125 reviews | opgehaald van: Coolblue

Apple Watch 8 Review

  • Multisport-modus ideaal voor triatleten
  • Zelf gestructureerde workouts creëren biedt meer vrijheid voor sporters
  • Hardloopvermogen aan de pols: grote stap voor een smartwatch
  • Waardevolle informatie over looptechniek, waaronder grondcontacttijd
  • Crashdetectie mogelijke lifesaver
  • Huidtemperatuursensor handig voor planning gezinsuitbreiding
  • Nauwelijks verschil (in hardware) met vorige Apple Watches
  • Accuduur nog steeds niet geweldig
onze partners

Review

Met een nieuw trio horloges is Apple weer helemaal up to date. De Ultra voor de duursporter, de SE als vertrouwde budgetvriendelijke keus, maar… de interessantste watch voor de meeste gebruikers is waarschijnlijk toch: de Apple Watch 8 series.

De Apple Watch 8 heeft weer die perfecte balans van prijs en functies.

Wel ‘gewoon’ stofbestendig, de mogelijkheid om ECG’s te maken en je bloedsaturatieniveau te meten (wat de Watch SE allemaal niet heeft) maar niet de toeters en bellen (en sirene) van de Watch Ultra.

Maar wat biedt de Apple Watch 8 precies voor nieuws? En is het ook een must-buy voor bezitters van de Watch 7/6/5 etc.?

Lees snel verder…

Tip: De nieuwe Apple Watch Series 9 is uit!

Update: Vanaf watchOS 9 kun je nu naadloos een triatlon voltooien zonder telkens van workout te hoeven wisselen. De Apple Watch detecteert automatisch welke sport je beoefent. Je kunt zelfs combinaties van twee sporten doen, zoals hardlopen en fietsen.

Design, display & watchfaces

Een knappe jongen die de Watch 8 en 7 uit elkaar houdt als je ze op een tafel naast elkaar legt. Het is gewoon niet te doen… omdat ze er exact hetzelfde uitzien.

Natuurlijk waren de verbeteringen aan de Apple Watch 7 – met name het 20% grotere display, andere andere door de dunnere bezels – al behoorlijk opvallend en deze kunnen nog prima een jaartje mee (zal de gedachte geweest zijn).

Er is dus niets nieuws onder de zon. Ook de Apple Watch 8 heeft weer dat prachtige retina display en is beschikbaar in 41- en 45 mm-uitvoeringen.

Je zou bij het zien van foto’s van de Apple Watch 8 kunnen denken dat het scherm groter geworden is, maar dit is toch echt niet het geval. De nieuwe aantrekkelijke watchfaces maken simpelweg beter gebruik van het grotere scherm en de kleinere bezel.

Het enige verschil is dat de kleuren Blauw en Groen nu niet meer beschikbaar zijn. De Apple Watch 8 is verkrijgbaar in de kleuren Sterrenlicht, Middernacht, Goud, Zilver, Grafiet en (Product) Red.

Apple Watch 8 Sport & activiteiten

 

sport activiteiten

Als we eerlijk zijn, zitten de meest interessante vernieuwingen ‘gebakken’ in de nieuwe watchOS-versie: watchOS 9. En dat betekent dat je hier ook gewoon van profiteert als je een Apple Watch 4,5,6 of 7 hebt.

Onder andere sporters gaan erop vooruit met watchOS 9. De interface voor het tracken van je verschillende activiteiten heeft een flinke boost gekregen.

Apple Watch 8 Hardloopfuncties

Vooral hardlopers profiteren van de update. Net zoals op de Samsung Galaxy Watch 5 worden nu in WatchOS 9 ook je verticale oscillatie, staplengte en grondcontacttijd bijgehouden; naast cadans en de meer standaard metrics.

Met deze informatie kun je beter je techniek analyseren en eventueel aanpassingen doen om efficiënter (en harder) te kunnen lopen.

Het is dit soort data en functionaliteit dat de Apple Watch weer een stapje dichter in de buurt brengt van serieuze sporthorloges van Garmin, Polar, Coros en Suunto.

Verder kun je nu ook alarmen instellen voor onder meer bepaalde hartslagzones en je cadans. Daarnaast worden je hartslagzones nu ook getoond tijdens je workout.

Handig om snel te kunnen zien of je goed bezig bent of misschien even wat gas terug moet nemen.

Ook fijn is de mogelijkheid om workouts (op maat) te creëren op je Apple Watch.

Zo kun je bijvoorbeeld een intervaltraining creëren, inclusief warming-up en cooldown, op basis van afstand of tijd. Erg mooi om zo wat variatie in je training aan te kunnen brengen.

Een ‘biggie’ is dat de Apple Watch 8 nu ook hardloopvermogen kan meten, gewoon rechtstreeks vanaf de pols, zonder externe sensoren.

Dit is niet uniek onder sporthorloges: Polar en Coros hebben ook horloges die dit doen, maar de high end Garmin Forerunner 955 bijvoorbeeld niet. Best opvallend dus dat dit model op dit punt wordt afgetroefd door een ‘ordinaire’ smartwatch.

Nog een welkome functie of mogelijkheid is de ondersteuning voor triatleten. Een triatlon/multisport-profiel was groot nieuws voor de recente Garmin Forerunner 255 en wordt nu ook doodleuk geïntroduceerd als onderdeel van WatchOS 9.

Het betekent dat je binnen dezelfde workout eenvoudig kunt switchen tussen verschillende disciplines.

Er is niets veranderd aan de GPS-sensor (en ook niet aan de hartslagsensor), wat betekent dat de Apple Watch nog steeds uitstekend je route bijhoudt, zonder al te grote afwijkingen.

Een (mogelijk) nadeel als je een activiteit start is wel dat de Apple Watch nog steeds – net als de Galaxy Watch 5 – automatisch begint en dat je niet eerst even rustig kunt afwachten en checken of je wel een GPS-lock hebt.

Maar aangezien het meestal niet langer dan zo’n 5 seconden duurt, is dit in de praktijk meestal geen probleem.

Interessant is dat WatchOS 9 een nieuwe kompas-app heeft, met een verbeterde interface maar óók met nieuwe functies.

Zo kun je nu bijvoorbeeld koerspunten toevoegen en hier naartoe navigeren. En er is een Backtrack-optie waarbij je zonder het starten van een workout een route kunt opslaan. Met Backtrack kun je vervolgens je volledige route terug (andersom) volgen.

Health & Veiligheid

 

health veiligheid

 

De Apple Watch 8 en WatchOS 9 beschikken weer over de bekende gezondheids-functies, waaronder een pulsoximeter, de mogelijkheid om een ECG te maken en uitgebreide slaapdata.

Maar de Apple Watch 8 heeft ook een geheel nieuwe functie die niet verbonden is aan WatchOS 9 en dat is de huidtemperatuursensor.

Fitbit en Samsung hebben ook al een dergelijke sensor geïntroduceerd op hun modellen, dus helemaal nieuw is het niet.

Maar Apple heeft twee sensoren, om ook rekening te kunnen houden met omgevingstemperatuur (en deze geen rol te laten spelen bij de metingen), wat potentieel voor nauwkeurigere metingen zorgt.

In theorie zou je hiermee kunnen ontdekken of je ziek bent of begint te worden, maar de toepassing is nu nog redelijk beperkt. Eigenlijk is het alleen interessant voor vrouwen die hun cyclus in de gaten willen houden, met mogelijke gezinsuitbreiding in het achterhoofd.

Deze tool kan dan aangeven – aan de hand van vergelijkingen met temperaturen van een ‘basislijn’ – dat er waarschijnlijk een eisprong heeft plaatsgevonden.

De andere grote nieuwe functie is de crashdetectie. Dit is geen incidentdetectie die het merkt als je ten val komt (bijvoorbeeld tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen) maar een functie die wordt geactiveerd als je bij een auto-ongeluk betrokken bent.

In dat geval worden de hulpdiensten ingeschakeld door je horloge. Een potentiële lifesaver dus (weer).

Apple Watch 8 batterij

De accuduur van de Apple Watch is al jaren veelbesproken. Simpelweg omdat de Apple Watch niet al te lang meegaat en de praktijk dagelijks opgeladen moet worden.

De normale accuduur van de Apple Watch 8 is nog steeds niet briljant, met maximaal 18 uur.

Wil je hier een fikse verbetering in zien – met volledige functionaliteit intact – dan moet je gaan voor de Apple Watch Ultra die standaard 36 uur meegaat en in besparingsmodus maar liefst 60 uur.

Maar gelukkig heeft de Apple Watch 8 ook een besparingsmodus gekregen, waarmee het horloge 36 uur mee kan. Je hebt dan o.a. geen Always On-display, meldingen bij onregelmatige hartslag, automatische workoutdetectie meer.

Het opladen is ongewijzigd. Met een snellader kun je in een uur je Apple Watch 8 weer volledig opladen en in slechts 8 minuten kun je hem voldoende opladen voor 8 uur aan slaaptracking.

Vergelijken

Vergelijk de Apple Watch 8 met andere modellen:

Apple Watch 8: de nieuwe beste smartwatch?

En daar zijn we dan weer, bij de nieuwe beste smartwatch op de markt. Waarschijnlijk. Al kan de Samsung Galaxy Watch 5 zich goed meten met de Apple Watch 8. Dus het wordt in ieder geval weer tijd voor een uitgebreide vergelijking tussen deze twee titanen…

Oh… en de Apple Watch Ultra doet er natuurlijk nog een schepje bovenop dus misschien moeten we zeggen dat de Apple Watch 8 beste prijs-kwaliteit-verhouding heeft. Waarschijnlijk. Want de goedkopere Apple Watch SE biedt grotendeels hetzelfde. Lastig.

De conclusie is hoe dan ook dat de sportieve Apple Watch-bezitters heel blij mogen zijn met deze update.

Vooral de flink verbeterde en uitgebreide WatchOS 9 is iets om erg enthousiast van te worden, met fijne nieuwe analysefuncties en workoutmogelijkheden.

De crashdetectie en temperatuursensor zijn ‘nice to have’ maar waarschijnlijk geen functies waar mensen wild enthousiast van worden.

Het is gewoon erg mooi dat die oude, vertrouwde, heerlijke Apple Watch-ervaring weer een stukje beter is geworden. Op naar de Apple Watch 9 maar weer!

Wil jij de Apple Watch 8 én WatchOS 9 persoonlijk ervaren? Bestel de Apple Watch 8 series dan bij Coolblue, Bol of Mediamarkt en ontdek zelf hoe goed ie is!

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 469
9.5
112 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 448
9.5
26 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 899
Garmin Venu 2
9.4
350 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 261
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 409
9.3
12 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 506

Vergelijk met

Vergelijk de Apple Watch Series 8 met andere smartwatches

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!