Garmin Fenix 5 Review Sporthorloge Hardloopzone

Garmin Fenix 5 Review

  • Maakt snel verbinding met GPS
  • Nauwkeurige hartslagmeter
  • Keuze uit tal van mogelijke sporten
  • Virtual Partner-functie helpt je bij het verbeteren van je prestaties
  • Waterdicht en goede accuduur
  • Fijner formaat dan bijvoorbeeld de Fenix 3 HR
  • Hoge prijs
  • Menu kan overweldigend en ingewikkeld zijn
  • Geen ingebouwde muziekspeler
  • Geen Wi-Fi bij de standaard modellen
Bekijk prijs 👉
onze partners

Video - look and feel

Review

Misschien ken je hem wel, de Garmin Fenix 5. Dit multi-sporthorloge is één van de meest uitgebreide horloges die je op de huidige markt van sporthorloges kunt vinden. In dit artikel zullen we dieper op dit horloge met daarbij al zijn functies en opties ingaan.

De nieuwe Garmin Fenix 6 is uit! Bekijk de uitgebreide Fenix 6 review hier.

Wat is de Garmin Fenix 5?

De Garmin Fenix 5 is een sporthorloge die echt is ontwikkelt voor fanatiek sporters. Voor de beginnende hardloper is de Garmin Fenix 5 wellicht wat te hoog gegrepen (voornamelijk vanwege de prijs), maar voor iedere andere serieuze hardloper, sporter of avonturier is dit horloge een extreem handig hulpmiddel met uitgebreide mogelijkheden.

Hoe ziet dit horloge er uit?

Dit sporthorloge ziet er erg strak uit, maar is qua uiterlijk nog steeds een sporthorloge. Het sportieve uiterlijk is niet vergelijkbaar met een “normaal” horloge.

Desalniettemin is de Garmin Fenix 5 wat minder grof dan zijn voorganger en kun je dus ook prima gedurende de gehele dag dragen. Bovendien kun je met behulp van de Quickfit bandjes je horloge gemakkelijk binnen enkele seconden een ander uiterlijk geven. Er zijn een hele hoop verschillende bandjes verkrijgbaar, zo kun je bijvoorbeeld zelfs kiezen voor een metalen band of een lederen band in plaats van een gekleurde siliconen band. Ook kun je kiezen voor een model met Saffier glas over het display. Dit is een duurdere versie, maar is beter bestendig tegen krassen dan het normale scherm.

Rond het scherm zitten vijf fysieke knoppen. De Garmin Fenix 5 beschikt dan ook niet over een touchscreen.

Wat zijn de verschillen met de andere Garmin Fenix modellen?

De Garmin Fenix 5 is de opvolger van de Garmin Fenix 3 HR. Qua specificaties is de Garmin Fenix 5 best vergelijkbaar met de Fenix 3 HR.

De grootste verschillen zitten hem in het design en de grootte van het horloge. Het display is iets scherper, de hartslagmeter steekt wat minder uit bij de Garmin Fenix 5 en het horloge is een stuk lichter dan zijn voorganger. De Garmin Fenix 5 is vrij duur en wanneer je de Fenix 3 HR al bezit daarom misschien niet nodig om te vervangen, maar mocht je op zoek zijn naar een nieuw horloge dan kan de Garmin Fenix 5 een zeer goede keuze zijn!

Naast de gewone Garmin Fenix 5 heeft Garmin ook twee andere modellen uitgebracht, namelijk de Garmin Fenix 5S en de Garmin Fenix 5X. Zoals de namen waarschijnlijk wel doen vermoeden is de Garmin Fenix 5S een kleiner model en bedoelt voor smallere polsen (42mm).

Bovendien is de batterij van dit horloge iets minder goed dan de gewone Garmin Fenix 5. Dit model is voornamelijk bedoelt voor vrouwelijke sporters. De Garmin Fenix 5X is de grootste versie (51mm) en beschikt als extra ook over een navigatie functie.

De Garmin Fenix 5 en 5S zijn verkrijgbaar met gewoon glas en met Saffier glas. De Garmin Fenix 5X is standaard uitgerust met Saffier glas. De modellen met gewoon glas beschikken niet over een Wi-Fi functie. Om het wat overzichtelijker te maken kun je hieronder de belangrijkste verschillen in de tabel nalezen.

  Garmin Fenix 5S Garmin Fenix 5 Garmin Fenix 5X
Grootte 42mm 47mm 51mm
Grootte van het scherm 27.94mm 30.5mm 30.5mm
Batterij (met GPS ingeschakeld) 14 uur 24 uur 20 uur

 

Display Standaard/Saffier Standaard/Saffier Saffier
Wi-Fi Alleen bij Saffier glas Alleen bij Saffier glas Aanwezig
Extra functie Navigatie

Wat kun je allemaal met de Garmin Fenix 5?

Nu je hebt kunnen lezen wat de verschillen zijn met de andere modellen van de Garmin Fenix 5 gaan we dieper in op de functies van de Garmin Fenix 5. Lees verder om meer te weten te komen over de uitgebreide specificaties van dit bijzondere sporthorloge.

Ingebouwde hartslagmeter en GPS sensor

Dit prachtige sporthorloge beschikt over een goede ingebouwde hartslagmeter (die jouw hartslag gedurende de gehele dag meet) en over een GPS sensor beschikt.

Gebruikers geven aan dat deze meters nauwkeurig en zeer betrouwbaar zijn. Zoals we ook bij andere sporthorloges zien is de hartslagmeter niet helemaal accuraat wanneer je hartslag pieken vertoont, bijvoorbeeld bij een intervaltraining.

Voor een zo betrouwbaar mogelijke hartslagmeting raden we je daarom altijd aan om een losse hartslagband te gebruiken. Wanneer je je hartslag ook tijdens het zwemmen bij wilt houden kun je dit met behulp van een speciale borstband doen.

De nieuwe Garmin Fenix 6 is uit! Bekijk de uitgebreide Fenix 6 review hier.

Multi-sport

De Garmin Fenix 5 is een briljant horloge voor een hele hoop verschillende sporten. Er zijn weinig sporten die de Garmin Fenix 5 niet kan meten. Het horloge biedt een uitgebreide lijst aan sporten, zoals de standaard sporten als hardlopen, fietsen en zwemmen, maar ook wat minder standaard sporten zoals skiën, golf en parachutespringen.

Bovendien is dit horloge prima te gebruiken wanneer je aan triatlons meedoet. Voor al deze sporten worden de desbetreffende gegevens goed bijgehouden. Ook kan het horloge automatisch sporten herkennen, maar voor een zo volledig mogelijk beeld van alle gegevens van je trainingen raden gebruikers aan om wel, voordat je aan een work-out begint, de desbetreffende sport te kiezen.

Personaliseren

Zoals we eerder al hebben aangekaart kun je het uiterlijk van het horloge aan jouw stijl en smaak aanpassen, maar ook in het menu kun je jouw voorkeuren gebruiken om onder andere je favoriete sporten op te slaan en gemakkelijk in het scherm de gegevens af te lezen die jij het meest interessant vind. Tevens kun je met behulp van Garmin Connect IQ het horloge nog meer personaliseren, maar daarover later meer.

Activiteitenmeter

Net zoals de meeste andere sporthorloges houdt de Garmin Fenix 5 ook al je activiteiten bij. Dankzij onder andere de nauwkeurige hartslagmeter zijn de metingen van je activiteiten ook zeer betrouwbaar.

De Garmin Fenix 5 houdt bijvoorbeeld je gelopen stappen bij, de kwaliteit van je slaap, hoeveel trappen je hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Ook kun je eenvoudig aflezen of je je stappendoel al hebt gehaald. Naast deze gegevens is er ook een schatting van hersteltijd te bekijken, hier kun je zien hoelang je ongeveer over een bepaalde training zult doen, ook kun je zien of je training efficiënt was of dat je wellicht beter je best kunt doen.

Daarnaast kun je ook je VO2 Max bekijken. Bekijk ook ons artikel: VO2 Max; wat betekent dit eigenlijk en wat heb je er aan om meer te lezen over wat je VO2 Max precies inhoudt.

Wanneer je het dus interessant vind om veel te weten te komen over jouw lichamelijke conditie en activiteiten dan kan je met behulp van de Garmin Fenix 5 een hele hoop gegevens analyseren.

Geen opslag voor muziek

Een nadeel van dit horloge kan zijn dat je geen muziek kunt uploaden op het horloge zelf. Uiteraard kun je de muziek van je smartphone wel via het horloge bedienen, maar je dient je telefoon dus tijdens het trainen mee te nemen wanneer je naar deze muziek wilt luisteren.

Bekijk ook het artikel: “Het meenemen van je smartphone tijdens het hardlopen”.

Uitgebreid menu

Het menu op de Garmin Fenix 5 is zeer uitgebreid. Sommige gebruikers geven aan dat het soms wat ingewikkeld kan zijn en met behulp van de vijf fysieke knoppen ook wat verwarrend, maar er zijn wel een hele hoop mogelijkheden.

Garmin blijft ook bezig met het updaten van haar software wat het navigeren door het menu een stuk makkelijker maakt. Er zijn dan ook gebruikers die aangeven dat de navigatie door het menu eenvoudiger is geworden dan wat het eerder was.

Connect IQ

Naast de standaard Garmin Connect App waarin je al jouw bijgehouden gegevens kunt inzien en vergelijken kun je ook gebruik maken van Garmin Connect IQ.

Dit is eigenlijk een soort App store van Garmin waarin je allerlei verschillende Apps kunt gebruiken om je horloge nog meer te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld verschillende data velden downloaden, maar ook verschillende ontwerpen van hoe het menu er op de Garmin Fenix 5 moet uitzien en diverse widgets om het gebruik van het horloge nog leuker én makkelijker te maken.

Smartwatch functies

Naast alle sportieve mogelijkheden biedt de Garmin Fenix 5 ook functies die je op een Smartwatch vind. Zo krijg je de notificaties van je smartphone eenvoudig op het display van je horloge te zien. Een nadeel is dat je de berichten niet in z’n volledigheid op de Garmin Fenix 5 kunt aflezen, maar het is natuurlijk al prettig om in ieder geval op de hoogte te worden gehouden.

Zo hoef je niet meer altijd je smartphone te checken. Door het synchroniseren met je smartphone krijg je ook het weerbericht en je agenda op het horloge te zien. Dit is een handige optie wanneer je graag in een bepaald weertype traint.

Gebruikers geven aan dat de smartwatch functies een stuk overzichtelijker zijn geworden met de nieuwe software van de Garmin Fenix 5.

Waterdicht en accuduur

De Garmin Fenix 5 is waterdicht (10ATM) en heeft een goede batterij. Wanneer je het horloge puur en alleen als horloge zou gebruiken zal de batterij, volgens Garmin, ongeveer twee weken mee kunnen gaan. Bij een ingeschakeld GPS signaal kan de Garmin Fenix 5 zo’n vierentwintig uur meegaan en met behulp van de UltraTrac optie, waarbij het GPS signaal niet continu verbindt, houdt het horloge het wel vijfenzeventig uur vol.

Conclusie

Ondanks de prijs is de Garmin Fenix 5 een super prettig horloge voor iedereen die graag sport en zijn of haar gegevens uitgebreid wilt inzien of analyseren. Voor de beginnende of recreatieve sporter is de Garmin Fenix 5 wellicht niet de beste keuze, maar als je aan meerdere sporten doet of bijvoorbeeld een serieuze hardloper bent dan is de Garmin Fenix 5 een goede en betrouwbare keuze voor jou. Goede betrouwbare webshops waar dit horloge te bestellen is zijn Bol.com en bijvoorbeeld All4Running.

De nieuwe Garmin Fenix 6 is uit! Bekijk de uitgebreide Fenix 6 review hier.

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
61 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 244
9.5
12 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 681
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
172 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 478
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 930
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 253
Garmin Epix 2 Review
9.3
37 reviews
Garmin Epix Vanaf: 559
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
56 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 277
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 450

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

Zwerver

Eind mei dit horloge gekocht , de fenix 5x. Doet heel goed wat het moet doen, ik ben een wandelaar dus doe er niet al te veel moeilijke dingen mee. na 3 maand blijkt het glaasje aan de achterkant , de polsslagmeter scheurtjes te vertonen. Via Bever garantie aanvraag. Garmin geeft niet thuis, komt van buiten af , dus geen garantie. M.i is het glaasje veel te dun. Met een horloge van 750 € ben je toch wel voorzichtig, al zou dat niet hoeven.Heb hem bij het slapen om gehad, slapen houdt hij ook bij, wellicht er op gelegen? Ik weet het niet, elk horloge kan hier toch tegen? Bever heeft hem nu al 3 maand onder hun hoede en verschuilt zich achter Garmin. Het horloge doet heel goed wat hij moet doen, maar de stevigheid is dus een item. Ben zeer teleurgesteld in Bever en Garmin.

Theo

Ben ook erg blij met het horloge, heb zelf een Fenix 5, maar de hartslagmeter is voor de sport (roeien) waar ik hem voor heb gekocht compleet WAARDELOOS. De hartslag die ik zelf opneem is rond 160 waar de Fenix 5 90 aangeeft. Garmin geeft niet thuis en reageert zelfs niet op mails etc. wat een sle hte service zeg

D. Smeets

In december 2017 heb ik na lang sparen een Garmin Fenix 5 (zwart) met Sapphire glas aangeschaft. Ik heb er lang over na moeten denken want 700,-- is niet het geringste bedrag. Helaas zag ik na 1 week dragen (zeer licht gebruik (ik heb een kantoorbaan en doe niks geks..) zag ik dat de zwarte ring aan zowel de buitenkant alsook aan de binnenkant lichte beschadigingen vertoonde. De lak van de zwarte rand is ervan af als het ware. Ik heb notabene extra een horloge gekocht met Sapphire glas om te voorkomen dat krassen op het glas komen. Ik was daarom ook zeer teleurgesteld en verontwaardigd dat bij licht gebruik wel krassen en beschadigingen gingen ontstaan aan de ring. Voor een horloge van 700,-- en voor welk doelgebruik deze is gemaakt vind ik het niet kunnen dat dit kan ontstaan. Als ik dit had geweten dat dit zelfs met licht gebruik al kon ontstaan had ik zeker niet voor dit horloge gekozen. Na een klacht bij Garmin geven zij aan hier niets aan te kunnen doen maar me wel tegemoet te willen komen door het verstrekken van een extra bandje. Daar is mijn teleurstelling niet echt mee gesust.

m de wit

De Fenix 5 is voor mij de vervanger van een Tomtom Runner 2. Beide met optische hartslagmeting.
Hartslagmeting bij het fietsen klopt van geen kant, maar de Tomtom ook niet. Komt door de beperkingen van polsmeting.
Maar hartlopen ging met de Tomtom prima, en gaf een perfecte meting.
Maar de Fenix 5 zit er ca 20% naast.
Zonder borstband dus niet te gebruiken tijdens activiteiten.

Frans van den Berg

Draag de Fenix 5 nu twee jaar en hij lijkt steeds onnauwkeuriger te worden. Als ik het horloge weer terug zet naar de Standaard Instellingen lijkt er voor korte tijd verbetering maar het is vervelend om dat vaak te moeten doen omdat ik dan van alles weer opnieuw moet instellen. Het is een mooi horloge maar volkomen onbetrouwbaar wat de gegevens betreft.