Beste GPS hardloophorloge

Een hardloophorloge is een onmisbaar element voor de hardloopsport. Wil jij weten welke hardloophorloge je het beste kunt aanschaffen? Eenvoudig elke training tracken en analyseren zodat je jezelf telkens weer kunt verbeteren? In dit artikel gaan wij op zoek naar de beste gps hardloophorloge van december 2018.

 

Naam AccuduurIntervaltrainingMuziekbediening

Garmin Forerunner 935
24 uurjajaLees onze review

Polar M400
720 uurjaneeLees onze review

Tomtom Runner
10 uurjaneeLees onze review

Garmin Forerunner 235
216 uurjajaLees onze review

 

 

 

Het hardloophorloge.

Een sporthorloge, of in dit geval een hardloophorloge, is een veelzijdig product dat vele voordelen heeft voor het beoefenen van de hardloopsport. Van belang te weten is dat niet elk sporthorloge geschikt is voor elke trainingsstijl.

Een hardloophorloge is dus een product dat sterk afhankelijk is van de functie waar het voor gebruikt wordt en uiteraard de persoonlijke keuze. Door de vele functies van het hardloophorloge dient het afgestemd te zijn op je wensen. Hoe nauwkeurig of veelzijdig moet het zijn? Vele modellen zijn uitgevoerd met GPS, maar het is natuurlijk ook voornaam om een goede prijs/kwaliteit-verhouding te zoeken.

gps hardloophorloge

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een sporthorloge?

Het sporthorloge is meer dan een fitness-gadget. Het kan van primair belang zijn bij het opnemen en meten van je prestaties. Indien je een sporthorloge aanschaft is het belangrijk te kijken of deze geschikt is voor je sportbeoefening.

Sporthorloges registreren namelijk data, maar data voor hardlopen verschilt met die van bijvoorbeeld fitness, fietsen of roeien. Als je enkel je hartslag wilt opnemen, dan is vrijwel elk horloge geschikt, maar voor het opmeten van andere elementen is het zaak goed onderzoek te doen naar welke horloges passen bij jouw sportdiscipline.

Het hardloophorloge heeft de laatste jaren een enorme boost gekregen in mogelijkheden. Dankzij de technologische innovatie is het mogelijk veel meer eigenschappen op te meten en feilloos gebruik te maken van GPS. Ook snelheid, afgelegde route, longmeting, loopritme en veel meer functionaliteiten kunnen nauwkeurig worden geanalyseerd. Op deze manier heb je volledig overzicht over je behaalde prestaties en het effect op het lichaam.

Beste sporthorloge infographic

Nut en eenvoud.

Er bestaan vele mooie merken horloges. Het zou ideaal zijn om met je favoriete hardloophorloge te gaan hardlopen, maar wanneer dit merk data niet duidelijk prestaties analyseert, dan heeft het gebruik van dit horloge weinig nut.

Vóór 2010 zijn er veel modellen uitgebracht die nog niet ontwikkeld waren in overzichtelijke registraties. Gebruik van deze verouderde modellen zorgen ervoor dat je weinig nuttige data aan de sportsessie overhoud. Vele nieuwe modellen bieden gebruikersgemak.

Het is mogelijk om data over te dragen en de meest uiteenlopende statistieken te bekijken. Ook zijn er extra’s die je in de functies kunt integreren, zoals handige apps. Een training wordt op deze manier gestimuleerd en de voortgang van de prestaties kan nauwkeurig worden bijgehouden.

De moderne hardloophorloge is een nuttig middel om eventueel hardlooptechnieken of oefeningen aan te passen om nog beter te presteren.

Op een verantwoorde manier trainen.

De technologische groei zorgt voor een modernisering van de sportwereld. Deze ontwikkelingen maken het mogelijk om op een verantwoorde manier en veilig te trainen. Ook het sociale element wordt hierin meegenomen. Het is met smartphones mogelijk om vooruitgang te posten of je vriendengroep op de hoogte te houden. Het scala van mogelijkheden van de hardloophorloge is dus enorm verbreedt. De traditionele functies worden uitgebreid met hartslagmeters, calorieverbranding, stapritme bijhouden, acceleratiemeter en nog veel meer. Ook bij trainingen voor wedstrijden of kwalificaties is de hardloophorloge een onontbeerlijk gegeven.

Hardloop Smartwatch met GPS.

sporthorloge vergelijken

Of je nu een blokje om gaat rennen of je traint voor je eerste marathon, de GPS hardloophorloge kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je prestatie. Dit horloge gaat verder dan het bijhouden van kilometers en hoeveel uren je geslapen hebt zoals een fitness horloge, want laten we wel wezen: dit is niet bepaald data die je naar Olympische hoogte brengt.

De GPS running watch heeft een veelzijdigheid aan functies die enkel als doel hebben de hardloper te ondersteunen. Er zijn vele merken in omloop die erg populair zijn. Garmin Forerunner, Polar, Suunto en TomTom zijn er slechts enkelen.

De meeste van dit type horloge zijn kwalitatief hoogwaardig en geven essentiële statistieken weer. Van je hartslag, je cadans, je hoogte tot je loopritme kan worden opgenomen en gepresenteerd.

De horloges kennen een hoge mate van gebruikersgemak en zorgen ervoor dat je de trainingssessie nog meer kan finetunen, zelfs wanneer je zelf in beweging bent. Met de online-ondersteuning is het mogelijk nog meer tools te ontvangen om de details te verhelderen. Ook is het mogelijk geprogrammeerde coachingslessen te vormgeven en zo doelmatig te trainen.

Hoe accuraat is de pols hartslagmeter

Veel horloges hebben een ingebouwde zogenaamde Pulse Monitor. De hartslagmeter gebaseerd op de pols zijn erg nauwkeurig, maar een strap-on is aanbevolen. Dit is een comfortabele riem die je om je borst plaatst en die zeer nauwkeurig de hartslag meet. Natuurlijk blijft het hardloophorloge een persoonlijke keuze, maar de gedetailleerde observaties toegespitst op jouw prestaties zorgen ervoor dat een GPS watch deel uitmaakt van een gedegen hardloopsessie.

Hoe belangrijk is het om hartslag te meten?

Een terechte vraag die vaak gesteld wordt. Alle modellen hardloophorloges kennen de functie van de hartslagmeter, zowel globaal als zeer nauwkeurig. Voor de beginnende hardloper is het niet noodzakelijk je hartslag op te meten. De gegevens zijn leuk om te zien, maar maken je geen betere hardloper. Als je een hardloper van niveau bent, dan is het noodzaak om de hartzones op te meten. Je hart is namelijk de katalysator van je lichaam en bij intensieve prestaties als hardlopen is het nodig om dit orgaan nauwkeurig te meten. Daarnaast kleurt je hartslag je hardloopstatistieken. Het kan een implicatie zijn dat je fitter wordt. Je hartzones meten sorteert dus het juiste effect: je krijgt meer inzicht in je vorm en de voortgang van je ontwikkeling.

Sporthorloges voor hardlopen.

Dankzij een zeer divers aanbod van kwaliteit sporthorloges is het mogelijk om doelstellingen te behalen, de conditie te verbeteren en prestaties te verhogen. Dankzij de innovatieve groei van technologie, profiteert ook de sportwereld. Het resulteert in sporthorloges voor hardlopers die deel uit maken van het sportproces en zo hun bijdrage leveren aan een fit en vitale lichaam en geest.

Bekijk hier een overzicht van verschillende hardloophorloges van onder andere Garmin, Polar en TomTom.

Door de accuraatheid van de gegevens kunnen aanpassingen worden gemaakt of nieuwe doelen worden gesteld. Het biedt een zeer voornaam overzicht van al je prestaties. De kwalitatieve GPS watches geven al deze gegevens eenvoudig weer.

3 kwalitatieve en zeer betrouwbare modellen.

Uit de grote selectie van hardloophorloges zijn er 3 interessante modellen die ondersteunend zijn bij het hardlopen. Daarnaast kennen ze gebruikersgemak, comfort en innovatieve functies. Dit zijn:

1. Polar M400 Review – Uitgebreid en makkelijk in gebruik

Polar M400 Review
Polar M400 met meegeleverde hartslagsensor

Dit horloge heeft inmiddels uitstekende beoordelingen mogen ontvangen. Het is een absolute favoriet onder vele hardlopers.

Het heeft een innovatieve Smart Coaching eigenschap met onder andere een trainingsbelasting. Deze laat zien hoe de training van invloed is op je lichaam. Het is mogelijk verschillende sessies met elkaar te vergelijken. Ook is er een herstelstatus, die laat zien hoe lang je moet herstellen eer je aan de volgende training begint.

De fitnesstest is een test die je conditie meet, net zoals de Running Index je loopprestaties meet.

Slimme Calorieën is een functie die aangeeft hoeveel calorieën je hebt verbrand op basis van je gewicht, lengte, leeftijd en intensiviteit.

Dan zijn er nog een Activity Guide en een Activity Benefit. Dit zijn onderdelen die aangeven hoe actief je bent geweest. Ook geven ze praktische tips om doelen te behalen en geeft het feedback over je gezondheidsbevordering.

De Polar M400 begeleidt, meet en waarschuwt. Dit avontuurlijke horloge meet alles op en geeft het weer in overzichtelijke statistieken. Met de GPS kun je nieuwe routes ontdekken en geeft je inzichten in praktische parcours. De M400 is lichtgewicht, waterdicht en zeer comfortabel. Het horloge is dus de gehele dag te dragen.
Dit deskundig stukje elektronica werkt correct, snel en voldoet aan alle verwachtingen.

polar-m400-review-2

Wil je meer weten over de Polar M400? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Polar M400.

Voordelen
 • Lange accu duur
 • Mooi design
 • Optie voor interval training
 • Eenvoudig in gebruik
 • Hartslag meten via je  borst (nauwkeurig)
 • Virtual partner functie om tegen je eigen te strijden
Nadelen
 • Geen muziek bediening

 

2. TomTom Runner – Prima instapmodel voor beginnersTomtom Runner

Met dit schappelijk geprijsde horloge kun je trainingen instellen. Een dataveld is in te stellen en geeft zodoende elke kilometer een nauwkeurig beeld. Het horloge is te synchroniseren met een smartphone en daarmee is ook de TomTom Mysports Connect te downloaden. Zo kun je data en grafieken bijhouden.

De TomTom Runner is eenvoudig te bedienen en kent duidelijke functies. Het heeft vele mogelijkheden die de recreatieve loper imponeren. Met dit horloge is TomTom de concurrentie aangegaan met Garmin.

De eenknopsbediening is handig en voorkomt complexiteit.

Dit is een multi-sport horloge, dus naast hardlopen ook voor andere activiteiten te gebruiken. Het kent een nauwkeurige hartslagmeter en met GPS registreert hij gelopen routes, afstanden en snelheden. Met geluid- en trilwaarschuwingen wordt je op de hoogte gebracht van je prestaties.

Wil je meer weten over de Tom Tom Runner 3? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Tom Tom Runner 3.

Voordelen
 • Makkelijke bediening met slechts één knop
 • Te verbinden met alle populaire hardloopsites & sport apps
 • Duidelijk scherm
 • Lage prijs
Nadelen
 • Toont geen inkomende oproepen van je smartphone
 • Hartslagmeter dient los aangeschaft te worden

 

3. Garmin Forerunner 235 – Voor de serieuze hardloperGarmin Forerunner 235

Volgens vele gebruikers geroemd als fantastisch hardloophorloge. De Garmin Forerunner 235 is een hardloophorloge voor de fanatieke hardloper.

Het heeft een pols-hartslagmeter, maar gaat hierin nog verder. Met een innovatieve functie, verkregen uit zeer uitgebreide technologie, zorgt het voor de beste overzichten ten aanzien van je hartslag. Dit hoogwaardig stuk elektronica geeft correcte metingen door middel van een gemakkelijk te toe te passen bediening.

Het horloge heeft bluetooth verbinding, geeft zicht op inkomende berichten en oproepen, heeft 4 datavelden op 1 scherm, een VO2 max calculator, een activity tracking, een slaapmeter, een temperatuurmeter en vele praktische functies rondom statistiek en prestatie.

Hardlopen is overal mogelijk met de Garmin Forerunner 235, omdat het horloge geen aparte voetsensor gebruikt.

Afstand en tempogegevens worden dus feilloos vastgelegd, ongeacht de ondergrond. Door het gebruik van Glonass satellieten is het mogelijk snel en nauwkeurig de locatie te bepalen, zelfs in bosgebieden.

Vorderingen kunnen worden bijgehouden, de voortgang van gestelde doelen overzien en de details worden geobserveerd middels overzichtskaarten.

Een LiveTrack vergelijkt behaalde resultaten van het hardlopen met anderen via een draadloze verbinding.

De Garmin Forerunner 235 is met een persoonlijk design aan te passen en geeft een weergaloos overzicht van alle beschikbare data gedurende je prestatie.

Wil je meer weten over de Tom Tom Runner 3? Bekijk dan ook onze uitgebreide review over de Garmin Forerunner 235.

Voordelen
 • Geïntegreerde hartslagmeter
 • Makkelijk te koppelen met je smartphone dmv Bluetooth
 • Muziek eenvoudig te bedienen via je horloge
 • Intervaltrainingen mogelijk
 • Inkomende berichten & gesprekken zijn direct zichtbaar
Nadelen
 • Geen routenavigatie, gelopen routes wel zichtbaar op telefoon & computer

 

Niet wat je zoekt?

Het kan zijn dat geen van bovenstaande modellen is wat je zoekt. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen wensen. In dit geval kan je het best kijken naar de best verkochte sporthorloges van 2018. Wellicht vind je hier een model dat precies bij jou past!

Daarnaast kan je ook onze uitgebreide reviews lezen van de volgende modellen:

polar a300 hr wide

Polar A300

De Polar A300 is een prima activity tracker voor iedereen die wat meer inzicht wil in zijn of haar lichamelijke conditie of juist een betere fysieke conditie op wil bouwen.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar A300 review
Polar A370 hardloophorloge

Polar A370

De Polar A370 is biedt als activity tracker allerlei mogelijkheden en is daarom voor veel mensen een goede keuze om in beweging te komen en gemotiveerd te blijven. Als professionele sporter is de Polar A370 niet de beste keuze.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar A370 review
Polar m200

Polar M200

Relatief goedkoop en simpel sporthorloge. Bezit een ingebouwde GPS sensor en hartslagmeter. Zeer compleet horloge met een sportief uiterlijk.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar M200 review

Polar M400

Onze favoriet. Zeer uitgebreid hardloophorloge met ingebouwde GPS sensor. Tevens zeer makkelijk ingebruik.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar M400 review
Polar m430

Polar M430

Voor het design moet je de Polar M430 niet kopen, maar wanneer je graag wilt investeren in het meten, en eventueel verbeteren, van je training dan is de Polar M430 een goede uitkomst.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar M430 review
Polar M600

Polar M600

Valt meer onder de smartwatches maar met de looks van een sporthorloge. Bied wel alle functies die je nodig hebt en een uitgebreide Polar Flow App. Meerdere sportprofielen mogelijk.

Bekijk hier onze uitgebreide Polar M600 review
Polar v800

Polar V800

Ben je op zoek naar een degelijk en goed horloge die je voor meerdere sporten kunt inzetten? Dan ben je bij de Polar V800 aan het juiste adres!

Bekijk hier onze uitgebreide Polar V800 review

Garmin Fenix 5

Één van de meest uitgebreide horloge die je op de huidige markt sporthorloge kunt vinden. Voor de fanatieke sporter, wat minder geschikt voor de beginner.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Fenix 5 review
Garmin vivoactive hr

Garmin Vivoactive HR

Een sporthorloge met veel extra’s die je normaal alleen op een smartwatch vind. Heel veel opties. Tevens als activiteitenmeter te gebruiken.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Vivoactive HR review
Garmin vivoactive 3

Garmin Vivoactive 3

De Garmin Vivoactive 3 is een mooi sporthorloge met uitgebreide functies en opties. De Garmin Vivoactive 3 zeker een aanrader als je graag verschillende sporten beoefent en je je prestaties wilt verbeteren.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Vivoactive 3 review
Garmin forerunner 30

Garmin Forerunner 30

Ben je op zoek naar een simpel sporthorloge en vind je het design niet zo interessant? Dan is de Garmin Forerunner 30 zeker het overwegen waard!

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 30 review
Garmin Forerunner 35

Garmin Forerunner 35

Simpel design met een eenvoudige bediening. Meet daarnaast continue je hartslag. Ideaal horloge voor diegene die niet te veel geld willen uitgeven.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 35 review
Garmin Forerunner 230

Garmin Forerunner 230

De Garmin Forerunner 230 is een prima horloge wanneer je op zoek bent naar een simpel, maar doeltreffend horloge. Het horloge is licht en comfortabel en doet wat het moet doen.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 230 review
Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235

Prachtig comfortabel model speciaal ontwikkelt voor hardlopers. Bevat alle functies, tevens met ingebouwde GPS sensor & hartslagmeter.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 235 review
Garmin Forerunner 630

Garmin Forerunner 630

Licht en comfortabel sporthorloge wat vooral geschikt is voor hardlopers. De uitgebreide functies en gedetailleerde statistieken maken dit horloge meer geschikt voor serieuze hardlopers die bijvoorbeeld marathons lopen.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 630 review
Garmin Forerunner 735XT

Garmin Forerunner 735XT

Licht en comfortabel sporthorloge wat vooral geschikt is voor triatlon sporters. Nauwkeurig & uitgebreide data.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 735XT review
Garmin Forerunner 935

Garmin Forerunner 935

Uitgebreid sporthorloge vooral geschikt voor triatleten. Voor diegene die veel waarde hecht aan uitgebreide gegevens en analyses.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 935 review
Garmin Forerunner 920XT

Garmin Forerunner 920XT

De Garmin Forerunner 920XT is een prachtig horloge voor iedereen die meer uit zijn of haar verschillende trainingen wilt halen. Vooral voor triatleten is dit horloge zeer uitgebreid en eenvoudig in gebruik.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 920XT review
Garmin Forerunner 645 Music

Garmin Forerunner 645 Music

De Garmin 645 en met name zijn muzikale broer de 645M voegen absoluut iets toe aan de toch al rijke collectie smartwatches van Garmin. Prijzig, maar niet overdreven duur als je kijkt naar het hoge afwerkingsniveau en de uitgebreide functionaliteiten. Voor de muziekliefhebbers.

Bekijk hier onze uitgebreide Garmin Forerunner 645 Music review
Tomtom Adventurer Sporthorloge

TomTom Adventurer

De TomTom Adventurer is een zeer goed horloge voor een niet al te hoge prijs. De vele functies en opties zorgen ervoor dat je altijd je gegevens bij kunt houden en bovendien zelfs naar muziek kunt luisteren.

Bekijk hier onze uitgebreide TomTom Adventurer review
tomtom multisport hrm sporthhorloge

TomTom Multi-Sport

Een goed horloge en doet het wat het moet doen voor een niet al te hoge prijs. Zonder al te veel poespas heb je een fijn GPS horloge aan de TomTom Multi-Sport.

Bekijk hier onze uitgebreide TomTom Multi-Sport review

TomTom Runner 3 Cardio + Music

In verschillende types uitgebracht met ieder hun eigen specialiteiten. Zo is er te kiezen of je een ingebouwde hartslagmeter, muziekspeler of een slaapmonitor wilt. Hoe minder opties, hoe minder je uiteraard betaald.

Bekijk hier onze uitgebreide TomTom Runner 3 Cardio + Music review
Suunto ambit3

Suunto Ambit 3

Zeer goed sporthorloge voor de serieuze sporters. Prijs aan de hoge kant dus meer geschikt voor de serieuze hardloper/marathon loper.

Bekijk hier onze uitgebreide Suunto Ambit 3 review
Suunto Traverse Sporthorloge

Suunto Traverse

De sporthorloges uit de Suunto Traverse collectie zijn prachtig ontworpen en een perfect hulpmiddel voor iedereen die graag naar buiten gaat en die nieuwe gebieden wil ontdekken. Zoek je meer een horloge die je voor verschillende sporten kunt gebruiken? Dan is een ander model wellicht een betere keuze.

Bekijk hier onze uitgebreide Suunto Traverse review
Sigma PC 15.11

Sigma PC 15.11

De Sigma PC 15.11 is een redelijk goedkoop en simpel horloge en daardoor al snel voor iedere beginnende sporter goed te gebruiken.

Bekijk hier onze uitgebreide Sigma PC 15.11 review
Sigma PC 22.13

Sigma 22.13

Goed horloge wanneer je op zoek bent naar een sporthorloge waarmee je op eenvoudige wijze je hartslag tijdens een training bij kunt houden. Het horloge is betaalbaar en eenvoudig in gebruik, maar beschikt daardoor ook niet over allerlei extra functies en opties.

Bekijk hier onze uitgebreide Sigma 22.13 review
Sigma PC 26.14

Sigma PC 26.14

De Sigma PC 26.14 is een prima koop wanneer je op zoek bent naar een simpel maar doeltreffend horloge. Verwacht geen bijzondere extra opties, maar voldoende mogelijkheden om je (hardloop)trainingen bij te kunnen houden.

Bekijk hier onze uitgebreide Sigma PC 26.14 review

 

Wil je weten wat de beste sporthorloge van december 2018 is?

Bekijk alle sporthorloges