De beste anti shin splints sokken

Wist je dat je de strijd tegen shin splints kan winnen met sokken?

Vooruit, niet met een gemiddelde sok misschien.

Compressiekousen zijn bij lichte klachten echter je beste vriend.

Ook preventief kunnen ze veel betekenen. Hoe dat komt, leggen we je in dit artikel uit. We beginnen eerst met de beste sokken tegen shin splints.

De beste shin splints sokken

De beste shin splints sokken

Wij zochten voor je uit welke compressiekousen het beste werken. Uit ons onderzoek kwamen 2 toppers naar voren. Welke dat zijn, lees je nu!

Stox Compressie sokken

Stox Compressie
De duurzame compressiekousen van Stox zijn beschikbaar in twee varianten: Stox Energy Socks en Stox Recovery Socks. De eerste variant draag je tijdens je training of race, terwijl de tweede bedoeld is voor herstel.

Gebruikers zijn uiterst tevreden over beide soorten. Ze prijzen de extra ondersteuning die de kousen bieden tijdens de activiteit en het herstel. Menig drager geeft aan dat hij een dag na de activiteit aanzienlijk minder last heeft van stijfheid en vermoeidheid.

Ook over het draagcomfort is geen negatief woord te vinden. Aan de bovenzijde van de Stox compressiekousen zit een comfortabele band die afzakken voorkomt. Een pluspunt!

Sommige hardlopers vinden het lastig om de strakke sokken aan te trekken; met name na de training. Toch weegt die extra moeite niet op tegen de positieve gevolgen die ze ervaren.

Wij, de redactie van Hardloopzone.nl, dragen ook allen Stox hardloopsokken en kunnen de functionaliteit en voordelen beamen.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Door de extra ondersteuning van deze kousen herstellen sporters sneller
  • Stox compressiekousen zijn duurzaam
  • Sporters prijzen het effect van de kousen, ook tijdens de training
  • Door de comfortabele band aan de bovenzijde zakt de kous niet af
Nadelen
  • De kousen zijn lastig aan te trekken, vooral na een training

Stox Compressie sokken

Herzog compressiekousen

Een ander populair merk compressiekousen is Herzog. Deze fabrikant van eigen bodem draagt van oorsprong de naam Herzog Medical. En dat is niet voor niks; Herzog ontwikkelt al haar sokken op basis van wetenschappelijk medisch onderzoek.

Ook over Herzog horen we alleen goede geluiden. Gebruikers zijn te spreken over het effect van de kousen; ook wanneer ze lichte klachten hebben. Verder behouden de kousen zelfs na enkele maanden intensief gebruik hun kwaliteit.

Herzog hanteert een geavanceerd meetsysteem om aan de juiste maat te komen. Op basis van maar liefst 6 meetpunten vertelt de leverancier je welke sok geschikt is voor jou.

Herzog compressiekousen liggen in een iets hogere prijsklasse dan de kousen van Stox. Toch worden ook deze sokken geroemd om hun goede prijs-kwaliteitverhouding.

Bekijk prijs

Voordelen
  • Aan de ontwikkeling van deze kousen ligt wetenschappelijk medisch onderzoek ten grondslag
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Veel lopers herstellen met Herzog compressiekousen sneller
  • Door een geavanceerd systeem met 6 meetpunten krijg je altijd de juiste maat
Nadelen
  • De prijs ligt wat hoger dan Stox compressiekousen

Shin splints in het kort

Shin splints in het kort

Shin splints is een Engelstalige term. Het is een verzamelnaam voor diverse blessures in het middelste en onderste deel van het scheenbeen, veroorzaakt door overbelasting.

Het scheenbeen wordt omhuld door beenvlies. Aan dit gevoelige, goed doorbloede vlies zitten spieren bevestigd. 

Wanneer de krachten op de spieren in het onderbeen niet goed kunnen worden opgevangen, ontstaat extra trekkracht op het botvlies. Als gevolg daarvan kunnen kleine scheurtjes in het botvlies ontstaan, die mogelijk gaan ontsteken. 

Zo’n ontsteking veroorzaakt een scherpe, stekende pijn. Je hebt dan last van shin splints. Als je te lang met deze blessure blijft doorlopen, neemt de pijn toe. 

Dit leed kan verschillende oorzaken hebben, zoals trainen op een te harde ondergrond en een te snelle toename van de trainingsbelasting. Ook een kanteling van de voet bij het lopen kan aan dit soort klachten ten grondslag liggen. (bron)

Shin splints behandelen

Shin splints behandelen

Als je lichte tot milde symptomen van shin splints hebt, kun je het beste rust nemen. Die rust zorgt ervoor dat je botvlies weer volledig herstelt. Na ongeveer 3 weken rust zou je een aanzienlijk verschil moeten merken. 

Kies je er liever voor om aangepast verder te trainen, implementeer dan ook spierversterkende oefeningen voor je scheenbeen in je training. Zorg voor goede schoenen en gebruik eventueel zooltjes waarmee je kanteling van je voet tegengaat.

Bekijk ook: 10 eenvoudige oefeningen om pijn door shin splints te verminderen

Train daarnaast gevarieerd en het liefst op onverhard terrein. Draag tijdens je training compressiekousen. De werking daarvan leggen we verderop in dit artikel uit.

Ook kan het gebruik van medical tape je helpen.

Gaan de klachten niet over? Of heb je al vanaf het begin zware klachten? Bezoek dan een expert, zoals een sportarts of een fysiotherapeut. Die stelt een specifieke diagnose en behandelt je waar nodig. (bron)

Hoe werken compressiekousen?

Hoe werken compressiekousen?

Zoals we al eerder vermeldden, helpen compressiekousen bij lichte klachten van shin splints. Bovendien kunnen ze vervelende blessures als deze voorkomen.

Als je wilt begrijpen hoe dat kan, moet je eerst meer weten over de werking van compressiekousen. 

De naam zegt het al: compressiekousen voeren druk (compressie) uit op je onderbeen. Bij de enkel is de druk het grootst; verder naar boven neemt hij af. De druk zorgt onder andere voor een schokdempend effect. 

Wat gebeurt er in je onderbenen tijdens en na inspanning?

Wanneer je een grote loopinspanning levert, wordt een klein deel van het spierweefsel van je onderbeenspieren afgebroken. Daarbij ontstaan eiwitrestanten die zich ophopen in de ruimtes tussen de spiercellen in. 

Door een teveel aan afbraakproducten in die tussencelstof stroomt er ook meer vocht die ruimtes in. Daarmee blijft de druk in alle ruimtes gelijk; iets wat in je lichaam automatisch geregeld wordt. Als resultaat wordt vocht vastgehouden en worden je enkels dik. 

Deze vochtophoping heeft een negatief effect op de bloedsomloop. Daardoor bereiken minder voedingsstoffen en zuurstof de spieren. Ook de afvoer van CO2 en melkzuur vertraagt. Gevolg? Je spierherstel vertraagt ook.

Hoe helpen compressiekousen in zo’n situatie?

Hoe helpen compressiekousen in zo’n situatie?

Door de druk van compressiekousen wordt de overmatige vloeistof inclusief afvalstoffen toch de bloedvaten in geduwd. Bovendien zorgt de druk voor een snellere stroming van het bloed tegen de zwaartekracht in. Afvalstoffen worden  daardoor sneller afgevoerd. (bron)

Overigens is er geen wetenschappelijk bewijs voor een positieve werking van compressiekousen tijdens een activiteit. Een versnelling van herstel na het sporten is echter wel bewezen. 

Hoe dan ook, veel sporters zweren bij het gebruik van compressiekousen, zowel tijdens als na het sporten.

Waarom kunnen deze sokken helpen bij shin splints?

Compressiekousen kunnen shin splints niet volledig genezen, maar ze kunnen wel bijdragen aan een sneller herstel. Daarnaast voorkom je met compressiekousen dit soort blessures makkelijker.

Hoe dat komt? Compressiekousen beperken de beweeglijkheid van je spieren. Daardoor ontstaat er minder trekkracht op je botvlies. Een blessure als shin splints wordt daarmee in een aantal gevallen voorkomen.

Ook de doorbloeding van je spieren wordt met behulp van deze kousen beter. Je spieren krijgen meer zuurstof en voedingsstoffen, terwijl afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Je voorkomt daarmee oedeem. 

Oedeem speelt soms een rol bij het ontstaan van shin splints. Je voelt hem al aankomen: als je oedeem kan voorkomen, is de kans op shin splints kleiner. 

Ook wanneer je al een lichte vorm van deze blessure hebt, versnelt de druk van compressiekousen het herstelproces. (bron)

Conclusie

Compressiekousen zijn geen wondermiddel. Ze genezen shin splints niet. Toch zijn veel hardlopers het erover eens dat de druk van dit soort kousen wél een positieve uitwerking heeft op shin splints. 

Zo herstel je sneller wanneer je compressiekousen gebruikt in combinatie met een lichtere training of volledige rust. 

En als je met compressiekousen nare blessures als shin splints zelfs kunt voorkomen, waarom zou je er dan niet mee gaan lopen? Slechts een kleine investering voorkomt een hoop narigheid. 

Wat is jouw ervaring met compressiekousen in de strijd tegen shin splints? Laat het ons weten in een reactie!

Wat vond je van dit artikel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!