Zo koop je de beste hardloopjas

Wanneer je op zijn minst een beetje een fanatieke hardloper bent, dan laat je je niet tegenhouden door elementen als wind, regen en kou. Je loopt in alle seizoenen. Om het hardlopen onder extremere omstandigheden wat aangenamer te maken, schaf je een goede hardloopjas aan. In dit artikel leer je waar je op moet letten als je een hardloopjas wilt aanschaffen.

Bescherm jezelf tegen regen en wind
Wat regen en wind

Wind en regen hebben vooral op koude dagen op 2 manieren invloed op je welbevinden tijdens het hardlopen:

  • Ten 1e kost het je extra inspanning om vooruit te komen wanneer je wind tegen hebt. Regent het dan draagt dat vaak bij aan extra weerstand en gewicht doordat je kleding zwaarder wordt door de vochtopname.
  • Ten 2e: door die extra inspanning ontwikkelt je lichaam warmte. Wind en regen zorgen er echter voor dat je lichaam voortdurend overmatig afkoelt. Niet alleen loop je op die manier een stuk minder lekker. Er bestaat ook kans op een negatieve invloed op je lichaam. Je krijgt het te koud en kunt ziek worden of je krijgt blessures door te koude spieren.

Een hardloopjas biedt uitkomt

Tegen dit soort omstandigheden biedt een hardloopjas uitkomst. Je kunt natuurlijk het 1e het beste jasje met lange mouwen aantrekken dat je tegenkomt. Maar ons advies is om even goed na te denken wanneer je tot aanschaf over gaat.

Een goede hardloopjas is namelijk best een geavanceerd artikel. Dat komt omdat zo’n jas jou tijdens je inspanning enerzijds moet helpen lichaamswarmte en transpiratievocht kwijt te raken. Tegelijkertijd moeten wind en regen geweerd worden en daar zit dus een tegenstelling in.

Tegenwoordig zijn er echter lichtgewicht en zeer goed ademende polyester of nylon hardloopjassen die er door hun speciale, weefselmatige samenstelling voor zorgen dat jouw lichaamswarmte goed kan ontsnappen. Transpiratievocht kan bovendien goed naar buiten toe kan verdampen, zonder dat kou door wind en regen binnendringen.

Hoe kan dat?

Beschikbare technieken

Beschikbare technieken

Wind- en waterdichtheid kan allereerst gerealiseerd worden door middel van het aanbrengen van een coating op het weefsel.

Het nadeel van een coating op de totale jas, is dat de mate van verdamping van het transpiratievocht van de hardloper daardoor kan worden verminderd. De laag is van beide kanten lastig doordringbaar. Daardoor kun je het dus behoorlijk warm krijgen in zo’n jas en dat tast, net als kou en wind, het welbevinden van jou als hardloper aan.

Het is daarom verstandig om voor een hardloopjas te kiezen die van een nauw geweven weefsel is gemaakt waarvan het weefsel bovendien zelf is behandeld met een waterafstotende coating.

Door de dichte mate van de gewevenheid, wordt de jas daardoor namelijk wel wind- en regendicht maar niet luchtdicht. Dat betekent dat het jack blijft ademen en wel jouw vochtige lichaamswarmte naar buiten toe doorlaat.

De coating zorgt er tegelijkertijd voor dat regenwater niet van buitenaf door de dunne poriën naar binnen kan dringen. Met andere woorden: het water rolt van je hardloopjas af. Zweetpartikels zijn in verhouding veel kleiner dan regendruppels waardoor het vocht wel naar buiten maar niet naar binnen trekt. Katoen als materiaal komt daarbij sowieso niet in aanmerking want dat houdt met zijn holle vezel vocht juist vast. (bron)

Overigens is waterdicht een te groot woord voor deze toepassing, want waar lucht doorheen kan, kan op den duur ook water passeren. Jouw “run” is dan echter al lang voorbij.

Om extra waterdichtheid te kunnen genereren zou je er trouwens ook op moeten letten dat de naden zijn voorzien van een water ondoordringbare tapelaag. (bron)

Je hardloopjas aanschaffen: waar let je nog meer allemaal op?

Je hardloopjas aanschaffen: waar let je nog meer allemaal op?

Water- en winddichtheid zijn natuurlijk belangrijke eigenschappen maar die zijn bij iedere hardloopjas net iets anders. Met voorgaande informatie kun jij hier al een stuk beter een keuze in maken, wetend dat het afvoeren van lichaamswarmte en -vocht ook belangrijk is voor je welbevinden als hardloper.

Daarnaast kun je nog op een aantal andere dingen letten bij de aanschaf van je hardloopjas:

Lichtgewicht

Dit is geen harde eis. Maar met een zware jas aan wordt je training gewoon een stuk zwaarder. Dat voelt een stuk minder comfortabel en bevordert bovendien niet de prestaties. Kies dus voor een lichtgewicht exemplaar. Dat is fijn.

Maatvoering

Het is belangrijk dat je hardloopjas niet te wijd zit. Dat heeft een aantal functies. Ten 1e is het flodderen van een jas tijdens het hardlopen niet prettig. Dat zorgt voor weerstand en door de grotere oppervlakte wordt je jas in combinatie met regenwater ook nog eens zwaarder. Een strakke jas heeft die nadelen niet.

Een strakke jas van flexibel materiaal zorgt er echter ook voor dat de wrijving minder wordt en dat je spieren ietwat worden samengedrukt waardoor er minder vermoeidheid optreedt. Dit is de zogenaamde compressiewerking. (bron)

Over compressiewerking, met name toegepast bij sokken, publiceerden wij al eerder dit artikel.

Kleur

Kleur hardloopjas

Enerzijds is dat een kwestie van smaak. En in praktisch opzicht: een lichte jas wordt optisch gezien sneller vuil.

Maar realiseer je dat je je hardloopjas vaak met name gebruikt in guur weer. Op donkere dagen en wellicht zelfs in de avonduren. Voor jouw veiligheid als hardloper is het dan verstandig om een jas aan te schaffen van fluorescerend materiaal, eventueel ook nog voorzien van reflecterende gedeelten.

Meer weten? Bekijk het artikel over reflecterende hardloophesjes!

Afwerking

Hoewel hij jou ontziet in gure omstandigheden, moet je hem toch maar meeslepen, die hardloopjas. Vandaar dat je er tijdens het hardlopen zo weinig mogelijk negatieve bijeffecten van wilt ervaren. Let dus even op ritsen en koorden en dergelijke. Kun je daar niet achter blijven haken of bungelen ze wellicht te veel? Koop dan een ander exemplaar.

Wat ook handig is, is om een jas te kopen met in elk geval iets van opbergruimte voor een energiereep of jouw huissleutel.

Het is en blijft altijd schipperen met zo’n hardloopjas. Het liefst trek je hem uit maar als het echt te koud en te nat is dan moet je je lijf nu eenmaal warm houden. Schijnt ineens de zon dan is het toch weer wat oncomfortabel. Het goede nieuws is dat er daarom ook mouwloze hardloopjassen zijn. Die houden je torso warm en dat is het belangrijkste. Een ideale tussenoplossing.

Wil je een hardloopjas aanschaffen, kijk dan eens op Bol.com, All4Running, Hardloopshop of Decathlon.

Conclusie

Een hardloopjack draagt niet alleen bij aan je welbevinden als hardloper maar voorkomt ook blessures en wellicht zelfs vervelende virussen. Het ideale hardloopjack houdt regen en wind van de buitenkant tegen, maar laat wel jouw lichaamswarmte en transpiratievocht door naar buiten.

Daarnaast is het van belang dat een hardloopjack niet te zwaar is en strak aansluit op je lijf. Bestudeer vooraf even goed of er geen vervelende losse koordjes en dergelijke aanzitten want daaraan ga je je irriteren. Kies voor je eigen veiligheid een hardloopjas die optisch goed opvalt.

Heb jij nog tips ten aanzien van de aanschaf van een hardloopjas? We horen ze graag van je.

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!