Beste hartslagband van 2020 – krijg meer inzicht en train efficiënter

Ken je dat gevoel. Dat je een winkel binnenloopt: de supermarkt, een slijterij……….een sportzaak. En dat je zo overweldigd wordt door de mogelijkheden dat kiezen er alleen maar moeilijker van wordt. Zeker als je niet alle ins-en-outs kent van een product kan dat lastig zijn. In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden van hartslagbanden.

Dan wordt het kiezen voor jou een stuk gemakkelijker.

Beste hartslagband van 2020

 
fotoproductvoordelen
Geonaute hartslagbandGeonaute hartslagband Budget
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Stoffenband die heel comfortabel zit
 • De band is los uit te wassen
bekijk prijs
Wahoo Tickr hartslagbandWahoo TickR
 • Nauwkeurige hartslagmeter
 • Prijs/kwaliteit een van de beter
 • Irriteert de huid niet
bekijk prijs
Garmin premium borstbandGarmin ANT+ Premium
 • Universele maat dus voor alle mensen geschikt
 • Zeer nauwkeurige hartslagmeter
 • Licht van gewicht
bekijk prijs
Polar H10 borstbandPolar H10 High-end / Pro
 • Beste hartslagband van dit moment
 • Zeer precieze hartslag meter
 • Zeer hoog draagcomfort, je merkt niet dat je de band draagt
 • Batterij gaat lang mee
bekijk prijs

Beste hartslagband per prijscategorie

Budgetprijs: Geonaute hartslagband DUAL ANT+ / Bluetooth Smart

Geonaute hartslagband

 De hartslagband DUAL ANT+ / Bluetooth Smart van Geonaute / Kalenji is de budgetversie onder de hartslagbanden. Hij is vooral ontworpen voor hardlopers die hun hartslag willen volgen op hun smartphone en / of op hun gps-horloge maar die niet te veel aan hartslagmeting willen uitgeven.

De stoffen band is universeel en heel comfortabel om te dragen. Hij is eenvoudig te verstellen wanneer je borstomvang groter of kleiner is dan gemiddeld. Het apparaat is spatwaterdicht. Wel zweten maar niet zwemmen dus met deze hartslagband;

Er is gegevens overdracht mogelijk naar zowel je ANT+ als je Bluetooth smart-apparaat. Op zich zijn die ruime communicatiemogelijkheden heel mooi voor zo’n goedkoop product. Er zijn duurdere hartslagmeters op de markt die niet beide communicatiemogelijkheden ondersteunen.

Geonaute hartslagband

De band van Geonaute wordt overigens niet weergegeven als bluetooth randapparatuur op je telefoon. Je moet hem dus telkens eerst even koppelen vanuit de app. Dat is wat onhandig.

Hoewel wij dit niet in de praktijk getest hebben, hebben wij wel geluiden vernomen dat veel Android gebaseerde applicaties de band niet lijken te ondersteunen. Een onzekere factor dus.

Zoals wel vaker bij goedkopere apparatuur wordt er in het ontwerp onder andere bespaard op batterijtechniek.

Gemiddelde batterijduur gegevens zijn niet exact bekend van deze sensor maar afgaande op de geluiden van een aantal gebruikers lijkt het wel eens voor te komen dat de meegeleverde batterij snel vervangen moet worden.

De hartslagsensor is gelukkig wel afneembaar. Wanneer je de sensor vergeet los te maken van de band raakt de batterij namelijk snel leeg.

Bekijk actuele prijs

Voordelen
 • Lage prijs
 • Zeer comfortabele band
 • Eenvoudig te verstellen
 • Band is los uit te wassen
Nadelen
 • Je dient hem telkens te koppelen voor gebruik
 • Android minder goed ondersteund

Bekijk actuele prijs

Middensegment: Polar H7 hartslagsensor

 

Polar H7 hartslagband

Met de Polar H7 Hartslagsensor wordt je hartslag op draadloze wijze naar je Bluetooth Smart-apparaat gestuurd. Dat kan een sporthorloge, smartwatch of je smartphone zijn. Let wel even op! ANT+ datatransmissie ontbreekt bij deze hartslagmeter waardoor niet zomaar uitwisseling met alle apparaten plaats kan vinden. Je device moet over bluetooth smart beschikken!

De Polar H7 bestaat uit een soft strap-borstband die beschikbaar is in meerdere maten voor een perfecte fit en een hartslagsensor. De band is gemakkelijk vast te maken met een eenvoudige kliksluiting. De sensor is ook bij dit product na gebruik los te koppelen van de band om te voorkomen dat de batterij langzaam leegloopt. Bovendien kun je de band vervolgens reinigen in de wasmachine om zo nare luchtjes te voorkomen. Hardlopen betekent immers zweten.

Hartslagband Polar H7

Doordat de hartslagsensor gecodeerd is, voorkom je dat het signaal van mensen waar je mee samen loopt eventueel het signaal van jouw hartslagmeter verstoort. Wanneer je de sensor dus vergeet los te maken van de band raakt de batterij snel leeg. De levensduur van de batterijen van deze hartslagsensor is niet het sterkste punt van het product. De batterijen van deze hartslagsensor verwissel je echter gelukkig gemakkelijk zelf.

Misschien wil je als hardloper ook wat doen aan je armspieren.

Goed nieuws dan: omdat deze hartslagmeter volledig waterdicht is kun je hem ook gebruiken tijdens het zwemmen. Echter alleen het Polar V800 sporthorloge kan de gegevens van de hartslag opvangen tijdens het zwemmen. Let er dus wel even op dat je dat “apparaatje” ook nog nodig hebt wanneer je er mee het water in wilt.

Voordelen
 • Eenvoudig verbinding mee te maken
 • Zeer comfortabele band
 • Erg lange levensduur van de batterij
 • Band is los uit te wassen
 • Zeer nauwkeurige metingen
Nadelen
 • Niet geschikt voor oude telefoons zoals de iphone 4 of ouder
 • Wanneer je de sensor vergeet na je run dan gaat de batterij snel leeg
Bekijk de beste deals voor de Polar H7

Beste prijs/kwaliteit: Wahoo TICKR

Wahoo Tickr hartslagband

De Wahoo TICKR is een hartslagsensor met zowel ANT+ als Bluetooth Smart. Dit zijn momenteel de meest gebruikte data transmissie methoden. En de TICKR heeft ze dus allebei. Dat betekent dat je de hartslagmeter gemakkelijk koppelt aan zowat alle andere devices zoals je smartphone, je sporthorloge of – als je ook graag sportief fietst – aan je fietscomputer.

De sensor houdt niet alleen je hartslag nauwkeurig bij maar meet ook hoeveel calorieën je hebt verbrand en welke afstand je af hebt gelegd. Je krijgt dus nog meer inzicht in je hardloop- en overige sportprestaties. Zwemmen gaat dan weer niet met de Wahoo TICKR. De sensor is namelijk alleen spatwaterdicht.

Met de Wahoo TICKR kun je je gegevens terug zien in populaire hardloop apps zoals Runkeeper en MapMyRun. Het meeste inzicht haal je echter uit de Wahoo TICKR met de Fitness app van Wahoo zelf. Hierin kun je kiezen uit verschillende hartslagprogramma’s. Bijvoorbeeld programma’s om af te vallen of om je conditie te verbeteren.

De Wahoo TICKR kent een universele, verstelbare bandmaat die geschikt is voor rompformaten van 58 tot 122 cm. Je bevestigt de sluiting met een handige drukker.

Net als bij de meeste hartslagsensoren is de gegevensoverdracht gecodeerd. Geen signaalinterferentie dus met de hartslagsystemen van je eventuele hardloopcollega’s. Wat erg handig is aan deze hardslagband is dat de lampjes op de sensor optisch aangeven wanneer je verbinding hebt en wanneer je hartslag wordt gemeten. Dat geeft je het gevoel van zekerheid dat de apparatuur goed werkt en dat je dus onbezorgd kunt gaan “draven”.

Voordelen
 • Eenvoudig verbinding mee te maken, zeer gebruiksvriendelijk
 • Zeer nauwkeurige metingen
 • Band zit comfortabel en irriteert niet
 • Batterij kan je zelf eenvoudig vervangen
Nadelen
 • Wanneer je de sensor vergeet na je run dan gaat de batterij snel leeg
 • Bij enkeling werkte de drukknoppen niet geweldig waardoor de band snel los sprong

Bekijk actuele prijs

Bekijk ook onze uitgebreide review van de Wahoo Tickr.

Middensegment: Garmin ANT+ en Garmin ANT+ Premium

 

Garmin premium borstband

De Garmin Hartslagsensor ANT+ houdt je hartslag nauwlettend in de gaten. Je bevestigt hem om je romp met een eenvoudig kliksysteem. De bandmaat is universeel en dus instelbaar voor dikke en dunne mensen met een borstomvang variërend van 63 tot (als het moet) 173 centimeter. Wat jammer is, is dat de sensor niet kan worden losgekoppeld van de band waardoor het elastische, textiele gedeelte van de band niet reinigbaar is in de wasmachine.

De hartslag wordt doorgegeven aan het Garmin apparaat, zodat je je meest vitale lichaamsfunctie – want dat is je hartslag immers – zeer nauwkeurig kunt monitoren. Opgepast! De naam van het product zegt het al. Het apparaat kent alleen de mogelijkheid van een ANT+ verbinding. De koppeling van je sensor tegelijkertijd met verschillende apparaten zoals je sporthorloge en fietscomputer is heel eenvoudig.

Gebruik met een smartphone is echter niet mogelijk en dat is een nadeel.

Garmin premium borstband

Maar niet getreurd. Deze nauwkeurige hartslagmeter is namelijk wel weer volledig waterdicht dus je draagt hem ook tijdens het zwemmen. Houd er daarbij wel rekening mee dat het niet mogelijk is om je hartslag tijdens het zwemmen zelf te bekijken. De sensor stuurt je hartslaggegevens namelijk pas naar je smartwatch als je uit het water bent.

Deze Garmin ANT+ Hartslagsensor is een professionele en goed betaalbare accessoire voor de sporter die graag nauwkeurige hartslaggegevens genereert tijdens al zijn sportieve activiteiten. Voor een kleine meerprijs koop je de Garmin Premium ANT+ Hartslagsensor.

De zachte borstband van de Premium hartslagsensor is een stuk comfortabeler dan de standaard borstband van de Garmin ANT +. De hartslagsensor bij de Premium klik je wel los van de band, waardoor je de band na het sporten in de wasmachine kunt doen.

Over het algemeen kun je zeggen dat de premium voor een kleine meerprijs net iets comfortabeler is dan de ANT+. Verder kent de Premium grotendeels dezelfde karakteristieken als zijn iets goedkopere broertje.

Voordelen
 • Zeer licht van gewicht
 • Zeer nauwkeurige metingen
 • Volledige waterdicht dus ook mogelijk om mee te gaan zwemmen
 • Zachte borstband in de Premium versie
Nadelen
 • Alleen ANT+ verbinding mogelijk, dus gebruik met de meeste smartphones is niet mogelijk
 • Sensor niet los te koppelen waardoor de band niet in de wasmachine kan
Deze hartslagmeter bestel je veilig bij de volgende webshops

High End: Polar H10 hartslagsensor

 

Polar h10

Je hebt laagvliegers en je hebt hoogvliegers. De Polar H10 Bluetooth hartslagsensor is onmisbaar wanneer je de wens hebt om een zeer precieze hartslag te willen weten. Onder de in dit artikel vergeleken hartslagbanden is hij het meest geavanceerd en ook het prijzigst. Al valt de prijs van hartslagbanden ten opzichte van andere hartslagsystemen zoals sporthorloges heel erg mee zoals we al geconcludeerd hadden.

De gegevens worden bij de Polar H10 via een bluetooth verbinding doorgestuurd naar je smartphone, smartwatch of sporthorloge. Let op want ANT+ wordt door deze sensor dus niet ondersteund dus je zult daar je keuze voor uitleesapparatuur op af moeten stemmen. Zowel besturingssystemen gebaseerd op iOS als op Android zijn compatibel met deze sensor. Hij werkt dus met vrijwel alle apps.

Polar h10

Zeer bijzonder aan de Polar H10 is dat hij waterdicht is tot een diepte van maar liefst 30 meter. Een hartslagband die dus ook voor (diepzee) zwemmen kan worden gebruikt. Let wel op! Want net als bij de H7 kan alleen het Polar V800 sporthorloge de hartslaggegevens opvangen tijdens het zwemmen.

Het verschil met de eerder besproken Polar H7 hartslagsensor is dat de H10 kan worden geüpdate. De batterij gaat bovendien 2 keer zo lang mee als die van de H7. En je kunt ook nog eens op basis van geïntegreerd geheugen tot maar liefst 10 uur aan data met betrekking tot je laatste trainingssessies op je apparaat opslaan. De H7 kan dat allemaal niet.

Vrouw met Polar m10

Ten opzichte van de H7 is de band van de H10 daar bovenop geüpdate om meer comfort te brengen. Hij is beschikbaar in diverse maten van L tot en met XL en wordt net als de H7 met een kliksysteem eenvoudig gesloten om je borst.

Voordelen
 • Zeer licht van gewicht
 • Voelt comfortabel aan
 • Zeer nauwkeuriger dan pols hartslagmeting
 • Blijft ook goed zitten tijdens het hardlopen
 • Te koppelen met je smartphone
Nadelen
 • Wanneer je de sensor vergeet na je run gaat de batterij snel leeg

Waarom heb je eigenlijk een hartslagband nodig?

Ja, laten we beginnen bij die belangrijke vraag.

Je hartslag is een indicatie voor hoe zwaar de inspanning is die je levert.

Ga je harder lopen, dan stijgt automatisch je hartslag.

Je spieren vragen dan simpelweg meer zuurstof dan bij een lager tempo.

De meeste hardloopschema’s, of het nu om duurtraining of intervaltraining gaat, maken onderscheid tussen de intensiteit van de verschillende trainingen door naar hartslagzones te kijken. Je moet dus wel weten hoe “HART” je gaat.

Hardlopen zonder spierpijn

Daarnaast wordt de hartslag natuurlijk gebruikt als een indicatie voor hoe goed je hersteld bent van een inspanning, bijvoorbeeld wanneer je met intervaltraining bezig bent. Is het verstandig om alweer een volgende inspanning te doen, of kun je beter nog even wachten?

Door je hartslag te monitoren weet je het meteen.

Door je hartslag in de gaten te houden neem je dus de actuele staat van je lichaam mee in de trainingsintensiteit.

Je kijkt niet naar pure snelheid, want de ene dag is de andere niet en soms kost het je lichaam gewoonweg minder energie om een bepaalde snelheid gedurende een bepaalde afstand te halen.

Door je hartslag te meten kun je dus effectiever trainen dan wanneer je dat puur op lichamelijk gevoel en eventueel snelheidsmeting doet.

Ho even, maar waarom dan niet zo’n gemakkelijke sporthorloge?

Ah, blijkbaar weet je dus al dat er voor hartslagmeting tijdens het hardlopen inderdaad meerdere mogelijkheden zijn. Niet? Nou dan weet je het nu.

In dit artikel richten we ons op hartslagbanden oftewel borstbanden en niet op sporthorloges. Maar we leggen wel graag even het verschil tussen die twee uit.

Ontdek de beste sporthorloges van 2020

Een hartslagband bestaat uit twee onderdelen namelijk een elastische band en de hartslagmeter zelf. Omdat er meestal geen display op de hartslagmeter zit moet je de data aflezen via een ander apparaat. Dat kan bijvoorbeeld een gekoppelde smartphone zijn.

Door de hartslagmeter met borstband op de juiste manier te dragen, zorg je dat de juiste data gemeten wordt. Het voordeel van een hartslagband is dat het elektrisch signaal zeer dicht bij de bron, namelijk het hart zelf gemeten wordt en de meting daardoor zeer accuraat is.

Een sporthorloge wordt om de pols gedragen en werkt meestal met een optische sensor die de variaties in de doorbloeding in de ader waarneemt en op basis daarvan de hartslag meet. Zo’n horloge is eenvoudig te bevestigen.

Je merkt niet eens dat je hem om hebt. Omdat er verder van het hart gemeten wordt zijn de gegevens echter minder accuraat.

Het beste, meest accurate meetresultaat krijg je dus met een hartslagband.

Een ander voordeel is dat zo’n band goedkoper in aanschaf is dan en sporthorloge. Hartslagbanden kun je al kopen voor 30 tot 100 Euro.

Normale hartslag hardlopen

Geen display, maar hoe zie ik mijn hartslag dan terwijl ik loop?

Zoals gezegd bestaat een hartslagband uit een elastische band en de hartslagmeter zelf.

Dat is een sensor die tijdens het lopen aan de band bevestigd wordt en die zo de hartslag meet.

De sensor is uitgerust met een draadloze communicatietechniek zoals bluetooth of ANT+. Op die wijze koppel je de sensor gemakkelijk aan bluetooth of ANT+ apparaten, zoals je smartphone, een sporthorloge of een fietscomputer.

Op het andere device kun je dan, soms met behulp van installatie van een speciale App, je hartslag realtime monitoren tijdens het hardlopen.

Je moet dus wel al over een uitleesapparaat beschikken.

Maar wees eerlijk, wie heeft er tegenwoordig geen smartphone. Ook een smartphone kun je overigens handig op je lichaam dragen. Bijvoorbeeld om je pols, door middel van speciaal daarvoor ontworpen hoesjes, maar er zijn ook andere manieren om je telefoon mee te nemen. Ook een smartwatch die ANT+ of bluetooth ondersteunt draag je om je pols.

Een fietscomputer zit vanzelfsprekend op je stuur.

Functie hartslagmeter

Nog niet overtuigd dat je een hartslagband nodig hebt?

Eerder noemden we al de gunstige prijs en het nauwkeurige meetvermogen van hartslagbanden ten opzichte van hartslag metende sporthorloges.

Maar er zijn nog meer redenen om een hartslagmeter aan te schaffen. Redenen die overigens ook gewoon voor die sporthorloges gelden.

 • Wil je afvallen of je conditie verbeteren, dan is trainen met een hartslagmeter een must! Het scherm toont je namelijk zwart op wit of je je doelen aan het bereiken bent. Dat vormt een goede motivatie tijdens het sporten. “Ga door, je bent goed bezig!”.
 • Neem je een wat uitgebreider model, dan kan de hartslagmeter zelfs een seintje geven als je uit een bepaalde hartslagzone gaat. Het wordt dan een soort virtuele coach die met je meeloopt dus.

Al met al vormt sporten met een hartslagmeter een heel leuke en effectieve manier om te trainen zonder je lichaam teveel te belasten.

En nu op een drafje……. naar de hartslagbandenwinkel.

Dat een hartslagband jou helpt om effectiever te gaan trainen, daar zul je nu wel van overtuigd zijn.

Ga je er een aanschaffen dan kan het eigenlijk niet echt mis gaan. Toch hebben verschillende merken en modellen verschillende eigenschappen. Vandaar dat we een aantal hartslagbanden van diverse producenten voor je hebben gereviewed. De beste vind je onderaan de pagina.

Dan weet je straks alles en hoef je alleen nog maar de hartslagband die bij jou past aan te wijzen en te zeggen “doe die maar”.

Effectieve vetverbranding door te letten op je hartslag tijdens het hardlopen.

Jouw ideale hartslagband, nog even alles op een rijtje.

Hartslagmeting maakt het hardlopen leuker en de training effectiever.

Voor de beste meting en de gunstigste prijs ga je voor een hartslagband in plaats van een sporthorloge. Je hebt dan wel een uitlees device nodig zoals een smartphone, smartwatch of fietscomputer dat compatible is.

Hartslagbanden zijn er van diverse producenten en in meerdere prijsklassen. Er zijn verschillen in meetnauwkeurigheid en datatransmissie (wel of geen ANT+, Bluetooth of allebei). Ook kan de compatibiliteit met IOS of Android gebaseerde apps verschillen. Duurdere exemplaren geven over het algemeen meer zekerheid.

Besteed tenslotte ook absoluut aandacht aan hoe belangrijk je het vindt dat de borstband comfortabel zit en of die gemakkelijk reinigbaar is, want ook daar kunnen verschillen in zitten.

Veel succes met het maken van je keuze. We hopen van harte dat we je goed op weg hebben geholpen.

Beste hartslagband van 2020

 
fotoproductvoordelen
Geonaute hartslagbandGeonaute hartslagband Budget
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Stoffenband die heel comfortabel zit
 • De band is los uit te wassen
bekijk prijs
Wahoo Tickr hartslagbandWahoo TickR
 • Nauwkeurige hartslagmeter
 • Prijs/kwaliteit een van de beter
 • Irriteert de huid niet
bekijk prijs
Garmin premium borstbandGarmin ANT+ Premium
 • Universele maat dus voor alle mensen geschikt
 • Zeer nauwkeurige hartslagmeter
 • Licht van gewicht
bekijk prijs
Polar H10 borstbandPolar H10 High-end / Pro
 • Beste hartslagband van dit moment
 • Zeer precieze hartslag meter
 • Zeer hoog draagcomfort, je merkt niet dat je de band draagt
 • Batterij gaat lang mee
bekijk prijs
Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

Rogier

Misschien even updaten dat de Polar H10 nu wel ondersteuning biedt voor Ant en dat hij tot 2 bluetooth apparaten of 1 bluetooth en meerdere Ant tegelijk

Bas

Waarom is de Garmin HRM Run niet meegenomen in de vergelijking? Dit is een hele belangrijke speler.