Ontdek het beste compressie shirt voor hardlopers

Wellicht dat je al wel eens gehoord hebt van compressie kleding. Deze kleding zit strak om het lichaam en zorgt onder andere voor een betere doorbloeding tijdens het sporten.

In dit artikel ontdek je de voordelen van het dragen van een compressie shirt en laten we zien waar je op kunt letten wanneer je een compressie shirt wilt aanschaffen.

foto product voordelen
Under Armour HG armour Under Armour HG Armour
heren
 • geeft je meer kracht en uithoudingsvermogen
 • zweet wordt netjes afgevoerd en jij blijft droog
 • goede ventilatie
 • geschikt voor hardlopers
bekijk prijs
nder Armour HG Armour SS Baselayer Heren Under Armour HG Armour SS Baselayer
heren
 • UPF 30+ bescherming tegen schadelijke zonnestraling
 • Under Armour compressie technologie
 • veel bewegingsvrijheid in alle richtingen
 • anti-odor technlogie voorkomt groei van bacteriën
 • geschikt voor hardlopers
bekijk prijs
Gladiator Sports Compressie shirt Heren Gladiator Sports Compressie shirt
heren
 • geschikt voor hardlopers
 • wetenschappelijk bewezen compressie technologie
 • zeer goede kwaliteit
bekijk prijs
Gladiator Sports Compressie shirts Dames Gladiator Sports Compressie shirts Dames
dames
 • geschikt voor hardlopers
 • wetenschappelijk bewezen compressie technologie
 • zeer goede kwaliteit
 • uitstekende pasvorm
bekijk prijs

Wat is een compressie shirt?

Het gaat hierbij om strakke kleren die druk op bepaalde delen van het lichaam uitoefenen. Deze kledingstukken zouden er voor moeten zorgen dat je nóg meer uit je training kunt halen en zouden tegelijkertijd zorgen voor een sneller en beter herstel van je lichaam na een training of wedstrijd.

Compressie kleding is beschikbaar in allerlei verschillende varianten.

Hoe werkt het?

Compressie shirt hardlopen

Een compressie shirt zorgt ervoor dat er verschillende niveaus van druk wordt uitgeoefend op je spieren. Hierdoor gebruik je je spieren op een gecontroleerde manier en zal het je dus wat minder energie kosten om deze spieren te gebruiken en raken deze spieren ook minder snel uitgeput.

Tijdens het sporten wordt de doorbloeding door middel van zo’n compressie shirt op de juiste plekken verbeterd en wordt het risico op het verzuren van de spieren verkleind.

Bovendien zorgt deze gecontroleerde manier van het gebruik van de spieren vermoedelijk voor minder kleine scheurtjes in de spieren. Hierdoor zul je minder last hebben van je spieren na het trainen en is je lichaam in staat om na een training of een wedstrijd sneller te kunnen herstellen.

Heb je echt baat bij het dragen van een compressie shirt?

Compressie shirt werkt het

Vele recreatieve, maar ook professionele hardlopers (en andere sporten) geven aan dat zij baat hebben bij het dragen van compressie kleding. Het voordeel van compressie kleding ligt dan met name bij de hersteltijd en de last van spierpijn na het sporten. Verschillende onderzoeken laten deze voordelen van compressie kleding ook zien.

Maar helaas is er niet één duidelijk conclusie te trekken of compressie kleding daadwerkelijk alle voordelen biedt die de verschillende verkopers claimen.

Dit komt door de verschillende factoren die bij deze onderzoeken zijn gebruikt, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten compressie kleding, sporters met verschillende conditie niveaus en verschillende vormen van trainingen.

Of je echt beter zult gaan presteren en minder snel vermoeid zult raken tijdens het trainen door middel van een compressie shirt kun je dus het beste zelf uitproberen en ervaren.

Naar alle waarschijnlijkheid zul je het wel merken nadat je een training hebt afgerond. Compressiekleding is fijn en handig maar verwacht geen wonderen.

Bovendien is een compressie shirt natuurlijk gemaakt van speciaal materiaal, zodat je zweet beter kan worden afgevoerd en je het minder snel (te) warm zult krijgen.

De verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten compressie kleding te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een compressie shirt met lange mouwen of een compressie shirt met korte mouwen.

Compressie shirts met lange mouwen

Compressie shirt lange mouwen

Een compressie shirt met lange mouwen biedt niet gigantisch veel voordelen ten opzichte van een compressie shirt met korte mouwen. Wel kunnen de lange mouwen natuurlijk prettiger zijn wanneer je in de kou traint. Bijvoorbeeld wanneer je gaat hardlopen in de winter.

Een compressie shirt met lange mouwen zal wat meer ondersteuning bieden dan een compressie shirt met korte mouwen, aangezien het je lichaam wat meer bedekt. Het aan- en uitrekken van een dergelijk shirt is wel wat lastiger dan met korte mouwen.

bekijk de nieuwste collectie compressie shirts bij de volgende winkels: bol.com en decathlon.

Compressie shirts met korte mouwen

compressie shirt korte mouwen

Zoals hierboven al uitgelegd zal een compressie shirt met korte mouwen gemakkelijker aan te trekken zijn. Bovendien zorgen de korte mouwen voor een luchtiger gevoel, wat zeker in de zomer fijn zal zijn.

Als je op zoek bent naar een goed compressie shirt maar niet zeker weet of je voor korte of voor lange mouwen moet gaan dan raden we je aan beide shirts te proberen en te bepalen waar jouw persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Bekijk onder andere eens de modellen van runningdirect.nl of Bol.com.

Hoe kun je een compressie shirt het beste aantrekken?

Aangezien een compressie shirt zeer strak om het lichaam hoort te zitten kan het nogal een uitdaging zijn om het shirt (zeker wanneer het de eerste keer is dat je zoiets draagt) aan te trekken. De volgende tips kunnen je wellicht helpen om het wat gemakkelijker te maken:

 • begin altijd met de mouwen
 • begin met het aantrekken van één mouw tot aan ongeveer je elleboog en zorg dat deze goed op z’n plek zit en bijvoorbeeld niet gedraaid is (dit is met name belangrijk wanneer je een compressie shirt met lange mouwen wilt dragen)
 • hierna trek je de andere mouw over je andere arm
 • als de mouwen goed zitten kun je het shirt over je hoofd trekken en vervolgens naar beneden over je buik trekken

Onderstaande video zal deze handelingen verduidelijken:

Verschil tussen modellen voor dames en heren?

Behalve natuurlijk het model zit er vrijwel geen verschil tussen een compressie shirt voor dames en heren. Uiteraard zijn de shirts voor dames zo gevormd dat deze goed om het vrouwelijk lichaam passen en zijn de compressie shirts voor heren speciaal ontworpen voor het mannelijk lichaam.

Wat zijn de voor- en nadelen van het dragen een compressie shirt?

Inmiddels weet je waarschijnlijk al wel een aantal voordelen en een aantal nadelen van het dragen van compressie kleding (en dan met name een compressie shirt) te benoemen, maar om het wat overzichtelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste voor- en nadelen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Zorgt voor een betere doorbloeding
 • Kan zorgen voor minder snelle vermoeidheid
 • Spieren krijg het minder te verduren
 • Helpt bij het herstel van de spieren
 • Zit prettig en luchtig
Nadelen
 • Het is niet met zekerheid te zeggen of je ook daadwerkelijk beter gaat presteren door middel van het dragen van een compressie shirt
 • Het kan lastig zijn om aan te trekken
 • Speciale compressie kleding is meestal niet goedkoop

Wat voor compressie kleding is er nog meer?

compressie broeken

Zoals al eerder genoemd zijn er allerlei verschillende compressie kledingstukken te verkrijgen. Hieronder vind je een korte beschrijving van deze verschillende soorten kleding.

Compressiesokken & Tubes

Compressiesokken of compressiekousen zijn waarschijnlijk één van de meest bekende compressie kledingstukken onder hardlopers. Aangezien je tijdens het hardlopen je (onder)benen flink belast zijn er veel sporters die gebruik maken van speciale kousen om spierpijn en eventuele blessures zo veel mogelijk te beperken.

We hebben de STOX compressiesokken getest en kunnen eigenlijk niet zonder deze compressiesokken tijdens het hardlopen. Meer stabiliteit in de onderbenen en minder spierpijn. Alleen het aantrekken van de tubes en sokken kan wat lastig zijn.

De compressie sokken & tubes:

Bekijk de beste compressie sokken van Stox.

Bekijk de beste tubes van Stox.

Compressie broeken

Compressie broek

In plaats van speciale hardloopbroek kun je natuurlijk ook een compressie broek dragen. Een compressie broek kan je helpen om minder snel last te krijgen van vermoeide benen en na het trainen sneller te kunnen herstellen. Let er wel goed op dat de broek strak genoeg zit om daadwerkelijk voor wat druk te kunnen zorgen.

Bekijk de beste compressie broeken voor heren & dames.

Compressie armstukken

compressie armstukken

Net als compressie tubes zijn compressie armstukken losse delen van een kledingstuk. Je draagt als het ware een compressie shirt, maar dan alleen over je armen en niet over bijvoorbeeld je borst.

Door middel van het gebruik van compressie armstukken kun je gebruik maken van de voordelen van compressie kleding en dit bovendien combineren met jouw favoriete sportkleren.

Iedereen zal een bepaalde voorkeur hebben voor het gebruik van compressie kleding. Kijk daarom goed naar wat jij prettig vind om te bepalen of je bijvoorbeeld voor compressie armstukken wilt gaan of juist voor een volledig compressie shirt.

bekijk de beste compressie armstukken

Conclusie

compressie conclusie

Compressie kleding kan je helpen om tijdens het hardlopen minder snel vermoeid te raken en eventueel ook beter te presteren. Bovendien is compressie kleding een goed hulpmiddel om blessures te voorkomen en je lichaam na een zware training of wedstrijd sneller te kunnen laten herstellen.

Of compressie kleding daadwerkelijk bijdraagt aan betere prestaties is niet met 100% zekerheid te zeggen, maar je spieren zullen er zeker baat bij hebben wanneer je deze kleding tijdens het hardlopen draagt.

Het is dan ook niet per se nodig om compressie kleding te dragen, maar het kan natuurlijk altijd het proberen waard zijn. Daarnaast is compressie kleding ook gewoon fijn om te dragen vanwege het luchtige comfort ten opzichte van normale kleding.

Kijk goed naar jouw eigen persoonlijke behoeften en wensen om te bepalen wat voor soort kledingstuk het beste bij jou past. Kies bijvoorbeeld voor een compressie shirt met korte mouwen en losse armstukken of ga voor een compressie shirt met lange mouwen. Wanneer je je compressie kleding online besteld kan je het thuis rustig passen en zo bepalen wat jij het prettigst vind om te dragen.

foto product voordelen
Under Armour HG armour Under Armour HG Armour
heren
 • geeft je meer kracht en uithoudingsvermogen
 • zweet wordt netjes afgevoerd en jij blijft droog
 • goede ventilatie
 • geschikt voor hardlopers
bekijk prijs
nder Armour HG Armour SS Baselayer Heren Under Armour HG Armour SS Baselayer
heren
 • UPF 30+ bescherming tegen schadelijke zonnestraling
 • Under Armour compressie technologie
 • veel bewegingsvrijheid in alle richtingen
 • anti-odor technlogie voorkomt groei van bacteriën
 • geschikt voor hardlopers
bekijk prijs
Gladiator Sports Compressie shirt Heren Gladiator Sports Compressie shirt
heren
 • geschikt voor hardlopers
 • wetenschappelijk bewezen compressie technologie
 • zeer goede kwaliteit
bekijk prijs
Gladiator Sports Compressie shirts Dames Gladiator Sports Compressie shirts Dames
dames
 • geschikt voor hardlopers
 • wetenschappelijk bewezen compressie technologie
 • zeer goede kwaliteit
 • uitstekende pasvorm
bekijk prijs
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!