De beste drinksystemen voor hardlopers

Voor de meeste hardlopers blijft het meenemen van drinken toch wel vervelend. Je kunt natuurlijk gewoon een flesje water in je hand houden tijdens het lopen, maar dit zorgt ervoor dat je wellicht niet de meest prettige houding aanhoudt gedurende je training.

Er zijn allerlei verschillende zogenaamde drinksystemen waarin je je drinken kunt vastzetten en meenemen zonder dat je daar al te veel last van hebt.

In dit artikel zullen we in gaan op deze verschillende systemen en tips geven over het meenemen van drinken tijdens het hardlopen.

Waar kunnen de drinksystemen voor worden gebruikt?

Het belangrijkste doel van een drinksysteem is natuurlijk dat je je drinken tijdens een training mee kunt nemen zonder dat je hier veel van merkt en het in de weg zit tijdens het hardlopen, maar je kunt een dergelijk systeem ook voor andere doeleinden gebruiken.

In de verschillende vakjes van een drinksysteem kun je bijvoorbeeld ook wat te eten meenemen en kleine accessoires opbergen, zoals onder andere je huissleutels.

Een drinksysteem is dus eigenlijk ideaal voor elke hardloper die wat langere work-outs doet en verschillende spullen mee wil nemen zonder dit zelf in de hand te hoeven houden of eerder te moeten stoppen vanwege een energietekort.

Je kunt dus op verschillende punten voordeel hebben van de aanschaf van een drinksysteem.

Wat voor drinksystemen zijn er?

Je kunt tegenwoordig een hoop verschillende drinksystemen voor tijdens het sporten vinden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een drinkgordel of voor een speciale rugzak. Lees verder om meer te weten te komen over deze verschillende systemen en hun voor- en nadelen.

Rugzakken

Als eerste kun je kiezen voor een rugzak die speciaal is ontworpen voor sporters. In een rugzak kun je natuurlijk een hele hoop spullen kwijt en een rugzak is dan ook voornamelijk prettig voor bijvoorbeeld sporters die een triatlon doen.

Camelbak

Een bekend merk die deze speciale rugzakken ontwerpt is Camelbak. Deze rugzakken zijn perfect voor iedere sporter die een aantal spullen mee wil nemen zonder hier last van te hebben. Deze rugzakken zijn voorzien van een ingebouwd waterreservoir waarin je je drinken mee kunt nemen en tijdens het sporten kun je via een handige drinkslang blijven drinken.

Het voordeel is natuurlijk dat je geen los flesje uit de rugzak hoeft te halen. Je kunt gewoon door blijven lopen terwijl je via de slang wat te drinken neemt.

De Camelbak Octane Dart is zo’n handige rugzak met een ingebouwd waterreservoir van anderhalve liter.

Op het harnas zitten bovendien extra elastische vakjes waarin je bijvoorbeeld een sportgel of sportreep kunt meenemen. Het simpele en lichte design zorgt ervoor dat deze rugzak geliefd is onder hardlopers.

Daarnaast zorgen de reflecterende delen op de rugzak voor veiligheid wanneer je ’s morgens vroeg of laat in de avond traint. Camelbak heeft ook vesten op de markt gebracht voor een nog lichtere oplossing om je spullen tijdens het sporten mee te nemen.

De Camelbak Circuit Vest is bijvoorbeeld wat lichter dan de eerder besproken Camelbak Dart en beschikt over meerdere opbergvakken op het harnas, zodat je gemakkelijker tijdens je training bij je spullen kunt.

Kalenji

Wanneer je op zoek bent naar een wat goedkopere variant van de sportrugzak zijn de producten van Kalenji wellicht een betere optie voor jou. De Kalenji rugzak lijkt bijvoorbeeld op de eerder besproken rugzakken van Camelbak, maar zijn een stuk goedkoper.

De rugzakken van Kalenji beschikken ook over een ingebouwd waterreservoir en zijn licht om mee te nemen. Het design is wellicht iets minder gestroomlijnd en kan iets minder comfortabel zijn dan de rugzakken van Camelbak maar dat komt natuurlijk door het verschil in prijs.

Ook heeft Kalenji speciale rugzakken die je kunt gebruiken tijdens een trial. Hierin kun je genoeg eten en drinken meenemen en er is een speciale versie voor zowel heren als dames.

Bekijk de Kalenji modellen hier

Drinkgordels

Wanneer je niet al te veel spullen mee hoeft te nemen kun je ook kiezen voor een drinkgordel. Dit is een soort heupriem met verschillende vakjes waarin je wat te drinken en eten mee kunt nemen. Het nadeel van een drinkgordel is dat je hier niet de beschikking hebt over een drinkslang waar je uit kunt drinken.

Je moet dus een los flesje meenemen die je uit de drinkgordel kunt halen tijdens het hardlopen, maar het voordeel is ook wel dat een drinkgordel minder in de weg zal zitten dan een speciale sportrugzak. De Avento Hardloopriem is bijvoorbeeld een fijne drinkgordel waarin twee waterflessen zitten die je kunt vullen (deze worden met de drinkgordel meegeleverd).

Bovendien beschikt deze drinkgordel over een apart vakje met een rits waarin je nog wat andere kleine accessoires op kunt bergen. Doordat de band strak om je lichaam heen zit zal deze niet snel verschuiven.

Een andere goede, en goedkopere, optie is de heupriem van Body Sculpture. Ook met deze drinkgordel worden twee drinkflesjes meegeleverd. Met twee flesjes van honderdzeventig milliliter zijn de bidons minder groot als die van de Nike Double Pocket Flask Belt. Het design van deze drinkgordel is wat simpeler en hierdoor heb je sneller kans op verschuiving tijdens het sporten.

Drinkflessen

Wanneer je het niet prettig vind om iets rond je lichaam mee te dragen tijdens het hardlopen kun je natuurlijk ook gewoon een losse drinkfles meenemen. Om te voorkomen dat een dergelijke fles tijdens het hardlopen uit je handen glipt of niet makkelijk te openen is zijn er speciale bidons ontwikkelt.

Deze bidons geven je voldoende grip tijdens het lopen en zijn makkelijk in gebruik om even snel wat te drinken zonder dat je daarvoor hoeft te stoppen. Er bestaan ook bidons met ingebouwde gelhouder waarin je je sportgel kunt stoppen. Zo hoef je niet een extra sportgel mee te nemen maar heb je aan alleen je bidon al genoeg.

Bekijk prijs

Het nadeel van een losse bidon is dat je niet optimaal en in balans kunt lopen. Dit kan vooral bij langere trainingen vervelend zijn.

Bekijk prijs

Extra tips

Tip 1: Probeer tijdens trainingen uit wat voor jou de beste oplossing is omtrent drinken tijdens het lopen, zodat je tijdens een wedstrijd niet hoeft te klungelen.

Tip 2: Wanneer je tijdens een wedstrijd drinken uit een kartonnen bekertje aangeboden krijgt kun je de rand het beste samenvouwen met je duim en wijsvinger tot een tuitje om zo klotsen zo veel mogelijk te voorkomen. Oefen hier een aantal keer mee.

Tip 3: Let ook op wat je drinkt. Sterke sportdrankjes kunnen nogal eens verkeerd vallen.

Tip 4: Blijf genoeg drinken tijdens langere afstanden, zodat je energielevel op peil kan blijven.

Tip 5: Probeer aan de andere kant ook niet te veel te drinken. Dit kan in de weg gaan zitten. Ook hierbij geldt dat het goed is om van te voren het één en ander uit te proberen, voordat je serieuze afstanden of wedstrijden gaat lopen.

Conclusie

Gehydrateerd blijven voor, tijdens en na het sporten is ontzettend belangrijk. Je hebt kunnen lezen dat je het meenemen van drinken tijdens het hardlopen op verschillende manieren kunt doen.

Als serieuze sporter en wanneer je wedstrijden loopt kan een speciale Camelbak de ideale oplossing zijn.

Voor andere sporters is een drinkgordel of gewoon een losse bidon een prima keuze.

Bepaal voor jezelf wat jouw behoeften zijn en welke oplossing voor jou de beste is.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het dan op social media!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!

shares