Ontdek het beste GPS hardloophorloge van 2022

Een hardloophorloge is een onmisbaar element voor de hardloopsport. Wil jij weten welke hardloophorloge je het beste kunt aanschaffen?

Eenvoudig elke training tracken en analyseren zodat je jezelf telkens weer kunt verbeteren?

In dit artikel gaan wij op zoek naar de beste gps hardloophorloge van augustus 2022.

De beste hardloophorloges

foto product voordelen
Garmin Forerunner 55 Garmin Forerunner 55
 • Goede prijs, vooral voor gebruikers die de hardloopfunctie centraal stellen
 • Meet je hartslag waarmee je je conditie en hersteltijd kan meten en verbeteren
bekijk prijs
Garmin Forerunner 945
 • Goede ingebouwde hartslagmeter & GPS sensor
 • Geeft notificaties weer van je smartphone
 • Toont hartslagzones zodat je gericht kunt trainen
bekijk prijs
Garmin Forerunner 245
 • Koppeling met hartslagbanden en pods maakt professionele metingen mogelijk; ideaal voor serieuze sporters
 • Uitgebreide hardloopanalyses maakt de 245 zeer geschikt voor hardlopers
 • Ideaal formaat voor comfortabel sporten
bekijk prijs
Garmin Vivoactive 4
 • Ingebouwde muziekspeler waardoor je je telefoon niet meer mee hoeft te nemen
 • Continue inzicht in je hardloopzone tijdens het trainen waardoor je gericht kan trainen
 • Mogelijkheid tot contactloos betalen via Garmin Pay
bekijk prijs
Garmin Forerunner 745 Garmin Forerunner 745
 • Diepgaande analysefuncties helpen je nog beter je training samenstellen
 • Geïntegreerde muziekopslag
 • Je betaalt niet de absolute hoofdprijs voor een top horloge
bekijk prijs

5 beste hardloophorloges – korte reviews

Uit de grote selectie van hardloophorloges zijn er 5 interessante modellen die ondersteunend zijn bij het hardlopen. We hebben gekeken naar de beste prijs/kwaliteit verhouding en er is een model voor ieder budget! Daarnaast kennen ze gebruikersgemak, comfort en innovatieve functies. Dit zijn de beste hardloophorloges:

1. Garmin Forerunner 55 – Geweldig instapmodel

Garmin Forerunner 55

De Garmin Forerunner 55 geldt als het instapmodel van Garmins Forerunner-reeks en is de opvolger van de populaire Forerunner 45. Het is een een relatief kleine upgrade van zijn voorganger, zowel wat betreft vorm als features, zo heeft de Forerunner 55 een inbegrepen hersteltijd tracker en biedt het een volledig scala aan zwemstatistieken.

De Forerunner-serie van Garmin is een verzameling volwaardige hardloophorloges (in plaats van activitytrackers) en is gericht op de serieuze hardloper. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Vivoactive-reeks, die ook de wat meer casual en modebewuste gebruiker tot doelgroep heeft.

Bij deze nieuwe kast horen ook de bekende vijf fysieke knoppen, die de gebruiker intuïtief door de menu’s en schermen laat navigeren. Het ontbreken van een touchscreen is hierbij zelden een gemis. Tijdens activiteiten hebben louter fysieke knoppen zelfs de voorkeur vanwege de onvoorspelbare reacties van het scherm op regen en zweet.

Inhoudelijk heeft de Forerunner 55 natuurlijk niet de diepgaande analyses en tracking mogelijkheden van zijn grotere broertjes, maar het sporthorloge is desondanks verrassend compleet te noemen.

Gebruikers hebben de beschikking over GPS, Glonass, én Galileo voor nauwkeurige tracking; daarnaast kun je je hartslag, hersteltijd en slaapkwaliteit bijhouden en je VO2-max meten.

garmin forerunner 55

Erg fijn voor (beginnende) hardlopers is verder dat de Forerunner 55 compatibel is met gestructureerde workouts, waaronder het Garmin Coach-programma. Dat is een adaptief trainingsprogramma – voor 5K, 10K en een halve marathon – dat zich voortdurend aanpast aan jouw niveau en waarbij je de keuze hebt uit drie (virtuele) coaches.

Tenslotte is de Forerunner ook nog best ‘smart’ te noemen. Je krijgt ‘gewoon’ meldingen van je smartphone binnen waar je (met standaard berichten) op kunt antwoorden, en het horloge beschikt zelfs over incidentdetectie, waarmee automatisch een (nood)nummer wordt gebeld als je (ernstig) ten val komt. Niet slecht voor een ‘instappertje’.

Voordelen
 • Ondersteuning voor gestructureerde workouts en Garmin Coach ideaal voor beginnende tot gevorderde hardlopers
 • Incidentdetectie geeft sporters veilig gevoel en vertrouwen om erop uit te gaan
 • Ronde horlogekast geeft horloge sportieve(re) uitstraling
 • Aantrekkelijk prijsniveau gezien de hardloopfuncties die je ervoor terugkrijgt.
 • Hersteltijd analyse inbegrepen
Nadelen
 • Geen muziekspeler of (muziek)opslagruimte aan boord; dus meenemen smartphone of mp3 speler is nodig om te lopen met muziek, het is wel mogelijk je muziek te bedienen via het horloge
 • Beperkte smart functies
 • Geen grote upgrade over de Forerunner 45

2. Garmin Forerunner 945 – De Alleskunner

Garmin Forerunner 945

De Forerunner 945 is – toegegeven, samen met de Fenix 6 – het neusje van de zalm van de Garmin sporthorloges. Het is een sporthorloge die eigenlijk alles heeft wat de serieuze sporter nodig heeft, of het nu een superfanatieke hardloper of die hard multisporter is. Met de Forerunner 945 zijn diepe analyses mogelijk en kun je vele sporten bijhouden.

Of je nu hardloopt, zwemt, fietst of aan yoga, snowboarden of golfen doet: de Forerunner 945 is je beste vriend. Niet alleen worden alle relevante metingen gedaan voor de betreffende sporten, je kunt ook nog eens heel soepel switchen tussen het tracken van de verschillende activiteiten, wat dit model ook bij uitstek geschikt maakt voor triatleten

De Forerunner 945 bevat verschillende professionele functies waar sporters blij van worden. Zoals de Climb Pro-functie die ook hoogteverschillen meeneemt in de analyses van je runs. Maar de Forerunner houdt ook rekening met temperatuurverschillen, zodat je VO2-max- en andere essentiële run-statistieken zo zuiver mogelijk zijn.

Garmin Forerunner 945 route

Natuurlijk beschikt de Forerunner 945 over broodkruimelnavigatie zodat je heel eenvoudig je weg terug kunt vinden naar het startpunt. Maar daar blijf het niet bij. De 945 heeft namelijk ook voorgeïnstalleerde kaarten aan boord, waarmee je heel exact een route kunt uitstippelen en tijdens het sporten kunt zien wanneer je van de route afwijkt.

De Forerunner 945 biedt van zichzelf al vergaande analyses maar deze kunnen zo nodig nog uitgebreid en verrijkt worden door het horloge te koppelen met hartslagmeters en running pods.

Dat de Forerunner 945 compatibel is met alle navigatiestandaarden mag geen verrassing heten, noch dat er standaard muziekopslag aanwezig is. Maar het is wel erg fijn natuurlijk.

Daarnaast is ook de incidentdetectie die ook op de andere ’45’-modellen van Garmin zit aanwezig. Daarmee wordt er automatisch een vooringesteld nummer gebeld als je ernstig ten val komt. Een veilig idee.

Moeten we nog melden dat de Forerunner 945 ook over smart functies beschikt? Je kunt berichten ontvangen van je telefoon en hier – kort en krachtig – op antwoorden. Nuttig, zeker. Maar niet het belangrijkste voor de doelgroep van de 945. Dit is een puur hardloophorloge.

Voordelen
 • Veel sportprofielen die makkelijk te combineren zijn, waarmee dit een ideaal multisporthorloge is
 • Koppelen met externe apparaten mogelijk voor nog nauwkeurigere metingen
 • Diepgaande (hardloop-)analysefuncties maken de 945 tot hét horloge voor professionele hardlopers
 • Geïnstalleerde navigatiekaarten geven (avontuurlijke) sporters veel vrijheid en inzicht in routes
Nadelen
 • Als je niet alle functies nodig hebt, is prijs aan hoge kant
 • Beperkte smart functies

Wil je meer weten over de Garmin Forerunner 945? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Garmin Forerunner 945.

3. Garmin Forerunner 245 – Beste prijs/kwaliteit

Garmin Forerunner 245

Volgens vele gebruikers geroemd als fantastisch hardloophorloge. De Garmin Forerunner 245 is een hardloophorloge voor de fanatieke hardloper.

Het horloge beschikt over een pols-hartslagmeter, maar gaat hierin nog verder. Met een innovatieve functie, verkregen uit zeer uitgebreide technologie, zorgt het voor de beste overzichten ten aanzien van je hartslag. Dit hoogwaardig stuk elektronica geeft correcte metingen door middel van een gemakkelijk te toe te passen bediening.

Het horloge heeft bluetooth verbinding, geeft zicht op inkomende berichten en oproepen, heeft 4 datavelden op 1 scherm, een VO2 max calculator, een activity tracking, een slaapmeter, een temperatuurmeter en vele praktische functies rondom statistiek en prestatie.

Afstand en tempogegevens worden feilloos vastgelegd, ongeacht de ondergrond. Door het gebruik van Glonass satellieten maakt het horloge zeer snel en nauwkeurig verbinding met de sateliet om de locatie te bepalen, zelfs in bosgebieden.

Vorderingen kunnen worden bijgehouden, de voortgang van gestelde doelen overzien en de details worden geobserveerd door middel van de Garmin app.

De Garmin Forerunner 245 is met een persoonlijk design aan te passen en geeft een weergaloos overzicht van alle beschikbare data gedurende je prestatie.

Wil je meer weten over de Garmin Forerunner 245? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Garmin Forerunner 245.

Voordelen
 • Geïntegreerde hartslagmeter
 • Makkelijk te koppelen met je smartphone dmv Bluetooth
 • Muziek eenvoudig te bedienen via externe knoppen
 • Inkomende berichten & gesprekken zijn direct zichtbaar
Nadelen
 • Geen routenavigatie, gelopen routes wel zichtbaar op telefoon & computer
 • Geen muziekspeler, wel muziek bediening

 

4. Garmin Vivoactive 4 – Voor de fashion runners

Garmin Vivoactive 4

De fashion bewuste Garmin Vivoactive-serie is met de vierde generatie uitgegroeid tot een zeer interessant sporthorloge die potentieel een heel grote doelgroep kan bereiken. Het is niet zo’n ‘puur’ hardloop- of multisporthorloge als de Garmin Forerunner 945 maar hij komt op sportgebied verrassend goed mee met zijn meer sport minded ‘broertjes’.

Waar de Forerunner-reeks van Garmin zich puur richt op de hardlopers – en andere sporters – ging het bij de Vivoactive-modellen altijd (ook) om lifestyle. Dat betekent dat de Vivoactive 4 er mooi afgewerkt uitzit, met zijn rand van roestvrijstaal en verschillende kleurcombinaties, en een voor dagelijks gebruik praktisch touchscreen heeft.

Inhoudelijk betekent deze lifestyle focus dat er onder meer veel (algemene) fitness functies opzitten, het horloge het contactloze betaalplatform Garmin Pay ondersteunt en er – inmiddels – standaard muziekopslag aanwezig is op de Vivoactive 4 en 4S (eerder moest je dan kiezen voor een duurdere uitvoering).

Dit alles betekent echter niet dat de Vivoactive 4 een lichtgewicht is als het gaat om hardloop- en andere sportfuncties. Zo komen de sportieve functies grotendeels overeen met de complete en op hardlopers gerichte Garmin Forerunner 245. De Vivoactive 4 heeft vele sportprofielen om uit te kiezen, van hardlopen tot skiën en van zwemmen tot yoga.

De Vivoactive 4 heeft uiteraard een ingebouwde hartslagmeter en kan ook de slaapkwaliteit goed bijhouden. Hij bevat GPS, Glonass en Galileo voor nauwkeurige metingen van afstand en locatie. Ook is er een body battery-functie die je energieniveau gedurende de dag meet, en een pulsoximeter voor het zuurstofniveau in je bloed.

Leuke toevoegingen voor de bewegingsbewuste gebruikers en fitnessers onder ons zijn de mogelijkheden tot het bijhouden van je hydratatie (vochtinname) en de instructiefilmpjes voor verschillende fitnessoefeningen, die er verrassend mooi en realistisch uitzien op het kleine schermpje van de Vivoactive.

Maar het is niet alleen maar algemeen en casual: sporters kunnen met de Vivoactive namelijk ook gebruikmaken van gestructureerde workouts zoals het Garmin Coach-programma dat beginnende tot gevorderde hardlopers heel goed ondersteunt met adaptieve trainingen voor 5K, 10K en een halve marathon.

Een andere interessante – en zeer nuttige – functie is incidentdetectie, waarmee (als je je smartphone bij je hebt) een noodnummer wordt gebeld op het moment dat je ten val komt en je zelf niet in staat bent om te bellen. Een veilig idee.

Tenslotte heeft de Vivoactive 4 ook de mogelijkheid om smart notificaties van je telefoon te ontvangen en hierop te antwoorden, maar, net als bij de Forerunner-modellen, moet je hierbij niet al teveel verwachten. Maar de basics zijn er gelukkig, en die zijn erg welkom.

Al met al biedt de Vivoactive 4 niet de meest diepgaande metingen voor de echt fanatieke of professionele sporters, maar er zullen weinig sporters zijn die niet uit de voeten kunnen met de complete, en mooi uitziende Vivoactive.

Voordelen
 • Aantrekkelijke afwerking maakt hem geschikt voor elke situatie en kledingstijl
 • Veel sportprofielen, bewegings- en fitnessfuncties voor ‘bewegingsbewuste’ gebruikers
 • Het aanwezige Garmin Pay maakt dit een flexibel horloge. Tijdens het sporten hoef je geen pasjes of geld bij je te hebben om even snel een energiereep te kopen
 • Muziekopslag is standaard aanwezig; ideaal voor als je muziek wilt tijdens het sporten
 • Gestructureerde workouts, waaronder Garmin Coach, ideale ondersteuning beginnende hardlopers
Nadelen
 • Geen koppelingen met externe running pods of hartslagbanden mogelijk
 • Te weinig diepgang voor echt serieuze of professionele sporters

 

5. Garmin Forerunner 745

Garmin Forerunner 745

Ben je helemaal weg van de Garmin Forerunner 945, maar belemmert het prijskaartje een daadwerkelijke aankoop? Overweeg dan eens de Forerunner 745.

Deze Garmin-variant ligt in een iets lagere prijsklasse en kan bijna net zoveel als de Forerunner 945.

Qua GPS-mogelijkheden is de 745 nog steeds van uitstekende kwaliteit. Het enige wat je ten opzichte van zijn grote broer inlevert, is de beschikbaarheid van offline kaarten.

En dat is jammer, want juist daar worden gebruikers van de Forerunner 945 zo blij van. Maar ook op de 745 maak je gebruik van de Garmin Connect app, waarmee je eindeloos veel routes uploadt of zelf samenstelt.

De batterij van de Forerunner 745 is iets minder sterk dan die van de 945. Toch doe je er in GPS-modus nog steeds 16 uur mee.

Helaas loopt die duur hard achteruit als je de watch ook gebruikt voor het beluisteren van je favoriete muziek.

De voordelen van de 745? Dat zijn toch wel zijn subtiele horlogekast en de eindeloze sportfunctionaliteiten waarover ook dit Garmin-pareltje beschikt.

Je hartslag wordt continu nauwkeurig in de gaten gehouden, maar ook je zuurstofgehalte wordt op aanvraag weergegeven.

Tijdens en na je trainingen zie je bovendien hoeveel hoogtemeters je hebt gemaakt.

De Forerunner 745 is uitermate geschikt als multi-sporthorloge, omdat hij heel gemakkelijk switcht tussen verschillende sporten.

Ook als smartwatch doet dit horloge niet onder voor zijn concurrenten. Je betaalt contactloos en slaat er je favoriete muziek in op.

Voordelen
 • Horlogekast is subtiel, maar display blijft groot
 • Goede navigatiemogelijkheden
 • Diepgaande analysefuncties
 • Veel verschillende sporten aanwezig, waartussen je moeiteloos switcht
 • Ook contactloos betalen, muziek opslaan en afspelen en het beantwoorden van berichten zijn mogelijk
 • Minder duur dan de Forerunner 945
Nadelen
 • Batterijduur is minder dan die van de Forerunner 945
 • Deze watch beschikt niet over offline routekaarten

 

Meer weten? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Garmin Forerunner 745.

Bonus: Garmin Forerunner 935 – De klassieke topper

De Forerunner 935 is een van de topmodellen van Garmin.  Deze is momenteel opgevolgd door de 945. Toch willen we deze nog even uitlichten want soms kan je deze voor een mooi prijsje kopen omdat het een “verouderd” model is. Maar nog steeds behoord deze tot 1 van de beste sporthorloges van dit moment.

Voor serieuze sporters, en vooral beoefenaars van verschillende sporten, die hoge eisen aan zichzelf stellen, is de Forerunner 935 een uitmuntend sporthorloge.

Garmin Forerunner 935

De Garmin Forerunner 935 is feitelijk een lichtere, sportiever ogende versie van de Fenix 5 (ook van Garmin). Deze had een meer robuuste, metalen horlogekast terwijl de Forerunner het doen met kunststof. Dit maakt hem misschien iets minder premium ogend, maar tegelijkertijd ook een stuk lichter en comfortabeler om de pols.

Het lagere gewicht – 49 gram versus 85 gram – is uiteraard een positief punt als je hem om hebt tijdens het sporten of slapen (en je je slaapkwaliteit wilt meten) en het materiaalgebruik maakt hem ook een stuk voordeliger. Bovendien beschikt de Forerunner 935 over WiFi, waarmee je hem heel makkelijk met allerlei apparaten kunt koppelen, zoals een speciale weegschaal van Garmin.

De Garmin Forerunner 935 heeft (naast GPS) onder meer een ingebouwde hartslagmeter, barometer en gyroscoop. Het aanwezige Glonass (de Russische variant van GPS) maakt de 935 bovendien extra nauwkeurig.

Het horloge beschikt over een speciale triatlonmodus, een zwem-hardloopmodus, een algemene multisportmodus en er zijn losse sportprofielen voor onder meer hardlopen, hiken, fietsen, zwemmen, skiën, roeien, golf en krachttraining.

Erg fijn is dat je de datavelden bij je profielen naar wens kunt aanpassen, zodat je precies de informatie ziet die jij belangrijk vindt. Verder beschikt de Forerunner 935 over de UltraTrac-functie, die de batterijduur flink verbetert door GPS-metingen met intervallen uit te voeren. Dat levert een (mogelijke) batterijduur op van 24 uur.

De Forerunner 935 kan je veel vertellen over je conditie, bijvoorbeeld door je VO2-max te meten (je maximale zuurstofopname) en door aan te geven wanneer het tijd is om in beweging te komen of juist te rusten. Ook kan het horloge gekoppeld worden aan een Running Dynamics Pod om gedetailleerde info als je cadans en grondcontacttijd te kunnen meten.

Natuurlijk is de Forerunner 935 ook ‘smart’ en kun je dus notificaties van je smartphone ontvangen en hierop reageren.

Dit alles maakt van de Garmin Forerunner 935 een van de beste, meest praktische GPS sporthorloges die momenteel verkrijgbaar is.

De beste deals voor de Garmin Forerunner 935
Voordelen
 • Licht model, je merkt bijna niet dat je hem om hebt
 • Veel mogelijkheden om zelf alles in te stellen
 • Lange batterijduur
 • Makkelijk in gebruik
 • Geeft notificaties weer van je smartphone
 • Goede ingebouwde hartslagmeter & GPS sensor
Nadelen
 • Niet mogelijk om gesprekken te beantwoorden via het horloge

Wil je meer weten over de Garmin Forerunner 935? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Garmin Forerunner 935.

Het hardloophorloge

Een sporthorloge, of in dit geval een hardloophorloge, is een veelzijdig product dat vele voordelen heeft voor het beoefenen van de hardloopsport. Van belang te weten is dat niet elk sporthorloge geschikt is voor elke trainingsstijl.

Een hardloophorloge is dus een product dat sterk afhankelijk is van de functie waar het voor gebruikt wordt en uiteraard de persoonlijke keuze. Door de vele functies van het hardloophorloge dient het afgestemd te zijn op je wensen. Hoe nauwkeurig of veelzijdig moet het zijn? Vele modellen zijn uitgevoerd met GPS, maar het is natuurlijk ook voornaam om een goede prijs/kwaliteit-verhouding te zoeken.

gps hardloophorloge

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sporthorloge?

Het sporthorloge is meer dan een fitness-gadget. Het kan van primair belang zijn bij het opnemen en meten van je prestaties. Indien je een sporthorloge aanschaft is het belangrijk te kijken of deze geschikt is voor je sportbeoefening.

Sporthorloges registreren namelijk data, maar data voor hardlopen verschilt met die van bijvoorbeeld fitness, fietsen of roeien. Als je enkel je hartslag wilt opnemen, dan is vrijwel elk horloge geschikt, maar voor het opmeten van andere elementen is het zaak goed onderzoek te doen naar welke horloges passen bij jouw sportdiscipline.

Het hardloophorloge heeft de laatste jaren een enorme boost gekregen in mogelijkheden.

Dankzij de technologische innovatie is het mogelijk veel meer eigenschappen op te meten en feilloos gebruik te maken van GPS. Ook snelheid, afgelegde route, longmeting, loopritme en veel meer functionaliteiten kunnen nauwkeurig worden geanalyseerd.

Op deze manier heb je volledig overzicht over je behaalde prestaties en het effect op het lichaam.

sporthorloge infographic

Nut en eenvoud

Er bestaan vele mooie merken horloges. Het zou ideaal zijn om met je favoriete hardloophorloge te gaan hardlopen, maar wanneer dit merk data niet duidelijk prestaties analyseert, dan heeft het gebruik van dit horloge weinig nut.

Vóór 2010 zijn er veel modellen uitgebracht die nog niet ontwikkeld waren in overzichtelijke registraties. Gebruik van deze verouderde modellen zorgen ervoor dat je weinig nuttige data aan de sportsessie overhoud. Vele nieuwe modellen bieden gebruikersgemak.

Het is mogelijk om data over te dragen en de meest uiteenlopende statistieken te bekijken. Ook zijn er extra’s die je in de functies kunt integreren, zoals handige apps. Een training wordt op deze manier gestimuleerd en de voortgang van de prestaties kan nauwkeurig worden bijgehouden.

De moderne hardloophorloge is een nuttig middel om eventueel hardlooptechnieken of oefeningen aan te passen om nog beter te presteren.

Op een verantwoorde manier trainen

De technologische groei zorgt voor een modernisering van de sportwereld.

Deze ontwikkelingen maken het mogelijk om op een verantwoorde manier en veilig te trainen. Ook het sociale element wordt hierin meegenomen.

Het is met smartphones mogelijk om vooruitgang te posten of je vriendengroep op de hoogte te houden.

Het scala van mogelijkheden van de hardloophorloge is dus enorm verbreedt. De traditionele functies worden uitgebreid met hartslagmeters, calorieverbranding, stapritme bijhouden, acceleratiemeter en nog veel meer.

Ook bij trainingen voor wedstrijden of kwalificaties is de hardloophorloge een onontbeerlijk gegeven.

Hardloop smartwatch met GPS

sporthorloge vergelijken

Of je nu een blokje om gaat rennen of je traint voor je eerste marathon, de GPS hardloophorloge kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je prestatie. Dit horloge gaat verder dan het bijhouden van kilometers en hoeveel uren je geslapen hebt zoals een fitness horloge, want laten we wel wezen: dit is niet bepaald data die je naar Olympische hoogte brengt.

De GPS running watch heeft een veelzijdigheid aan functies die enkel als doel hebben de hardloper te ondersteunen. Er zijn vele merken in omloop die erg populair zijn. Garmin Forerunner, Polar, Suunto en TomTom zijn er slechts enkelen.

De meeste van dit type horloge zijn kwalitatief hoogwaardig en geven essentiële statistieken weer. Van je hartslag, je cadans, je hoogte tot je loopritme kan worden opgenomen en gepresenteerd.

De horloges kennen een hoge mate van gebruikersgemak en zorgen ervoor dat je de trainingssessie nog meer kan finetunen, zelfs wanneer je zelf in beweging bent. Met de online-ondersteuning is het mogelijk nog meer tools te ontvangen om de details te verhelderen. Ook is het mogelijk geprogrammeerde coachingslessen te vormgeven en zo doelmatig te trainen.

Hoe accuraat is de pols hartslagmeter

Veel horloges hebben een ingebouwde zogenaamde Pulse Monitor.

De hartslagmeter gebaseerd op de pols zijn erg nauwkeurig, maar een strap-on is aanbevolen. Dit is een comfortabele riem die je om je borst plaatst en die zeer nauwkeurig de hartslag meet.

Natuurlijk blijft het hardloophorloge een persoonlijke keuze, maar de gedetailleerde observaties toegespitst op jouw prestaties zorgen ervoor dat een GPS watch deel uitmaakt van een gedegen hardloopsessie.

Hoe belangrijk is het om hartslag te meten?

Een terechte vraag die vaak gesteld wordt. Alle modellen hardloophorloges kennen de functie van de hartslagmeter, zowel globaal als zeer nauwkeurig. Voor de beginnende hardloper is het niet noodzakelijk je hartslag op te meten. De gegevens zijn leuk om te zien, maar maken je geen betere hardloper.

Als je een hardloper van niveau bent, dan is het noodzaak om de hartzones op te meten. Je hart is namelijk de katalysator van je lichaam en bij intensieve prestaties als hardlopen is het nodig om dit orgaan nauwkeurig te meten. Daarnaast kleurt je hartslag je hardloopstatistieken.

Het kan een implicatie zijn dat je fitter wordt. Je hartzones meten sorteert dus het juiste effect: je krijgt meer inzicht in je vorm en de voortgang van je ontwikkeling.

Sporthorloges voor hardlopen.

Dankzij een zeer divers aanbod van kwaliteit sporthorloges is het mogelijk om doelstellingen te behalen, de conditie te verbeteren en prestaties te verhogen. Dankzij de innovatieve groei van technologie, profiteert ook de sportwereld. Het resulteert in sporthorloges voor hardlopers die deel uit maken van het sportproces en zo hun bijdrage leveren aan een fit en vitale lichaam en geest.

Bekijk hier een overzicht van verschillende hardloophorloges van onder andere Garmin, Polar en TomTom.

Door de accuraatheid van de gegevens kunnen aanpassingen worden gemaakt of nieuwe doelen worden gesteld. Het biedt een zeer voornaam overzicht van al je prestaties. De kwalitatieve GPS watches geven al deze gegevens eenvoudig weer.

Garmin of Polar?

Garmin en Polar zijn beide uitstekende sporthorlogemerken die hun dragers goed ondersteunen bij het verbeteren van hun sportieve prestaties. De kans is klein dat sporters na de keuze voor een van deze merken teleurgesteld zal zijn.

Toch zijn er wel degelijk (subtiele) verschillen aan te wijzen. Daarom hieronder even een korte algemene vergelijking tussen deze twee grote merken:

Het Finse Polar is gespecialiseerd in hartslagmeting is staat bekend om zijn (accurate) hartslagbanden. Als de nauwkeurigheid van hartslagmeting heel belangrijk voor je is, dan is Polar waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Niet dat Garmin op dit terrein slecht presteert – integendeel – maar Polar doet het meestal net iets beter.

Polar Vantage M VS Garmin Forerunner 735XT

Aardig wat mensen vinden Polar sporthorloges er ook net wat mooier en strakker uitzien in hun afwerking, waardoor ze vaker met nette kleding te dragen zouden zijn, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wel zijn de horloges van Polar meestal voordeliger dan Garmin horloges met soortgelijke specificaties.

Garmin is van origine een bedrijf dat gespecialiseerd is in navigatieapparatuur. Vandaar dat de tracking op hun sporthorloge doorgaans zeer nauwkeurig is en ook de navigatiemogelijkheden wat uitgebreider zijn dan bij Polar.

Garmin trackt je activiteiten vaak ook meer en uitgebreider dan Polar. Al je sportieve activiteiten worden bijgehouden op een Garmin-horloge en wisselen tussen sporten gaat (op de high end modellen) eenvoudig.

Hoewel het uiteindelijk weinig scheelt en de merken steeds meer op elkaar lijken qua functionaliteit, valt er dus op detailniveau zeker nog wat te kiezen.

Beste hardloophorloge voor heren

Het is voor heren niet moeilijk om een goed en mooi uitziend GPS hardloophorloge op de kop te tikken. Veel modellen – of het nu om een model van Polar, Garmin, Suunto of een ander merk gaat – zien er stoer en uiteraard sportief uit, met zowel keuze voor kleine als grote (en brede) schermen en bandjes, zodat de horloges om geen enkele mannenpols misstaan.

Veel mannen zullen meer dan tevreden zijn met een model als de Garmin Forerunner 245, een sportieve alleskunner met een strakke uitstraling die zijn functie als sporthorloge trots uitdraagt. Maar natuurlijk is er voor ieder wat wils. Er zijn genoeg mannen die iets meer de lifestyle-kant op willen voor hun hardloophorloge, of minder ‘sports’ en juist wat meer ‘smarts’ willen. Ook zij kunnen gelukkig genoeg geschikte GPS hardloophorloges vinden.

Beste hardloophorloge voor dames

We willen niemand beledigen, maar vrouwen hebben gemiddeld nu eenmaal kleinere polsen dan mannen.

Waar dan dunnere bandjes en kleiner horlogekasten doorgaans beter op staan dan logge en (overdreven) robuuste varianten. Daarom is het fijn dat er voor dames GPS hardloophorloges zijn die optimaal geschikt zijn voor vrouwenarmen.

Sporthorloge dames

Daarnaast vinden vrouwen vaak het uiterlijk van sporthorloges net wat belangrijker dan mannen. Of in ieder geval: ze vinden andere dingen mooi dan mannen. Dus zijn er vanzelfsprekend kleurstellingen en afwerkingen te vinden die veel vrouwen aanspreken, zoals rosé(goud) en zilveren bezels/omlijstingen.

Wat meer op fashion en casual gebruik gerichte modellen doen het ook vaak goed bij vrouwen. Een model als de Garmin Vivoactive 4S zal, vanwege een mooie balans van tracking van verschillende sporten, het verbeteren van overall fitheid en gezondheid, genoeg smart functies en een stijlvolle uitstraling, voor veel dames het ideale GPS hardloophorloge zijn.

Bekijk de beste sporthorloges voor dames augustus 2022

De beste hardloophorloges

foto product voordelen
Garmin Forerunner 55 Garmin Forerunner 55
 • Goede prijs, vooral voor gebruikers die de hardloopfunctie centraal stellen
 • Meet je hartslag waarmee je je conditie en hersteltijd kan meten en verbeteren
bekijk prijs
Garmin Forerunner 945
 • Goede ingebouwde hartslagmeter & GPS sensor
 • Geeft notificaties weer van je smartphone
 • Toont hartslagzones zodat je gericht kunt trainen
bekijk prijs
Garmin Forerunner 245
 • Koppeling met hartslagbanden en pods maakt professionele metingen mogelijk; ideaal voor serieuze sporters
 • Uitgebreide hardloopanalyses maakt de 245 zeer geschikt voor hardlopers
 • Ideaal formaat voor comfortabel sporten
bekijk prijs
Garmin Vivoactive 4
 • Ingebouwde muziekspeler waardoor je je telefoon niet meer mee hoeft te nemen
 • Continue inzicht in je hardloopzone tijdens het trainen waardoor je gericht kan trainen
 • Mogelijkheid tot contactloos betalen via Garmin Pay
bekijk prijs
Garmin Forerunner 745 Garmin Forerunner 745
 • Diepgaande analysefuncties helpen je nog beter je training samenstellen
 • Geïntegreerde muziekopslag
 • Je betaalt niet de absolute hoofdprijs voor een top horloge
bekijk prijs

Niet wat je zoekt?

Het kan zijn dat geen van bovenstaande modellen is wat je zoekt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen wensen. In dit geval kan je het best kijken naar de best verkochte sporthorloges van 2022. Wellicht vind je hier een model dat precies bij jou past!

Daarnaast kan je ook onze uitgebreide reviews lezen van de volgende modellen:

Garmin Forerunner 945 review

Garmin Forerunner 945

Beoefen je verschillende sporten en wil je een sporthorloge met alles erop en eraan, dan is de Garmin Forerunner 945 een van de beste opties die er te koop zijn. Het horloge is accuraat, meet alles wat je wilt weten, heeft de belangrijkste smart functies, muziek aan boord, incidentendetectie voor je veiligheid, en, en… We kunnen nog wel even doorgaan.

Bekijk prijs
Of check onze uitgebreide Garmin Forerunner 945 review
Garmin Fenix 6 Review

Garmin Fenix 6

De Fenix 6 is weer de nieuwe maatstaf voor multisporthorloges en Garmin biedt met zijn brede modellenaanbod voor ieder wat wils.

Bekijk prijs
Of check onze uitgebreide Garmin Fenix 6 review
Polar Vantage V

Polar Vantage V

De Polar Vantage V is duidelijk gericht op de professionele en serieuze sporter. De sporter die nauwkeurige metingen verlangt en behoefte heeft aan een horloge dat je algehele conditie goed in de gaten houdt en je precies vertelt hoe, wanneer en met welke intensiteit je moet trainen.

Bekijk prijs
Of check onze uitgebreide Polar Vantage V review
Polar ignite sporthorloge

Polar Ignite

Polar heeft met de Ignite een zeer concurrerend sporthorloge op de markt gebracht in de (bijna) budgetcategorie. Als jij een wearable vooral voor sport nodig hebt, en verder geen smart functies of een geïntegreerde muziekspeler wenst, heb je aan de Polar Ignite een zeer compleet horloge, dat een mooi algemeen beeld geeft van je fitheid en je prima begeleid op weg naar betere prestaties.

Bekijk prijs
Of check onze uitgebreide Polar Ignite review

Wil je weten wat de beste sporthorloge van augustus 2022 is? Bekijk dan snel dit overzicht

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

Petra

Polar horloges zeer gemakkelijk in gebruik, maar na een jaar is opladen onmogelijk en kan je voor een nieuw horloge gaan kijken

Johan Hoekstra

Leuk artikel! Ik heb de Garmin Forerunner 935 aangeschaft en moet zeggen dat ie heel goed bevalt :)
Het horloge is wel wat aan de dure kant. Mocht iemand dit horloge ook willen aanschaffen klik dan op de amazon link op de 935 review pagina van hardloopzone! Zo heb ik heb 70 euro kunnen besparen :)
https://hardloopzone.nl/sporthorloge/garmin-forerunner-935-review/

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]