Ja hoor, het is weer zover: de nieuwe Apple Watch 9 ligt in de (virtuele) schappen, samen met de ‘budget’-uitvoering, de Apple Watch SE 2023, en de pro-versie, de Apple Watch Ultra 2.
De meeste ‘nieuwigheden’ van de Apple Watch 9, zitten, zoals meestal eigenlijk, gebakken in de nieuwe software: watchOS 10, in dit geval. Waar op zich weinig mis mee is. En alleen maar fijn voor huidige Apple Watch-bezitters (vanaf Apple Watch 4).
Het scherm/de kast zelf is weinig mee gebeurd. Op het eerste gezicht. Maar daarover later meer.
Nieuwe functionaliteit van Siri en de interessante Tik Dubbel functie, zijn dan wel weer exclusief verbonden aan de snellere, betere hardware. Dus het is niet zo dat je net zo goed voor de Apple Watch 8 kunt gaan.
Maar laten we beginnen…
Net zoals vorig jaar zul je geen verschillen ontdekken in het scherm of de kast van de nieuwe Apple Watch.
Nog steeds heb je dat prachtige 1,9 inch OLED display (voor 45 mm) en je kunt uiteraard weer kiezen tussen een 45- en 41-mm uitvoering, met een kast van roestvrij staal of aluminium.
Toch is er wel degelijk een – voor veel mensen – belangrijk verschil. De kast is namelijk gemaakt van 95% gerecycled aluminium (als je voor deze versie kiest).
Of: Carbon/CO2-neutraal zoals Apple zelf stelt.
Dat is dan misschien geen spannende nieuwe functie, maar zeker waardevol.
Iets spannender, als je kijkt naar eigenschappen waar je wél direct iets van merkt, is de verhoogde helderheid van 1000 naar 2000 nits.
Dit merk je weliswaar niet in alle situaties, maar in halfduistere omgevingen zeker wel. Vooral als je de Apple Watch 9 naast de Apple Watch 8 houdt.
Verder is het ‘business as usual’ wat het scherm en de kast betreft. En dat is helemaal prima.
Het is wel zo dat de Apple Watch 9 een nieuwe, snellere S9-chip heeft, maar daar merk je in de meeste gevallen nauwelijks wat van. De interface/bediening is heerlijk soepel, maar dit was bij de Apple Watch 8 niet anders.
Deze extra rekenkracht – een dual core CPU met 5,6 miljard transistors (60% meer dan voorheen – is vooral handig voor sommige nieuwe features, met name Double Tap (of Tik Dubbel).
Verder bevat de Watch 9 – en alle andere Apple Watches met WatchOS 10 – 2 nieuwe watchfaces.
Zoals meestal het geval de laatste jaren zijn de nieuwe mogelijkheden op het gebied van sportfuncties voornamelijk verbonden aan de laatste software-update, in dit geval die van watchOS 10.
Hiervan profiteert iedereen die een Apple Watch heeft vanaf de vierde generatie. En verreweg de meeste functies zijn/waren al uitgerold voor oudere modellen, nog voordat de Apple Watch 9 verkrijgbaar was.
Strikt genomen hoort een bespreking hiervan dus niet thuis in een review van de Apple Watch 9, maar aangezien we geen losse software-reviews hebben, is dit toch de meest voor de hand liggende plek.
De Apple Watch (vanaf Apple Watch 4) ondersteunt nu namelijk vermogens-, snelheids- en cadansmeters voor fietsen.
Dat betekent dat – als je een vermogensmeter (of power meter) aan je fiets bevestigt – je allerlei nuttige fietsdata op je horloge kunt ontvangen, zoals je cadans, je fietsvermogen, en in welke vermogenszone(s) je zit.
Verder kon je al gestructureerde workouts creëren, maar nu is het ook mogelijk om workout-gegevens van andere platforms en apps te ontvangen, zoals TrainingPeaks en TrainerRoad.
Op sportgebied is er nauwelijks wat nieuws te melden. Maar dat is zeker geen ramp, aangezien er al veel mooie sportieve updates bij waren gekomen bij de release van de Apple Watch 8 – en watchOS 9.
Hardlopers kunnen vele statistieken bekijken; behalve informatie over cadans ook data omtrent verticale oscillatie, staplengte en grondcontacttijd. Daarnaast is het nog steeds erg mooi dat de Apple Watch je hardloopvermogen kan meten aan de pols.
Dit kunnen lang niet alle concurrenten, zelfs niet alle sportief ingestelde fabrikanten.
Hardlopers kunnen nog steeds gepersonaliseerde workouts creëren, zoals intervaltraining, en is de Apple 9/WatchOS 10 ook ‘gewoon’ geschikt voor triatleten, met een profiel/modus voor triatlon en multisport.
Enigszins jammer is dat een activiteit – net als bij concurrent Samsung – nog steeds automatisch begint na het selecteren ervan (na een korte timer van 3 seconden, weliswaar) en dat je niet eerst even kunt wachten tot er een GPS-signaal is.
Misschien komt dat ooit nog eens goed.
Op GPS- en navigatiegebied is er praktisch niets veranderd. En hetzelfde geldt voor de hartslagmetingen.
Er worden nog steeds dezelfde sensoren gebruikt, die simpelweg in de meeste gevallen zeer nauwkeurige metingen opleveren.
Hoewel, de GPS-metingen kunnen wat wisselvallig zijn. Het zijn vooral de hartslagmeting die indruk maken.
Wederom is het mogelijk om koerspunten toe te voegen en hierheen te navigeren en is er een Backtrack-optie waarmee je dezelfde route terug kunt volgen.
Wat betreft de veiligheid: er is nog steeds valdetectie, waarbij hulpdiensten worden ingeschakeld als je valt en (te lang) niet meer beweegt.
De in WatchOS 9 geïntroduceerde ongelukdetectie doet iets soortgelijks, maar dan in het geval van een auto-ongeluk.
Een derde veiligheidsfunctie is de SOS-optie, waarbij je zelf de hulpdiensten inschakelt door de knop aan de zijkant (lang) ingedrukt te houden.
Uiteraard zijn de bekende gezondheidsfuncties en sensoren weer aanwezig, zoals een pulsoximeter, ECG-optie en de huidtemperatuursensor die in WatchOS 9 werd geïntroduceerd. En vanzelfsprekend wordt ook je slaapkwaliteit bijgehouden door je horloge.
Last but not least zijn er nog enkele interessante nieuwe functies die afhankelijk zijn van de hardware van de Apple Watch 9.
Zo kun je ook als je je handen (redelijk) vol hebt een telefoongesprek beginnen (of ophangen), muziek afspelen, een timer stoppen en nog veel meer.
Een heel gave functie, die ook nog eens erg goed werkt.
Daarnaast zijn de mogelijkheden van Siri uitgebreid. Zo kan deze stemassistent ook zonder verbonden te zijn met je telefoon bepaalde handelingen verrichten, al zijn deze (nog) vrij beperkt. Denk dan aan het instellen van alarmen of timers.
Tenslotte komt er met WatchOS 10 nog de mogelijkheid van NameDrop beschikbaar (ook voor vorige Apple Watches), waarbij je eenvoudig contactinfo kunt delen.
Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over de nieuwe functies en eigenschappen. Wat eerder al kon, kan nu ook nog steeds, maar we nemen aan dat dit bij de meeste lezers bekend is.
Dat je op een Apple Watch notificaties van je smartphone kunt ontvangen (en hierop kunt antwoorden), telefoongesprekken kunt voeren, muziek kunt beluisteren en kunt betalen met Apple Pay is natuurlijk geen nieuws.
Dan de batterij: wederom bekend terrein. Geen verandering dus.
Dat betekent dat – in ‘normale’ modus, met Always On aan – je officieel maximaal 18 uur met je Apple Watch 9 doet (al zit hier wel wat GPS-tijd bij) en in besparingsmodus 36 uur.
Hoewel je er in de praktijk wel meer dan die 18 uur uit kan halen, zul je het horloge in de meeste gevallen dagelijks moeten opladen.
Wat dan gelukkig wel weer snel gaat, vooral met een snellader. Dan zit je na een uur laden alweer op 100% en heb je slechts 8 minuten laadtijd nodig voor 8 uur aan slaaptracking.
De Apple Watch 9 is een tophorloge. Dat wisten we al. Maar brengt deze nieuwste editie genoeg vernieuwingen om te upgraden? Waarschijnlijk niet als je een Apple Watch 8 hebt.
Tenzij je niet kan wachten om de Tik Dubbel-functie te gebruiken, of als je om een of andere reden de vorige Apple Watch te dof vindt (al kunnen we ons dat niet voorstellen) en erg blij wordt van de 2000 nits.
Los daarvan kun je ook nog prima vooruit met de Apple Watch 8 (of 7) en de updates – voor fietsers; en de Siri-functionaliteit – in WatchOS 10. Als je Apple Watch al veel ouder is, is het natuurlijk een ander verhaal.
Vergelijk de Apple Watch 9 met andere smartwatches
Laat een reactie achter
0 reacties
Er zijn nog geen reviews!