Vanaf: € 474
De Fenix-serie is zo’n beetje de heilige graal van multi/outdoor sporthorloges, en ieder geval de absolute topreeks van Garmin. Voor fanatieke multisporters die alle toeters en bellen willen op het gebied van sportieve metingen en bovendien een horloge nodig hebben dat gebouwd is als een tank, is de Garmin Fenix-serie al jaren hét antwoord. En nu zijn we dus alweer toe aan de Fenix 6.
Heel fijn, zul je denken. Als ik mijn Fenix 5 wil upgraden, neem ik gewoon de 6. En ja, als je nu een 5 hebt, dan is de 6 inderdaad een logische volgende stap. Maar als je de Fenix 5 Plus hebt, dan is de ‘normale’ 6, ondanks de nieuwe features, niet per se een verbetering. Zo heb je geen muziekopslag, WiFi en geïnstalleerde kaarten.
De Fenix-reeks is namelijk, nog meer dan voorheen, ingedeeld in allerlei subcategorieën, van de basisversies die beginnen bij 600 euro tot de duurste Pro-variant (met solar scherm en in titanium-uitvoering) van een overdonderende 1100 euro. Het is fijn dat er voor ieder wat wils is, zullen we maar zeggen. Maar heel overzichtelijk is het niet, met meer dan 20 uitvoeringen in totaal.
De Fenix 6 heeft dezelfde robuuste uitstraling als zijn voorganger. Maar het is niet alleen uiterlijk, de Fenix 6 kan ook echt tegen een stootje, wel zo fijn voor doorgewinterde (buiten)sporters die het meeste vragen van hun wearables.
De bezel is wat dikker geworden dan van de Fenix 5 Plus, waarmee hij weer wat meer op de gewone Fenix 5 lijkt. Het geeft het horloge een wat stoerdere look, die veel gebruikers zeker aan zal spreken. Voor sommigen zal hij iets té log zijn, maar voor smalle polsen is er altijd nog de Fenix 6S beschikbaar (zie foto hieronder).
De ‘6’ heeft een 17% groter display gekregen, met een 1.3 inch scherm in plaats van 1.2 inch, en 260 x 260 pixels tegenover 240 x 240. Dat maakt het horloge nog fijner om af te lezen. Daarbij kun je nu meer datavelden tegelijk in beeld zien, wat de Fenix 6 nog praktischer in gebruik maakt.
Ondanks de groei van het scherm is het horloge echter niet zwaarder geworden, integendeel. Hij is niet alleen 1,1 millimeter dunner, maar ook 7 gram lichter.
Zoals de meeste Garmin horloges, heeft de Fenix 6 geen Amoled-scherm zoals verschillende smartphone-concurrenten, maar een transflectief memory-in-pixel scherm, die steeds beter afleesbaar wordt als er meer (dag)licht op schijnt; ideaal dus voor de (buiten)sporter.
Zoals je van een die hard, puur sporthorloge van Garmin mag verwachten is er ook voor de Fenix 6 geen gebruik gemaakt van een touchscreen, maar bedien je het horloge uitsluitend met de 5 knoppen aan de zijkant. Deze werken snel, intuïtief en betrouwbaar, zonder belemmeringen veroorzaakt door zweet, water, regen, sneeuw of kou.
De Fenix-serie staat bekend om zijn nauwkeurigheid en complete aanbod aan sportieve profielen en metingen en de ‘6’ is daarop uiteraard geen uitzondering. Je kunt zo’n beetje elke activiteit bijhouden die je maar kunt bedenken, en Garmin doet er uiteraard nog een schepje bovenop met nieuwe functies en mogelijkheden.
Er zijn veel functies bijgekomen die al eerder zijn geïntroduceerd op nieuwe Garmin-modellen. Zo beschikt de Fenix 6 over de Body Battery-functie die je energieniveau gedurende de dag bijhoudt. Daarnaast is er een pulsoximeter toegevoegd die de verzadigingsniveaus in je bloed registreert; handig voor lopen in de bergen.
Maar ook incident detection is nu aanwezig, waarbij vooringestelde contactpersonen worden ingelicht zodra je ernstig valt of een ander incident wordt waargenomen.
Verder heeft de Fenix 6 Pacepro, wat de gebruiker in staat stelt om heel gedetailleerd een training samen te (laten) stellen, en daarmee de snelheidsopbouw mee te nemen en het gedrag tijdens hoogteverschillen.
Ook bevat de Fenix 6 – op de Pro- en Sapphire-modellen – populariteits-heatmapkaarten, waarbij populaire routes zichtbaar worden omdat andere Garmin-gebruikers deze gedeeld hebben.
Een van de interessantste sport gerelateerde toevoeging is de aanpassing van de hartslagmeter die hem ook geschikt maakt voor onder water, zodat je tijdens het zwemmen ook gewoon je hartslag kunt meten. Voorheen was dit alleen mogelijk met een hartslagband voor om je borst.
Tenslotte zul je, als je een golfer bent, blij zijn te horen dat deze app is uitgebreid en verbeterd, onder andere met luchtkaarten waarbij je iedere hole mooi in zijn geheel in beeld ziet.
Natuurlijk kun je op de Fenix 6 gewoon notificaties ontvangen en er oproepen op zien binnenkomen, maar eerlijk is eerlijk, een Fenix koop je niet vanwege de smart functies. Deze zijn ook tamelijk basic.
Wel beschikt de Fenix 6-serie over Garmin Pay – om contactloos te kunnen betalen – en, afgezien van de basismodellen, over muziekopslag en Spotify-bediening.
De batterijduur is ronduit indrukwekkend te noemen voor een sporthorloge met zulke uitgebreide functies en mogelijkheden. Zeker als je kiest voor de Expedition-modus en gebruikmaakt van de Solar-uitvoering.
In normale smartwatch-modus (zonder GPS ingeschakeld) kun je 14 dagen met Fenix 6 doen. Als je voortdurend GPS gebruikt, gaat de batterij 36 uur mee, of 72 uur als je de zuinigste instellingen gebruikt. Allesbehalve slechte cijfers.
Maar als je de Expedition-GPS-modus inschakelt en deze ook nog eens combineert met de speciale batterijbesparende instelling, kom je op een duizelingwekkende batterijduur uit van 48 dagen. Volgens Garmin dan. Maar zelfs als het een paar dagen minder zou zijn, is het tamelijk spectaculair. Wat voor modus je ook gebruikt, het oplaadsnoertje heb je niet vaak nodig.
Daarnaast heb je zelf ook nog eens veel controle over de batterij en kun je handmatig precies de apps afsluiten of aanpassen die je wilt, om batterij te besparen.
Het mag duidelijk zijn: de Fenix 6 is weer de nieuwe maatstaf voor multisporthorloges en Garmin biedt met zijn brede modellenaanbod voor ieder wat wils. Het is de vraag hoeveel klanten er zullen zijn voor de absurd dure Solar-modellen, maar wie het ervoor over heeft, weet zeker dat hij een prachtig en exclusief horloge in bezit heeft dat vrijwel niets te wensen overlaat.
Vergelijk de Garmin Fenix 6 Pro met andere sporthorloges
Laat een reactie achter
1 Reactie
A3
Vooral de batterijduur en de mogelijkheid om kaarten en routes op het scherm te tonen zijn de echte pluspunten van dit horloge. Uiteraard werkt het GPS nauwkeurig en betrouwbaar.
De displays zijn flexibel in te delen en volledig door de gebruiker te configureren.
Het horloge is robuust en kan tegen een stootje
Minpunten:
De polshartslagmeter haalt het uiteraard niet bij een borstbandhartslagmeter, vooral bij inspanning met veel beweging is de polshartslagmeter onnauwkeurig met vaak onrealistisch hoge hartfrequenties.
De navigatiefunctie is basic en bestaat uit niet veel meer dan het tonen van de geplande route op het horloge en het vastgelegde spoor op een goede kaartachtergrondc, maar desondanks zeer nuttig.
De polssaturatiemeter is een gadget dat relatief veel stroom gebruikt en haalt het ook niet bij een vingermeting.
Tenslotte is het jammer dat een automatische start-stopfunctie zoals bij de handheld Garmin toestellen ontbreekt.