Hartslagzones: zo haal je meer uit je training

Tijdens het hardlopen is het controleren van de hartslag heel belangrijk. Onze hartslag is een nauwkeurige indicator van hoe ons hart en ons lichaam werkt. Door het meten en evalueren van onze hartslag kunnen we de hardlooptraining optimaliseren.

De meest voorkomende éénheid voor het meten van de hartslag is het aantal slagen per minuut. Dit wordt meestal weergegeven als “BPM”, wat staat voor “beats-per-minute” of in het Nederlands HSP- hartslagen per minuut.

De beste sporthorloges om je hartslag te meten tijdens het sporten

fotoproductvoordelen
Garmin Forerunner 45
 • Goede prijs, vooral voor gebruikers die de hardloopfunctie centraal stellen
 • Meet je hartslag waarmee je je conditie kan meten en verbeteren
bekijk prijs
Garmin Forerunner 945
 • Betere en nauwkeurigere sporttracking ideaal voor professionele sporters die hoge eisen aan metingen stellen.
 • Lange batterijduur maakt het horloge zeer geschikt voor duursporters en 24 uurs-metingen.
bekijk prijs
Garmin Forerunner 245
 • Koppeling met hartslagbanden en pods maakt professionele metingen mogelijk; ideaal voor serieuze sporters
 • Uitgebreide hardloopanalyses maakt de 245 zeer geschikt voor hardlopers
 • Ideaal formaat voor comfortabel sporten
bekijk prijs

De hartslagzones

Hartslagzones uitleg

Om jouw conditie op te bouwen of om te vermageren moet je trainen met een bepaalde hartfrequentie. De verschillende frequenties worden ingedeeld in zones. Het trainen binnen een bepaalde zone heeft telkens een ander effect op het lichaam. De zones moeten individueel bepaald worden en zijn afhankelijk van de hartslag in rust, en de maximale hartslag. Meestal weergegeven als HR- rust en HR-max.

*HR staat voor het engelse woord heart rate wat we in deze context gebruiken als hartslagen per minuut.

De HR- rust wordt bepaald wanneer men volledig ontspannen is. Daarom is het beste om deze hartslag ’s morgens te bepalen direct na het opstaan, wanneer je nog in een volledig ontspannen toestand bent.

Wanneer je niet over een hartslagmeter beschikt kun je de slagen manueel (zelf) tellen met een lichte druk van de vingers aan de pols of de keel, en dit gedurende 1 minuut. Om een correcter resultaat te verkrijgen is het aangeraden om dit een aantal dagen na elkaar te doen en daarvan het gemiddelde te nemen. Bij een volwassene zijn waarden tussen 60 en 85 bpm als normaal te beschouwen.

De HR-max is de maximale hartslag die jouw lichaam aankan. Deze waarde is moeilijker te bepalen dan de HR- rust omdat je echt met jouw inspanning tot het uiterste moet gaan. Dit is een moeilijk gegeven omdat je van jezelf moeilijk weet wat jouw limiet is.Daarom hebben een aantal geleerden een aantal formules gemaakt die het mogelijk maken de HR-max te bepalen op basis van de leeftijd.

Men komt tot de conclusie dat de HR-max ongeveer gelijk is aan 220 bpm-min de leeftijd voor mannen en 226 bpm-min de leeftijd voor vrouwen.

Voor een man van 20 wordt HR-max op die manier bepaald op 200 bpm, voor een man van 40 op 180 bpm.

De cijfers die we krijgen met de berekeningen geven ons een idee van de mogelijke waarde van jouw maximale hartslag. In werkelijkheid zal de HR-max van een getrainde persoon iets hoger zijn dan die van iemand die helemaal niet sportief is. Ook de levensstijl, de voeding en de aangeboren aanleg zullen de HR-max beïnvloeden.

De hartslagzones 1 t/m 5

Hartslagzones hardloopzone.nl

Hartslagzone 1 – minimale vetverbranding

Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 50 en 60% van de maximale hartslag. Om deze hartslagen te bereiken zullen we toch al een minimale inspanning moeten doen zoals wandelen, licht joggen…. Met een hartslag in deze zone zal het lichaam een minimum aan vet verbranden, hetgeen we een aerobe inspanning noemen.

Hartslagzone 2 – vetverbranding

Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 60 en 70% van de maximale hartslag.

Wanneer je hart deze frequentie bereikt dan ben je wel al een duidelijke inspanning aan het leveren. Deze inspanning is nog niet al te vermoeiend, maar toch wordt de ademhaling al iets korter. In deze fase moet je nog steeds in staat zijn om zonder problemen een gesprek te voeren. Je zit nog steeds in de aerobe fase en je verbrandt al wat meer vet, de productie van melkzuur is nog niet heel hoog zodanig dat die nog niet opgestapeld wordt in de spieren en je er geen hinder van zal ondervinden.

Hartslagzone 3 – verbeter je cardiovasculair systeem

Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 70 en 80% van de maximale hartslag.

Met deze hartfrequenties oefen je wel als een duidelijk zwaardere inspanning uit, met een duidelijk hoorbare ademhaling. Een gesprek voeren zal moeilijk of onmogelijk worden in deze omstandigheden.

In deze zone, nog steeds een aerobe zone, zal je meer suikers en koolhydraten verbruiken. De melkzuurproductie neemt iets toe maar zal je nog niet hinderen bij de beweging. Trainen in deze zone betekent dat je het cardiovasculair systeem, werking van hart en bloedvaten, aan het verbeteren bent.

Hartslagzone 4 – prestatie verhogend

Is de hartslag die in de zone ligt tussen de 80 en 90% van de maximale hartslag.

Wanneer je hartslag deze waarden bereikt ben je bezig met een zware fysieke inspanning, je ademhaling wordt ook moeizaam. Het lichaam gaat over van de aerobe naar de anaerobe fase waarbij overmatig melkzuur wordt geproduceerd. Dit zal leiden tot verzuring en verkramping van de spieren. Door regelmatige training kun je de drempel tussen de aerobe en anaerobe zone verhogen, en zo jouw maximale prestaties verhogen en verbeteren.

Hartslagzone 5 – uithoudingsvermogen en spierkracht

Je hartslag haalt nu waarden tussen 90 en 100% van je HR-max.

Je bent bezig met een enorme inspanning die ons cardiovasculair systeem onder grotere druk zet. Het is niet aangeraden om lang in deze zone te trainen maar geleidelijk aan zullen jouw uithoudingsvermogen en spierkracht toenemen.

Om te trainen op basis van deze zones is het aangeraden om te sporten met een hartslagmeter. Zorg voor een hartslagmeter waarop je jouw individuele zones kan instellen. Sommige modellen zijn voorzien van een alarm dat een signaal geeft wanneer je een bepaalde zone bereikt.

Hartslag sporthorloge

Naast een hartslagmeter kun je ook gebruik maken van een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter. Klik hier om de beste sporthorloges van april 2020 te bekijken.

Wat wil je bereiken met hardlopen?

Afhankelijk van wat je wilt bereiken met de hardlooptrainingen zul je meer of minder moeten trainen binnen een bepaalde zone.

Als je gewoon traint voor een verbeterde conditie dan blijf je best binnen de zones 2 en 3. Als je competitiever bent aangelegd verleg dan je grenzen en train regelmatig in zone 4, af en toe zelfs zone 5.

Wat is de juiste hartslag om te af te vallen?

Het bepalen van die waarde is niet eenvoudig en vaak niet wetenschappelijk aantoonbaar. Het is algemeen aangenomen dat het uitvoeren van lichamelijke inspanning en een langdurige hartslag in HR-zone 2 (activiteit die aerobe glucosemetabolisme induceert) jouw gewoon vetten doet verbranden.

Dat is waar, maar recente analyses hebben ook bevestigd dat in ieder geval het verlies van bruin lichaamsvet ook zeer belangrijk is. En dit kan alleen door jouw calorieverbruik sterk te verhogen en dus een grotere fysieke inspanning te leveren.

Als je ondervindt dat je door steeds te trainen in zone 2 geen gewicht gaat verliezen is het aan te raden iets frequenter over te schakelen naar zone 3, indien nodig zelfs eens naar zone 4.

De ideale oplossing is variabel en individueel bepaald. Bij het verliezen van gewicht is het niet alleen maar de hartslag die bepalend is, maar ook een groot aantal fysiologische factoren zullen bepalen welke trainingszone voor jou de beste is.

Bedenk altijd dat, zelfs voor de normale sportieve activiteiten, het beter is om een medisch onderzoek te ondergaan, vooraleer te starten met de training.

Veel sporthorloges hebben de mogelijkheid om de verschillende zone’s voor je uit te rekenen zodat jij er direct gebruik van kan maken. Bekijk hier de beste sporthorloges van 2020.

De beste sporthorloges om je hartslag te meten tijdens het sporten.

fotoproductvoordelen
Garmin Forerunner 45
 • Goede prijs, vooral voor gebruikers die de hardloopfunctie centraal stellen
 • Meet je hartslag waarmee je je conditie kan meten en verbeteren
bekijk prijs
Garmin Forerunner 945
 • Betere en nauwkeurigere sporttracking ideaal voor professionele sporters die hoge eisen aan metingen stellen.
 • Lange batterijduur maakt het horloge zeer geschikt voor duursporters en 24 uurs-metingen.
bekijk prijs
Garmin Forerunner 245
 • Koppeling met hartslagbanden en pods maakt professionele metingen mogelijk; ideaal voor serieuze sporters
 • Uitgebreide hardloopanalyses maakt de 245 zeer geschikt voor hardlopers
 • Ideaal formaat voor comfortabel sporten
bekijk prijs

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!