Apple Watch 9 vs Apple Watch Series 8

Uitgebreide vergelijking

Na een grondige testperiode van de nieuwste Apple Watch-modellen, presenteren we een diepgaande vergelijking tussen de Apple Watch Series 8 4G en de Apple Watch Series 9 4G. Als expert in technologische reviews, hebben we beide modellen naast elkaar gelegd om hun prestaties, functies, en waarde voor verschillende gebruikers te evalueren.

Gemeenschappelijke Functies:

 • Hartslagmonitoring: Beide modellen bieden continue hartslagmonitoring, waarschuwingen bij hoge of lage hartslagen en onregelmatige ritme-notificaties.
 • ECG-app: De mogelijkheid om een elektrocardiogram te maken is aanwezig op beide modellen, wat helpt bij het detecteren van atriumfibrilleren.
 • Slaaptracking: Gebruikers kunnen hun slaappatronen volgen, inclusief slaapfasen, om beter inzicht te krijgen in hun slaapkwaliteit.
 • Valdetectie: Een essentiële veiligheidsfunctie die automatisch hulp kan inschakelen als een harde val wordt gedetecteerd.
 • Waterbestendigheid: Beide zijn ontworpen om zwemproof te zijn, waardoor ze geschikt zijn voor het tracken van zwemworkouts.
 • Workout-tracking: Een breed scala aan workouttypes kan worden gevolgd, van hardlopen en fietsen tot yoga en dans.

1. Design en Bouwkwaliteit

Artikel 1 heeft een grafiet roestvrijstalen behuizing die een premium uitstraling en duurzaamheid biedt, terwijl Artikel 2 een lichtere aluminium behuizing heeft. De keuze tussen roestvrij staal en aluminium beïnvloedt niet alleen het gewicht en het gevoel op de pols, maar ook de algehele duurzaamheid en krasbestendigheid.

De Series 8 biedt een premium bouwkwaliteit, terwijl de Series 9 lichter is, ideaal voor sportieve activiteiten.

2. Nieuwe processor

De Apple Watch 9 onderscheidt zich van de Apple Watch 8 voornamelijk door de processor. De nieuwe processor in de Apple Watch 9 staat bekend als de S9 SiP (system-in-package), die een aanzienlijke snelheidsverbetering moet bieden ten opzichte van zijn voorganger. Deze processorchip, de A14, is een stap vooruit ten opzichte van de A13 processor die in oudere modellen, waaronder de Apple Watch 8, wordt gebruikt.

De A14 is de eerste chip van Apple die is vervaardigd met het 5nm-proces, wat bijdraagt aan de snellere prestaties van de Apple Watch 9. Bovendien bevat de nieuwe S9 SiP een snellere Neural Engine met vier cores, wat leidt tot een versnelling van de grafische processor met tot wel 30 procent volgens Apple. Dit resulteert in vloeiendere animaties, sneller en nauwkeuriger dicteren, en verbeterde prestaties van Siri op het horloge.

3. Scherm en Display

Beide modellen hebben een Always-on Retina-display, maar de Series 9 introduceert een verbeterde helderheid en energie-efficiëntie, wat resulteert in een betere zichtbaarheid in direct zonlicht en potentieel langere batterijduur.

De Series 9 heeft een verbeterd display voor betere zichtbaarheid en efficiëntie.

4. Prestaties en Snelheid

De Series 9 wordt aangedreven door een nieuwere chip, wat resulteert in snellere prestaties en efficiëntie. Dit verschil is vooral merkbaar bij het gebruik van apps en tijdens het uitvoeren van meerdere taken tegelijk.

De Series 9 biedt betere prestaties dankzij de nieuwere processor.

5. Batterijduur

De Series 8 heeft een efficiënte energiebeheerstrategie die de impact van de meest energie-intensieve taken minimaliseert, zoals GPS-tracking en het Always-on display. Echter, bij intensief gebruik, zoals lange periodes van GPS-gebruik of het continu streamen van muziek via 4G, kan de batterijduur aanzienlijk korter zijn.

Apple Watch Series 9 bouwt voort op de fundamenten van de Series 8 met een verbeterde batterijduur, dankzij de nieuwere, meer energie-efficiënte chip en softwareoptimalisaties. Apple heeft de Series 9 ontworpen om niet alleen de hele dag mee te gaan, maar ook om gebruikers meer speelruimte te geven bij intensief gebruik. De verbeterde helderheid en energie-efficiëntie van het display dragen bij aan een langere batterijduur, zelfs wanneer de Always-on functie actief is. Gebruikers die de voorkeur geven aan outdooractiviteiten zullen merken dat de Series 9 beter bestand is tegen lange sessies van GPS-gebruik zonder dat dit ten koste gaat van de batterijprestaties.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de werkelijke batterijduur voor beide modellen kan variëren afhankelijk van individueel gebruik en instellingen. Factoren zoals de helderheid van het scherm, de frequentie van notificaties, het gebruik van Bluetooth-accessoires en de temperatuur van de omgeving kunnen allemaal invloed hebben op de batterijduur.

Hoewel beide modellen uitstekende batterijprestaties bieden, heeft de Series 9 een lichte voorsprong dankzij zijn nieuwere technologie en optimalisaties, waardoor het de betere keuze is voor gebruikers die maximale batterijduur nodig hebben zonder in te leveren op functies.

6. Gezondheids- en Fitnessfuncties

Beide modellen bieden uitgebreide gezondheids- en fitnessfuncties, maar de Series 9 introduceert enkele nieuwe sensoren en software-updates die de nauwkeurigheid en het aantal beschikbare metingen verbeteren.

De Series 9 biedt geavanceerdere gezondheids- en fitnessfuncties.

7. Double tap functie

De Watch 9 introduceert een nieuwe functie genaamd “Double Tap” (Dubbel Tikken), die een innovatieve manier biedt om interactie te hebben met het horloge zonder het scherm aan te raken. Deze functie stelt gebruikers in staat om primaire acties van apps uit te voeren door simpelweg twee keer met hun duim en wijsvinger tegen elkaar te tikken. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een inkomende oproep te beantwoorden, muziek af te spelen of te pauzeren, of een timer te stoppen.

Double Tap is een voorbeeld van hoe Apple streeft naar het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van zijn apparaten. Door gebruikers in staat te stellen acties uit te voeren zonder fysieke interactie met het scherm, biedt het een handige optie voor momenten waarop het aanraken van het scherm onpraktisch is, zoals tijdens het sporten of wanneer de handen vol zijn.

Deze functie is exclusief voor de Apple Watch 9 en is niet beschikbaar op eerdere modellen, zoals de Apple Watch 8. Het toevoegen van Double Tap toont aan hoe Apple innovatieve technologieën blijft integreren in zijn producten om de algehele gebruikerservaring te verbeteren en te verrijken.

8. Vergelijkingstabel:

Functie Apple Watch Series 8 Apple Watch Series 9
Behuizing Grafiet RVS Midnight Aluminium
Gewicht Zwaarder (RVS) Lichter (Aluminium)
Display Always-on Retina Verbeterde Always-on Retina
Processor Snel Sneller (nieuwere chip)
Batterijduur Uitstekend Iets beter
Gezondheidsfuncties Uitgebreid Meer geavanceerd
Waterbestendigheid Ja Ja
GPS/4G Ja Ja
Bouwkwaliteit Premium Sportief
Prijs Hoger Vergelijkbaar

Veelgestelde vragen

Is Apple Watch 9 beter dan 8?

Ja, over het algemeen wordt de Apple Watch 9 als beter beschouwd dan de Apple Watch 8. Dit is voornamelijk te danken aan de introductie van een nieuwe chip in de Apple Watch 9, wat zorgt voor snellere en betere prestaties. Ook de animaties op de Apple Watch 9 zijn soepeler. Daarnaast is het scherm van de nieuwste variant helderder, wat vooral een voordeel is in zonnige omstandigheden en in donkere ruimtes. Deze verbeteringen maken de Apple Watch 9 een aantrekkelijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger.

Is de Apple Watch 9 een goede aankoop?

De Apple Watch 9 wordt als het kopen waard beschouwd, ondanks dat nieuwe apparaten van Apple doorgaans niet goedkoop zijn. De voornaamste redenen hiervoor zijn de handige nieuwe functies en de verbeterde chip, die samen zorgen voor betere prestaties en een soepelere gebruikerservaring. De helderdere display is ook een significante verbetering, vooral in verschillende lichtomstandigheden. Als je waarde hecht aan deze upgrades en de nieuwste technologie op het gebied van smartwatches, dan biedt de Apple Watch 9 genoeg nieuwe features om de investering te rechtvaardigen.

Advies per Gebruikerstype:

Apple Watch Series 8: Ideaal voor gebruikers die waarde hechten aan een premium design en bouwkwaliteit. Perfect voor dagelijks gebruik en professionele omgevingen.

Redenen om te kopen:

 • Premium roestvrijstalen design
 • Uitgebreide gezondheids- en fitnessfuncties
 • Robuuste bouwkwaliteit

Reden om niet te kopen:

 • Hogere prijs

Apple Watch Series 9: Meer geschikt voor sporters en actieve gebruikers vanwege het lichtere ontwerp en verbeterde prestaties.

Redenen om te kopen:

 • Lichter aluminium ontwerp
 • Verbeterde batterijduur en display
 • Geavanceerde gezondheidsfuncties

Reden om niet te kopen:

 • Minder premium bouwkwaliteit dan RVS

Conclusie: Apple Watch 9 vs Apple Watch 8

Apple Watch Series 8 is de beste keuze voor diegenen die een horloge zoeken dat zowel elegantie als functionaliteit biedt, ideaal voor zowel zakelijk als casual gebruik. Apple Watch Series 9, daarentegen, is perfect voor actieve gebruikers die de voorkeur geven aan lichtheid, comfort tijdens sportactiviteiten, en de nieuwste technologie willen om hun gezondheids- en fitnessdoelen te ondersteunen.

Ontdek welke Apple Watch het beste bij jouw levensstijl past en profiteer van de geavanceerde functies om je gezondheid en dagelijkse activiteiten te verbeteren. Bekijk de positieve reviews en maak vandaag nog je keuze!

Waar kun je deze producten bestellen?

We hebben de beste deals alvast voor je uitgezocht!

vs