4 reviews | opgehaald van: Coolblue

Polar Vantage V3 review

  • Mooi AMOLED display verhoogt smartwatch-ervaring
  • Multiband GPS zorgt voor merkbaar hogere nauwkeurigheid
  • Topografische maps geven meer inzicht tijdens je routes
  • ECG-functie kan waardevolle informatie bieden over je hart(conditie)
  • Routecreatie binnen maps (nog) niet mogelijk
  • ECG-functie niet volledig bruikbaar want geen detectie van onregelmatigheden en nog niet gecertificeerd.
onze partners
Polar Vantage v3
    Polar Vantage v3

Review

De Vantage-reeks van Polar is toch wel het paradepaardje van het merk. Tenminste, als het gaat om sportieve functies en kwaliteiten, waarbij de Vantage V-modellen de top vormen en de Vantage M-horloges iets minder rijk zijn uitgerust en (daardoor) wat vriendelijker geprijsd zijn.

De Vantage V2 was al even op de markt, dus gelukkig mogen we eindelijk de fijne Vantage V3 verwelkomen?

Wat er zo fijn aan is?

Wat dacht je van multiband GPS en een oogstrelend AMOLED display? Om te beginnen…

Lees snel het hele verhaal in onze Polar Vantage V3-review.

Horlogekast en fysieke eigenschappen

Net als de vorige editie(s) beschikt deze Polar Vantage V3 niet alleen over een touchscreen maar ook 5 echte knoppen, die een fijne geribbelde structuur hebben zodat ze blindelings te gebruiken zijn. Zeker als je aan het sporten bent, zijn (voldoende) fysieke knoppen een groot voordeel.

De horlogekast is nog steeds 47 mm groot, wat dus – met het grotere display – met betekent dat de bezel kleiner is geworden, waar we heel blij van worden.

Het horloge weegt nu 57 gram en zit daarmee tussen het gewicht van de Vantage V (52 gram) en Vantage V2 (66 gram) in.
Verder is de Vantage V3 is 14,5 mm dik; 1,5 mm dikker dan de V2.

Display en design

Het interessantste nieuws met betrekking tot het scherm is natuurlijk het nieuwe display.

Het is wellicht geen prioriteit voor de gemiddelde koper van een Polar Vantage V-horloge, maar het is absoluut erg ‘nice to have’. We hebben het natuurlijk over het AMOLED display van 1,39 inch.

Dit maakt het horloge een veel betere of prettigere smartwatch dan horloges met een memory-in-pixel-scherm (zoals alle Vantages hiervoor hadden). Nu is het scherm ook kleurrijk en helder bij weinig licht, wat hem geschikter voor 24/7-gebruik maakt.

En het klassieke argument dat AMOLED buitenshuis/bij daglicht in het nadeel is, gaat ook eigenlijk niet meer op. Het voordeel is dan weliswaar minder groot, dat klopt, maar AMOLED is in alle omstandigheden goed afleesbaar.

Heldere Always On-modus

Met die altijd goede afleesbaarheid doelen we wel op de volledig verlichte of actieve watchface; dus de aanblik na het draaien van de pols. Want ook met Always On-modus is er, net als bij horloges van andere fabrikanten, een compromis om de accu te kunnen sparen.

In standby-modus – wanneer de pols ‘in rust’ is – zie je doorgaans een wat doffere en minimalere uitvoering van de watchface.

Terwijl een memory-in-pixel-scherm binnenshuis altijd wat doffer is (de backlight niet meegerekend, die ook geactiveerd wordt na het draaien van de pols), maar wél altijd het volledige scherm laat zien.

Aardig wat gebruikers vinden deze doffe stand toch wel een tekortkoming van AMOLED displays. Gelukkig heeft Polar daar wat op bedacht: indien het display van je Vantage V3 wordt beschenen door direct zonlicht, wordt de helderheid automatisch opgeschroefd.

Zo kun je bij het buiten sporten altijd je data goed aflezen. Dit betekent niet alleen dat je je pols niet al te nadrukkelijk hoeft te draaien tijdens het hardlopen of hiken, maar ook dat je scherm altijd helder blijft als je je horloge tijdens het fietsen aan je stuur hebt bevestigd. Een uitkomst!

De resolutie van het nieuwe display is 454 x 454 pixels, een heel verschil met de 240 x 240 pixels van de V2.

Tracking en activiteiten

De Polar Vantage V3 is bovenal een sporthorloge en heeft dan ook vele sportieve functies, analysemogelijkheden en sportprofielen waaronder je je activiteiten kunt opslaan.

Hoewel de V3 vooral met zijn diepgang en kwaliteit indruk maakt, doet het horloge het ook goed wat betreft kwantiteit. Zo heeft hij net als voorheen meer dan 130 activiteiten die opgeslagen kunnen worden, waarbij verschillende ook echt unieke data bieden.

Zo krijg je na het hardlopen feedback over je cadans, maar ook zaken als je verticale oscillatie en grondcontacttijd. Daarnaast is het ook heel mooi dat het horloge je hardloopvermogen kan meten, gewoon rechtstreeks via de pols, zonder extra sensor.

Maar ook voor zwemmers is de V3 erg goed geschikt, met een automatische detectie van je zwemstijl, het aantal slagen, je rusttijden en natuurlijk je tempo en afgelegde afstand. De V3 bevat zowel een profiel voor indoor zwemmen als zwemmen in open water.

Met Training Load Pro ontdek je hoezeer je je hebt ingespannen na een workout, waarbij je details krijgt over de impact op je spieren én je cardiovasculaire systeem. Vervolgens vertelt Recovery Pro je wanneer je weer voldoende bent hersteld.

Je kunt interval workouts doen maar ook complete hardloopprogramma’s creëren, die zich helemaal aan jouw prestaties, conditie én agenda aanpassen.

FitSpark is een bekende functie van Polar, maar daarom niet minder waardevol. Hiermee krijg je dagelijks suggesties voor workouts in verschillende categorieën.

Ook FuelWise is weer aanwezig; de functie die je energiebalans in de gaten houdt en vertelt wanneer het tijd is om water en/of energie tot je te nemen (in de vorm van energiegel of een bar bijvoorbeeld).

GPS & Navigatie

Hier komen we bij een van de belangrijkste onderdelen van deze nieuwe Vantage V3.

Lange tijd konden Polar horloges namelijk ‘alleen’ maar – via Komoot – gecreëerde routes tonen middels een simpel lijntje terwijl de high end modellen van Garmin – zoals een Forerunner 955 of Fenix – volledig geïntegreerde maps hadden.

Met de Vantage V3 zet Polar een belangrijke stap richting die modellen.

Het horloge beschikt namelijk over geïnstalleerde – of installeerbare – topografische kaarten die vele omgevingsdetails tonen.

Als je nu een route volgt, bevind je je niet meer met een lijntje in het luchtledige, maar zie je op je horloge alle belangrijke wegennetwerken, straten, gebouwen, rivieren en meer.

Zo heb je een veel beter idee van je omgeving, niet alleen als je een route loopt (of fietst) maar ook als je gewoon op een willekeurig moment wilt zien waar je bent in relatie tot je omgeving. Zonder dat je daarbij dus je telefoon (en Google Maps of een andere app) nodig hebt.

Een belangrijk verschil met de map-functionaliteit van (met name) Garmin moet wel even genoemd worden:

Hoe tof deze maps ook zijn, het is helaas (nog) niet mogelijk om ter plekke een (nieuwe) route te creëren binnen deze maps. Ze zijn er dus op dit moment vooral om meer inzicht te geven, niet om actief – letterlijk – nieuwe wegen te bewandelen.

Uiteraard is dit wel waar Polar uiteindelijk naartoe wil.

De maps zijn echter niet het enige goede nieuws op route-/navigatiegebied. De Vantage V3 beschikt namelijk over multiband GPS, wat tot nauwkeurige routemetingen leidt.

In theorie in ieder geval, want bij de Ignite 3 waren de resultaten van de multiband GPS niet bepaald denderend te noemen, waarschijnlijk vanwege een niet zo optimale plaatsing van de antenne.

Gelukkig doet de Vantage V3 een stuk beter en zorgt de multiband-toevoeging daadwerkelijk voor een nauwkeuriger, strakker resultaat dan bij de V2.

Hartslag-, Slaap & Health-functies

Het pakket aan slaap- en wellness-functies is behoorlijk uitgebreid.

Natuurlijk worden al je slaapfases gedetailleerd bijgehouden middels Sleep Plus Stages, aangevuld door de nuttige Nightly Recharge-functie die aangeeft hoe goed je bent bijgekomen van de dag (ervoor).

SleepWise gaat nog wat dieper in op je slaappatronen en wat de effecten zijn op je lichaam en gezondheid.

Mocht je vervolgens tot rust willen komen, dan kun je dit uitstekend doen met de ademhalingsoefeningen van Serene.

Wat potentieel waardevol is in het zien aankomen van (bijvoorbeeld) ziekte is de huidtemperatuurfunctie, die ’s nachts je temperatuur in de gaten houdt en fluctuaties hierin waarneemt.

De Vantage V3 kan, net als voorheen, weer het zuurstofgehalte in je bloed meten (SpO2). Naast de vanzelfsprekende hartslagmeting.

Een grote nieuwe functie is de mogelijkheid om een hartfilmpje (ECG) te maken met je Vantage V3. Veel concurrenten – zoals Fitbit, Google, Apple en Samsung – bieden deze mogelijkheid ook dus het is goed te zien dat Polar ook aan deze behoefte tegemoetkomt.

Hierbij moet wel een kanttekening geplaatst worden: de metingen van de Vantage V3 zijn namelijk (nog) niet goedgekeurd door een officiële medische instantie.

De metingen kunnen wel degelijk een (heel) goede indicatie zijn dat er iets mis is, maar je moet het vooral zien als een eerste stap voor nader onderzoek (of een gesprek met je huisarts).

Natuurlijk niet al na één meting, maar als je een duidelijke (potentieel zorgwekkende) trend ziet, dan is het verstandig om actie te ondernemen.

Verder is het zo dat de sensor op de Vantage V3 niet actief onregelmatigheden in je hartslag detecteert (en deze meldt) zoals de meeste concurrenten doen. Het is dus geen functie die op de achtergrond actief is.

Als je ECG wilt maken, kun je dit op ieder willekeurig moment doen, maar je zult dit wel steeds zelfstandig moeten doen.

Ook hier geldt dat het einddoel nog niet volledig bereikt is, maar dat de Vantage V3 wel weer een stap in de goede richting zet.

Smarts en muziek

De Vantage V3 blinkt op verschillende gebieden uit maar het is niet het slimste horloge ooit.

Ja, het klopt: je kunt notificaties van je smartphone ontvangen, uitgebreid de weersverwachtingen bekijken – onder andere via een mooi vormgegeven watchface – én de muziek op je telefoon bedienen met je horloge… maar dat was het wel zo’n beetje.

Contactloos betalen of muziek streamen of beluisteren via een interne player zit er (nog) niet in.

Andere prioriteiten, zullen we maar zeggen.

Polar Vantage V3 batterij

Wie dacht dat de Polar Vantage V3 door dat mooiere en grotere scherm nu minder lang meegaat op één lading heeft het mis.

Het tegendeel is zelfs het geval. De V3 gaat lánger mee.

In smartwatchmodus kun je er maximaal 8 dagen mee doen (in plaats van 7), maar dan moet Always On wel uitstaan. Met het Always On-display ingeschakeld moet je de V3 na zo’n 5 dagen weer aan de lader hangen.

De accuduur van de V2 met GPS (voortdurend) ingeschakeld is nu 43 uur geworden (dit was 40 uur).

Allemaal uitstekende scores dus.

Eindoordeel Polar Vantage V3: kopen of skippen?

De Vantage V3 houdt zijn eer hoog en weet weer vers bloed te pompen in een populaire reeks die al even geen nieuwe update meer had gehad.

Met een mooi nieuw AMOLED display, een betere batterij, nauwkeurige multiband GPS, de toevoeging van een ECG-functie én volledige, topografische maps, is de Vantage V3 een horloge dat weer helemaal meedoet met de concurrentie.

Natuurlijk, we zouden graag zien dat je ook echt spontaan routes kunt creëren binnen de maps zelf én dat de ECG-functie gecertificeerd is en actief onregelmatigheden bijhoudt (en meldt), maar ook in de huidige vorm zijn het veelbelovende en fijne toevoegingen.

Alternatieven

9.6
Garmin Forerunner 965 Vanaf: 599
Forerunner 265 featured
9.5
Garmin Forerunner 265 Vanaf: 459
9.5
102 reviews
Apple Watch Series 9 Vanaf: 419
9.5
25 reviews
Apple Watch Ultra 2 Vanaf: 869
Garmin Venu 2
9.4
349 reviews
Garmin Venu 2 Vanaf: 296
9.4
Garmin Approach S62 Vanaf: 399
Apple Watch Ultra
9.3
22 reviews
Apple Watch Ultra Vanaf: 710
Apple Watch 8
9.3
125 reviews
Apple Watch 8 Vanaf: 419
9.3
4 reviews
Polar Vantage V3 Vanaf: 503

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!