Garmin Venu 3 vs Apple Watch Series 8

Uitgebreide vergelijking

Kan de aantrekkelijkste smartwatch van Garmin – de  Venu 3 – het opnemen tegen de Apple Watch 8?

Lees door en kom erachter in onze Garmin Venu 3 vs Apple Watch 8-vergelijking.

Overeenkomsten tussen de Garmin Venu 3 en Apple Watch 8

De Garmin Venu 3 en Venu 2 (Plus) hebben behoorlijk veel overeenkomsten.

 • Ze hebben een vergelijkbare schermtechnologie – OLED (Apple Watch 8) vs AMOLED (Garmin Venu 3) – en beschikken beide over een touchscreen met Always On-functie.
 • Daarnaast beschikken de twee horloges naast het touchscreen over fysieke knoppen voor de bediening aan de rechterkant van het scherm.
 • Beide horloges zijn verkrijgbaar in dezelfde (kast)maten: 41 en 45 mm.
 • Ze zijn allebei waterdicht tot 50 meter (5 ATM).
 • De Garmin Venu 3 en Apple Watch 8 hebben een flink aantal sportprofielen die je kunt gebruiken om je activiteiten mee op te slaan.
 • De horloges kunnen veel (hardloop)statistieken bijhouden, zoals je afstand, tempo, calorieverbruik, hartslag en cadans.
 • Je kunt je SpO2 meten en er wordt iedere nacht bijgehouden hoe goed je hebt geslapen.
 • Je ontvangt notificaties van je smartphone en kunt antwoorden op berichten via het virtuele toetsenbord.
 • Je kunt gewoon telefoongesprekken voeren via de aanwezige speaker en microfoon, of een stemassistent opdrachten geven of vragen stellen.
 • Er is muziekopslag aan boord
 • Met incidentdetectie wordt iemand gebeld als je ten val komt.
 • Contactloos betalen kan ook op beide horloges.

Maar laten we verdergaan…

Verschillen tussen de Garmin Venu 3 en Apple Watch 8

Garmin Venu 3 vs Apple Watch 8

Natuurlijk zijn er ook genoeg verschillen tussen de Venu 3 en Watch 8….

Display en horlogekast

Het opvallendste verschil is de vorm van de kast: vierkant/rechthoekig voor de Apple Watch 8 en rond voor de Venu 3. Een inkoppertje, maar dan hebben we dat maar gehad.

Verder zijn de displaymaten ook anders. Waar de Venu 3 een behoorlijk groot display heeft van 1,4 inch, is dat van de Apple Watch (45 mm) nog een stukje groter, met zijn 1,9 inch. 

Voor de 41 mm-variant gaat het om maten van respectievelijk 1,2 en 1,69 inch.

De kastmaterialen verschillen ook: de Apple Watch 8 is gemaakt van roestvrijstaal of aluminium terwijl de Venu 3 een kast heeft van kunststof, met daarbij een sierrand van titanium.

Verder beschikt de Venu 3 over 3 en de Apple Watch 8 over 2 fysieke knoppen voor de bediening. 

De kastvorm is een kwestie van smaak maar het grote(re), bijna bezelloze display van de Apple Watch 8 zal voor de meesten net wat aantrekkelijker zijn.

Sport & Health functies

Ergens verwacht je dat een Garmin het ruimschoots wint van een Apple device op het gebied van sportfuncties maar dat blijkt hier niet het geval. 

Met WatchOS 9 en nog iets meer met watchOS 10 zijn er een aantal erg interessante sportieve functies en mogelijkheden voor de Apple Watch 8 bijgekomen, vooral voor hardlopers.

Zo kan de Apple Watch 8 niet alleen je cadans bijhouden maar ook ‘running dynamics’ als je verticale oscillatie, staplengte en grondcontacttijd. De Venu 3 kan dit allemaal niet.

Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om direct vanaf de pols het hardloopvermogen te meten.

Verder is de Apple Watch 8 een echte multisportwatch, aangezien er nu ook een triatlon/multisport-modus beschikbaar is gekomen. Nogmaals, deze heeft de Venu 3 niet.

Tegelijkertijd heeft de Venu 3 meer sportprofielen aan boord, waaronder discgolf, handbiken, padel, tennis, yoga, boulderen en skiën. Daarnaast kunnen rolstoelgebruikers zien hoeveel pushes ze per dag doen.

Verder laat de Venu 3 weten wat je hersteltijd is na een workout, is er een Body Battery-functie die je vertelt hoe het met je lichamelijke ‘batterij’ gesteld is (ofwel, hoeveel energie je hebt), en heb je uitgebreidere slaaptracking en zelfs een slaapcoach. 

De Venu 3 heeft een handig Ochtendrapport, met je belangrijkste slaapdata, HRV van de afgelopen nacht, het weer van die dag en de workout die er op het programma staat. Een fijne manier om de dag te beginnen.

Ook kan de Venu 3  workoutanimaties tonen binnen bepaalde sportprofielen, wat een mooie bonus is.  

Aan de andere kant heeft de Apple Watch 8 weer een huidtemperatuursensor, waarvan de toepassingen echter nog beperkt zijn, en een ECG-functie. 

De Venu 3 moet het voorlopig doen met Hartslagvariabiliteit al is de hardware aanwezig voor een ECG-functie, die waarschijnlijk nog zal komen bij een latere update. 

Een echte winnaar is lastig te kiezen. Hardlopers krijgen meer nuttige data van de Apple Watch 8 en ook voor triatleten is dit horloge de beste keuze. Voor andere sporters en robuustere slaap & health functies is de Venu 3 weer wat geschikter.

Smart functies: Garmin Venu 3 vs Apple Watch 8

De twee horloges hebben vergelijkbare smart functies. Wel beschikt de Apple Watch 8 over crashdetectie Dit lijkt enigszins op incidentdetectie – waarbij hulp gebeld/bericht wordt bij een val – maar wordt nu alleen geactiveerd in het geval van een auto-ongeluk.

De Apple Watch heeft een handige noodfunctie mocht je betrokken raken bij een auto-ongeluk.

Batterij Garmin Venu 3 vs Apple Watch 8

De Venu 3 wint het ruimschoots op het gebied van accuduur. Dit horloge gaat in pure smartwatch-modus tot 14 dagen mee en in (voortdurende) GPS-modus 26 uur.

De Apple Watch 8 gaat zo’n 18 uur mee, maar dat is inclusief dagelijkse GPS activiteiten (van een paar uur).

1 op 1 vergelijken is dus lastig, maar in de praktijk – uitgaand van iedere dag een GPS-activiteit – is dagelijks opladen een must voor de Apple Watch 8. Terwijl de Venu 3 het bij dergelijk gecombineerd gebruik zeker een dag of 5 volhoudt.

De Garmin Venu 3 is de overduidelijke winnaar wat de accuduur betreft.

Prijs

Traditioneel zijn/waren Apple devices duurder dan die van concurrenten, maar inmiddels liggen de kaarten anders.

De Garmin Venu 3 kost namelijk zo’n 80 euro meer dan de Apple Watch 8 (45 mm).

Als je een Android-telefoon hebt, is de keus natuurlijk snel gemaakt. iPhone-gebruikers kunnen in principe voor beide gaan. Maar dan speelt deze meerprijs uiteraard best een rol. 

De Apple Watch 8 is (een stuk) goedkoper dan de Garmin Venu 3.

Eindoordeel: Garmin Venu 3 of Apple Watch 8 kopen?

De Garmin Venu 3 en Apple Watch 8 zijn aan elkaar gewaagd en allebei prachtige smartwatches, waarbij de Apple Watch 8 wat fijner is – of kan zijn – voor hardlopers en triatleten en de Venu 3 wat meer algemene sport, fitness en health functies biedt.

Kies voor de Garmin Venu 3 als je:

 • graag een ronde form factor wilt
 • een Android-telefoon hebt
 • de beste batterij wilt
 • de grootste verzameling gezondheidsdata en sportfuncties en -profielen wilt

Kies voor de Apple Watch 8 als je:

 • een vierkante watch wilt
 • een zo groot mogelijk display wilt
 • zoveel mogelijk meetdata wilt voor je hardloopactiviteiten 
 • een triatleet of multisporter bent

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs