Sporthorloge vs activity tracker vs smartwatch – dit zijn de verschillen

De verschillen tussen sport- en hardloophorloges, activity trackers en smartwatches zijn vaak moeilijk te zien. Wat is nu eigenlijk het belangrijkste verschil? En wat is dan voor jou de beste keuze? In dit artikel zullen we hier dieper op in gaan en het zo duidelijk mogelijk aan jou uitleggen.

Waarom een interactief horloge in plaats van een gewoon horloge?

interactief sporthorloge

Een interactief horloge is eigenlijk, naast dat het de datum en tijd laat zien, niet meer te vergelijken met een gewoon horloge.

Een standaard horloge draag je waarschijnlijk alleen vanwege het chique uiterlijk en uiteraard om te kunnen zien hoe laat het is.

Tegenwoordig zijn er een hele hoop interactieve horloges op de markt waar je veel meer mee kunt dan alleen de tijd bekijken.

Vaak hebben deze horloges een ander soort scherm wat erg lijkt op een hele kleine smartphone, maar er verschijnen ook steeds meer verschillende varianten van deze interactieve horloges die nog wel wat weghebben van de ouderwetse horloge.

Wanneer je hebt besloten om een horloge te kopen die meer kan dan het standaard horloge van vroeger kom je in een markt terecht die erg uiteenlopend en vooral verwarrend is.

Wat kan zo’n interactief horloge nu eigenlijk allemaal en wat zijn de verschillen?

We zullen hieronder de belangrijkste verschillen één voor één bespreken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze drie types?

We hebben de meest voorkomende verschillen tussen sporthorloges, smartwatches en activity trackers voor je op een rijtje gezet.

Wat is het doel van het horloge?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om het doel van deze verschillende hulpmiddelen helder te stellen. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende producten te koop dat er altijd uitzonderingen en overlappingen zullen zijn, maar let goed op wat het doel van het product is en wat jouw belangrijkste wens is.

Smartwatch

Samsung Galaxy Watch Active 2

Het doel van een smartwatch is het (tijdelijk) vervangen van jouw smartphone.

Het is een klein computertje die je kunt gebruiken als jouw smartphone zonder dat je je telefoon erbij hoeft te pakken. Het is dus eigenlijk een verlengstuk van jouw telefoon, alleen dan op kleinere schaal. Zo blijf je altijd op de hoogte van de meldingen die op jouw telefoon verschijnen. In sommige smartwatches kun je tevens een simkaart plaatsen, hierdoor kun je zelfs via het horloge bellen.

Bekijk alle smartwatches

Sport- of hardloophorloges

Garmin Forerunner 735xt review

Het doel van een sport- of hardloophorloge is uiteraard het meten en registreren van jouw trainingen, zodat je je gegevens later kunt analyseren en de trainingen kunt verbeteren.

Wanneer je wilt trainen voor een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld een (halve) marathon, dan kan een sporthorloge jou hier op een goede manier mee helpen. De meest bekende sport- en hardloophorloges zijn van Polar, Garmin en TomTom.

Het verschil tussen een sporthorloge en een hardloophorloge is het feit dat hardloophorloges specifiek zijn ontwikkeld voor hardlopers. Sporthorloges bevatten vaak meerdere opties om ook andere soorten trainingen goed te kunnen meten en registreren.

De top 5 sporthorloges

Garmin Vivoactive 5
1. Garmin Vivoactive 5
2. Garmin Fenix 7 Pro
Fenix-7-thumbnail
3. Garmin Fenix 7
Garmin Enduro 2 sporthorloge
4. Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 245
5. Garmin Forerunner 245

Bekijk de beste sport- en hardloophorloges

Activity trackers

Fitbit Versa 2

Het doel van een activity tracker is het verbeteren van een gezonde en actieve levensstijl. Gedurende de gehele dag meet dit kleine apparaatje hoe het met jouw conditie is gesteld en hoe actief je bent geweest. Zelfs de kwaliteit van jouw slaap wordt vaak gemeten.

Bekijk de populairste activity trackers!

Uiterlijk en comfort

Smartwatches

Smartatch uiterlijk

Smartwatches dienen in principe het meest overeenkomende doel van het gewone horloge. Zij lijken dan ook qua uiterlijk het meest op standaard horloges.

De smartwatch is te gebruiken gedurende de dag om de tijd te kunnen zien, maar ook om te kunnen zien of je een melding hebt ontvangen op je telefoon en die wellicht meteen te beantwoorden.

De smartwatch is in eerste instantie niet gemaakt voor sporters en ziet er daarom vooral goed uit, zodat je hem bijvoorbeeld ook gewoon makkelijk op kantoor kunt dragen.

Sporthorloges

Beste sporthorloge

Een sporthorloge is natuurlijk wel ontwikkelt voor sporters. Daarom zijn sporthorloges vaak gemaakt van een soort rubberachtig materiaal wat comfortabel zit wanneer je aan het sporten bent en dus ook goed tegen een stootje en een flink zweetsessie kan. Sporthorloges hebben vaak een sportief design.

Activity trackers

Activity tracker uiterlijk

Activity trackers lijken in principe het minst op een gewoon horloge.

Het zijn vaak smalle bandjes die comfortabel moeten zitten en vooral niet te veel op moeten vallen.

Het is namelijk goed om een activity tracker gedurende de hele dag om te houden, zodat je daarna al jouw kunt bekijken en jezelf kunt uitdagen om een bepaald (stappen)doel te bepalen.

Aangezien activity trackers, net als smartwatches, vaak langere tijd worden gedragen zijn er ook fabrikanten die verschillende opties bieden als het gaat om het uiterlijk.

Fitbit biedt bijvoorbeeld voor sommige activity trackers zelfs metalen armbandjes en kettingen als bandje. Het zal dan niet opvallen dat je een eigenlijk een activity tracker draagt.

Sporthorloge of smartwatch

Nauwkeurigheid

Smartwatches

Je kunt een smartwatch soms bijvoorbeeld wel als sporthorloge gebruiken, maar dit zal minder goed werken dan wanneer je een echt sporthorloge gebruikt.

Er zijn mogelijkheden om bepaalde apps op je smartwatch te installeren, zodat je het horloge ook als sporthorloge kunt gebruiken. Helaas werkt dit over het algemeen niet zo nauwkeurig en eenvoudig als een echt sporthorloge.

Sporthorloges

Sporthorloges beschikken over een ingebouwde GPS sensor, waardoor zij op nauwkeurige wijze jouw training kunnen meten.

Na de training kun je zien welke afstand en route je hebt gelopen. Bovendien zijn sommige sporthorloges uitgerust met een ingebouwde hartslagsensor of kun je een losse borstband op het horloge aansluiten.

Gedurende jouw work-out kun je dan zien in welke hartslagzone jouw hartslag zich bevind en kun je je training hierop aanpassen. Dit is een goede manier om het langer te kunnen volhouden en jezelf steeds een beetje meer te kunnen uitdagen.

Activity trackers

Een activity tracker kun je soms ook gebruiken tijdens het sporten, maar ook dit werkt niet zo nauwkeurig als een echt sporthorloge.

Activity trackers beschikken meestal niet over een functie om een losse borstband aan te sluiten en zijn voornamelijk gericht op het meten van stappen, het aantal beklommen traptreden en de kwaliteit van je slaap. Sporthorloges bieden deze functies vaak ook, maar aangezien dat in principe niet hun doel is zullen zij dit minder accuraat kunnen meten.

Gebruiksgemak

Aangezien deze verschillende horloge types allemaal een ander doel dienen werken zij ook anders in gebruik. Zo beschikt een smartwatch vaak over een touchscreen. Wat tijdens een training, en wanneer je dus erg gaat zweten, minder prettig werkt dan een speciaal sporthorloge met fysieke knoppen.

Sporthorloges zijn zo gemaakt dat jij ze makkelijk kunt gebruiken tijdens jouw work-out. Zo zitten er bijvoorbeeld speciale knoppen op om gelijk aan een training te kunnen beginnen en is het design van een sporthorloge zo ontworpen dat het goed tegen een stootje kan.

Activity trackers beschikken niet altijd over een display en zijn dan dus ook minder makkelijk te gebruiken tijdens een intensieve training.

Batterij

Vanwege de uitgebreide functies en extraatjes gaat de batterij van een smartwatch vaak een stuk minder lang mee dan de batterij van een sporthorloge of activity trackers. Een activity tracker heeft de beste batterij aangezien deze weinig extra opties biedt. De batterij van de meeste sporthorloges gaat ook niet heel erg lang mee en gaat vooral snel leeg wanneer het GPS signaal is ingeschakeld.

Notificaties

Tegenwoordig lijken deze horloges steeds meer op elkaar en kun je dus vaak ook op alle drie de verschillende types notificaties ontvangen.

Aangezien smartwatches hier speciaal voor zijn ontwikkelt, zijn deze ook het prettigst te gebruiken in verband met meldingen. Vaak kun je hier direct op reageren en een bericht in z’n totaal bekijken. Sporthorloges laten ook vaak meldingen zien, maar deze kun je niet helemaal bekijken of beantwoorden.

Activity trackers hebben vaak zulke kleine schermen, of helemaal geen display, waardoor het bekijken van een notificatie erg onprettig werkt.

Prijs

Smartwatches zien er vaak luxe uit en bieden een hoop functies. De prijzen van smartwatches zijn daarom aan de hoge kant. Activity trackers, daarentegen, zijn vaak een stuk lager geprijsd.

De mogelijkheden zijn dan ook beperkt, maar deze hulpmiddelen dienen vooral een steuntje te zijn bij het verbeteren van een gezonde levensstijl. Sporthorloges zitten vaak, afhankelijk de mogelijke opties, tussen de prijs van een smartwatch en een activity tracker in.

Waarom kiezen voor een sport- of hardloophorloge?

Wanneer je op zoekt bent naar een horloge die je voornamelijk wilt gebruiken tijdens het sporten en hardlopen, dan kun je het beste voor een sporthorloge kiezen.

Dankzij het GPS signaal krijg je accurate gegevens over de snelheid en de afstand die je hebt afgelegd tijdens én na de training. Je kunt je smartphone dan gewoon thuis laten. Vaak kun je tegelijkertijd jouw hartslag in de gaten houden en is het horloge makkelijk te bedienen tijdens het sporten.

Dit in tegenstelling tot een prachtig touchscreen op een smartwatch. Veel sporthorloges beschikken ook over een multisport optie, zodat je je niet altijd handmatig een training in hoeft te stellen. Kortom, voor het meest nauwkeurige en prettige hulpmiddel tijdens en na het sporten is het sporthorloge de beste keuze.

Top 5 sporthorloges

Garmin Vivoactive 5
Garmin Vivoactive 5
Garmin Fenix 7 Pro
Fenix-7-thumbnail
Garmin Fenix 7
Garmin Enduro 2 sporthorloge
Garmin Enduro 2
Garmin Forerunner 245
Garmin Forerunner 245

Wil je ook je conditie verbeteren en meer inzicht krijgen in je trainingen door middel van een sporthorloge? Bekijk de beste sport- en hardloophorloges

Sporthorloge met muziek

Waarom kiezen voor een activity tracker?

Wanneer je voornamelijk meer wilt weten over jouw lichamelijke activiteiten en conditie is een activity tracker een fijne optie. Dit hulpmiddel kan jou 24/7 in de gaten houden en inzicht geven in hoe actief je bent geweest.

Een activity tracker heeft vaak geen of geen duidelijk scherm. Als je het bijvoorbeeld belangrijk vind om notificaties te kunnen lezen/beantwoorden dan is de activity tracker niet de beste keuze voor jou.

Door het (vaak waterdichte) design kun je de activity tracker altijd omhouden, zodat je zo veel mogelijk gegevens meet. Het meten van gegevens gebeurd zelfs tijdens je slaap.

Daarnaast ligt de prijs van dit horloge een stuk lager dan van die van een smartwatch of sporthorloge. Dus als je geen behoefte hebt aan allerlei extras en je vooral jouw gezondheid in de gaten wilt houden dan is een activity tracker een ideale keuze.

Ook je gezondheid verbeteren met een activity tracker? Bekijk de beste activity trackers.

Activitytracker

Waarom kiezen voor een smartwatch?

Als je vooral op zoek bent naar een horloge die je op de hoogte houdt van de meldingen op jouw smartphone, dan kun je het beste kiezen voor een smartwatch.

Je kunt de notificaties niet alleen bekijken, maar onder andere ook oproepen beantwoorden of weigeren, je agenda in de gaten houden en reageren op social media. Bovendien ziet een smartwatch er vaak chique uit en beschikt het horloge over een mooi touchscreen.

Hier betaal je uiteraard wel een hogere prijs voor en hierdoor dien je je smartwatch wat vaker op te laden. Kortom, als je graag je smartphone wat vaker wilt laten liggen én toch op een makkelijke manier op de hoogte wilt blijven dan is een smartwatch voor jou de beste keuze.

Wil je connected zijn met je vrienden & familie, meer inzicht krijgen in gezondheid en de shine pakken met een mooi horloge? Bekijk dan de beste smartwatches voor jou

Smartwatch

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een hele hoop verschillen tussen de drie genoemde horloges. Door de vele verschillende versies en vernieuwingen lijken deze apparaatjes ook steeds meer op elkaar.

Wanneer je van plan bent één van deze horloges aan te schaffen is het goed om in eerste instantie te kijken naar wat jij graag met het horloge wilt doen.

Kies het product met het doel wat jij het belangrijkste vind, zoals een smartwatch voor het beantwoorden van oproepen en berichten of een sporthorloge om mee te trainen. Vervolgens kun je kijken naar extra opties die jouw gekozen item kan bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

Tom

Bedankt voor het artikel, heel interessant.
Wel héél jammer van de vele -dt fouten. Jammer.