Vanaf: € 265
Geen tijd om stil te zitten. Niet voor de (aspirant-)sportievelingen die Garmin sporthorloges, smartwatches of activity trackers gebruiken, maar ook niet voor Garmin zelf.
Na een hele nieuwe serie Forerunners en een schokbestendig outdoorhorloge in de vorm van de Garmin Instinct, is er nu dan ‘eindelijk’ een opvolger voor de succesvolle Vivoactive 3. Deze luistert, hoe kan het ook anders, naar de naam Garmin Vivoactive 4.
Let op: De nieuwe Vivoactive 5 is nu uit!
Bekijk de Vivoactive 5 review!
De Vivoactive 3 bleek een verrassend veelzijdig sporthorloge te zijn, ook voor hardlopers; met veel nuttige functies, een prima design voor dagelijks gebruik, en een uitstekende prijs. Hij is compatibel met Garmin Coach (en andere gestructureerde workouts), heeft veel sportprofielen, Garmin Pay, en toegang tot externe apps via Connect IQ.
De Garmin Vivoactive 4 neemt eigenlijk alles wat goed was aan de ‘3’ en verbetert wat minder geslaagd was. En voegt uiteraard nog het een en ander toe. En dat levert een zeer geslaagd sporthorloge op, die weinigen zullen kunnen weerstaan.
Uiteraard heeft het horloge weer dezelfde ronde form factor als zijn voorganger, maar het scherm komt iets meer naar voren en heeft wat kleinere bezels, Het is nog steeds een touchscreen, maar de resolutie is iets hoger met 260 x 260 pixels én, niet onbelangrijk, er is een fysieke knop bijgekomen aan de zijkant.
Het formaat van de horlogekast hangt af van de gekozen versie: de Vivoactive 4 heeft een doorsnede van 45 mm en de kleine(re) 4S moet het doen met 40 mm. (De Vivoactive 3 zat hier tussenin met 43,4 mm.) Fijn dat de keuze er is. De prijs is overigens hetzelfde voor beide formaten.
De Vivoactive 4 heeft een mooie afwerking en een stijlvolle maar subtiele uitstraling. Prima om dagelijks te dragen, bij elke gelegenheid.
De extra knop kan nét datgene zijn wat veel sporters – die niet zo dol zijn op touchscreen – over de streep kan trekken.
Het was namelijk een van de weinige punten waar veel gebruikers over klaagden bij de Vivoactive 3. Namelijk dat het touchscreen tijdens het sporten – met natte of bezwete vingers – niet altijd even handig was.
Hoewel de Vivoactive 4 nog steeds een touchscreen heeft, is de extra knop een uitkomst, omdat je hiermee heel simpel laps kunt markeren en dus niet tijdens het sporten aan je scherm hoeft te zitten.
De interface is vertrouwd. Nog steeds zijn je dagelijkse statistieken en workoutopties makkelijk te bereiken met een paar swipes (of een druk op de nieuwe ‘back/lap/menu’-knop) en worden de verschillende gebruikersopties weergegeven met icoontjes in een circulair design vergelijkbaar met de layout van Samsung-horloges.
De sportieve activiteiten van de Vivoactive 3 zijn ook weer te vinden op de Vivoactive 4(S). Dat is goed nieuws, want het was een behoorlijke waslijst, waaronder zwemmen, fitness, skiën, yoga en golf.
Naast natuurlijk hardlopen en fietsen. En ja, je stappen, trappen, calorieverbruik en afstand worden gewoon 24/7 bijgehouden. Vanzelfsprekend.
Het is vast niet nodig, maar we zeggen het toch maar even: de Garmin Vivoactive 4 beschikt uiteraard over ingebouwde GPS en hartslagmeter, waarbij deze laatste ook verantwoordelijk is voor het bijhouden van je slaapkwaliteit.
Daarnaast heeft de ‘4’ een barometer, accelerometer, thermometer, kompas en pulsoximeter aan boord.
Interessant zijn dan de toevoegingen, die zich vooral richten op gezondheid- en fitness-functies.
Zo wordt je ademhaling de hele dag bijgehouden, kun je zelf je hydratatie bijhouden (dus hoeveel glazen water je drinkt op een dag), wordt er geschat hoeveel zweet je verliest en kun je geavanceerde ademhalingsoefeningen doen.
Je ziet heel mooi, gedetailleerd en met realistisch ogende bewegingen hoe je bijvoorbeeld een yoga-, stretch-, kracht- of cardio-oefening moet uitvoeren. Heel nuttig om bewegingen goed onder de knie te krijgen.
De Vivoactive 4 ondersteunt net als zijn voorganger gestructureerde workouts, wat betekent dat je zelf trainingsprogramma’s kan samenstellen en downloaden via Garmin Connect, en gebruik kunt maken van de adaptieve programma’s van Garmin Coach, op weg naar bijvoorbeeld een 5K, 10K of een halve marathon.
In tegenstelling tot de Vivoactive 3, beschikt de ‘4’ over een pulsox-sensor, die de verzadiging van de zuurstof in je bloed bijhoudt. Daarnaast kun je met de Body Battery-functie je dagelijkse energieniveau zien, én wordt je hartslag nu ook onder water gemeten.
Hiervoor moest je dan kiezen voor de speciale ‘Vivoactive 3 Music’-uitvoering. Je kunt verschillende apps offline gebruiken, waaronder Spotify en Deezer, maar je kunt ook je eigen muziek erop zetten; zo’n 500 nummers.
Verder kun je oproepen zien binnenkomen en notificaties van je smartphone ontvangen en hier heel basic met standaardberichtjes op antwoorden. Maar veel verder gaat de smart functionaliteit niet van de Vivoactive 4.
Wel kun je contactloos betalen via Garmin Pay, als je bank dit tenminste aanbiedt.
Bekijk ook: Dit zijn de beste sporthorloges voor dames
De Garmin Vivoactive 4 kan – in theorie – 8 dagen meegaan in smartwatch-modus en 6 uur in GPS en muziek-modus. De 4S presteert een tikkeltje minder, met 7 dagen versus 5 uur. Deze laatste prestaties zijn te vergelijken met die van de Vivoactive 3 Music. (Daar waar de ‘normale’ Vivoactive 3 zelfs 13 uur meeging in GPS-modus.)
Ik (Martijn) heb de Garmin Vivoactive 4 een maand getest en ik wil ‘m eigenlijk niet meer af doen.
In dit artikel heb je her en der al kunnen lezen wat de verschillen zijn tussen de Vivoactive 4 en de Vivoactive 4s. Voor het gemak zetten we ze hier nog even op een rijtje.
Formaat en scherm
De S in de naam van de 4s zegt precies waar het grootste verschil zit: het formaat. De 4s is de small versie van de Vivoactive 4. De schermdiagonaal van de Vivoactive 4 bedraagt 1,3 inch; die van de 4s slechts 1,1 inch. De schermresolutie van de Vivoactive 4 is wat hoger dan die van z’n kleine broertje.
Ook in breedte variëren ze nogal wat: waar de Vivoactive 4 een horlogekast heeft van 45 mm, komt de 4s niet verder dan 40 mm.
Met een korter polsbandje en een aanzienlijk lager gewicht (40 gram t.o.v. 50 gram) is de 4s simpelweg meer geschikt voor mensen met smalle polsen.
Levensduur batterij
Eerder gaven we al aan dat de batterij van de Vivoactive 4 een dag langer meegaat dan die van de 4s (8 dagen vs. 7 dagen).Bij GPS-gebruik blijft de 4s steken op 5 uur. Dat is een uur korter dan de Vivoactive 4.
Buiten bovengenoemde verschillen zijn de 2 Vivoactive modellen identiek.
Je hoeft je dus alleen af te vragen welk formaat het beste bij jou past en hoe belangrijk de levensduur van de batterij voor je is.
Tja, wat kunnen we erover zeggen? Het kan niet anders of Garmin heeft weer een succesnummer in handen met de Vivoactive 4. Met verdere verbeteringen van en nuttige aanvullingen op de reeds zeer capabele en succesvolle Vivoactive 3, is dit weer een schot in de roos.
Zeker als je een veelzijdige sporter of ‘gezondheidsbewuste’ gebruiker bent die goede tracking verlangt, maar die zich niet puur en alleen op – bijvoorbeeld – hardlopen, fietsen en/of zwemmen richt, dan is er weinig beters te vinden.
(Mocht je overigens wél vooral op hardlopen gefocust zijn en verdergaande statistieken en metingen willen, dan is de Forerunner 245 (Music) mogelijk een betere optie.)
Let op: De nieuwe Vivoactive 5 is uit
Bekijk de Vivoactive 5 review
Algemeen
Klokfuncties
Sensors
Dagelijkse smart functies
Veiligheids- en trackingfuncties
Activiteiten-trackingfuncties
Fitnessapparatuur/Gym
Trainings-, plannings- en analysefuncties
Hartslagmeetfuncties
Hardloopfuncties
Golffuncties
Buitenrecreatiefuncties
Fietsfuncties
Zwemfuncties
Connectiviteit
Vergelijk de Garmin Vivoactive 4S met andere sporthorloges
Laat een reactie achter
5 reacties
Frank
Net een weekje de Vivoactive 4 in huis las vervanging van mijn Forerunner 235 en het valt flink tegen. Voor een serieuze sporter zeker iemand die wedstrijden doet is de Vivoactive ongeschikt. Dat ligt met name aan het touchscreen. Even een takje op een trail dat tegen je ram stoot of en zetje stootje van een tegenstander en het er is al weer en tussentijd gestopt. Daar gaat dan je lap time. Erger nog, je kan zelfs de activiteit geheel stopzetten of wissen! Ook kan je niet langdurig stoppen met een activiteit (bijvoorbeeld op de fiets 10 minuten drink/eetpauze) dan is de activiteit gesaved en kan je opnieuw beginnen met een nieuwe activiteit. Knap waardeloos dus. Alleen zeer recreatieve sporters zullen dit horloge kunnen gebruiken
Mariëlla
Grootste miskoop ooit. Begrijp niet hoe dit horloge zo wordt aangeprezen. De GPS is echt heel slecht.
GPS vinden duurt vaak zo lang dat ik vaak maar begin met lopen voordat deze is gevonden. Tijdens het hardlopen krijg ik vaak hele rare ronde tijden door. Na afloop ontbreekt het kaartje vaak helemaal of de route staat er niet helemaal op. En dan niet alleen een stukje van het begin van de route omdat de GPS nog niet was gevonden, maar ook halverwege een duurloop (blijkt achteraf) valt de GPS uit en heb ik een rare kaart.
Ik heb ook regelmatig bij de grafiek in de Garmin app een beste tempo tijd waar Supergirl jaloers op zou zijn. Dit maakt de grafiek dan onbruikbaar aangezien de as dan deze snelle tijd daar voor gebruikt.
Als ik in een groep liep had ik ook meestal een kilometer meer gelopen dan de rest.
Hardloopzone.nl
Beste Mariëlla,
Het lijkt erop dat er iets mis is met het GPS van het apparaatje, wij hebben dergelijke problemen niet ondervonden. Wellicht kun je contact met Garmin opnemen om hier even naar te laten kijken.
Groet, Martijn
Marian
Tijdens het lopen van een zelf geprogrammeerde workout geeft horloge alleen een trilsignaal af. Is het mogelijk om daar ook een geluid onder te zetten
Wim
Vind het een geweldige horloge. Voor veel sporten kan je veel instellen en werkt het top. Bedieningsgemak met touchscreen is intuïtief, duidelijk scherm, hartslagmeter, gps, hoogtemeter, muziekspeler, app meldingen, alles werkt prima! Ook kan je er mee betalen maar heb dit nog niet ingesteld.
En niet iedere dag opladen zoals met veel andere merken is ook wel een pre. Beste prijs kwaliteit verhouding naar mijn mening. Topaankoop!