Premium Sports Watch Polar Vantage V2 Review Sporthorloge Hardloopzone

Polar Vantage V2 Review

  • Responsievere knoppen zorgen voor meer bedieningsgemak tijdens activiteiten, erg belangrijk voor sporters
  • Nieuwe testfuncties voor je conditie en herstel geven nauwkeurige ondersteuning bij training
  • Met FuelWise blijven je prestaties optimaal met voldoende voedingsstoffen op het juiste moment
  • Komoot-integratie bevat turn-by-turn navigatie; dus minder op je horloge kijken tijdens het sporten
  • Eindelijk met smartphone-notificaties
  • Nog steeds geen muziekopslag
  • Geen ANT+ dus minder verbindingsmogelijkheden met andere devices

Vanaf: € 449

onze partners

Video - look and feel

Review

Twee jaar na het verschijnen van het zeer verdienstelijke en tamelijk premium ogende multisporthorloge van Polar, de Vantage V, komt het Finse bedrijf met de opvolger, inderdaad de Polar Vantage V2.

Vergeleken met zijn voorganger biedt de V2 een paar interessante updates, die voor bezitters van de Polar Grit X echter al grotendeels bekend zijn. Om een lang verhaal kort te maken: als de Grit X en Vantage V nageslacht zouden produceren, zou het resultaat de Vantage V2 zijn. Zo ongeveer.

Er is geen twijfel over dat de Vantage V2 een prachtig sporthorloge is voor veeleisende (multi)sporters. Of het een voldoende grote upgrade voor bezitters van zowel de Vantage V als de zeer gelijkwaardige Grit X is nog even de vraag.

Let op: De nieuwste Polar (Vantage V3) is ook al uit, bekijk de Polar Vantage V3 review!

Polar Vantage v2 verpakking

Design en Interface

Polar Vantage V2 menu animatie

De Vantage V2 heeft hetzelfde formaat display als de V1, te weten 1,2 inch met een resolutie van 240 x 240. De horlogekast is met zijn diameter van 47 mm wel 1 mm gegroeid.

Het materiaalgebruik is ook iets aangepast. Dat wil zeggen dat de kast nu volledig van aluminium is gemaakt, waar voorheen rvs werd gebruikt. Dit levert een gewichtsbesparing op van maar liefst 14 gram (52 vs 66 gram).

Verder is er een ambient light sensor (ALS) toegevoegd die ervoor zorgt dat de helderheid van het display zich aanpast aan de omgeving. De wijzerplaten zijn daarnaast meer te personaliseren vanwege verschillende kleurenthema’s.

Polar Vantage V2 interface & menu

Ook nu weer heeft de gebruiker de beschikking over zowel een touchscreen als 5 fysieke knoppen voor de bediening. Op deze knoppen is reliëf aangebracht zodat ze beter te vinden en gebruiken zijn. Heel prettig is dat de knoppen nu een stuk responsiever zijn dan bij de eerste Vantage V.

Conclusie en aankoopadviesDesign en Interface

Activiteiten

Voor het gros van de activiteiten en sportieve functies kun je gewoon de review van de Polar Vantage V erbij pakken. Kort gezegd is dit een geweldig uitgebreid horloge met meer dan 130 sportprofielen en een handige multisportmodus om snel te kunnen switchen tussen sporten.

Verder heeft de Vantage V2, net als zijn voorganger, verschillende trainings- en coachingsfuncties aan boord, zoals RecoveryPro, TrainingLoadPro en Hardloopvermogen, waarmee je conditie optimaal bijgehouden wordt en er suggesties worden gegeven met betrekking tot je volgende trainings- of rustmoment.

Maar er is meer. Tussen de Vantage 1 en 2 heeft Polar namelijk niet stilgezeten. Zo is de Polar Grit X – een meer outdoor-achtig sporthorloge, vergelijkbaar met de Fenix-lijn van Garmin – voorzien van een drietal features die nu ook op de Vantage 2 beschikbaar zijn: FuelWise, HillSplitter en Komoot-integratie, wat neerkomt op turn-by-turn navigatie.

FuelWise, Hill Splitter, Komoot

Polar Vantage V2

FuelWise is een slim hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je voldoende energie houdt tijdens een lange run. Je horloge laat je dan weten wanneer het nodig is om koolhydraten of proteïnen tot je te nemen. Op die manier zul je dit nooit vergeten en kun je altijd optimaal blijven presteren.

In de praktijk werkt deze functie behoorlijk goed en krijg je echt op exact de juiste momenten een melding. Als je klaar bent met je run krijg je ook nog een handig overzicht van je verbruik, mooi opgesplitst in proteïnen, vetten en koolhydraten.

Hill Splitter is op zichzelf een aardige functie – waarmee heuvels worden waargenomen en weergegeven die je beklimt tijdens een run – maar kan nog verder verbeterd worden. Zo zie je niet vooraf welke heuvels er zijn op je route en is het jammer dat je hartslag niet gemeten worden tijdens beklimmingen. En dat is juist interessante data.

Met de Komoot-integratie kun je gebruikmaken van de routeplanning en -begeleiding van Komoot. De turn-by-turn navigatie van deze app is heel fijn om te hebben op je horloge. Wel moet je helaas buiten je gekozen regio betalen voor navigatie.

Nieuwe testfuncties van Polar

Ademhaling oefeningen

Bovenstaande is al heel fijn om te hebben en het zijn allemaal functies die niet op de eerste Vantage zaten. Maar ze zijn niet compleet nieuw voor een Polar horloge aangezien ze ook op Grit X te vinden zijn. Anders is het met de drie nieuwe test-functies: Running Performance Test, Cycling Performance Test en Leg Recovery Test.

De eerste twee tests dienen niet (enkel) voor het bepalen van je VO2max maar met name voor het bepalen van je hartslag, snelheid en vermogenszones, plus je treshold power. Deze testen leveren dus veel meer data / trainingswaarden en inzicht. Daarnaast krijg je ook de VO2max te zien in de samenvatting na elke run.

De Leg Recovery Test is een handig hulpmiddel om te bepalen of je benen voldoende uitgerust zijn om weer met je training verder te kunnen gaan. Hiervoor moet je 3 sprongen op de plaats achter elkaar doen. De Vantage 2 meet dan hoe hoog je komt. Als dit 7% lager is dan de dag ervoor ben je nog te vermoeid.

Al met al zijn dit zeer interessante functionaliteiten waar je als hardloper zeker wat aan hebt

Andere (smart) functies en apps

Muziek functies

De Vantage V2 is natuurlijk bovenal een sporthorloge maar hij is daarnaast ook best bruikbaar als een smartwatch. Beter dan zijn voorganger in ieder geval. Zo heeft de V2 nu een weer-app en muziekbediening voor je smartphone (maar helaas nog steeds geen muziekopslag).

De interessantste smart toevoeging is een functionaliteit die op dit prijspunt eigenlijk vanzelfsprekend is – maar afwezig was op de V1 -, namelijk smartphonenotificaties. Antwoorden is niet mogelijk maar het ontvangen van meldingen is al erg fijn. Toch weer wat IQ-puntjes erbij voor de Vantage. Mooi.

Batterijduur van de Vantage V2

Batterijduur / opladen

De ‘reguliere’ batterijduur is onveranderd gebleven. Dat wil zeggen, met GPS ingeschakeld kun je er nog steeds 40 uur mee vooruit, meer dan genoeg voor de meeste mensen en situaties.

Voor gebruikers die echt extra ‘juice’ nodig hebben, kun je de batterijbesparende instelling gebruiken die de batterijduur oprekt tot maar liefst 100 uur. Dan heb je nog steeds GPS-ondersteuning, maar nu met intervallen.

Mooi dat-ie er is, maar de besparingsfunctie werkt alleen… niet zo geweldig. De afwijkingen door de inzet van niet-continue GPS zijn dan simpelweg te groot voor serieuze sporters. Zijn nauwkeurige metingen (even) minder belangrijk voor je, dan is het uiteraard een ander verhaal.

De V2 voor de eerste keer inschakelen

De eerste keer inschakelen

Zodra je het sporthorloge voor de eerste keer inschakelt, krijg je een aantal vragen om het horloge in te stellen. Vervolgens koppel je de telefoon met de Polar Flow app. Hierna gaat Polar aan de slag om het horloge bij te werken naar de laatste versie.

Update downloaden

Polar Vantage v2 bijwerken

Je eerste run, welke statistieken krijg je allemaal te zien?

inzicht in statistieken

Polar Vantage V2 inzichten

Goed om te weten: het touchscreen is uitgeschakeld zodra je een training hebt gestart. Dat doet Polar niet voor niks, als je sport ga je zweten en er is niets vervelender als je per ongeluk de training uitschakelt. Daarom kun je de training alleen stoppen als je 3 seconden de stopknop (linksonder) hebt ingehouden.

Training pauzeren, opslaan en statistieken bekijken.

training sessie afsluiten

Conclusie: De Polar Vantage V2 wel of niet aanschaffen?

Wat zit er in de doos?

Is de Polar Vantage V2 een mooi en goed presterend horloge voor serieuze (multi)sporters? Absoluut! Het horloge kan zich goed meten met de concurrentie en als de functies bij je passen, heb je een uitstekend horloge te pakken. Als je nog iets antieks om je pols hebt hangen, is dit dus een prima aankoop!

Bezitters van de Polar Grit X zullen waarschijnlijk niet verleid worden, met RecoveryPro en de nieuwe testfuncties als grootste verschillen.

Twijfel je tussen de Grit X en Vantage V2, dan zal vooral meespelen of je veel aan outdoor sporten doet (en de robuustere horlogekast van de Grit X nodig hebt) en hoeveel je extra wilt uitgeven aan de extra functies van de Vantage V2.

Als je de eerste Vantage al hebt, is het een iets lastigere afweging. De vernieuwingen zijn wellicht niet zo spectaculair dat je nu al zou moeten upgraden. Tegelijkertijd zouden functies als FuelWise en de Komoot-integratie, en de mogelijkheid van smart notificaties zomaar het verschil kunnen maken.

Kun je niet wachten om de V2 om je pols te hebben? Bestel de Polar Vantage V2 dan nu op Coolblue, Bol of All4running en ontvang hem morgen al in huis!

Alternatieven

Garmin Vivoactive 5
9.6
78 reviews
Garmin Vivoactive 5 Vanaf: 256
9.5
17 reviews
Garmin Fenix 7 Pro Vanaf: 680
Fenix-7-sporthorloge-hoofdafbeelding
9.4
180 reviews
Garmin Fenix 7 Vanaf: 439
Garmin Enduro 2
9.4
Garmin Enduro 2 Vanaf: 820
Garmin Forerunner 245
9.3
110 reviews
Garmin Forerunner 245 Vanaf: 249
Garmin Epix 2 Review
9.3
38 reviews
Garmin Epix Vanaf: 575
Garmin Forerunner 255 gps horloge
9.3
64 reviews
Garmin Forerunner 255 Vanaf: 284
Garmin Forerunner 945 review
9.2
Garmin Forerunner 945 Vanaf: 419
Garmin Forerunner 955 gps horloge
9.2
Garmin Forerunner 955 Vanaf: 459

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Er zijn nog geen reviews!