De beste reflecterende hesjes voor hardlopers zodat je veilig kunt hardlopen in het donker

“Oh ik trek dat reflecterende hesje dat ik nog ergens in de auto heb liggen wel aan”. Dat was de reactie van een hardloper op de opmerking van mijn vrouw dat ze vond dat hij beter zichtbaar moest zijn wanneer hij ’s avonds in het donker ging hardlopen.

Na 2 kilometer mikte hij het ergens in een prullenbak want het zat natuurlijk totaal niet lekker.

Ontdek waar jij op moet letten bij de aanschaf van een reflecterend hesje om in te hardlopen.

foto product voordelen  
Avento hardloophesje Invincer Hardloophesje
 • One size: zeer gemakkelijk op maat te maken
 • gemakkelijk aan en uit te trekken
 • goede verlichting voor hardlopen of fietsen
bekijk prijs
R2B Hardloopvest R2B hardloopvest
 • One sizevest dat makkelijk aan te passen is
 • goed zichtbaar voor ander verkeer
 • makkelijk aan en uit te doen
bekijk prijs
Reflective sport Nince hardloophesje
 • one size
 • veilig en comfortabel
 • achterlicht = rood, voorkant = witte leds
 • zeer goed zichtbaar
 • oplaadbaar via usb
bekijk prijs

Wat zijn de voordelen van hardlopen met een reflecterend hesje?

hardlopen in het donker

Ondanks praktische nadelen is het in het donker beoefenen van sporten als hardlopen, fietsen en skaten steeds populairder. Door ons drukke bestaan blijft alleen het hardlopen in het donker nog over in ons schema. Maar soms is het ook een bewuste keuze van mensen om te hardlopen in het donker omdat het dan minder druk is.

Hardlopen met een reflecterend hesje doe je voor jouw eigen en andermans veiligheid.

Als hardloper beweeg je je tamelijk traag voort ten opzichte van de meeste andere weggebruikers. Zowel het tegemoet komend als achterop komend verkeer nadert je vrijwel altijd met relatief hoge snelheid.

Voer je als hardloper geen verlichting in het donker of ben je niet duidelijk herkenbaar, dan maakt dat je erg kwetsbaar in het verkeer.

Wanneer je slecht zichtbaar bent let je vaak op het gedrag van je naderende medeweggebruikers en probeer je in te schatten of ze jou wel zien of niet. Op dat moment kun je minder goed letten op waar je je voeten neerzet en een misstap is dan snel gemaakt.

Het dragen van een reflecterend hesje is dus niet alleen veilig maar zorgt er ook voor dat je ontspanner kunt lopen omdat je weet dat je sowieso goed zichtbaar bent.

Waar moet je op letten wanneer je een hardloophesje wilt aanschaffen?

Reflecterend hesje

Er is veel aanbod van veiligheidshesjes die qua kenmerken van elkaar verschillen. Belangrijke zaken waar je als hardloper rekening mee kunt houden zijn:

 • Kleur
 • Reflectie
 • Pasvorm
 • Verlichting
 • Materiaal

Kleur

Hardlopen reflecterend hesje

Alle hesjes die je kunt kopen zijn gemaakt van fluorescerend materiaal. Dat wil zeggen dat ze licht absorberen en weer afgeven. In zeker opzicht voer je zo dus altijd “verlichting”, al is de mate van lichtsterkte zeer beperkt.

De meeste hesjes zijn fluorescerend oranje of geel. Dat zijn niet voor niets de kleuren waar ons oog het meest gevoelig voor is. Er zijn ook enkele hesjes beschikbaar in andere, meer modieuze kleuren zoals roze. Vast leuk voor dames maar naar ons gevoel kies je het beste geel.

Bekijk de gele hardloophesjes

Bekijk de oranje hardloophesjes

Reflectie

Vrijwel alle hesjes zijn in meer of mindere mate voorzien van reflecterende strepen. Dit materiaal reflecteert het licht van andere weggebruikers waardoor jij beter zichtbaar wordt.

Reflectie werkt directer dan fluorescentie, maar het fluorescerende materiaal heeft daarentegen geen permanente, directe lichtbron nodig om zelf licht af te kunnen geven. Ten aanzien van het hesje is het vooral belangrijk om te bepalen of er genoeg reflecterende zones en genoeg reflecterend oppervlak is.

Pasvorm

Conventionele veiligheidshesjes zijn gemaakt voor meer algemene verkeerstoepassing. Meestal hebben ze een one-size-fits-all-model. Je kunt ze zo ook aantrekken over je dikke winterjas heen.

Men kan er ook in hardlopen maar dat is niet erg comfortabel. Zo’n hesje wappert langs je lijf. Het schuren irriteert en het wapperen is ook niet aerodynamisch. Zoek dus een hesje in de juiste maat of een hesje dat je door middel van speciale sluitingen op maat kunt maken.

Reflecterend hesje

Er zijn ook hesjes verkrijgbaar die wat meer X-vormig zijn. Dat betekent dat de banden die over je schouders en om je heupen hangen wat smaller zijn. Daardoor krijgen je armen meer bewegingsruimte en beweegt het hesje zelf vrijwel niet mee tijdens de loopbeweging. Dat is prettig.

Verlichting

Hardloophesje

Wil je je zichtbaarheid optimaliseren en er voor zorgen dat ook de niet-oplettende weggebruiker jou ziet, kies dan voor een hardloophesje dat is voorzien van LED strips aan zowel de voor- als de achterzijde.

Om het de medeweggebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken om jou te herkennen, kies je voor een hesje met witte ledjes aan de voorzijde en rode ledjes aan de achterzijde.

Zorg ervoor dat de ledjes over de volledige breedte zijn aangebracht. De ander ziet dan niet alleen of hij jou van de voor- of achterkant benadert maar kan ook een inschatting maken van jouw breedte.

Bekijk actuele prijs

Materiaal

Hardloop hesje bodywarmer

Met veiligheid heeft de materiaalkeuze weinig te maken, mits het hesje gemaakt is van zowel fluorescerende als reflecterende materialen. Maar het is wel belangrijk voor jouw loopcomfort.

In principe dient een hesje alleen voor de veiligheid. Het is handig dat het verder een neutrale werking heeft ten aanzien van jouw kledingkeuze. Veel goedkope hesjes zijn echter gemaakt  van polyesterachtige materialen.

Een dergelijk materiaal ademt minder goed en je gaat er dus in zweten. Wil je meer comfort, kies dan voor mesh of in elk geval een geperforeerd materiaal.

Kies je bewust voor een hesje dat ook een functie als bodywarmer heeft, realiseer je dan dat je voor de warmere zomermaanden nog een ander hesje zult moeten kopen.

Waar schaf je het hesje aan?

Wil je een reflecterend hardloophesje aanschaffen, kijk dan eens hier op bol.com. Daar vind je een uitgebreid assortiment van verschillende aanbieders. De prijzen voor een hardloophesje variëren over het algemeen van € 5 tot € 20, met uitschieters tot € 40.

Kijk uit voor schijnveiligheid!

Hardlopen donker

Het aanschaffen van een hardloophesje is een eerste, belangrijke stap naar veiliger hardlopen in het donker. Realiseer je echter wel dat je veiligheid daarmee nog niet compleet gewaarborgd is.

Dat je je ook aan de verkeersregels moet houden is natuurlijk vanzelfsprekend.

En om er zeker van te zijn dat je gezien wordt maar ook om blessures door misstappen of uitglijden te voorkomen, is het verstandig om trajecten te kiezen die goed verlicht zijn door straatlantaarns.

Ook is het slim om aan de zijkant van een weg in tegengestelde richting van het verkeer te rennen om goed te kunnen zien wat eraan komt.

Bekijk alle reflecterende hesjes

Alles even samengevat

Het aanschaffen van een hardloophesje vergroot je veiligheid als hardloper in het donker. Draag daarom altijd zo’n reflecterend en fluorescerend hesje wanneer het donker is, wanneer het begint te schemeren of op een gure dag. Voor extra zichtbaarheid kies je voor geïntegreerde ledlampjes.

Zorg er daarnaast voor dat het hesje comfortabel zit. Dat doe je door te kiezen voor een ademend materiaal en een goede pasvorm die op maat afgesteld kan worden.

En blijf op je hoede wanneer je in het donker gaat hardlopen. Zo kom jij weer veilig thuis.

foto product voordelen  
Avento hardloophesje Invincer Hardloophesje
 • One size: zeer gemakkelijk op maat te maken
 • gemakkelijk aan en uit te trekken
 • goede verlichting voor hardlopen of fietsen
bekijk prijs
R2B Hardloopvest R2B hardloopvest
 • One sizevest dat makkelijk aan te passen is
 • goed zichtbaar voor ander verkeer
 • makkelijk aan en uit te doen
bekijk prijs
Reflective sport Nince hardloophesje
 • one size
 • veilig en comfortabel
 • achterlicht = rood, voorkant = witte leds
 • zeer goed zichtbaar
 • oplaadbaar via usb
bekijk prijs
Bekijk alle hardloop hesjes

Gebruik jij een hesje? Laat hieronder een berichtje achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!