Garmin Vivoactive 5 Review

9.2
4.6 1

Bekijk meer afbeeldingen op: coolblue.nl

Voor- en nadelen

  • Met een mooi, kleurrijk AMOLED-display biedt de Vivoactive 5 'volwaardige' smartwatch-ervaring
  • All systems GPS zorgt voor nauwkeurige routemetingen
  • Mooie nieuwe sport/health functies als HRV Status, nap tracking, slaapcoach en hersteltijd
  • Verbeterde batterij
  • Afbeeldingen in (Whatsapp)-berichten maken Vivoactive 5 nog bruikbaarder als smartwatch
  • Mooie prijs
  • Geen altimeter meer (dus geen tracking van traptreden of ski-afdalingen)
  • Geen workoutanimaties meer

Bestel bij de beste webshops:

Review

Die zagen we niet aankomen! Net toen we dachten dat de Vivoactive-serie een stille dood zou sterven is daar ineens – 4 jaar na zijn voorganger – de Vivoactive 5!

Ook verrassend is dat er net als bij de Venu-reeks gekozen is voor een AMOLED-display, wat altijd het belangrijkste verschil was tussen de twee series.

Er zijn uiteraard in de tussentijd heel wat functies bijgekomen, terwijl de prijs aantrekkelijk laag is.

Wat heeft deze nieuwe Garmin Vivoactive 5 allemaal te bieden?

Let op: Bestel nu de Garmin Vivoactive 5 met € 31 korting tijdens deze Black Friday deal.

Horlogekast, display en interface

      

Misschien wel een van de grootste verrassingen is dat er niet alleen – zoals je zou verwachten – heel wat nieuwe functies zijn bijgekomen, maar dat de Vivoactive 5 ook qua schermtechnologie weer helemaal meedoet. 

De Garmin Vivoactive 5 heeft namelijk een AMOLED-display gekregen, net als de Venu-reeks dus (en de Forerunner 265, 965 en Epix, om maar eens wat te noemen).

‘Traditioneel’ was de Vivoactive-reeks het voordeligere alternatief voor de Venu(-reeks) vanwege het (minder kostbare) Memory-in-pixel scherm. Niet dat je ons hoor klagen… (Nu is er simpelweg ander onderscheid aangebracht, zoals de speaker en microfoon van de Venu 3.)

Garmin Vivoactive 5 breedte

Wat betreft afmetingen moet je genoegen nemen met 1 maat: een horlogekast van 42 mm en een display van 1,2 inch. Dit is kleiner dan de 45 mm kast en het 1,3 inch display van de Vivoactive 4.

De Vivoactive 5 heeft wel een wat kleinere bezel wat natuurlijk altijd prettiger oogt (en efficiënter is).

Touchscreen

Net als voorheen beschikt de Vivoactive 5 – naast een touchscreen – over 2 fysieke knoppen voor de bediening.

De watchfaces zijn weer helemaal up to date en kunnen ook korte animaties/beweging tonen, net als op de Venu-horloges.

Ook de interface is hetzelfde als op de Venu-reeks, met onder meer de handige widget glances: overzichtsscherm met 3 widgets tegelijk in beeld, met steeds de de belangrijkste informatie weergegeven.

Het is nu ook mogelijk om op de data binnen de watchfaces te tikken – zoals je stappen of hartslag – om direct naar de onderliggende widget of diepere informatie te gaan.

Vivoactive 5 sport & health functies

Garmin Vivoactive 5 activiteiten

Het is misschien vermoeiend om steeds de Venu 3 erbij te halen als referentie maar er zijn gewoon veel gelijkenissen, ook op het gebied van functies.

Van alles wat geïntroduceerd is op die watch is nu terug te vinden op de Vivoactive 5. Zoals:

  • De slaapcoach, die advies geeft over je slaapduur en meer
  • Tracken van dutjes/korte slaapsessies
  • HRV-status, dat een goed beeld geeft van je HRV op basis van een lange termijn
  • Hersteltijd, na workouts
  • Rolstoelmodus, met mogelijkheid om aantal duwbewegingen te tracken
  • Ochtendrapport, met informatie over je slaapkwaliteit, HRV, het weer en de geplande workout voor die dag.  
  • Voordelen/effecten van je workout
  • Muscle Maps voor krachtsoefeningen, met illustratie van gebruikte spiergroepen

Maar er zijn ook veel meer sportprofielen bijgekomen, waaronder Open Water Zwemmen, Meditatie en Handfietsen.

Verder kun je op je horloge gestructureerde workouts creëren; en hoef je dit niet per se in de app te doen.

Overizcht sportprofielen:

  • Zwemmen in een zwembad
  • Fietsen, Indoor fietsen, eBiking, handbiken, indoor handbiken
  • Skiën, Snowboarden , XC klassiek skiën, sneeuwwandelen, Peddelsurfen, Roeien, Tennis, Padel, Discgolf
  • Golf
  • Hardlopen, Hardlopen op een loopband, Hardlopen op indoortracks

VO2-max & SpO2

Natuurlijk is er nog (steeds) veel meer mogelijk, zoals het meten van je SpO2, verkrijgen van een VO2-Max-cijfer en het bekijken van je Body Battery, die aangeeft wat je energieniveau is op dat moment (en de afgelopen dag).

Wel jammer is dat er ook dingen zijn verwijderd, ten opzichte van de Vivoactive 4. 

Zo kun je geen workoutanimaties meer bekijken en is de barometrische altimeter niet meer aanwezig zodat je traptreden – of je ski-afdalingen – niet meer bijgehouden worden.

Garmin Vivoactive 5 GPS en hartslag

Garmin Vivoactive 5 hartslag

De Garmin Vivoactive 5 heeft – net als de Venu 3 – geen multiband GPS, wat in theorie voor de hoogste nauwkeurigheid zorgt bij locatiebepalingen.

In de praktijk blijkt het ontbreken van multiband weinig uit te maken: de Vivoactive 5 heeft namelijk wel – net als de Venu SQ 2 – de optie van (‘All Systems GPS’ of ‘All Systems GNSS’) waarmee je van alle satellietsystemen gebruik kunt maken, afhankelijk van het beste signaal.

Dit levert zeer nauwkeurige metingen op. Slechts in sommige gevallen zal de Vivoactive 5 merkbaar slechter presteren dan een high end multiband GPS-horloge.

Garmin Vivoactive 5 sensoren

Daarnaast is ook wat betreft de hartslagsensor nog niet helemaal alles uit de kast getrokken – in de Vivoactive 5 zit de Elevate 4- en niet de nieuwere Elevate 5-sensor – maar de resultaten zijn er niet tot nauwelijks minder om.

Want ook de hartslagmetingen zijn doorgaans zeer accuraat. 

Smart functies Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 fotos

De Garmin Vivoactive 5 is weer een stukje slimmer geworden.

Naast de interface-gerelateerde mogelijkheden die hierboven al besproken zijn, heeft de Vivoactive bijvoorbeeld een soort virtuele flashlight-functie.

Daarnaast is de Vivoactive 5 compatibel met eBikes, te verbinden via ANT+.

Natuurlijk beschikt de Vivoactive 5 ook over alle (of de meeste) functies die voorheen ook al aanwezig waren op de Vivoactive 4. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Muziekopslag en -functionaliteit: standaard is er 4 GB aan opslagruimte aanwezig die je onder meer kunt gebruiken voor het opslaan van je favoriete tracks, die je vervolgend kunt terugluisteren met behulp van bluetooth oortjes. 
    Daarnaast kun je ook playlists van bijvoorbeeld Spotify of YouTube Music overzetten naar je horloge en hier offline naar luisteren. 
  • Garmin Pay: als je eenmaal gewend bent aan betalen met je telefoon of horloge, dan wil je niets anders meer. En gelukkig kan dit ook weer met de Vivoactive 5. Dan moet je alleen wel het geluk hebben dat je bij de juiste bank zit (zoals de Rabobank of ABN).
  • Incident/ongevallendetectie: mocht je ernstig ten val komen – en je hebt je horloge bij je – dan zorgt je Vivoactive 5 ervoor dat er automatisch een noodbericht met je locatie gestuurd wordt naar een vooraf ingesteld contactpersoon.
  • Livetrack: Ben je aan met een run bezig en wil je dat vrienden of familieleden je live kunnen volgen? Deel dan je locatie via livetrack en ze zien op ieder moment waar je bent. Ook voor deze functie is het overigens nodig dat je je telefoon bij je draagt. 
Wat verder erg gaaf is, is dat afbeeldingen nu ook getoond kunnen worden in berichtjes die je doorkrijgt van je telefoon, as je tenminste beschikt over een Android-telefoon. Dan kun je je telefoon dus gewoon laten liggen waar ie ligt en hoef je niets te missen.

Vivoactive 5 batterij / accuduur

De accuduur van de Vivoactive 5 is er ook op vooruitgegaan, ondanks het in theorie minder energiezuinige scherm (AMOLED vs Memory-in-pixel).

Zo lang gaat de Vivoactive 5 mee in de verschillende modussen:

  • Smartwatch-modus: tot 11 dagen (was 8 dagen)
  • GPS-modus: tot 21 uur (was 18 uur)
  • GPS met muziek-modus: tot 8 uur (was 6 uur)

Eindoordeel Garmin Vivoactive 5: kopen of wachten?

Garmin Vivoactive 5 bandjes

Hoewel het verrassend is om ineens weer een nieuwe Vivoactive te hebben, kunnen we toch niet anders dan blij zijn met dit heel fijne horloge.

Goed, het verwijderen van de altimeter is te betreuren, maar wellicht heeft dit de prijs wat kunnen drukken. Want het moet gezegd: voor een horloge met een AMOLED-display en deze fijne verzameling functies en mogelijkheden, is 299 euro een erg scherpe prijs.

Sporters kunnen hun lol op met deVivoactive 5, de nauwkeurigheid van de GPS- en hartslagmeting is uitstekend, er is muziek aan boord, er zijn vele smart mogelijkheden… what’s not to like?

Een dilemma is dat de Venu 2 op deze manier uit de markt geprijsd wordt (tenzij er een flinke prijsdaling aankomt). Vooral de Venu 2s, die even duur is als de Vivoactive 5 en gemiddeld genomen minder te bieden heeft, zal het nu waarschijnlijk zwaar krijgen.

Maar voor de consument is dit allemaal wat minder belangrijk. Die krijgt nu hoe dan ook waar voor zijn geld.

Wil jij ook ervaren hoe goed de nieuwste Vivoactive is? Bestel dan de Garmin Vivoactive 5 vandaag nog bij Coolblue, Bol of Amazon en probeer hem zelf. 

Vergelijk de Garmin Vivoactive 5 met andere sporthorloges

Garmin Vivoactive 5 review

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reviews

Er zijn nog geen reviews!