Apple Watch 9 vs Apple Watch Ultra 2

Uitgebreide vergelijking

De Apple Watch 9 is de Apple Watch waar de meeste mensen voor zullen gaan maar ben je een serieuze sporter, heb je veel behoefte aan een groter, krasbestendiger display of een betere accu? Dan is de Apple Watch Ultra 2 de ultieme watch voor jou.

Wil je precies weten hoeveel méér de Ultra 2 te bieden heeft? 

Bekijk dan onze Apple Watch 9 vs Apple Watch Ultra 2-vergelijking. 

Overeenkomsten tussen de Apple Watch 9 en Apple Watch Ultra 2

De Ultra 2 heeft zeker een aantal mooie voordelen ten opzichte van de Watch 9, maar ze hebben vooral heel veel met elkaar gemeen.

Het zijn allebei multisporthorloges vanwege de mogelijkheid om snel te wisselen tussen sporten. Ze bieden uitgebreide hardloopdata over je cadans, grondcontacttijd, verticale oscillatie en staplengte.

Maar ze kunnen ook je hardloopvermogen meten, gewoon rechtstreeks aan de pols, zonder externe sensoren.

Naast het hardloopvermogen kun je ook je fietsvermogen meten met behulp van deze horloges, alsook verschillende andere fietsdata. Dit is mogelijk vanwege de compatibiliteit met (fiets)vermogensmeters. 

Op de Ultra 2 en de Watch 9 kun je een hartfilmpje (ECG) maken en je SpO2 meten. Bovendien beschikken de horloges over een huidtemperatuursensor.

Er zitten verschillende veiligheidsfuncties aan boord, waaronder val/incidentdetectie waarbij er een contact gebeld wordt als je ten val komt, maar ook een crashdetectie die hulpdiensten inschakelt als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk. 

Zowel de Apple Watch 9 als de Apple Watch Ultra 2 is uitgerust met de S9-chipset; een snellere processor, die bijvoorbeeld de functie Double Tap (Tik Dubbel) mogelijk maakt. Hierbij kun je verschillende handelingen op je horloge verrichten door met je vinger tegen je duim te tikken.  

Er zijn nog veel meer mooie overeenkomsten te vermelden maar laten we doorgaan naar de verschillen. 

Verschillen tussen de Apple Watch 9 en Ultra 2

Wat zijn nu de redenen dat je zou moeten – of kunnen – kiezen voor een Apple Watch Ultra 2 in plaats van een ‘normale’ Apple Watch 9 Series?

Bekijk snel de verschillen:

Horlogekast en display

In feite zijn de verschillen in kasten en displays tussen deze twee modellen gelijk aan die van de Apple Watch 8 en Apple Watch Ultra. Hoogstens verschillen de cijfers wat in vergelijking met hiervoor. 

Net als eerder is de grootte van de kast en het display het grootste verschil.

De Apple Watch Ultra 2 is in één enkele maat te verkrijgen: een royale 49 mm; terwijl de Apple Watch 9 verkrijgbaar is in een 41- en 45-mm versie.

En ook nu weer is de Ultra 2 voorzien van krasbestendige saffierglas, in tegenstelling tot de 9 Series.

Daarbij is de Ultra 2 een stukje helderder dan de Series 9, met een helderheid van 3000 vs 2000 nits.

Er zitten ook verschillen in het materiaalgebruik. De kast van de Apple Watch 9 is namelijk gemaakt van ofwel roestvrijstaal ofwel (voor 95%) gerecycled aluminium.

Terwijl de kast van de Apple Watch Ultra 2 gemaakt is van (voor 95%) gerecycled titanium. 

Verder is de Ultra 2 bestand tegen extreme temperaturen van -20 tot +50 graden, en is hij voorzien van een extra knop, die fungeert als actieknop en als sirene in geval van nood.

Tenslotte is de Ultra 2 ook nog eens ideaal voor duikers: het horloge beschikt over den dieptemeter en is waterbestendig tot 100 meter (de Apple Watch 9 tot 50 meter). 

De grootste ‘klappen’ vallen op het gebied van de kast en het display. De Ultra 2 is groter, steviger, helderder en rijker uitgerust.

GPS, sport en health

Beide horloges zijn prima uitgerust op het gebied van sportieve functies maar de Ultra 2 doet het net even wat beter. Met name door de volgende mogelijkheden:

  • De Apple Watch Ultra 2 heeft naast een dieptemeter ook de app Oceanic+ die allerlei duikdata bijhoudt.
  • De Apple Watch Ultra 2 beschikt over multiband GPS, die voor nauwkeurigere routemetingen zorgt. 
  • De Apple Watch Ultra 2 heeft een Precision Start-optie, waarmee je de start van je activiteit kunt uitstellen tot het moment dat je een GPS-fix hebt.
Vooral de aanwezigheid van multiband GPS op de Ultra 2 is voor sporters een belangrijk verkooppunt

Batterij & laden

Beide horloges hebben dezelfde accuduur als hun voorgangers, maar dat betekent daarmee ook dat de Ultra 2 wederom twee keer zo lang meegaat als de Apple Watch 9: 36 uur versus 18 uur.

Uiteraard is dit verschil ook te zien in de besparingsmodus, al is het dan iets minder uitgesproken, met een maximale duur van 60 uur voor de Ultra 2 en 36 uur voor de Apple Watch 9.

Verder heeft de Ultra 2 een beter oplaadsnoer. Dit is gevlochten en daardoor steviger. 

De Ultra 2 gaat voor Apple-begrippen ultralang mee. Een groot pluspunt!
 

Prijs 

Tja, dan komen we bij het lastigste punt. De Ultra 2 biedt overduidelijk méér. Maar… hij kost ook meer. Veel meer.

Kort gezegd, de Apple Watch Ultra 2 is bijna twee keer zo duur als de gewone Apple Watch 9, even afhankelijk van welk formaat, welk bandje en welk materiaal je kiest. Dat is dus een enorm verschil.

De Ultra 2 is de beste, maar ook veruit de duurste Apple Watch. De Apple Watch 9 is daarom de aangewezen watch voor mensen met een iets bescheidener budget.

Eindoordeel: Apple Watch 9 of Ultra 2 kopen?

Ben jij helemaal de doelgroep voor de Ultra 2? Als in: een duursporter die behoefte heeft aan een robuust, accuraat en – ook op sportief gebied – heel veelzijdig horloge, dan zul je de vraagprijs ongetwijfeld waard vinden. En dan heb je ook echt een geweldig horloge in handen.

Tegelijkertijd is het prijsverschil aanzienlijk en kun je ook echt veel plezier halen uit de Apple Watch 9. Voor de iets minder extreme sporter of veeleisende gebruiker is de Apple Watch 9 Series gewoon een uitstekende, uitgebalanceerde en perfect presterende smartwatch. 

Kies voor de Apple Watch 9 als je:

  • niet vast wilt zitten aan een scherm van 49 mm
  • genoeg hebt aan de functies op de Watch 9 
  • de Watch Ultra 2 erg mooi en goed maar ook gewoon te duur vindt

Kies voor de Apple Watch Ultra 2 als je:

  • het grootste display wilt
  • het stevigste horloge (en display) wilt
  • behoefte hebt aan zo nauwkeurig mogelijke (GPS-)metingen
  • een lange(re) accuduur zeer belangrijk vindt

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs