Stox hardloopsokken? Zijn dit de wondersokken voor hardlopers?

Dit artikel richt zich op alle aspecten voor het aanschaffen van Stox hardloopsokken, zowel voor dames als heren.

Stox hardloopsokken zijn de perfecte compressiesokken voor elke hardloper.

Dergelijke sokken zorgen er onder andere voor dat je je energie tijdens het hardlopen behoudt, dat je minder spierpijn ervaart en dat de kans op bepaalde blessures wordt verkleind.

foto product voordelen
Stox running socks mannen STOX Running Socks Compressiekousen
 • Zitten heel fijn
 • Vrij dik, dus lekker voor in de koudere maanden
 • Minder spierpijn
bekijk prijs
Stox sport tubes mannen Stox Compressie Tubes
 • Houden je energielevel op peil
 • Minder spierpijn en blessures Minder stabilisatie rond de enkel
 • Iets goedkoper dan compressiekousen
bekijk prijs

Wat zijn (Stox) compressiesokken?

Stox is de merknaam van een van de bekendste leveranciers van compressiekousen voor allerlei toepassingen.

Stox biedt ook een assortiment “Running Socks” aan, speciaal gericht op hardlopers. Dergelijke sokken bieden diverse voordelen. (Bron)

Wat zijn (Stox) compressiesokken?

Compressiesokken zijn sokken die erg strak om je been zitten en ervoor zorgen dat er een gedoseerde druk wordt uitgeoefend op je onderbeen. Deze druk wordt uitgeoefend op de zone van de enkel tot aan je knie.

Dankzij de compressiekousen zullen de kuitspieren een stuk beter functioneren. Je bloedsomloop zal door de kousen namelijk veel beter verlopen.

Compressiekousen zijn te koop in vele soorten en maten. Er zijn speciale kousen die je tijdens je sportieve activiteiten zoals het hardlopen kunt gebruiken.

Maar er zijn ook kousen die je in het dagelijks leven kunt aantrekken en die met name handig zijn bij het uitoefenen van sommige beroepen.

Een kapper bijvoorbeeld die veel staat kan pijn ervaren in de kuiten. Compressiekousen kunnen die pijn dan wegnemen, zelfs in het geval van een blessure.

Goede kwaliteit reissokken voorkomen trombose

Daarnaast heeft Stox ook speciale reissokken ontwikkeld, zodat opgezwollen voeten tijdens een vlucht voorkomen kunnen worden.

Een lange vlucht kan namelijk voor vermoeide benen zorgen en er bestaat zelfs een kans dat je reizigerstrombose oploopt.

De sokken zorgen voor een druk op de voet en onderbeen waardoor de bloedcirculatie optimaal blijft.

Besteld en getest

Om de proef op de som te nemen hebben we 3 paar Stox sokken online besteld – 2 paar sokken en 1 paar tubes. Binnen 24 uur werd het pakketje geleverd.

De verpakking ziet er heel netjes uit en geeft daarnaast ook een duidelijke omschrijving wat het product te bieden heeft.

De sokken haal je uit de verpakking door binnenverpakking uit te schuiven, heel elegant!

Wat is het verschil tussen de sokken en tubes?

Compressietubes zijn het beste te omschrijven als compressiekousen zonder sok. Het zijn met andere woorden sokken zonder voetstuk.

De “holle” pasvorm reikt van net boven je enkel tot net onder de knie en bedekt dus alleen het onderbeen en niet ook je voet.

Compressie tubes worden vooral gebruikt tijdens intensieve trainingen. Compressie sokken worden vaak ook pas aangetrokken na langere trainingen.

Het wordt sterk afgeraden om compressie tubes na je workout aan te houden, omdat er geen compressiewerking aanwezig is op de voet, maar wel op de kuit. Hierdoor kun je vocht vast gaan houden en zullen je voeten juist pijnlijk gaan aanvoelen.

Overigens kun na je workout het beste Stox Recovery Socks aantrekken. Die verminderen spiervermoeidheid en bevorderen de verwijdering van afvalstoffen. Dat versnelt het herstel.

Voor meer info bekijk ook: Het verschil tussen compressiesokken en tubes.

Ik heb een tube en een sok aangetrokken zodat je exact kunt zien wat het verschil is.

De sok zit dus over de gehele voet en onderbeen terwijl de tube van mijn enkel tot onder mijn knie komt.

Je moet er wel rekening mee houden dat het aantrekken van deze compressie sokken en tubes (uiteraard) wat lastiger gaat dan het aantrekken van een gewone sok. De compressie zorgt er namelijk voor dat je wat meer kracht nodig hebt om de sok aan te trekken.

Wat zijn de voordelen van Stox compressiesokken?

Wanneer de bloedsomloop in je benen verbetert, krijgen spiercellen meer zuurstof en afvalstoffen worden beter afgevoerd.

De sokken komen je sportieve prestaties daardoor ten goede want je zult dieper kunnen gaan doordat minder snel verzuring optreedt. En dat de compressiekousen de pijn grotendeels wegnemen is ook erg prettig.

Stox hardloopsokken zorgen voor energiebehoud

De stimulans van de bloedcirculatie in de benen zorgt voor een beter uithoudingsvermogen waardoor je energiekere benen ervaart tijdens het hardlopen.

Ze zorgen voor vermindering van spierpijn en blessures tijdens en na het hardlopen

Ze zorgen voor vermindering van spierpijn en blessures tijdens en na het hardlopen

Stox hardloopsokken hebben een schokabsorberend effect. Ze houden met name je kuitspieren “bij elkaar”.

De beschadiging van spierweefsel tijdens het hardlopen blijft daardoor beperkt waardoor je minder spierpijn ervaart. En wanneer je Stox kousen draagt, voorkom je ook blessures als “shin splints”. Dat is een verzamelnaam voor allerlei scheenbeen irritaties.

Getest tijdens een run

Ik heb de tubes en sokken tot nu toe een paar keer (6x om precies te zijn) gedragen tijdens een rondje hardlopen en ik moet toegeven dat ik behoorlijk verrast was van het effect van deze sokken op mijn onderbenen.

De compressiekousen geven een comfortabel gevoel

Door het dragen van Stox compressiekousen ervoer ik een licht maar tevens versterkend, stevig gevoel aan mijn onderbenen.

Mijn benen voelden daardoor minder zwaar aan en daarmee voelt het totale hardlopen veel comfortabeler. Ook de stabilisering die je ervaart rond de enkels is zeer prettig.

Waar ik voorheen nog weleens last had van mijn kuiten (tegen het einde van een run) heb ik hier, sinds ik de sokken draag, helemaal geen last meer van gehad.

Ook lijkt het herstel van mijn spieren sneller te verlopen. Daarnaast ben ik ze ook gaan dragen tijdens het zaal- en straatvoetbal. Ook tijdens deze sporten waren mijn bevindingen net zo positief als tijdens het hardlopen.

De sokken regelen de temperatuur van je onderbenen

“Is dat niet te warm, zo’n sok tot aan mijn knie?” We horen het je bijna zeggen.

Stox compressiekousen bevatten temperatuur regulerende materialen. De zogenaamde ‘Moisture Wicking Fabrics’ zijn vocht afdrijvende weefsels.

Dergelijke weefsels ademen beter dan natuurlijke weefsels zoals katoen en wol die door de holle vezels vaak juist zweet vasthouden. Stox drijven de warmte dus goed af.

Tegelijkertijd kun je ze bij koudere temperaturen ook gebruiken in combinatie met een driekwart legging net tot over de knie. Bij kou houden ze de lichaamswarmte namelijk wel goed vast.

Wat zeggen andere gebruikers over Stox compressiesokken?

Hardloopzone.nl heeft een groot aantal reviews bekeken die gebruikers op de website van Stox achter lieten.

Het is altijd moeilijk om de objectiviteit helemaal goed in te schatten maar de reacties zijn overwegend positief en de sokken scoren vaker wel dan niet 5 uit 5 sterren.

Stox sokken reviews

Ik zou de sokken een 4,5 ster geven. Ik hoor je denken, waarom geen 5 sterren?

Nou, het aantrekken van de sok kan wat lastig zijn. Uiteraard begrijp ik dat dit een bijkomstigheid is van de compressie die de sok biedt en dat dit niet voorkomen kan worden. maar toch 😉

De meeste gebruikers geven aan dat de sokken heerlijk voelen om mee te lopen, dat ze kwalitatief erg prettig aanvoelen en dat het materiaal mooi is.

Intensief gebruik

Ook bij intensief gebruik komen deze voordelen naar voren. Het algemene beeld is dat de meeste mensen ze niet als de goedkoopste maar wel de als de beste compressiekousen voor hardlopers beschouwen.

Zo hier en daar is er ook een meer kritische noot. Zo geven enkele gebruikers (met relatief grote voeten) aan dat ze de maten niet goed in verhouding vinden waardoor de kousen te lang zijn en over de knie komen.

Bij een andere gebruiker zijn ze na 3 maanden gescheurd. Bij het aantrekken moet je in elk geval echt goed opletten want de sokken zitten behoorlijk strak dus je kunt ze kapot trekken. Overigens is dit risico wel inherent aan compressie sokken.

En mocht je dit probleem ervaren dan raad ik aan om even contact met Stox op te nemen want ik durf te wedden dat je een gratis vervangend paar toegestuurd krijgt!

In elk geval beschikt Stox over een zeer ruim assortiment compressiekousen, ook binnen de productcategorie hardloopsokken.

Je vindt er verschillende typen hardloopsokken en tubes in diverse uitvoeringen en meerdere kleuren. Of je er met die sokken nu mooier uit gaat zien is natuurlijk maar de vraag. Je gebruikt ze vooral voor de functionele voordelen.

Het totale assortiment Stox hardloopsokken vind je hier

Alles even samengevat
Alles even samengevat

Het merk Stox biedt een assortiment aan van verschillende compressiekousen, speciaal ontwikkeld voor tijdens en na het hardlopen.

Stox beweert dat dergelijke sokken diverse voordelen hebben en hardlopers die ze gebruiken geven inderdaad aan dat ze meer energie in hun benen voelen en dat ze minder spierpijn hebben tijdens en na het hardlopen, dit kan ik beamen.

Ook geven ze aan dat de sokken een prettig gevoel geven bij het hardlopen. Ook dit kan ik bevestigen

Of je het bedrag ervoor over hebt is aan jou als hardloper. Maar functioneel gezien vind ik Stox hardloopsokken echt een aanrader. En sokken heb je toch nodig dus waarom dan geen kous aanschaffen die ook nog eens actief jouw gezondheid en prestaties bevordert.

Let wel even op bij het aantrekken ervan, dan heb je er het langst plezier van.

Bestel voor 23:00 en je hebt ze morgen al in huis! Bestel ze hier. Mochten ze niet bevallen dan kun je ze altijd binnen 30 dagen retour sturen.

Dan heb ik nog een vraag voor jou: Gebruik jij Stox hardloopsokken en wat zijn jouw ervaringen hiermee?

foto product voordelen
Stox running socks mannen STOX Running Socks Compressiekousen
 • Zitten heel fijn
 • Vrij dik, dus lekker voor in de koudere maanden
 • Minder spierpijn
bekijk prijs
Stox sport tubes mannen STOX Compressie Tubes
 • Houden je energielevel op peil
 • Minder spierpijn en blessures Minder stabilisatie rond de enkel
 • Iets goedkoper dan compressiekousen
bekijk prijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

Robin de Vries

Erg interessant artikel! Ik heb sinds vorige week ook STOX hardloopsokken besteld en heb er nu 2x mee gelopen. Ze zitten fantastisch en ik heb veel minder last van SHIN SPLINTS! Wat een klote blessure is dat zeg. Zouden jullie mij aanraden om ook herstel sokken aan te schaffen?

Mvg,
Robin

Hardloopzone.nl

Beste Robin,
Wat fijn dat ook jij de voordelen van deze sokken ervaart! De herstelsokken van stox zijn wat mij betreft ook een echte aanrader, vooral als je last hebt van zware benen na een training.

Groeten,
Martijn

Bernard

Dag beste,

Ik weet niet hoe oud dit artikel is en of er nog iemand actief is, maar ik heb een kort vraagje. Vandaag voor het eerst met Stox hardloopkousen (met voet dus) gerend, maar nu ik terug ben knelt het behoorlijk op mijn scheen. Moet je ze na het hardlopen direct uittrekken of is het knellende gevoel juist goed?

Ik hoop dat iemand dit lees. Alvast bedankt!

Groetjes Bernard

Hardloopzone.nl

Beste Robin,

Een knellend gevoel is nooit goed! De sokken moet strak om je voet en been zitten maar mogen zeker niet knellen. Ik raad aan om even contact met Stox op te nemen, misschien heb je de verkeerde maat besteld.

Succes!

Martijn