Ontdek de beste sporthorloges met muziek – je favoriete nummers tijdens je run

De meeste hardlopers gebruiken muzikale ondersteuning tijdens runs en het is makkelijk te begrijpen waarom. Muziek geeft je een boost, kan je tempo positief stimuleren en op peil houden, en je bent minder obsessief bezig met je fysieke conditie, waardoor je meer ontspannen loopt. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat goed gekozen muziek je tijden duidelijk verbetert.

Tegelijkertijd is er ook wat te zeggen voor lopen zonder muziek. Zo ben je minder afgesloten van je omgeving en ben je je bewuster van je lichaam en looptechniek, wat je kan helpen met het analyseren en verbeteren van je vorm.

fotoproductvoordelen
Garmin Forerunner 645 Music
  • Prachtig vormgegeven en comfortabel horloge
  • Ingebouwde muziekspeler voor zo’n 500 nummers
  • Eenvoudig je draadloze oordopjes connecten
  • Uitgebreide meet mogelijkheden
bekijk prijs
Garmin vivoactive 3Garmin Forerunner Vivoactive 3 Music
  • Elegant design en prettig werkend touchscreen
  • Ingebouwde muziekspeler voor zo’n 500 nummers
bekijk prijs

Hoewel veel nadelen verdwijnen als je de muziek wat zachter zet, zou je het lopen met en zonder muziek natuurlijk prima kunnen afwisselen. Al is het maar zodat je op wedstrijddagen, als je eigen muziek niet toegestaan is, op eigen kracht je tempo kunt vasthouden.

Hoe dan ook: de meeste lopers en onderzoekers zijn het erover eens dat muziek een positieve bijdrage levert aan je loopprestaties. Dan is het alleen nog een kwestie van kiezen voor het beste sporthorloge waarmee je muziek kunt afspelen. Bekijk hieronder de verschillende opties.

Muziekspeler vs muziekbediening

Veel sporthorloges beschikken over muziekfunctionaliteit. Daarmee kun je dan heel eenvoudig muziek bedienen – tracks skippen, volume wijzigen – via je horloge terwijl je loopt. Erg handig natuurlijk maar echt leuk wordt het pas als er ook daadwerkelijk een muziekspeler ingebouwd zit en je dus zelf muziek op je sporthorloge kunt zetten en afspelen.

Sporthorloges met ingebouwde muziekspeler zijn doorgaans iets duurder maar ze hebben wel een groot voordeel: je kunt je telefoon thuislaten, waardoor je weer wat lichter en meer ongehinderd kunt lopen.

Een no brainer dus? Niet per se. Als je een klein budget hebt, een lichte telefoon, of als je toch altijd je telefoon bij je wilt hebben om bereikbaar te kunnen zijn, dan kun je prima kiezen voor een sporthorloge met alleen muziekbediening.

Garmin Forerunner 645 Music

Bluetooth vs bedrade oordopjes/koptelefoons

Je kunt op verschillende manieren naar de muziek luisteren. Enerzijds maak je de keuze voor een in-ear, on-ear of over-ear koptelefoon, waarbij de eerste in principe het meest praktisch zijn vanwege hun formaat en gewicht.

Anderzijds kun je kiezen tussen draadloze bluetooth oordopjes of een bedrade variant. In theorie is de geluidskwaliteit – of in ieder geval de betrouwbaarheid – van hoofdtelefoons met snoer beter, maar er zijn de laatste jaren al verschillende draadloze varianten op de markt gekomen die zich goed kunnen meten met hun bedrade broertjes.

hardlopen met muziek

Het is niet moeilijk te bedenken waarom je een draadloze hoofdtelefoon zou willen. Je hebt geen last van draden die verstrikt raken, in de weg hangen of teveel aan je oordopjes trekken tijdens het hardlopen.

Toch is het ook hier weer geen uitgemaakte zaak. Als je een goed bevestigingssysteem hebt, met clips of klemmetjes, en je dopjes goed blijven zitten, dan is er helemaal niets mis met oordopjes met draad. Als groot voordeel heb je namelijk wel dat je nooit last hebt van een wegvallend signaal en de geluidskwaliteit altijd consistent is.

Sporthorloges met muziekspeler

Samsung Gear S3

Samsung gear s3

De Samsung Gear S3 is een veelzijdige en robuust uitziende smartwatch met een elegante bediening. Met behulp van een draaischijf, het touchscreen en fijne fysieke knoppen aan de zijkant navigeer je heel simpel en snel door de menu’s. De smartwatch beschikt over ingebouwde GPS en verschillende sportprofielen.

De Samsung Gear S3 heeft een prima muziekspeler en ondersteunt vele muziekapps. Je kunt voor 4 GB aan muziek opslaan op het horloge, welke simpel te importeren is vanaf je smartphone. Ook kun je eenvoudig draadloze hoofdtelefoons via bluetooth verbinden. De Gear S3 werkt zowel met Android als iOS.

Bekijk ook onze uitgebreide review

Betrouwbaar online bestellen doe je bij:

Tom Tom Runner / Spark 3 Cardio + Music

Tomtom Spark 3

Dat Tom Tom accuraat je locatie kan meten, hoeven we niet te vertellen. De ingebouwde GPS werkt dan ook uitstekend en de sportprofielen en meetbare data zijn prima op orde. De Runner (ook Spark genoemd) 3 is op zichzelf al een prima sport- en fitnesshorloge. Voeg daar ‘Cardio’ aan toe en je hebt ook nog een ingebouwde hartslagmeter.

Het fijne van de de ‘+Music’-uitvoering is dan weer dat je beschikt over, je raadt het al, een ingebouwde muziekspeler. Je hebt 3 GB aan geheugen om al je favoriete tracks op te kunnen slaan en tijdens je run te kunnen beluisteren, zonder dat je daar je smartphone bij nodig hebt.  Je kunt muziek uploaden via iTunes of Windows Media Player.

Deze muziek kun je vervolgens heel makkelijk draadloos naar je bluetooth hoofdtelefoon streamen. De Tom Tom Spark 3 Cardio + Music is overigens niet te gebruiken met Spotify of soortgelijke muziekapps.

Beste Deals voor de TomTom Runner 3

Garmin Forerunner 645 Music

Garmin Forerunner 645 Music

De Garmin Forerunner 645 Music is een prachtig vormgegeven sporthorloge dat heel comfortabel is om te dragen en je sportieve prestaties erg goed bijhoudt, zoals we van Garmin gewend zijn. Hij heeft veel features aan boord, waaronder GPS en accurate ingebouwde hartslagmeter.

Dat Garmin deugdelijke sporthorloges maakt, wisten we al, maar met de Forerunner 645 Music doe ze iets nieuws: het is namelijk het eerste sporthorloge van Garmin met ingebouwde muziekspeler.

De 645 Music beschikt over 3 GB aan opslagruimte die je kunt gebruiken om je muziek op te zetten. Dit vertaalt zich naar ongeveer 500 nummers. Deze kun je dan eenvoudig beluisteren met je draadloze bluetooth oordopjes. Ook kun je via WiFi muziek streamen via Deezer en iHeart Radio.

Wel moet opgemerkt worden dat gebruikers soms problemen ervaren met de connectie. Vooral als je het horloge om je linkerpols draagt terwijl de bluetooth ontvanger in de headphone aan de rechterkant zit, valt het signaal vaak weg. Zitten beide aan dezelfde kant van je lichaam, dan zijn er weinig issues.

De Forerunner 645 Music is compatibel met zowel Android als iOS.

Garmin Forerunner Vivoactive 3 Music

Garmin vivoactive 3

 De Garmin Forerunner Vivoactive 3 is een sporthorloge met een mooi, elegant design en en prettig werkend touchscreen. Hij beschikt – natuurlijk – over GPS en een ingebouwde hartslagmeter, net als de Forerunnner 645. Het horloge heeft enorm veel sportprofielen om uit te kiezen. Naast hardlopen, fietsen en zwemmen kun je ook sporten als  skiën, snowboarden en zelfs golfen bijhouden.

Net als de Forerunner 645 Music heeft de Vivoactive 3 een ingebouwde muziekspeler, die eigenlijk precies hetzelfde kan en biedt. Dus ook hier heb je 3 GB en kun je muziek afspelen door via WiFi te verbinden met iHeart Radio of Deezer; wat voor je runs geen meerwaarde biedt, tenzij je indoor traint.

Mocht je twijfelen tussen de verschillende Garmins: de Vivoactive 3 Music is een stukje voordeliger dan de 645 maar is nog steeds een uitstekend product voor hardlopers. Hij heeft alleen net iets meer de uitstraling en functionaliteit van een smartwatch, terwijl de 645 wat verdergaande meetmogelijkheden heeft voor de serieuze sporter. Beide horloges van Garmin werken met Android en iOS.

Conclusie

Hardlopen met muziek is een goed idee. Helemaal als je je playlist zorgvuldig samenstelt en matcht met je bedoelde snelheid, is het een prima hulpmiddel voor je trainingen. Daarnaast krijg je er een boost door en wordt de hardloopactiviteit zelf wat prettiger als je steeds je favoriete muziek bij je hebt.

Erg fijn is dat steeds meer sporthorloge- en smartwatch-fabrikanten ook gaan inzien hoe belangrijk sporters geïntegreerde muziekspelers vinden. Daarom is er inmiddels al flink wat aanbod van activity trackers en sporthorloges met muziekplayers om uit te kiezen. Dan hangt het er alleen nog even vanaf hoeveel opslagruimte je wilt en welk besturingssysteem en apps je wilt gebruiken voor het uploaden en beluisteren van je tracks. Maar daar kom je vast wel uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!