Klik hier voor de website van Nike+
- Focus op plezier & motivatie
- Gratis
- Vergelijk je tijden met vrienden
- Tips & tricks gedeelte
- Geen uitgebreide analyse
Endomondo
Ook Endomondo is een zeer bekende app voor hardlopen. Endomondo is eigenlijk een persoonlijke trainer die je in je zak kunt steken.
Als voordelen noemen veel gebruikers dat het ontzettend overzichtelijk is en dat de apps eenvoudig in gebruik is.
Dat betekent overigens niet dat je geen uitgebreide analyses kunt maken met behulp van deze app.
Endomondo biedt namelijk talloze mogelijkheden naast de basisinformatie als de afstand die je gelopen hebt, de tijd die je neerzet en je tempo.
Ruim 20 miljoen mensen maken gebruik van Endomondo om hard te lopen.
De applicatie heeft verschillende extra’s zoals het weerbericht en een calorieteller. Ook is er een aparte functie die bijhoudt hoeveel hoogtemeters je tijdens het hardlopen hebt gelopen.
Natuurlijk kun je in deze applicatie ook vele verschillende trainingsschema’s vinden. Deze zijn speciaal geselecteerd en ingedeeld voor beginnende en gevorderde hardlopers.
Ook zijn er talloze gepersonaliseerde tips te vinden die jou stap voor stap op weg helpen.
Endomondo beschikt over een speciale batterij besparende modus en heeft een audiocoach die je helpt en motiveert.
Als nadeel is wellicht te je moet betalen om alle functionaliteiten te gebruiken.
Klik hier voor de website van Endomondo
- Te gebruiken voor veel sporten
- Zeer overzichtelijke app
- Weerbericht & calorieteller
- Trainingsschema’s voor beginners en gevorderde
- Audiocoach helpt je motiveren
- Betalen als je alle functies wilt gebruiken
Runtastic
Tot slot komen wij bij de meest bekende en één van de meest populaire apps voor hardlopen terecht; Runtastic.
Net als voorgaande applicaties, heb je ook bij deze een gratis versie en een betaalde versie.
Nadeel van Runtastic is dat de gratis versie erg beperkt is. Hierdoor kun je enkel je basisgegevens opvragen zoals je snelheid, de tijd die je gelopen hebt en de afstand. Veel meer kun je helaas niet doen.
Wanneer je echter kiest voor de betaalde versie, word je verrast door de vele handige extra opties die het hardlopen niet alleen leuker maken, maar ook spannender en uitdagender.
Naast uitgebreide analyses, talloze trainingsschema’s en handige tips, krijg je bij de betaalde versie elke week een rapport opgestuurd met jouw resultaten van die week.
Daarin staan alle gegevens over je trainingen die je die week hebt gelopen. Hierdoor krijg je een perfect overzicht van je voortgang.
Heb jij motivatieproblemen? Dan is dit een ontzettend handige app. Er zijn namelijk vele verschillende manieren om niet alleen jezelf maar ook andere te motiveren.
Je vrienden kunnen tijdens het hardlopen audioberichten naar je sturen om je te helpen en er is een complete verzameling met muziek dat je helpt om vast te houden aan een bepaald tempo.
Klik hier voor de website van Runtastic
- Gratis versie beschikbaar
- Enorm veel opties
- Uitgebreide analyses
- Veel manieren om je te motiveren
- Gratis versie erg beperkt
- Betalen als je alle functies wilt gebruiken
Belangrijk: deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te alle tijde aan contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut.
Laat een reactie achter
11 reacties
vans kopen
Prima werk.
Hardloopzone.nl
Dankjewel! We doen ons uiterste best
Johan
Wat is nou de beste app wanneer je geen telefoon mee wilt nemen onderweg? In de praktijk kom ik niet verder dan Strava, want apps zoals runkeeper blijken maar zeer beperkte ondersteuning te hebben voor sporthorloges.
Ankie
Met de app SyncMyTracks kun je data van diverse merken sporthorloges via hun apps exporteren naar de o.a. de 5 genoemde hardloop apps. En ook van bijvoorbeeld Strava naar Runkeeper. Het is iets meer werk, maar dan ben je je voortgang niet kwijt als je verandert van app.
Tony
Leuk artikel, wel jammer dat het altijd dezelfde apps zijn die terugkomen. Voor iPhone gebruikers mis ik hier echt Runmeter. Wat mij betreft met kop en schouders de beste app voor hardlopers. Het biedt een berg aan data, je kan je helemaal uitleven met plannen en configuraties, de integratie met de apple watch is geweldig, je kan er sensoren aan koppelen en de kosten voor een jaar zijn echt een schijntje (11 euro per jaar!). Grootste nadeel is dat je altijd je telefoon moet meenemen maar de meesten van ons doen dat sowieso en vanuit veiligheidsoverwegingen is het zelfs aan te bevelen om hem mee te nemen. Maar mocht je toch zonder telefoon op pad willen, probeer dan eens iSmoothrun. Grafisch een draak maar wel veel mogelijkheden voor het maken van intervallen en schema’s. Je kan er ook nog allerlei sensoren aan koppelen. Is gemaakt door triatleten en een echte no-nonsense app. Kosten zijn slechts €5,50 EENMALIG!
wichard
Ik zoek een app waarmee ik trainingsschema's kan maken op hartslag-zones, en die ik dan op m'n Apple watch kan meenemen (stand alone). Kan dat?
Hardloopzone.nl
Wat is precies je doel?
In feite kan je ieder schema aanpassen op hartslag door in je sporthorloge (wellicht apple watch) alerts in te stellen op basis van je hartslag. Zo kan je een melding krijgen als deze boven een bepaalde waarde is. Dit kan al met instap modellen zoals de forereunner 45. Maar ook als hij er onder is. Kan je horloge dat niet dan kan je dit ook zelf ook handmatig in de gaten houden.
Ook hebben de meeste opties als interval training, waarbij de hartslag ook flink zal fluctueren. Wellicht als je wat meer info hebt kan ik kijken voor ander alternatieven.
Anja
Ik loop graag met schema's die ik dan invoer in Runkeeper waardoor ik audiobegeleiding heb.
Nu komt er in mijn schema voor dat ik op bepaalde momenten 100 meter moet lopen. Echter, de kleinste afstand die je in Runkeeper kunt ingeven is 0,25 km. Ik ben nu op zoek naar een app die audiobegeleiding geeft en waarbij je echt bijvoorbeeld in kan geven: 10 min warmlopen - 1,5 km hard - 100 m rustig (laatste 2 dan 2 x herhalen) - 5 minuten rustig. Dus: in tijd of afstand ingeven (en door elkaar in kunnen geven) maar ook voor kleinere afstanden. En daarnaast moet er dus audiobegeleiding gegeven worden. Weet iemand of zo'n app bestaat?
Ik weet dat ik het op veel sporthorloges kan ingeven, dat zou als er geen app zijn ook een optie zijn, maar mijn dochters hebben mij vorig jaar een Apple Watch gegeven en ik wil hen niet voor het hoofd stoten door zonder onderzoek zomaar een ander horloge te kopen.
T
Ter info. Endomondo heeft aangegeven te stoppen.
Janny
Hallo
Misschien hoort deze vraag hier niet thuis.
hoe kan ik een per ongeluk verwijderde activiteit terug vinden,
op mijn runkeeper app?
Op mijn account staat het er ook niet op.
kijk dus uit voor de knop verwijderen( ik wilde alleen een foto verwijderen,
maar helaas gaat dan ook je activiteit weg .....jammer het was een mooie route : )
vr, gr
John
Ik heb jaren Endomondo gebruikt. Voldeed voor mij prima. Zoals beked is deze gestopt, volgend de maker Under Armour kun je het beste overstappen op MapMyRun. Bij Endomondo zat een optie om jouw run tijdens het lopen te vergelijken met een door jouw opgenomen run. Onder het lopen gaf hij dan door bij elke km hoeveel je voor/achter loopt op die run. Omdat ik steeds dezelfde route loop stimuleerde mij dat toch. Weet iemand of er een app bestaat die dat ook kan. Alle apps geven natuurlijk wel de tijd per km door maar ik krijg niet de vergelijking door. Ik heb heel wat apps bekeken maar vind er geen die dat ook kan. Als iemand er een weet zou ik daar erg blij zijn.