Waarom elke hardloper een compressie shirt zou moeten dragen

Wellicht dat je al wel eens gehoord hebt van compressie kleding. Deze kleding, speciaal gemaakt voor hardlopers en natuurlijk ook voor andere sporters, zit strak om het lichaam en zorgt onder andere voor een betere doorbloeding tijdens het sporten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op (de voordelen van) het compressie shirt en uitleg geven over waar je op kunt letten wanneer je een compressie shirt wilt aanschaffen. Lees snel verder om meer te weten te komen over het nut van het dragen van een compressie shirt.

Wat is een compressie shirt?

Compressie kleding is beschikbaar in allerlei verschillende varianten. Het gaat hierbij om strakke kleren die druk op bepaalde delen van het lichaam uitoefenen. Deze kledingstukken zouden er voor moeten zorgen dat je nóg meer uit je training kunt halen en zouden tegelijkertijd zorgen voor een sneller en beter herstel van je lichaam na een training of wedstrijd.

Een compressie shirt is in feite gewoon een speciaal ontworpen shirt die strak om het lichaam zit. Tijdens het sporten wordt de doorbloeding door middel van zo’n compressie shirt op de juiste plekken verbeterd en wordt het risico op het verzuren van de spieren verkleind.

Maar geeft compressie kleding daadwerkelijk de voordelen die het zou moeten geven? In het volgende stuk zullen we deze vraag voor je beantwoorden.

Hoe werkt een compressie shirt nou eigenlijk?

Een compressie shirt zorgt ervoor dat er verschillende niveaus van druk wordt uitgeoefend op je spieren.
De druk die een compressie shirt geeft laat de spieren op een juiste en gecontroleerde manier bewegen, waardoor de spieren op een zo goed mogelijke manier worden gebruikt. Hierdoor zal het je dus wat minder energie kosten om deze spieren te gebruiken en raken deze spieren ook minder snel uitgeput.

Bovendien zorgt deze gecontroleerde manier van het gebruik van de spieren vermoedelijk voor minder kleine scheurtjes in de spieren. Hierdoor zul je minder last hebben van je spieren na het trainen en is je lichaam in staat om na een training of een wedstrijd sneller te kunnen herstellen. Hier kun je meer informatie vinden over het ontstaan van deze kleine scheurtjes in de spieren tijdens het sporten en tevens het belang van voldoende hersteltijd na je training.

Waarom zou je een dergelijk shirt dragen?

Zoals hierboven beschreven biedt een compressie shirt dus verschillende voordelen voor jou als hardloper. Doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd zul je minder snel last krijgen van bijvoorbeeld kramp in je spieren. Bovendien zorgt de juiste compressie voor minder snelle vermoeidheid, verbeterde afvoer van de afvalstoffen in het lichaam en sneller herstel na de training.

Vele recreatieve, maar ook professionele hardlopers (en andere sporten) geven aan dat zij baat hebben bij het dragen van compressie kleding. Het voordeel van compressie kleding ligt dan met name bij de hersteltijd en de last van spierpijn na het sporten. Verschillende onderzoeken laten deze voordelen van compressie kleding ook zien.

Maar helaas is er niet één duidelijk conclusie te trekken of compressie kleding daadwerkelijk alle voordelen biedt die de verschillende verkopers claimen. Dit komt door de verschillende factoren die bij deze onderzoeken zijn gebruikt, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten compressie kleding, sporters met verschillende conditie niveaus en verschillende vormen van trainingen.

Of je echt beter zult gaan presteren en minder snel vermoeid zult raken tijdens het trainen door middel van een compressie shirt kun je dus het beste zelf uitproberen en ervaren. Naar alle waarschijnlijkheid zul je het wel merken tijdens de hersteltijd na een training.

Bovendien is een compressie shirt natuurlijk gemaakt van speciaal materiaal, zodat je zweet beter kan worden afgevoerd en je het minder snel (te) warm zult krijgen.

Welke verschillende soorten compressie shirts zijn er verkrijgbaar?

Er zijn verschillende soorten compressie shirts te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een compressie shirt met lange mouwen of een compressie shirt met korte mouwen. Tevens zijn deze shirts verkrijgbaar in versies voor zowel de vrouwelijke als de mannelijke hardlopers.

Compressie shirts met lange mouwen

Een compressie shirt met lange mouwen biedt niet gigantisch veel voordelen ten opzichte van een compressie shirt met korte mouwen. Wel kunnen de lange mouwen natuurlijk prettiger zijn wanneer je in de kou traint. Bijvoorbeeld wanneer je gaat hardlopen in de winter.

Een compressie shirt met lange mouwen zal wat meer ondersteuning bieden dan een compressie shirt met korte mouwen, aangezien het je lichaam wat meer bedekt. Helaas gaat het aan- en uitrekken van een dergelijk shirt wel wat lastiger dan met korte mouwen.

Deze shirts zijn onder andere te koop bij All4Running, Plutosport en Bol.com.

Compressie shirt lange mouwen

Compressie shirts met korte mouwen

Zoals hierboven al uitgelegd zal een compressie shirt met korte mouwen gemakkelijker aan te trekken zijn. Bovendien zorgen de korte mouwen voor een luchtiger gevoel, wat zeker in de zomer fijn zal zijn.

Als je op zoek bent naar een goed compressie shirt maar niet zeker weet of je voor korte of voor lange mouwen moet gaan dan raden we je aan beide shirts te proberen en te bepalen waar jouw persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Bekijk onder andere eens de modellen van All4Running of Bol.com.

Compressie shirt decathlon

Hoe kun je een compressie shirt het beste aantrekken?

Aangezien een compressie shirt zeer strak om het lichaam hoort te zitten kan het nogal een uitdaging zijn om het shirt (zeker wanneer het de eerste keer is dat je zoiets draagt) aan te trekken. De volgende tips kunnen je wellicht helpen om het wat gemakkelijker te maken:

 • begin altijd met de mouwen
 • begin met het aantrekken van één mouw tot aan ongeveer je elleboog en zorg dat deze goed op z’n plek zit en bijvoorbeeld niet gedraaid is (dit is met name belangrijk wanneer je een compressie shirt met lange mouwen wilt dragen)
 • hierna trek je de andere mouw over je andere arm
 • als de mouwen goed zitten kun je het shirt over je hoofd trekken en vervolgens naar beneden over je buik trekken

Onderstaande video zal deze handelingen verduidelijken:

Is er een verschil tussen een compressie shirt voor dames en voor heren?

Behalve natuurlijk het model zit er vrijwel geen verschil tussen een compressie shirt voor dames en heren. Uiteraard zijn de shirts voor dames zo gevormd dat deze goed om het vrouwelijk lichaam passen en zijn de compressie shirts voor heren speciaal ontworpen voor het mannelijk lichaam. Daarnaast hebben compressie shirts voor heren vaker een ronde hals en compressie shirts voor dames meestal een V-hals.

Wat zijn de voor- en nadelen van het dragen een compressie shirt?

Inmiddels weet je waarschijnlijk al wel een aantal voordelen en een aantal nadelen van het dragen van compressie kleding (en dan met name een compressie shirt) te benoemen, maar om het wat overzichtelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste voor- en nadelen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Zorgt voor een betere doorbloeding
 • Kan zorgen voor minder snelle vermoeidheid
 • Spieren krijg het minder te verduren
 • Helpt bij het herstel van de spieren
 • Zit prettig en luchtig

Nadelen

 • Het is niet met zekerheid te zeggen of je ook daadwerkelijk beter gaat presteren door middel van het dragen van een compressie shirt
 • Het kan lastig zijn om aan te trekken
 • Speciale compressie kleding is meestal niet goedkoop

Wat voor compressie kleding is er nog meer?

Zoals al eerder genoemd zijn er allerlei verschillende compressie kledingstukken te verkrijgen. Hieronder vind je een korte beschrijving van deze verschillende soorten kleding.

Compressiesokken

Compressiesokken of compressiekousen zijn waarschijnlijk één van de meest bekende compressie kledingstukken onder hardlopers. Aangezien je tijdens het hardlopen je (onder)benen flink belast zijn er een hoop sporters die gebruik maken van speciale kousen om spierpijn en eventuele blessures zo veel mogelijk te beperken.

Wil je meer informatie over het gebruik of de aanschaf van compressiesokken? Lees dan hier verder.

Compressiesokken

Compressie broeken

In plaats van speciale hardloopbroek kun je natuurlijk ook een compressie broek dragen. Een compressie broek kan je helpen om minder snel last te krijgen van vermoeide benen en na het trainen sneller te kunnen herstellen. Let er wel goed op dat de broek strak genoeg zit om daadwerkelijk voor wat druk te kunnen zorgen.

Compressie tubes

Zoals je ook in dit artikel kunt lezen zijn compressie tubes eigenlijk een soort compressiekousen, maar hierbij is er geen gedeelte voor je voet. Dit geeft je onder andere de mogelijkheid om je favoriete sokken te kunnen blijven dragen in combinatie met compressie tubes.

Compressie armstukken

Net als compressie tubes zijn compressie armstukken losse delen van een kledingstuk. Je draagt als het ware een compressie shirt, maar dan alleen over je armen en niet over bijvoorbeeld je borst. Door middel van het gebruik van compressie armstukken kun je gebruik maken van de voordelen van compressie kleding en dit bovendien combineren met jouw favoriete sportkleren.

Iedereen zal een bepaalde voorkeur hebben voor het gebruik van compressie kleding. Kijk daarom goed naar wat jij prettig vind om te bepalen of je bijvoorbeeld voor compressie armstukken wilt gaan of juist voor een volledig compressie shirt.

Conclusie

Compressie kleding kan je helpen om tijdens het hardlopen minder snel vermoeid te raken en eventueel ook beter te presteren. Bovendien is compressie kleding een goed hulpmiddel om blessures te voorkomen en je lichaam na een zware training of wedstrijd sneller te kunnen laten herstellen.

Of compressie kleding daadwerkelijk bijdraagt aan betere prestaties is niet met honderd procent zekerheid te zeggen, maar je spieren zullen er zeker baat bij hebben wanneer je deze kleding tijdens het hardlopen draagt. Het is dan ook niet per se nodig om compressie kleding te dragen, maar het kan natuurlijk altijd het proberen waard zijn. Daarnaast is compressie kleding ook gewoon fijn om te dragen vanwege het luchtige comfort ten opzichte van normale kleding.

Kijk goed naar jouw eigen persoonlijke behoeften en wensen om te bepalen wat voor soort kledingstuk het beste bij jou past. Kies bijvoorbeeld voor een compressie shirt met korte mouwen en losse armstukken of ga voor een compressie shirt met lange mouwen. Wanneer je je compressie kleding online besteld kan je het thuis rustig passen en zo bepalen wat jij het prettigst vind om te dragen.

Gebruikte bronnen:
Benefits of Compression Clothing for Runners | RunnersConnect
Why Compression Clothing for Running? | LiveStrong.com
Is Compression Gear Really Effective? | Active.com
How to put on and use EC3D Longe Sleeve | Youtube.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!