Xiaomi Mi Band 7 Review

8.6

Voor- en nadelen

  • Veel functionaliteiten
  • Behoorlijk accuraat
  • Merkbaar groter scherm
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Kan gekoppeld worden met iOS en Android
  • Gemakkelijk te koppelen en te bedienen
  • Weinig grote upgrades

Review

Iedereen is wel bekend met de Xiaomi Mi Band-serie. De kleine compacte activiteitentracker wordt steeds slimmer en kan bijna als smartwatch gerekend gaan worden. In versie 7 van deze tracker zijn er weer een paar kleine veranderingen ten opzichte van de 6.

Het scherm is iets groter, de accu is wat groter, de resolutie van het scherm is hoger, en zo zijn er nog een paar kleine verbeteringen. Zijn deze veranderingen het waard om te upgraden als je de Xiaomi Mi Band 6 al bezit? Daar gaan we zo achter komen. Hier zijn alle specificaties van de Xiaomi Mi Band 7:

  • Merk: Xiaomi
  • Model: Mi Band 7
  • Scherm: 1,62-inch AMOLED-display
  • Resolutie: 192×490
  • Helderheid: Tot 500 nits
  • Sensoren: Optische hartslagmeter, bloedzuurstof- en 6-assige bewegingssensor
  • Software: Zepp Life
  • Batterij: 180 mAh
  • Accuduur: Tot 15 dagen
  • Oplaadtijd: Ongeveer 2 uur
  • Activiteiten: 120 fitnessprofielen
  • Gewicht: 13,5 g
  • Afmetingen: 46,5 x 20,7 x 12,25 mm
  • Waterdicht: 5 ATM
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.2
  • Compatibiliteit: Android 6.0/iOS 10.0 of hoger

Unboxing

Xiaomi Smart band 7 unboxing

De doos van de Xiaomi Mi Band 7 is vrijwel identiek aan die van de vorige versie. Op de voorkant zien we een plaatje van de Mi Band alleen staat nu niet het nummer (‘7’ in dit geval) onder het plaatje. Dit maakt de doos wat rustiger en ik vind het er wat mooier uitzien. De onder- en zijkanten van de doos geven wat specificaties en functies prijs, maar verder is de doos niet heel bijzonder.

Xiaomi Smart band 7 unboxing

Bij het openen van de doos zien we meteen de Xiaomi Mi Band 7, met de oplaadkabel en de handleiding. Er zitten geen onnodige dingen in de doos en het gebruik van plastic is ook minimaal. Zo’n minimalistische verpakking spreekt me wel aan.

Hardware & Design

Xiaomi Smart band 7 unboxing

Het design verschilt nauwelijks, maar je merkt wel direct dat het scherm groter is geworden. Een volledig nieuw ontwerp was ook niet nodig, de Xiaomi Mi Band 7 ziet er prima uit en het blijft een mooi strak design.

Gelukkig vinden we aan de onderkant, naast de hartslagsensor, nog steeds de magnetische oplader, wat een goede manier is om op te laden. Er kan niks afbreken of in de oplaadpoort komen en de lader springt altijd direct in de goede positie.

Het bandje

Het standaard bandje van de Xiaomi Mi Band-serie is al sinds de Mi Band 3 ongeveer hetzelfde. Tijdens het dragen van de Xiaomi Mi Band 6 en nu de Mi Band 7 heb ik geen last gehad van slijtage, wat wel het geval was bij de 4e versie. Het lijkt er dus op dat het bandje wat steviger is geworden.

Het bandje zelf voelt goed aan, schuurt niet en is makkelijk te verstellen zodat hij om zo goed als elke pols past. Door het gekozen materiaal, siliconen, blijft het een flexibel bandje waardoor het prettig draagt. Ondanks dat de sluiting maar uit 1 enkele knop bestaat en door een lus gaat, zit hij stevig vast en valt hij niet snel af.

Bediening

Je kunt de Xiaomi Mi Band 7 gemakkelijk bedienen omdat het volledige scherm een touchscreen is. Bij eerdere versies had je nog een soort knop onderin het scherm zitten, maar deze zit er gelukkig niet meer op. Je kunt nu het hele scherm gebruiken om te drukken en te swipen.

Omdat het scherm groter is, werkt het prettiger en kun je accurater tikken op settings, applicaties of notificaties die je binnen krijgt. Dit werkt net even iets lekkerder dan op de vorige versies van de Xiaomi Mi Band.

Batterijduur

Er zit een grotere batterij in de Xiaomi Mi Band 7 in vergelijking met de vorige versie, namelijk een 180 mAh batterij! Maar doordat het scherm groter geworden is en een hogere resolutie heeft – waardoor de tracker meer energie verbruikt – haal je hier in de praktijk niet heel veel voordeel uit.

Toch kun je met een volledige lading ongeveer 9 tot 13 dagen doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal GPS-activiteiten, notificaties, de schermhelderheid en de intervallen van de hartslagmeting. Zelf heb ik ongeveer 1 uur per dag aan GPS-activiteit en kan ik op een volledige lading toch 9 dagen halen. Dat is een prima score!

Xiaomi Smart band 7 opladen

Het opladen gaat erg makkelijk via de magnetische oplaadpunten en het duurt ongeveer 2 uur voor de Xiaomi Mi Band 7 volledig opgeladen is.

Scherm

Xiaomi Mi band 7 scherm

Het scherm van de Xiaomi Mi Band 7 is helder, scherp, en groter. Er zit een 1.62-inch AMOLED-display op. Het is een klein verschil (met het 1,56 inch-display van de Mi Band 6), maar je merkt overduidelijk dat het scherm groter geworden is.

Door het grotere scherm kun je de tekst, notificaties en menu’s nog makkelijker lezen en bedienen. Omdat het volledige scherm touchscreen is, heb je niet te maken met grote bezels en kun je het volledige scherm gebruiken om de Xiaomi Mi Band 7 te bedienen.

De kleuren komen ook echt goed over en springen bijna van het scherm af. Het 1.62-inch AMOLED scherm kan erg fel gezet worden (wat ten koste gaat van je accuduur) maar het ziet er wel echt heel goed uit. Alles is goed af te lezen, ook in de volle zon buiten.

Software

Xiaomi Mi band 7 app

Sinds kort heeft Xiaomi de welbekende Mi Fit-applicatie een rebrand gegeven. Tegenwoordig heet de applicatie ZeppLife. De applicatie is nog steeds beschikbaar op Android en iOS, maar heet dus net even anders.

Qua uiterlijk is er zo goed als niks veranderd en lijkt het alleen om een naamswijziging te gaan. De widgets zien er iets anders uit, maar het is nog steeds een overzichtelijke en makkelijk te gebruiken applicatie.

Onderaan in het hoofdscherm kun je het hoofdscherm aanpassen met voor jou relevante data. Hiermee kun je de applicatie zo maken dat hij precies laat zien wat je wilt zonder veel door te hoeven klikken.

Een kleine UI-update en een naamswijziging maken het een goede applicatie en fijn in gebruik. Er zijn veel settings welke je aan kan passen via de applicatie; neem dus even de tijd om te kijken wat voor jou relevant is zodat je alles uit de Xiaomi Mi Band 7 kan halen en geen enkele feature mist.

Connectie maken

Om de Xiaomi Mi Band 7 te connecten met de ZeppLife-applicatie moet je eerst op ‘Profile’ klikken vanuit het hoofdscherm. Vanuit het Profile-menu, kun je direct op ‘Add Device’ klikken en kun je kiezen wat voor apparaat je wilt toevoegen, in dit geval ‘Band’.

Je krijgt de optie om het mét of zonder QR-code te doen; in het geval van de Xiaomi Mi Band 7 is het met QR-code. Deze wordt tijdens het installatieproces op het scherm weergegeven. Deze scan je vervolgens met je telefoon en de connectie wordt dan meteen gemaakt.

Tijdens het proces krijg je een aantal features te zien terwijl de connectie op de achtergrond wordt gemaakt. Leuk om de Xiaomi Mi Band 7 beter te leren kennen terwijl je aan het wachten bent. Zodra de connectie gemaakt is, kun je direct aan de slag

Watchfaces

Via de ZeppLife-applicatie heb je de keuze uit een aantal standaard watchfaces. Hier heb je de keuze uit een groot aantal watchfaces waardoor je de Xiaomi Mi Band 7 echt persoonlijk kan maken. Matchend bij je outfit, of juist met meerdere informatiewidgets om alles in een oogopslag te zien.

Voor de Xiaomi Mi Band-serie is dit wel een must-have feature. In de vorige versies kon je ook de watchfaces veranderen en bijna iedereen die ik zie met een Xiaomi Mi Band loopt met een andere watchface. Een goede en veelgebruikte feature dus!

   

Features

Ook dit jaar zitten er weer nieuwe functies op de Mi Band. Zo zijn er flink wat nieuwe activiteiten beschikbaar gekomen. We duiken in de features van de Xiaomi Mi Band 7 en laten zien hoe ze werken. Of de upgrades het waard zijn om te vernieuwen bespreken we in de conclusie.

Activiteiten

Xiaomi Mi band 7 route

Een belangrijke feature van een activity tracker zijn natuurlijk de verschillende activiteiten.

Eerst had je de keuze uit 30 verschillende activiteiten, maar bij de Xiaomi Mi Band 7 zijn dat inmiddels 120 activiteiten geworden! Zo kun je onder meer wandelen, bowlen, street dance, en turnen bijhouden.

Ik trek altijd mijn twijfels bij de accuraatheid bij het tracken van zo enorm veel activiteiten, maar misschien gaat het bij bijvoorbeeld bowlen meer om het bijhouden dan het echt accuraat tracken van je bowlpotje. Bij wandelen, fietsen, hardlopen, of indoor fietsen heb ik een beter gevoel; deze activiteiten trackt de Mi Band 7 altijd goed en accuraat.

Je krijgt na je activiteit een mooi overzicht van je workout en het ziet er allemaal strak en overzichtelijk uit. Hiermee kun je jezelf eventueel verbeteren en het maximale uit je workout halen.

Slaapmeting

Slapen is belangrijk, en gelukkig krijg je een goed overzicht van je slaapkwaliteit met de Xiaomi Mi Band 7. Om een gedetailleerd overzicht te krijgen, zal je via de ZeppLife-applicatie wel de ‘High-accuracy sleep monitoring’  aan moeten zetten. Doe je dat niet, dan krijg je alleen lichte en diepe slaap te zien.

Zodra je dit aangezet hebt (via ‘Profile’ -> ‘Xiaomi Smart Band 7’ -> ‘Health Monitoring’ -> ‘High-accuracy sleep monitoring’), krijg je een overzicht waarin ook je REM-slaap terugkomt. Zelf zou ik zeker aanraden om deze feature aan te zetten, maar ook dit kost weer meer batterij.

Een anders pluspunt is dat de Band 7 ook dutjes (goed) meet. Duurdere horloges, zoals de Garmin of de Fitbit, hebben hier vaak moeite mee, maar de Xiaomi Mi Band 7 doet dit eigenlijk uitstekend en meet eigenlijk altijd mijn dutje wel goed.

Na een nacht slapen krijg je een overzicht, dat er zo uitziet:

Hartslagsensor

De hartslagsensor is gelijk gebleven en daar ben ik wel blij mee eigenlijk. In de vorige versies werd mijn hartslag stabiel en redelijk accuraat gemeten. Dat is in deze versie ook het geval. Natuurlijk heb je soms te maken met een kleine schommeling in de lezing, maar dat valt te verwachten voor deze prijs.

Tijdens een activiteit met mijn Garmin Instinct met Garmin Hartslagband week de Xiaomi Mi Band 7 maximaal 10 hartslagen af van de hartslagbandmeting! Dat vind ik een verrassend goede score!

Je kan de frequentie van de hartslagmeting op maximaal één keer per minuut zetten. In de praktijk is dat een constante meting van de hartslag, omdat de meting ongeveer een minuut duurt. Dit heeft wel een negatief effect op de batterij natuurlijk, maar dit kan je altijd aanpassen mocht langer willen doen met je batterij.

SpO2-sensor

Via de SpO2-sensor kun je het zuurstof in je bloed meten. Dit is nu de tweede versie van de Mi Band-serie waar dit op zit en het is een leuke toevoeging. Via het menu kun je nu gemakkelijk een SpO2-meting starten om zo de bloedzuurstofwaardes te controleren.

Vanaf het moment dat je de meting start, duurt het ongeveer 1 minuut voor het resultaat binnen is. Eerst zie je tijdens de meting al je hartslag, en na ongeveer 75% van de meting komt daar ook de SpO2-waarde bij. Dit is een leuke feature, maar ik kan helaas niet controleren hoe accuraat dit is, daarom blijft het voor mij een indicatieve feature en zou ik er niet 100% op vertrouwen.

PAI

PAI staat voor ‘Personal Activity Indicator’. Het is een score op basis van je activiteit, hartslagdata, dagelijkse actieve inspanning, en een “multi-dimensional dynamic comprehensive evaluation of personal physiological data”. Al die gegevens worden middels een algoritme omgezet in een ‘PAI-score’ om je inzicht te geven in je fysieke gezondheid.

Als je een gezonde PAI-score haalt en weet te behouden, zou je de kans op cardiovasculaire ziektes kunnen verkleinen en wordt je levensverwachting hoger, aldus Xiaomi.

Het doel, volgens Xiaomi en de HUNT Fitness Study, is om je PAI-score boven de 100 te krijgen en deze daar te houden.

Stress

De Xiaomi Mi Band 7 kan ook je stress meten. Of het accuraat is zou ik niet durven zeggen. Mocht je in een stressvolle situatie of periode zitten, kan je eens kijken of het accuraat is.

De waardes betekenen het volgende:

0%-39%: Ontspannen, 40%-59%: Normaal, 60%-79%: Gemiddeld (stressniveau), and 80%-100%: Hoog (stressniveau).

Ademhaling

Meting van de ademhaling een zweverige feature? Absoluut niet! Dit is een hele fijne functie om een begeleide ademhalingsoefening te doen van 1 tot 5 minuten. Het is een simpele oefening maar helpt je zeker om even tot rust te komen.

Mocht je last hebben van paniekaanvallen, stress of angststoornissen, dan kan dit wel eens een hele handige functie zijn om weer tot rust te komen. Al doe je het maar 1x per dag voor 1 minuut, kan het je al veel helpen. Zelf probeer ik het ook minimaal 1x per dag te doen en dat bevalt me uitstekend.

Conclusie

Xiaomi Xiaomi Mi Band 7

De Xiaomi Mi Band 7. Ik denk dat iedereen wel bekend is met de Mi Band-serie en dit is de laatste versie. Een mooie versie, met een iets groter scherm. Hoewel het maar een klein verschil is, voelt het wel als een veel groter scherm aan. De accuduur is ondanks het grotere scherm niet veel minder geworden.

Op een volledige lading kan je nog steeds minimaal 9 dagen doen, en dat is een prima score! De oplaadtijd is ongeveer 2 uur, waarna je er weer 9 dagen tegenaan kan. De hartslagsensor doet het uitstekend en zit maar +- 10 hartslagen van mijn hartslagband af tijdens een workout, wat echt uitstekend is!

Helaas zit er nog geen NFC op, maar mogelijk komt dit wel in de Pro-versie die later dit jaar verschijnt. Maar op dit moment zou ik niet wachten op de Pro-versie. Moet je overstappen van de Xiaomi Mi Band 6 naar de Xiaomi Mi Band 7? Lastige keuze! Mocht je de 6 al hebben, dan kun je deze versie in principe ook nog wel even overslaan. Ook al is het scherm fijner, de features verschillen niet heel veel en je kunt gewoon nog prima door met de 6. Aan de andere kant is de prijs van de Xiaomi Mi Band 7 niet hoog en krijg je er wel een groter scherm voor terug. Een definitief besluit durf ik niet te geven, al zou ik zelf waarschijnlijk wel de 7 halen. 🙂

Prijs

We hebben het zware werk alvast voor je gedaan. Ontdek de beste deal:

Video - look and feel

Xiaomi Mi Band 7 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Review

Gerard

Reeds 3 jaar de Mi Band 4 in gebruik. De Mi Band 7 is met groter scherm èn goede tekengrootte fantastisch. Ook is het gehele scherm nu te gebruiken om te navigeren.
De bijgeleverde App 'Mi Fitness' is ook een dikke plus - met zijn tijd meegegaan.
Ik was gewend aan de App Mi Fit - Anno 2023 blijkt deze App er niet meer te zijn, tijdens de activatie van Mi Band 7 werd ik doorverwezen naar Mi Fitness.

- in 2022 werd Mi Fit uitgefaseerd & omgedoopt naar Zepp Life.
- er was nog 'n 2de App: Mi Wear welke ook werd uitgefaseerd & omgedoopt naar Mi Fitness.
- > Dus na 2 transities heeft Xiaomi (eigenaar Mi Band) 2 Apps: Mi Zepp Life en Mi Fitness.
Heb beide Apps vergeleken - blijf op Mi Fitness.
Tevens heb ik nog de App 'Tools & Mi Band' afgestoft en opnieuw in gebruik genomen.
Dit is een tool van derden welke extra's heeft voor de techies. Deze App is niet 123 te koppelen aan jouw Mi Band. Tijdens de installatie krijgt je technische tips "how to fix'.
Super blij met de aanschaf !!!