Garmin Fenix 7 Review 2024: Expertinzichten & Functies

9.4
4.7 1

Voor- en nadelen

  • Maps en muziek op alle Fenix 7-uitvoeringen standaard aanwezig
  • Interface opgefrist, met extra data, handig voor tijdens sporten
  • Real Time Stamina laat je nog efficiënter trainen
  • Health snapshot voor direct overzicht gezondheidsdata, waaronder HRV
  • Spectaculaire verbetering van accuduur voor minder laadstress
  • Geen speaker/microfoon (voor indirect bellen en spraakassistent)
  • Geen Amoled-display, voor premium schermervaring (zie: Garmin Epix)

Review

De nieuwe Garmin Fenix (7) is een feit! Het basismodel van de Fenix 6 stamt alweer uit 2019 (de Solar-uitvoeringen kwamen in 2020), dus het was hoog tijd voor een verse lichting. Ik heb dit horloge gekocht en uitgebreid getest, tijdens een draagperiode van 28 dagen. Mijn ervaringen over deze smartwatch ontdek je in deze uitgebreide review.

Fenix-7-doosje

Het is altijd spannend om te zien welke updates en upgrades er zijn bijgekomen op de nieuwe jaargang van dit premium outdoor multisport horloge.

Zijn de toevoegingen substantieel genoeg? Worden alle verwachtingen ingelost? En zet de Fenix nog steeds de standaard voor alle andere sporthorloges in zijn klasse?

Fenix-7-unboxing

Wat dit laatste betreft: jazeker! De Fenix 7 heeft weer een veelheid aan robuuste features – zowel gericht op multisport, outdoor, hardlopen en fitness – en onder meer volwaardige maps en navigatie, muziek, draadloos betalen en een spectaculaire accuduur.

De prijs is ook omhooggegaan, maar je hebt daarvoor wel zo ongeveer alles wat je kunt wensen in een allround en diepgaand outdoor sporthorloge. (Behalve een Amoled-scherm; zie daarvoor de Garmin Epix.)

Wij hebben de kleinste – en meest elegante – uitvoering, de Fenix 7s, uitgebreid aan de tand gevoeld… en werden al snel onafscheidelijk. Want meer heb je eigenlijk niet nodig in een horloge.

Specificaties van de Fenix 7

Eigenschap Details
lenzen corning® gorilla® glass
sierranden roestvrij staal
materiaal behuizing vezelversterkt polymeer met metalen afdekking aan de achterkant
compatibel met quickfit™ watchbandjes meegeleverd (22 mm)
bandmateriaal siliconen
grootte behuizing, bxlxh 47 x 47 x 14.5 mm
gewicht 79 g (alleen behuizing: 56 g)
schermgrootte, bxh 1,30″ (33,02 mm) diameter
schermresolutie, bxh 260 x 260 pixels
kleurenscherm ja
optie voor groot lettertype ja
levensduur van batterij smartwatch: tot 18 dagen
horlogemodus met batterijspaarstand: tot 57 dagen
alleen gps: maximaal 57 uur
alle satellietsystemen: tot 40 uur
alle satellietsystemen en muziek: tot 10 uur
max. batterij in gps-modus: tot 136 uur
gps in expeditie: tot 40 dagen
geheugen/geschiedenis 16 gb

Design onder de loep

Fenix-7-design-natuur

De Fenix 7 oogt op het eerste gezicht hetzelfde als de Fenix 6, maar er zijn zeker verschillen. Het meest opvallende verschil zijn de verlengstukken van de roestvrijstalen ring, die nu ook de lugs bedekken, oftewel de uitsteeksels aan de horlogekast waar het bandje aan vastzit.

Dit zijn ook de plekken waar de ring nu met schroeven verstevigd is, in plaats van dat ze in de ring zelf zitten (zoals voorheen).

Dit nieuwe design zorgt voor net wat meer bescherming en creëert wat meer ruimte voor het (eventuele) Solar-scherm.

Een uitzondering op deze constructie vormt de Fenix 7s. De kleinste Fenix 7 heeft namelijk een roestvrijstalen of titanium rand zónder schroeven, waarmee hij premium en stijlvol oogt, maar wat minder robuust overkomt dan zijn grote broers.

Fenix-7-design-zijkant

Verder zit er nu een beschermende rand rond de start/stop-knop, zodat deze minder snel bij toeval ingedrukt wordt tijdens een workout, door bijvoorbeeld de mouw van je jas.

Bij sommige Solar-edities heeft deze rand een aparte kleur gekregen; in het geval van de Grey Slate Fenix 7s een mooi contrasterende kleur rood. Chique én sportief.

Fenix 7 bandjes getest

Er zijn vele kleuren Fenix 7 bandjes te krijgen, in verschillende materialen, waaronder siliconen, nylon, leer en metaal.

De benodigde maten hiervoor zijn 20, 22 en 26 mm, voor respectievelijk de Fenix 7s, 7 en 7X.

Fenix-7-bandje- los-QuickFit

De bandje hebben een heerlijk bevestigingssysteem. Het gebruikelijke ‘quick release’ systeem, waarbij je een metalen pinnetje indrukt en met bandje en al van de kast aftrekt, is al erg prettig, maar het QuickFit-systeem van de Fenix is nog handiger.

Hierbij trek je simpelweg een lipje omlaag, waarna je het bandje eenvoudig van het metalen staafje aftrekt. Daarna druk je het (nieuwe) bandje simpel – en met een fijne ‘klik!’ – terug op het staafje.

De beste quick fit-bandjes zijn op de site van Garmin te verkrijgen, maar je kunt ook terecht bij vele third party verkopers. Check bijvoorbeeld hier de Fenix 7 bandjes op Bol, Coolblue of Amazon.

Fenix 7 display analyse

Fenix-7-display-sfeer-natuur

Wederom kun je kiezen uit drie formaten: de Fenix 7s van 42 mm, de standaard Fenix 7 met een diameter van 47 mm en de uit de kluiten gewassen en (minstens) 100 euro duurdere Fenix 7X die een display heeft van maar liefst 51 mm.

Vervolgens kun je per afmeting kiezen voor de basisuitvoering, de Solar-uitvoering waarbij het scherm ook fungeert als zonnepaneel en energie uit zon-/daglicht kan halen, en de Sapphire Solar-uitvoering, die ook nog eens een extra stevige, krasbestendige lens heeft.

Fenix-7-display-arm-zoninformatie

Even een – mogelijk belangrijke – voetnoot: er is geen ‘basisuitvoering’ voor de Fenix 7X, aangezien deze grootste Fenix 7 altijd een solar-scherm heeft. Van de Fenix 7X zijn er dus (grofweg) slechts twee uitvoeringen: de Fenix 7X Solar en de Fenix 7X Sapphire Solar.

Dat betekent ook dat de goedkoopste Fenix 7X-uitvoering 200 euro duurder is dan de goedkoopste Fenix 7/7s-uitvoering (waarbij je enerzijds betaalt voor de grotere batterij, het grotere scherm en de zaklamp en anderzijds voor het Solar-scherm).

Met al deze opties heb je de keuze uit 8 verschillende Fenix 7 modellen. Aardig wat, maar minder dan de 13 Fenix 6 modellen, aangezien er geen Fenix 7 Pro-uitvoeringen zijn. De Pro-variant had eerder muziek en maps maar dit zit nu ook gewoon op de standaarduitvoering.

De resolutie is hetzelfde gebleven, met 240 x 240 pixels voor de Fenix 7s, 260 x 260 pixels voor de standaard Fenix 7 (47 mm) en 280 x 280 pixels voor de Fenix 7X.

Fenix-7-bovenkant-display

Als je niets anders gewend bent, is dit prima, maar als je wel eens een Apple Watch om je pols hebt gehad, of de Venu 2 van Garmin zelf, dan valt het minder scherpe beeld meteen op, zeker in combinatie met het transflectieve scherm, dat een stuk minder helder en kleurrijk is dan Amoled. (Zie de afbeeldingen hieronder met aan de linkerkant de Venu 2:)

Fenix-7-Venu2-widgets

Fenix-7-Venu2-watchfaces

Tegelijkertijd stoort de lagere resolutie niet echt, zeker niet tijdens het sporten, en gaat een transflectief scherm gepaard met een langere accuduur. Voor velen belangrijker dan een mooier scherm.

Kiezen voor Fenix 7, 7s of 7X?

En ja, voor welk formaat moet je nu gaan? Ergens schreeuwt een stoer outdoor horloge als de Fenix om de stoerste en grootste versie die er is, ofwel de 7X. Natuurlijk, omdat je zo’n waardevolle en veelgebruikte wearable graag wilt zien en laten zien, maar dat is niet alles.

Afmetingen fenix 7

Niet onbelangrijk is de grotere batterij, die voor aanzienlijk betere prestaties zorgt. En dat grote scherm biedt bijvoorbeeld veel meerwaarde bij het gebruik van maps.

Tegelijkertijd kun je ook met de Fenix 7s probleemloos en zonder frustraties met maps overweg. Een belangrijk voordeel is daarbij dat de 7s een stuk lichter is en daarmee prettiger om te dragen tijdens (bijvoorbeeld) hardloopsessies.

Bovendien oogt dit formaat subtieler en eleganter – maar nog steeds stoerder dan de gemiddelde smartwatch – waardoor hij beter geschikt is voor gebruik op kantoor, of in combinatie met nette kleding.

Daarmee is de 7s een horloge dat je nooit af hoeft te doen en vol overtuiging en met veel plezier in elke situatie kunt dragen.

Bekijk hier alle verschillen tussen de Fenix 7, 7s en 7X of klik op de tabel hieronder voor een handig overzicht:

Garmin Fenix 7 verschillen

Interface en bediening uitvoerig getest

De grootste verandering op display-gebied is de toevoeging van een touchscreen. Sporters geven weliswaar meestal de voorkeur aan fysieke knoppen, maar bij casual gebruik kan een touchscreen handiger zijn, voor het scrollen door menu’s bijvoorbeeld.

Maar verrassend genoeg biedt dit ‘nice to have’ touchscreen juist binnen een sportieve of actieve context grote meerwaarde op de Fenix 7. Door middel van swipen en ‘dubbel tikken’ kun je namelijk heel makkelijk locaties op je maps te vinden en hierop inzoomen.

Fenix 7 map swipe

Als je regelmatig ‘op avontuur’ bent of om andere redenen maps nodig hebt, is deze touchbediening een heel belangrijk aankoopargument; misschien wel de ‘killer feature’. Het bespaart enorm veel tijd bij het bepalen en uitstippelen van je route.

Zeker als het koud is of je zo snel mogelijk een route moet vinden om niet achterop te raken, is een touchscreen een uitkomst.

Dat gezegd hebbende werken de 5 fysieke knoppen nog steeds prettig en soepel.

De interface en het uiterlijk hiervan heeft voor de Fenix 7 ook een update gekregen. Het design ziet er mooier en beter afgewerkt uit en er zijn bijvoorbeeld toevoegingen aan dataschermen, die je net weer wat meer inzicht geven.

Fenix 7 widget scroll

De processor werkt erg soepeltjes; met behulp van het touchscreen scroll je heerlijk snel door je widgets en schermen; misschien nog wel een tikkeltje vloeiender dan op de Venu 2.

Heel fijn is dat je praktisch alle datavelden en schermen op je horloge kunt aanpassen via de Garmin Connect app op je telefoon. Hoewel het al kon via je horloge zelf, is dit natuurlijk veel duidelijker en eenvoudiger.

Tracking en activiteiten

Fenix-7-kompas

Ook de Fenix 7 heeft weer een riant aanbod aan profielen en tracking-mogelijkheden, die te talrijk zijn om allemaal op te noemen. Dit was al zo bij de Fenix 6 en eerdere Fenix horloges maar er is weer flink wat aan toegevoegd, waaronder sportprofielen voor kite- en windsurfen.

De Fenix 7 is een volwaardig multisport horloge, met verschillende hardloop-, fiets- en zwemprofielen, met allemaal hun eigen metrics en (te personaliseren) dataschermen.

Zo heb je naast de basisvarianten ook profielen voor trail en track running, mountainbiken, open water zwemmen, en een triatlon-modus, waarbij je zwemslagen, cadans (fietsen en lopen) en nog veel meer wordt bijgehouden.

Er zijn nog veel meer extra sporten bijgekomen, maar die zijn onderdeel van een software-update die ook beschikbaar is voor de Fenix 6. Hier horen ook racketsporten als tennis en padel bij.

Je wordt bij veel sporten ondersteund met allerlei handige features en sensoren, zoals het kompas voor een exacte en accurate locatiebepaling, PacePro voor het verbeteren van je tempo, en ClimbPro voor het in kaart brengen van hellingen.

Fenix-7-ClimbPro-status

ClimbPro is ideaal om te gebruiken tijdens hikes en fietstochten in heuvelachtige gebieden.

Als je bijvoorbeeld een stuk wilt gaan fietsen in de Ardennen, kun je een persoonlijke of door Garmin voorgestelde route aanmaken in Garmin Connect en deze naar je Fenix sturen voor een turn-by-turn navigatie.

Fenix-7-Garmin-Connect-route-Ardennen

Fenix-7-fietsroute-hoogteniveau

Fenix-7-fiets-klimtochten

Vervolgens kun je vooraf zien welke heuvels eraan komen en hoe hoog deze zijn. En tijdens je beklimmingen zie je precies hoe lang deze nog duren.

De Fenix 7 heeft net als de Venu 2 standaard gestructureerde workouts voor HIIT aan boord, met verschillende soorten trainingen waaronder Tabata en AMRAP, waarbij je na afloop bijvoorbeeld je prestaties op basis van hartslagzones kunt analyseren.

En net als op de Venu 2 kun je hierbij handige visuele ondersteuning bij de oefeningen krijgen via animaties.

Fenix 7 fitness animatie

Fenix 7 squat animatie

Hoewel velen vooral aan outdoor denken bij de Fenix-serie, is de Fenix (7) ook volop uitgerust voor binnensporten. Naast sporten als hardlopen op de hardloopband en indoor zwemmen, kun je veel fitness-activiteiten bijhouden, waarbij je Fenix bijvoorbeeld herhalingen telt bij je dumbell-oefeningen.

Fenix-7-fitness-herhalingen

Een nuttige nieuwe functie voor fanatieke sporters is Real Time Stamina, waarmee je beter inzicht krijgt in veranderingen in je uithoudingsvermogen. Je ziet mooi hoe je energieverbruik verloopt op lange en korte termijn tijdens je workout. Zo kun je ervoor zorgen dat je alles uit de kast hebt gehaald of juist opletten dat je niet instort voordat je workout erop zit.

Fenix-7-Stamina-Connect

In Garmin Connect kun je de Stamina-data naar wens tonen in combinatie met andere gegevens, zoals je hartslagverloop, zodat je in een bredere context conclusies kan trekken over je prestaties en je potentiële verbeteringen voor een volgende training.

Raceprognose & Training Status/Load

Fenix-7-voorspelling-halve-marathon

Nieuw is ook de visuele raceprognose, waarbij je horloge een schatting maakt van je snelheid en eindtijd op een bepaalde afstand, zoals een halve marathon. Ook de verandering van deze prognose over tijd kan worden getoond.

Je hebt – net als op de higher end Forerunner-modellen – de beschikking over de Training Load-functie, waarbij je na iedere training kunt zien hoe productief je bent en wanneer je moet rusten of juist in actie moet komen.

Fenix-7-conditie-review

Garmin neemt ook je eigen ervaring mee in de analyses en tips; zo moet – of kun – je na iedere workout met een cijfer en een smiley aangeven hoe zwaar deze was.

Fenix-7-workout-beoordeling

Meer in detail wordt getoond hoe het met de verdeling tussen je aerobe en anaerobe prestaties is gesteld.

Fenix-7-Trainingsbelasting

Fenix-7-weinig-laag-aeroob

Gelukkig hoef je geen biomechanica te hebben gestudeerd want je krijgt ook heel praktisch advies over het soort activiteiten waarop je je zou moeten richten.

Je krijgt zowel op je horloge als in de Garmin Connect app – in tekst en cijfers – te zien hoe goed je gepresteerd hebt, waarbij je naar wens elementen kunt uitlichten of hier extra informatie over kunt krijgen.

Fenix 7 Maps

Fenix-7-map-water

Het is erg welkom dat er nu op elke variant van de Fenix 7 volledige Topo-kaarten aanwezig – of gratis te downloaden – zijn.

‘Out of the box’ staan er overigens nog geen maps op je horloge geïnstalleerd, behalve als je kiest voor de Sapphire Solar-uitvoering (die ook 32 GB in plaats van 16 GB aan boord heeft).

Hoewel de kaart-functionaliteit gewoon lijkt te werken, zie je in eerste instantie alleen wat grote wegen en herkenningspunten (zoals luchthavens) in beeld, maar niet iets waar je echt wat mee kunt.

Om de volledige Topo-maps te kunnen gebruiken, zul je ze zelf toe moeten voegen via de Kaartbeheer-functie op je horloge (indien verbonden met WiFi) of de Garmin Express-app op je computer.

Het downloaden en installeren kan enkele uren duren dus doe dit niet vlak voordat je de maps nodig hebt.

Fenix-7-Garmin-Express-kaarten

Een vaste route kun je onder andere zelf creëren via Koersen in Garmin Connect. Ook kun je eenvoudig een route importeren, bijvoorbeeld vanuit Komoot.

Hoewel je op veel Garmin horloge basic navigatiemogelijkheden hebt, is de aanwezigheid van volledige maps die je overal en op elk moment kunt gebruiken, echt heel fijn en een potentiële ‘lifesaver’.

Het kan voorkomen dat een vooraf ingestelde route toch ineens (gedeeltelijk) niet begaanbaar blijkt te zijn of dat je op pad bent – zonder telefoon – en om wat voor reden dan ook de kortste weg naar huis of een andere bestemming moet zien te vinden.

In dat geval hoef je alleen naar de gewenste plek te swipen op het scherm van je Fenix 7, de bestemming te markeren en opdracht te geven hiernaar toe te navigeren. Ideaal!

Fenix-7-map-route-water

Op de kaarten kun je voor het eerst waypoints toevoegen. Soms is het fijn om te weten hoever het nog is tot het volgende door jou ingestelde markeringspunt, of het nu een uitkijkpunt is, een restaurant is, een meer om een duik in te nemen, of gewoon je thuislocatie.

Gezondheid en slaapmeting

Je Spo2 (zuurstofverzadiging in het bloed) meten is ook nu weer mogelijk, maar er is nu bijvoorbeeld ook het snelle gezondheidsoverzicht bijgekomen dat ook al op de Venu 2 zat.

Voor dit overzicht worden binnen enkele minuten (waarin je zo stil mogelijk moet zitten) verschillende gezondheidswaardes gemeten en vervolgens onder elkaar getoond.

In dit overzicht zie je informatie over je hartslag, stressniveau, body battery, ademhalingsfrequentie, maar bijvoorbeeld ook je HRV.

HRV is je hartslagvariabiliteit en zegt wat over de intervallen tussen je hartslagen. Zijn de verschillen hiertussen hoog (en heb je dus een hoge HRV) dan is dit meestal een goed teken.

Het is potentieel belangrijke informatie, die je in grafische vorm ook terugziet in een ECG – een hartfilmpje -, dat je met sommige andere smartwatches kunt maken.

Fenix-7-slaapkwaliteit

De Fenix 7 kan uiteraard ook je slaapkwaliteit meten en in kaart brengen en doet dit vaak behoorlijk accuraat. Zo kun je 8 uur hebben geslapen, maar te licht of onrustig, waardoor je een relatief laag cijfer krijgt. Het tegengestelde kan ook: een korte nacht met voldoende diepe slaap.

Naast het cijfer van je nachtrust kun je ook precies zien hoe lang je in welke slaapfase hebt doorgebracht en wat de mogelijke gevolgen van je (slechte) nachtrust zijn, voor bijvoorbeeld je concentratievermogen overdag.

Fenix 7 GPS en hartslag

Fenix-7-steen-display

Veel data die je kunt krijgen wordt samengesteld op basis van de GPS- en hartslagsensoren, of het nu gaat om je afstand en tempo, of je stress- en slaapmeting, de betrouwbaarheid van de data hangt of van de kwaliteit van de sensoren.

Nu waren de GPS- en hartslagmetingen in de Fenix-serie al uitstekend, maar beide sensoren zijn nóg beter geworden dan ze al waren.

De hartslagmeter is de zogenaamde Gen4-sensor (simpelweg de 4e generatie dus) en doet het uitmuntend. Bron: Garmin.com

Nee, niet onder elke omstandigheden zijn de lezingen even goed, zoals wanneer er tijdens een sport heel veel of heftige polsbewegingen plaatsvinden en het horloge alle kanten op wordt geschud, maar dit geldt voor alle wearables.

Wil je ook in dit soort situaties accurate hartslagmeting dan zul je echt een hartslagband moeten dragen.

Maar verder zijn de metingen van de Fenix 7 gewoon heel goed, vergelijkbaar met die van een hartslagband.

Fenix-7-GPS

Ook de nauwkeurigheid van de GPS is weer wat omhooggegaan. Dit heeft deels te maken met de nieuwe multiband GNSS-ondersteuning, waarmee je locatie nog beter vastgesteld kan worden.

Alleen maar goed nieuws natuurlijk, al was de GPS nauwkeurigheid hiervoor ook al uitstekend.

De locatiebepaling van de GPS-satellieten gaat heel snel. Als je klaar bent voor je run, kun je meestal binnen 10 seconden al op de startknop drukken.

Zelfs binnenshuis slaagt de Fenix 7 er vaak in een GPS-verbinding te verkrijgen. Dan kun je dus echt meteen, zonder enige vertraging, met je workout beginnen.

Fenix 7 smartwatch functies & muziek

De Fenix 7 koop je niet vanwege zijn uitgebreide of gevarieerde smart functies. Maar de meeste benodigdheden zijn aan boord.

Je kunt berichten en oproepen ontvangen van je smartphone, het is mogelijk om contactloos te betalen middels Garmin Pay, en elk model heeft – in tegenstelling tot voorheen – muziekopslag- en functionaliteit. Hierbij kun je ook gewoon je favoriete nummers van Spotify of Deezer afspelen.

Fenix-7-spotify-playlists

Niet iedereen sport graag met muziek maar je kunt bijvoorbeeld ook een audiobook of podcast beluisteren tijdens een run. Dan heb je er voor je het weet 10K op zitten. En kun je ook nog eens je grijze massa aan het werk zetten tijdens het sporten. Win win.

Fenix-7-audioboek-goggins

Nieuw is de aanwezigheid van de Connect IQ app store op je horloge, weliswaar in afgeslankte versie. Je kunt dus direct vanaf je horloge zoeken naar apps en ze installeren.

Een van de voorgestelde apps is AccuWeather, een weerapp waarmee je kunt zien welk weer je op korte termijn kunt verwachten.

Fenix-7-accuweather-vooruitzicht

Fenix-7-accuweather-neerslag

Een interessante toevoeging op – alleen – de Fenix 7X is de geïntegreerde zaklamp. En niet alleen om de zaklamp van de telefoon te vervangen wanneer je deze niet bij je hebt.

De zaklamp heeft praktische toepassingen gekregen voor sporters (in het donker). Zo geeft hij wit licht als je met je arm naar voren zwaait tijdens een run en rood licht als je arm zich achter je lichaam bevindt.

De zaklamp kan ook als een stroboscoop knipperen ter vervanging of ondersteuning van een metronoom om je cadans mee te oefenen. En in geval van nood kan hij in een sos-ritme knipperen.

Kortom, het is veel meer dan alleen een geinige extra of gimmick.

Fenix 7 batterij

Fenix-7-opladen

Het lijkt onmogelijk, maar Garmin slaagt er iedere keer in om de – al indrukwekkende – accuduur weer een stukje op te rekken.

Ook nu is er een flinke schep bovenop gedaan. Vergelijken we de standaard-uitvoeringen dan is er al een behoorlijk verschil.

Uit mijn test blijkt dat de Fenix 7 18 dagen mee in swartwatch modus tegenover 14 dagen voor de Fenix 6 terwijl in GPS modus het verschil 57 versus 36 uur is. Dat is een behoorlijke boost.

Nog beter wordt het voor de Solar edities. Omdat de solar cellen groter en efficiënter zijn op de Fenix 7, is de accuduur van de Fenix 7X 37 dagen in smartwatch modus tegenover 24 dagen voor de 6X. In GPS-modus staat er 66 uur voor de 6X en 122 uur voor de 7X.

De Solar-uitvoeringen gaan potentieel veel langer mee dan de reguliere versie; zo’n 1,5 tot soms zelfs 2 keer zo lang. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je horloge genoeg (zon)licht ziet. Deze hoeveelheid opgevangen zonlicht (LUX) kun je zelf mooi checken op verschillende dataschermen.

Fenix-zon-lux

Fenix-7-lux-laatste uren

Als je echt tot het gaatje zou willen gaan met de batterijbesparingsmodus (waarbij veel functies echter niet beschikbaar zijn) dan kun je met de 6X 120 dagen halen, maar met de 7X… meer dan één jaar!

Wil je echt vol voor de maximale accuduur gaan dan komt je uit bij de 7X, die in elke modus fors beter presteert dan de kleinere uitvoeringen.

Ga je voor de Fenix 7S dan heb je absoluut nog steeds een bovengemiddeld goede, maar geen waanzinnige batterij.

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je allemaal in- en uitschakelt, maar zonder besparende maatregelen en met ongeveer 3 uur aan GPS-gebruik, doe je een kleine week met de batterij.

Fenix-7-laadkabel

Hoewel er geen handige ‘laadpuck’ zit bij de Fenix 7 voldoet het kabeltje uitstekend. In het verleden kostte het soms veel moeite of gepriegel om de kabel goed contact te laten maken, maar deze kabel klikt heerlijk snel en makkelijk in het horloge.

Het opladen gaat relatief snel. Het is officieel geen snelladen, maar binnen twee uur is je Fenix 7 van 0 tot 100% opgeladen.

Mijn eindoordeel na een intensieve testperiode

Fenix-7-zon-op-onder-steentjes

Hoewel er misschien niet één echte ‘killer feature’ zit op de Fenix 7, zijn er vele veranderingen die dicht in de buurt komen. Heel veel is héél ‘nice to have’, zoals het touchscreen, de mogelijkheid om je schermen aan te passen, de maps en muziek op alle modellen en Real Time Stamina.

Vrijwel alles op en aan de Fenix 7 beter dan de Fenix 6: van de interface tot de sensoren en van de knoppen tot de accuduur.

Het kan altijd beter natuurlijk. Zo is het scherm geen Amoled-scherm geworden maar gewoon een transflectief ‘memory in pixel’-scherm gebleven. Wat helemaal prima is.

Het interessante is dat er tegelijk met de Fenix 7 een nieuw model is uitgekomen – de Garmin Epix (2) – dat wel een Amoled-scherm heeft en in bijna alles (behalve de batterijduur) gelijkwaardig is aan de Fenix 7.

De prijs van de Epix is echter weer minder aantrekkelijk, want dit model is 100 euro duurder dan de Fenix 7. Op zijn beurt is de Fenix 7 100 euro duurder dan zijn voorganger. Maar je krijgt hier wel heel veel voor terug.

garmin-fenix-7-usp-vergelijking

De Fenix 7 is simpelweg de top onder de premium outdoor/multisport sporthorloges. Als je op zoek bent naar het beste in deze categorie en een Amoled-scherm is geen noodzaak, dan hoef je eigenlijk niet verder te kijken. En met de vele kleuren en uitvoeringen is er voor ieder wat wils.

Wil je zelf ervaren hoe goed de Fenix 7 is geworden, bestel hem dan direct bij Coolblue, All4Running of Mediamarkt en ontvang hem morgen al in huis!

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Vergelijk de Garmin Fenix 7X met andere sporthorloges

Garmin Fenix 7X review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

5 5

Ik vind het geweldig om de reviews hier te lezen. Deze over de Garmin Fenix 7 is er ook 1 van. Beetje duur nog maar ga er zeker voor sparen.

Ga door met al deze geweldige reviews